5 τρόποι για να βελτιώσεις το γαστρεντερικό μικροβίωμα.

απο Irene's Healthy Life

Το μικροβίωμα είναι το γενετικό υλικό όλων των μικροβίων-βακτήρια, μύκητες, πρωτόζωα και ιοί- που ζουν επάνω ή μέσα στο σώμα μας. Το μικροβίωμα του γαστρεντερικού μας έχει τεράστια σημασία αφού μπορούμε να το επηρεάσουμε και να το βελτιώσουμε με την διατροφή μας.

Και ένα υγιές ισορροπημένο γαστρεντερικό σημαίνει καλύτερη σωματική, πνευματική υγεία και ένα ποιο δυνατό ανοσοποιητικό.

Περίπου την τελευταία δεκαετία αρκετές φαρμακευτικές εταιρίες έχουν εστιάσει στο να δημιουργήσουν θεραπείες που να δρουν στοχευμένα στο μικροβίωμα και να βελτιώνουν ή ακόμα και να θεραπεύουν προβλήματα υγείας, μέχρι να το κάνουν μπορούμε να το βελτιώσουμε με την διατροφή μας. Παράλληλα η έρευνα έχει καταδείξει ότι βελτιώνοντας το γαστρεντερικό μικροβίωμα διατροφικά βοηθάμε στην μείωση του βάρους και την θεραπεία της παχυσαρκίας, υπάρχουν ενδείξεις ότι μειώνεται η φλεγμονή και το οξειδωτικό στρες που βλέπουμε σε χρόνιες ασθένειες όπως τα αυτοάνοσα νοσήματα ή ακόμα και η κατάθλιψη, ενώ διερευνάται ο συσχετισμός τους ακόμα και με τις ημικρανίες.

Πως μπορώ να βελτιώσω το μικροβίωμα του γαστρεντερικού μου?

  1. Καταναλώνοντας τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση και περιέχουν προβιωτικά.

    Τι είναι τα προβιωτικά? Είναι ζωντανοί, μη- παθογόνοι οργανισμοί (καλά βακτήρια) με ευεργετικές επιδράσεις για την υγεία του ανθρώπου. Μπορείτε να τα βρείτε σε συμπληρώματα ή απλά να τα πάρετε από τις τροφές. Ποιές τροφές είναι πλούσιες σε προβιωτικά? Το κεφίρ και το γιαούρτι, το ξυνολάχανο και το τουρσί (μη παστεριωμένο, θυμάστε αυτό το ονειρικό μελιτζανάκι τουρσί που έκανε η μαμά ή η γιαγιά σας, ναι είναι πλούσιο σε προβιωτικά) είναι κάποιες από αυτές.

  2. Τρώγοντας τρόφιμα πλούσια σε πρεβιωτικές ίνες.

    Τι είναι οι πρεβιωτικές ίνες? Είναι μη εύπεπτοι υδατάνθρακες και η “τροφή” των προβιοτικών, των καλών βακτηρίων. Καταναλώνοντας οπότε προβιοτικά μαζί με πρεβιωτικά τα ενισχύεται. Ποιές τροφές έχουν πρεβιωτικά? Τα σπαράγγια, οι μπανάνες, το σκόρδο, το κρεμμύδι, το σικορέ (αντίβ) και οι σπόροι ολικής άλεσης (κριθάρι, σιτάρι, βρώμη).

  3. Μειώνοντας ή και εξαλείφοντας την ζάχαρη και τα τεχνητά γλυκαντικά.

    Η αλήθεια είναι ότι τρέφουν τα μη ευεργετικά βακτήρια όταν καταναλώνονται σε υπερβολή, δηλαδή στα επίπεδα της μέσης διατροφής της δύσης αυτή τη στιγμή.

  4. Στραφείτε σε μια διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά όπως η μεσογειακή (που το κόκκινο κρέας καταναλωνόταν μια φορά τον μήνα). Μια διατροφή βασισμένη σε φυτικά προϊόντα στη βάση της φαίνεται να έχει  πρεβιωτική δράση.
  5. Τέλος κάποιοι βασικοί κανόνες για την υγεία σας γενικά, ισχύουν και για την υγεία του μικροβιωματός σας.

    Κοιμηθείτε επαρκώς, σταματήστε το κάπνισμα, ασκηθείτε και βγάλτε από τη ζωή σας το άγχος. Ζητείστε βοήθεια όπου χρειάζεται για να τα επιτύχετε.

Να θυμάστε απλά ότι ο κάθε οργανισμός είναι διαφορετικός οπότε προσπαθήστε να “ακούτε” το σώμα σας για να δείτε τι σας ταιριάζει καλύτερα, τα παραπάνω είναι απλά προτάσεις. Αν έχετε συγκεκριμένα προβλήματα υγείας ή απλά θέλετε βοήθεια για να προσαρμόσετε τη διατροφή σας στις ανάγκες σας απευθυνθείτε στον διαιτολόγο σας.

Από την Γιαννουλάκη Κατερίνα, Διαιτολόγο/ Διατροφολόγο Bsc, MSc

Healthy life, better life!!!

Το περιεχόμενο αυτού του κειμένου αποτελεί προσωπική πνευματική ιδιοκτησία. ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ οποιαδήποτε αναδημοσίευση, τροποποίηση ή αντιγραφή χωρίς την συγκατάθεση του συγγραφέα και του site που το δημοσιεύει. Επικοινωνήστε πρώτα μαζί μας αν ενδιαφέρεστε για αναδημοσίευση σε άλλο site.

Διαβάστε ακόμη

Αφήστε το σχόλιό σας

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι συμφωνείτε με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Περισσότερα

Πολιτική απορρήτου και cookies