Φαράγγι Δημοσάρη & παραλία Καλιανών.

απο Irene's Healthy Life
Το φαράγγι του Δημοσάρη βρίσκεται στην Νότια Εύβοια και είναι must για κάθε πεζοπόρο να το διασχίσει. Ένα φαράγγι σπάνιας ομορφιάς, απίστευτων εναλλαγών και ανάμεσα στα top 5 της Ελλάδος. Δεκάδες πηγές, καταρράχτες, πανάρχαια παραποτάμια δάση, άγρια ζωή, εναλλάσσονται διαρκώς δίνοντας κάθε φορά καινούργιες παραστάσεις στον περιπατητή. Έχει μήκος 8χμ και η πεζοπορία μας ξεκινά από υψόμετρο 954μ το οποίο προσεγγίζουμε με το πούλμαν.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΔΡΟΜΗ

Η πιο ελκυστική και λιγότερο κουραστική διαδρομή έχει αφετηρία το διάσελο Πετροκάναλο (954 μ. υψόμετρο) το οποίο θα το προσεγγίσουμε με τοπικό πούλμαν στο Μαρμάρι που θα έχουμε για την ημερήσια εξόρμησή μας.

Πάνω από το φαράγγι υψώνεται ο ορεινός όγκος της Λάκκας Μπούκουρα με κορυφή τη Μπούμπλια.

Η διαδρομή μας κατηφορίζει προς βορρά και καταλήγει στο χωριό των Λιανοσαίων μετά από 8 χιλιόμετρα κατάβασης. Το μονοπάτι είναι βατό, και το μεγαλύτερο τμήμα του  είναι κάτω από τη σκιά των πλατανιών.

Πολλές φτέρες που φτάνουν στο σημείο της μέσης θα μας κάνουν να νιώσουμε λίγο χαμένοι στη ζούγκλα και αν είμαστε τυχεροί μπορεί να συναντήσουμε και ήρεμους μαύρους χοίρους εκτροφής.

Το δροσερό μικροκλίμα του φαραγγιού δημιουργεί ποικιλία δασικής και θαμνώδους βλάστησης. Ψηλά στο βουνό, στα πιο υγρά και ψυχρά σημεία του φαραγγιού, πάνω από τις πηγές και στους γκρεμούς της Γιούδας, φύονται αραιές συστάδες με ίταμους, δρυς, σφενδάμι και μεμονωμένες καστανιές. Χαρακτηριστικό του πάνω μέρους του Δημοσάρη είναι τα υπολείμματα συστάδων υπεραιωνόβιων καστανιών. Παρόχθια δάση με πλατάνια αρχίζουν από τα 1.200 μ. υψόμετρο και φτάνουν ως τη θάλασσα.

Σε αρκετά σημεία της πεζοπορίας θα συναντήσουμε μικρές λίμνες που σχηματίζονται από καταρράκτες.

Στα τέλος της διαδρομής του φαραγγιού και των 8 χιλιομέτρων βρίσκεται το χωριό των Λενοσαίων.

ΚΑΤΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΠΟΥ ΚΑΝΕΙ ΤΗΝ ΔΙΑΦΟΡΑ!!! ΚΟΣΤΟΣ: 38 ΕΥΡΩ

Ωστόσο για να φτάσουμε στην παραλία των Καλιανών που είναι και ο τελικός μας προορισμός για την θαλασσινή βουτιά μας, χρειάζονται άλλα 5 χιλιόμετρα. Επειδή τα υπόλοιπα χιλιόμετρα είναι απλά σε αγροτικό δρόμο (ο οποίος δεν παρουσιάζει κανένα ενδιαφέρον) θα βάλουμε ένα ΔΕΥΤΕΡΟ μικρό πούλμαν χωρητικότητας 8 ατόμων,(γιατί το μεγάλο δεν έχει πρόσβαση στους Λενοσαίους) το οποίο καθώς θα γεμίζει θα μας μεταφέρει στη θάλασσα και θα επιστρέφει να πάρει τους επόμενους. Έτσι θα έχουμε περισσότερο χρόνο για να απολαύσουμε την μοναδικής ομορφιάς παραλία των Καλιανών και θα γλυτώσουμε 5χλμ πεζοπορίας κάτω από τον ήλιο του Ιουλίου. (Σας προσέχουμε!!).

ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ

Το μονοπάτι του φαραγγιού αποτελούσε έναν από τους κυριότερους διαδρόμους επικοινωνίας της νότιας Εύβοιας. Συνέδεε επίσης την περιοχή του Καλλιανού και του Καβοντόρου με την Κάρυστο. Το λιθόστρωτο μονοπάτι και τα λείψανα του καλντεριμιού είναι μεσαιωνικά ή και παλιότερα.

ΜΕ ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ

✅8.30 Αναχώρηση από ΡΑΦΗΝΑ

✅Η μεταφορά στη Ραφήνα γίνεται με ιδία μέσα.

✅Ακτοπλοικά Ραφήνα Μαρμάρι Ραφήνα με το πλοίο της γραμμής.

✅Επιβίβαση στο πούλμαν, μεταφορά στα 950m υψόμετρο.

✅Διάσχηση, κατάβαση του φαραγγιών, διαδρομή 8 χιλιομέτρων.

✅Μεταφορά με δεύτερο μικρό πουλμανάκι, από το χωριό Λενοσαίους στην παραλία Καλιανών.

✅Αναχώρηση από παραλία Καλιαννών στις 6 το απόγευμα και μετάβαση σε ταβέρνα για φαγητό.

✅Αναχώρηση από Μαρμάρι στις 9 το βράδυ με το πλοίο.

✅10.00 μμ Αφιξη στην Ραφήνα

✅Απευθύνεται σε πεζοπόρους με καλή φυσική κατάσταση.

✅Διάρκεια πεζοπορίας περίπου 4 ώρες, ανάλογα με τον ρυθμό της ομάδας.

ΔΕΝ περιλαμβάνεται το φαγητό στην τιμή. (ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ: σε περίπτωση που ο ρυθμός της ομάδας δεν επιτρέψει μετάβαση στην ταβέρνα το πρόγραμμα ενδέχεται να τροποποιηθεί. Υπάρχει υπαίθρια καντίνα κοντά στην παραλία με σνακ και σουβλάκια).

METΡΑ COVID 19
Υποχρεωτική η χρήση μάσκας σε όλη τη διαδρομή του πούλμαν καθώς και η θερμομέτρηση.

ΠΩΣ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΕΧΩ?
Για να πάρεις μέρος στην εξόρμηση θα πρέπει να συμπληρώσεις την παρακάτω αίτηση: shorturl.at/kCJ68
Στη συνέχεια θα λάβεις δικό μας απαντητικό e mail με τα επόμενα βήματα.
Σε περιμένουμε να ζήσουμε μαζί αυτή τη μοναδική εξόρμηση στη φύση, είτε μόνος, είτε με παρέα θα γίνεις μέρος της δικής μας παρέας!!

Γιατί η ζωή στη φύση είναι πιο ωραία, πόσο μάλλον με παρέα!!!

Τηλέφωνο επικοινωνίας : 690 679 5749 Ειρήνη

Υ.Γ. Aν σας άρεσε αυτή η δραστηριότητα μπορείτε να το μοιραστείτε. Αν θέλετε να ενημερώνεστε για θέματα καλής υγείας (άσκηση, διατροφή, ψυχολογία), αλλά και για τις εξορμήσεις / δραστηριότητες μας στην φύση, δεν έχετε παρά να μας ακολουθήστε μας στα social media:

https://www.facebook.com/bloghealthylife
https://www.instagram.com/bhealthylife/
https://www.youtube.com/healthylife

Healthy life, better life!!!
Η ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ του Healthy life: Υγεία δεν είναι μόνο γυμναστική και διατροφή! Είναι ο τρόπος που σκεφτόμαστε και πράττουμε. Είναι το περιβάλλον στο οποίο ζούμε!

Διαβάστε ακόμη

Αφήστε το σχόλιό σας

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι συμφωνείτε με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Περισσότερα

Πολιτική απορρήτου και cookies