Έξυπνο κινητό και “ανόητο” αυχενικό;

απο Irene's Healthy Life
  • Μήπως ασχολείσαι πολύ ώρα με το κινητό σου;
  • Μισό λεπτό να καταφέρω να σηκώσω το κεφάλι μου και θα σου απαντήσω.

Και όμως ήρθε η στιγμή που από την εποχή των έξυπνων κινητών οδηγηθήκαμε στην εποχή των «ανόητων» αυχενικών. Κανείς δεν αμφισβητεί πως το κινητό τηλέφωνο είναι μια έξυπνη και χρήσιμη συσκευή που μας βοηθάει στην καθημερινότητά μας. Οι εφαρμογές του μας καλύπτουν ανάγκες εργασιακές και -γιατί να το κρύψουμε- ψυχαγωγικές. Ο αριθμός των ανθρώπων που κάνουν χρήση των έξυπνων κινητών αναμένεται να ξεπεράσει παγκοσμίως τα δύο δις τον επόμενο χρόνο. Αυτό σημαίνει πως ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι θα κοιτάζουν συνεχώς -και για πάρα πολλές φορές την ημέρα την οθόνη του- και θα δημιουργούν πρόβλημα στον αυχένα τους.

Σύμφωνα με την ιατρική κοινότητα, η παρατεταμένη χρήση της οθόνης του κινητού τηλεφώνου, η οποία αναγκαστικά τραβάει το κεφάλι προς τα κάτω, αυξάνει την πίεση στην αυχενική μοίρα της σπονδυλικής στήλης, δημιουργώντας το επονομαζόμενο «αυχενικό σύνδρομο του κινητού» ή αλλιώς «Text Neck».

Γιατί συμβαίνει αυτό;

Το κεφάλι μας ζυγίζει κατά μέσο όρο τέσσερα με πέντε κιλά. Όταν σκύψουμε σε μια κλήση τριάντα μοιρών για να κοιτάζουμε το κινητό μας, για δέκα μόλις λεπτά, το βάρος του κεφαλιού μας γίνεται 18 κιλά!  Όπως καταλαβαίνετε τα 18 αυτά κιλά καταπονούν τους μυς που αντέχουν το ένα τρίτο από αυτό, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται σπασμοί, εντάσεις και να επιβαρύνεται η σπονδυλική στήλη. Αν τώρα σκύψουμε ακόμα περισσότερο κοιτώντας το κινητό μας σε κλήση εξήντα μοιρών, τότε το βάρος του κεφαλιού μας αυξάνεται στα 60 κιλά!!!

Φυσικά αυτό δεν αποτελεί πρόβλημα εάν στέλνουμε που και που κανένα μήνυμα. Αλλά αν περνάμε περισσότερες από δυο ώρες την ημέρα παρέα με τον ηλεκτρονικό μας φίλο, τότε  δημιουργούνται σοβαρά θέματα… Πονοκέφαλοι, οσφυαλγίες, ζαλάδες, πόνοι στους ώμους και μουδιάσματα στα άνω και κάτω άκρα, έντονοι πόνοι ακόμα και στα γεννητικά όργανα! Όταν οι πόνοι επιμένουν για μεγάλο χρονικό διάστημα μπορεί ο ασθενής να χρειαστεί ακόμα και χειρουργική επέμβαση.

Τι μπορούμε να κάνουμε;

  1. Αποφεύγουμε την άσκοπη χρήση

Ναι, ξέρω. Εύκολο να το λέμε, αλλά δύσκολο στην πράξη! Χρειάζεται θέληση και καλή οργάνωση. Σύμφωνα με τους αριθμούς, οι άνδρες και οι γυναίκες κάτω των τριάντα ετών στέλνουν τουλάχιστον 3.000 κείμενα ανά μήνα. Για αρχή κατεβάζουμε στον υπολογιστή μας ή στο laptop κάποιες εφαρμογές που χρησιμοποιούμε συχνά στο κινητό (πχ. Viber, messenger, what’s up). Στη συνέχεια αποφεύγουμε να  σερφάρουμε στο διαδίκτυο από το κινητό. Δεν υπάρχει άλλωστε κανένας λόγος για αυτό, αφού μπορούμε να το κάνουμε πιο ξεκούραστα από μια μεγαλύτερη οθόνη. Άλλο ένα κόλπο είναι να προσπαθήσουμε να ορίσουμε περιόδους χωρίς κινητό, κατά τη διάρκεια της ημέρας. Για να μην αναφέρω το πιο εξτρίμ που λέει μία μέρα χωρίς κινητό κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου. Αν μη τι άλλο, οι άνθρωποι που θα είναι μαζί μας εκείνες τις ώρες θα εκτιμήσουν σίγουρα την αμέριστη προσοχή μας.

  1. Ανασηκώνουμε το τηλέφωνό μας.

Όταν δεν πάει ο Μωάμεθ στο βουνό, αναγκαστικά θα πάει το βουνό σ’ αυτόν. Αντί λοιπόν να σκύβουμε για να δούμε το κινητό μας σηκώνουμε αυτό προς τα εμάς στο ύψος των ματιών μας. Εντάξει ξέρω, δεν βολεύει και πολύ, αλλά θα μας γλυτώσει πόνους και πιασίματα. Συν του ότι λόγω της άβολης θέσης ίσως βοηθήσει να μειώσουμε και αυτή την άσκοπη χρήση που λέγαμε παραπάνω.

  1. Κάνουμε ένα διάλειμμα

Το έχουμε ακούσει σε ταινίες να το λένε διάφορα ζευγάρια. Χρειάζομαι ένα διάλειμμα, λίγο χρόνο να σκεφτώ. Κάντε το και εσείς. Αν όχι με το ταίρι σας σίγουρα με το κινητό σας. Εξάλλου είναι πλέον συνηθισμένο να περνάμε περισσότερο χρόνο με τη συσκευή παρά με τον άνθρωπό μας. Για κάθε 15’ με το κινητό, αντιστοιχούν 5’ μακριά από αυτό. Σηκωθείτε, περπατήστε, τεντωθείτε και επιστρέψτε σ’ αυτό μόνο αν είναι πραγματικά απαραίτητο.

  1. Κάνουμε διατάσεις

Όπου και αν βρισκόμαστε μπορούμε να κάνουμε απλές ασκήσεις stretching που ανακουφίζουν τους μύες και τους τένοντες. Ξεκινάμε στρίβοντας το κεφάλι αριστερά μετά επιστρέφουμε σε ουδέτερη θέση και μετά στα δεξιά. Στη συνέχεια, γέρνουμε το κεφάλι προς τον ώμο μετά κέντρο και έπειτα στην άλλη πλευρά.

  1. Βοηθιόμαστε από τις εφαρμογές

Καταλαβαίνω. Μοιάζει σχήμα οξύμωρο πως μια εφαρμογή στο κινητό μπορεί να βοηθήσει τα προβλήματα που το ίδιο δημιουργεί. Και όμως, αν ψάξετε θα βρείτε αρκετές εφαρμογές που όταν κρατάτε το κινητό σε λάθος θέση κάνουν ότι μπορούν για να το αλλάξετε. Δονούνται, σκοτεινιάζουν, κοκκινίζουν και όλα αυτά σταματούν μόλις το φέρετε στο ύψος των ματιών σας.

Το αυχενικό σύνδρομο του κινητού τηλεφώνου όπως λέγεται είναι μια νέα πάθηση της εποχής. Στο χέρι μας είναι να το αποφύγουμε όσο μπορούμε. Αν βέβαια ο πόνος επιμένει τότε καλό θα είναι να επισκεφτείτε τον ορθοπεδικό και τον φυσιοθεραπευτή σας, προκειμένου να θεραπευτείτε μία για πάντα από αυτό.

Μιχάλης Σαμαράς, Φυσικοθεραπευτής.
www.physionow.gr

Healthy life, better life!!!

Διαβάστε ακόμη

Αφήστε το σχόλιό σας

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι συμφωνείτε με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Περισσότερα

Πολιτική απορρήτου και cookies