Ανεπάρκεια βιταμίνης D, τι πρέπει να γνωρίζουμε.

απο Irene's Healthy Life

Η Βιταμίνη D που σχηματίζεται στο δέρμα μας από την ηλιακή ακτινοβολία μεταβολίζεται πρώτα στο ήπαρ και τους νεφρούς για να γίνει η ενεργός μορφή της 1,25(ΟΗ)2D . Δύο είναι οι κύριες μορφές βιταμίνης που τη συναντάμε στη φύση η D2 και η D3. Όταν αναφερόμαστε σε βιταμίνη D εννοούμε και τις 2 μορφές.

Ανεπάρκεια Βιταμίνης D (διαβάστε επίσης: Βιταμίνη D,η βιταμίνη του ήλιου)

Σε ανεπάρκεια βιταμίνης D δεν γίνεται σωστά η εναπόθεση ασβεστίου στα οστά με αποτέλεσμα στα παιδιά να προκαλείται ραχίτιδα ενώ στους ενήλικες μια πάθηση που λέγεται οστεομαλακία, δηλαδή το οστό γίνεται πιο μαλακό. Η οστεομαλακία είναι μια πάθηση που μοιάζει με την οστεοπόρωση αλλά δεν είναι η ίδια. Επίσης, τα χαμηλά επίπεδα της βιταμίνης οδηγούν σε δευτεροπαθή υπερπαραθυρεοειδισμό, δηλαδή αυξημένη έκκριση παραθορμόνης από τον παραθυρεοειδή αδένα, η οποία με τη σειρά της προκαλεί κινητοποίηση του ασβεστίου από το σκελετό.

Η ανεπάρκεια βιταμίνης D συμβάλλει στην εμφάνιση οστεοπόρωσης μέσω της περιορισμένης απορρόφησης ασβεστίου από το πεπτικό , της μυϊκής αδυναμίας, και της αποδυναμωμένης δομής των οστών. Μελέτες δείχνουν ότι τα άτομα με χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D έχουν χαμηλότερη οστική πυκνότητα και οστική μάζα, αυξημένο κίνδυνο για πτώσεις και μυϊκή αδυναμία. Η υψηλή κατανάλωση βιταμίνης D από μεγαλύτερης ηλικίας άτομα ελαττώνει τον κίνδυνο για κάταγμα

Ποιες ομάδες κινδυνεύουν περισσότερο για ανεπάρκεια βιταμίνης D;

  • Ηλικιωμένοι
  • Άτομα που δεν εκτίθενται πολύ στον ήλιο
  • Άνθρωποι που νοσηλεύονται
  • Άτομα με σοβαρές παθήσεις όπως του νευρικού ή του πεπτικού συστήματος
  • Άνθρωποι με πολύ σκούρο δέρμα
  • Παχύσαρκοι ή πολύ υπέρβαροι

Εργαστηριακός έλεγχος επιπέδων βιταμίνης D στο αίμα.

Για να γίνει εκτίμηση των επιπέδων βιταμίνης D στο σώμα μετράται η 25-υδροξυ-βιταμίνης D (25(OH)D) στο αίμα . Σε περίπτωση που οι τιμές στον οργανισμό σας είναι χαμηλότερες των φυσιολογικών ορίων, συμβουλευτείτε τον θεράποντα ιατρό σας για να σας συμβουλεύσει σχετικά με την σωστή αντιμετώπιση.
Πηγή: http://lrms.med.uoa.gr

Healthy life, better life!!!

Διαβάστε ακόμη

Αφήστε το σχόλιό σας

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι συμφωνείτε με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Περισσότερα

Πολιτική απορρήτου και cookies