7 τρόποι να ανακάμψεις απο το burn out.

απο Irene's Healthy Life

Όταν σας ζητούν να κάνετε το κάτι παραπάνω οι άλλοι, (είτε αφορά την εργασία σας, είτε στις προσωπικές σας σχέσεις) και εσείς σε αυτό το άκουσμα έχετε μια μεγάλη αρνητική αντίδραση που πηγάζει από μέσα σας, κάτι δεν πάει καλά.

Μήπως έχετε φτάσει στα όριά σας και χρειάζεστε ξεκούραση; Ακόμη και οι πιο δυνατοί, σκληρά εργαζόμενοι και ανεξάρτητοι άνθρωποι, έχουν τα όριά τους. Και όταν φτάσουν εκεί χρειάζονται σίγουρα ξεκούραση, αποφόρτιση από ότι τους έχεις βαρύνει και στην συνέχεια γέμισμα των μπαταριών με νέα θετικά στοιχεία που θα τους δώσουν ξανά ενέργεια.

Είναι σαν τον σκληρό δίσκο του κομπιούτερ. Όταν γεμίσει πρέπει να πετάξουμε τα άχρηστα και καλό θα ήταν να πάμε και στον κάδο, να αδειάσουμε κι αυτόν. Να «πετάξουμε» οριστικά αυτά που μας κούρασαν. Ή να αλλάξουμε ότι δεν μπορούμε να πετάξουμε.
Το να αποδίδεις στο μέγιστο και να δίνεις τον καλύτερο εαυτό σου, είναι πολύ ωραίο πράγμα και σε γεμίζει πολύ όμορφα συναισθήματα.

Ειδικά όταν αισθάνεσαι ότι δημιουργείς. Όμως αν φτάσεις στα όριά σου, το πιθανότερο είναι ότι δεν θα εισπράξεις την αναγνώριση από τους τριγύρω σου. Ακόμη κι αν αυτοί στην προσφέρουν, δεν θα έχεις την ικανότητα να την αναγνωρίσεις. Πολύ απλά, γιατί θα έχεις πάθει burn out. To λεγόμενο εγκεφαλικό βραχυκύκλωμα.

Πως όμως θα μπορέσεις να ανακάμψεις;

  • Αρχικά θα πρέπει να αναγνωρίσεις ο ίδιος την κατάσταση. Τους λόγους που έφθασες εκεί. Μια καλή τακτική είναι πάντα η καταγραφή τους. Γενικά το γράψιμο βοηθάει σε πολύ περιπτώσεις. Είναι η οπτικοποίηση του προβλήματος.
  • Να βρείς τρόπους να περιορίσεις το άγχος σου.
  • Να μην αναλαμβάνεις περισσότερες υποχρεώσεις, από αυτές που πιστεύεις ότι μπορείς να αντέξεις.
  • Να διεκδικείς ότι πιστεύεις ότι σου αξίζει, μέσω του διαλόγου. Να μιλάς!
  • Να κοιμάσαι καλά! Χωρίς επαρκή ύπνο, δεν ξεκουράζεσαι και δεν αναζωογονείσαι.
  • Να εκτονώνεσαι συμμετέχοντας σε μια δραστηριότητα που σου αρέσει. Κατά προτίμηση ομαδική. Η επικοινωνία με άλλους ανθρώπους με κοινά ενδιαφέροντα θα σε βοηθήσει να ανακάμψεις γρηγορότερα. Πήγαινε για χορό, για πεζοπορία, για φωτογραφία για ότι σου αρέσει εσένα!
  • Χαλάρωσε! Διάβασε κάτι που σε χαλαρώνει. Πήγαινε περίπατο στη φύση. Κάνε ποδήλατο σε ένα πάρκο.Δες την αγαπημένη σου ταινεία. Συνάντησε τους φίλους σου.Αποφορτίσου.
  • Διαχειρίσου την κατάσταση! Μην περιμένεις να καταρρεύσεις για να λάβεις δράση.

Να αγαπάτε και να φροντίζετε τον εαυτό σας καθημερινά. Να ακούτε τα μηνύματα που σας στέλνει. Και να λαμβάνετε δράση!

Συντάκτης: Ειρήνη Μπαμπαλή (M.B.A.)

Healthy life, better life!!!

 

 

Διαβάστε ακόμη

Αφήστε το σχόλιό σας

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι συμφωνείτε με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Περισσότερα

Πολιτική απορρήτου και cookies