Μονεμβασιά με Φιόρδ, Κάστρα, Σπήλαια & Ξωκλήσια! ΔΙΗΜΕΡΟ 25 & 26 ΜΑΡΤΙΟΥ

απο Irene's Healthy Life

Ενα διήμερο με αχτύπητους συνδυασμούς! Θα δείτε τόσα σε αυτό το διήμερο, που θα νομίζετε ότι έχετε φύγει διακοπές μια εβδομάδα!

Η βυζαντινή καστροπολιτεία της Μονεμβασιάς, το «πέτρινο καράβι» του Ρίτσου, στέκει καρτερικά στο νοτιοανατολικό άκρο της Λακωνικής γης, μεταφέροντας τους επισκέπτες σε ένα ονειρικό ταξίδι στο χρόνο και την ιστορία.

Κάστρα και τείχη, παλιά αρχοντικά, στενά λιθόστρωτα δρομάκια, εκκλησίες, παλιές χαμηλές καμάρες, αψίδες, οικόσημα, μαρμάρινοι αυτοκρατορικοί θρόνοι, βυζαντινές εικόνες δίνουν την εντύπωση μιας πόλης φανταστικής, που δεν την άγγιξε το πέρασμα του χρόνου.

Τι να πρωτοπεί κανείς για  το «Γιβραλτάρ της Ανατολής», το «Υπερνεφελές Κάστρο» του Μοριά, το «Περιώνυμον Άστυ» του Αυτοκράτορα Ανδρόνικου Β’, η «Θεόσωστος Πόλη» των Παλαιολόγων του Μυστρά, το «Μενεξέ Καλεσί» (Κάστρο των λουλουδιών – Φρούριο των ανθέων) των Τούρκων, το «Λουλούδι της Μονεμβασιάς», η «Ανθομύριστη Καστροπολιτεία» του Νότου ?

Εμείς θα περιπλανηθούμε σε κάθε σοκάκι και θα ανέβουμε μέχρι την εκκλησία της Αγίας Σοφίας που στέκεται στην άκρη του απόκρημνου βράχου. Μπαίνοντας στην πόλη αριστερά βρίσκεται το σπίτι του Μονεμβασίτη ποιητή της Ρωμιοσύνης Γιάννη Ρίτσου. Στη συνέχεια, ο κεντρικός δρόμος με το βυζαντινό καλντερίμι, ο δρόμος της αγορά που οδηγεί στη Κεντρική Πλατεία με το παλαιό κανόνι και την Εκκλησία του Ελκομένου Χριστού. Απέναντι το ιστορικό διατηρητέο κτίριο του 16ου αιώνα (τζαμί) όπου στεγάζεται η Αρχαιολογική Συλλογή Μονεμβασίας. Από εδώ διακλαδίζονται οι δρόμοι προς όλες τις γωνίες του Κάστρου. Τέτοιες πανέμορφες γωνιές υπάρχουν παντού!!!

Θα μείνουμε στο κάστρο όσο χρειαστεί για να περπατήσουμε στα σοκάκια του (όποιος επιθυμεί μπορεί να πιεί καφεδάκι στα πανέμορφα μαγαζάκια του και να μην ανηφορίσει) αν και η δεκαπεντάλεπτη ανηφόρα θα μας αποζημιώσει! Κάτω μας απλώνεται όλη η κάτω πολιτεία με τα τείχη της ενω η θάλασσα παίζει το αιώνιο παιχνίδι της με το Κάστρο. Μαγεία!

Στην συνέχεια με το πούλμαν σε μισή ωρίτσα θα βρισκόμαστε στο λιμάνι του Ιέρακα. Ένα σπανιότατο φιόρδ μοναδικής ομορφιάς (το μοναδικό στην Ελλάδα) ξεδιπλώνεται μπροστά μας καθώς πλησιάζουμε. Η θέα του από ψηλά δεν έχει σε τίποτα να ζηλέψει απο τα νορβηγικά ξακουστά φιόρδ. Η γαλήνη του τοπίου και η γραφικότητα του οικισμού συνθέτουν ένα μοναδικό σκηνικό. Επιπλέον πρόκειται για πανέμορφο ψαροχώρι με πολύ καλό φαγητό!

Εμείς θα επισκεφτούμε την  Ακρόπολη του Ζάρακα η οποία βρίσκεται πάνω από τον οικισμό του Ιέρακα, στο Β.Α. άκρο του στομίου του όρμου. Στη θέση αυτή κτίστηκε πιθανότατα κατά την ελληνιστική εποχή (3ος αι. μ.X.), το οχυρωματικό τείχος της πόλης και της ακρόπολης του Zάρακα. Η ισχύς της οχύρωσης ίσως να σχετίζεται και με την οικονομική ευμάρεια της πόλης λόγω του λιμανιού και για το λόγο αυτό η φυσικά οχυρή θέση του ενισχύθηκε με εντυπωσιακά τείχη κατά τους ελληνιστικούς χρόνους.

Στη συνέχεια θα γευματίσουμε σε ταβερνάκι που βρίσκεται δίπλα στο λιμάνι με ψαρικά γνωστό και με τις καλύτερες συστάσεις στο είδος του. Φυσικά ο λόγος περί μπακαλιάρου με σκορδαλιά, αφού το καλεί το έθιμο μας λόγω της ημέρας.

Επιστροφή στην Μονεμβασιά  όπου θα μείνουμε στο HOTEL PRAMATARIS, (όπου η κυρία Χρυσούλα υπόσχεται ένα σπιτικό πρωϊνο με παραδοσιακά αγνά προϊόντα της περιοχής), που βρίσκεται στο παραλιακό μέτωπο και έχει θέα το κάστρο της Μονεμβασιάς. Βρίσκεται στην Μονεμβασιά και η πρόσβαση στα μαγαζιά, μπαράκια κλπ για κάποιον που επιθυμεί να κυκλοφορήσει και να γνωρίσει την πόλη γίνεται με τα πόδια. Τακτοποίηση στα δωμάτια λίγο ξεκούραση και για όσους δεν κουράστηκαν (όλοι δηλαδή) το πρόγραμμα συνεχίζεται με Kastro by night. Μια μικρή βόλτα στα χαμηλά επίπεδα πλέον αφού όλα παίρνουν μια άλλη μυστηριώδης ατμόσφαιρα υπο το φως της νύχτας.
Κατά τις 11 επιστροφή στο ξενοδοχείο για ξεκούραση !!!

ΚΥΡΙΑΚΗ 26 ΜΑΡΤΙΟΥ

Την Κυριακή αφού πάρουμε το πρωινό μας και τον καφέ μας με θέα το κάστρο θα πάρουμε τα πράγματα από το ξενοδοχείο και θα συνεχίσουμε προς τον γραφικό άγιο Φωκά. Από εκει ξεκινάει μια μαγευτική διαδρομή πάντα με θέα το Μυρτώο πέλαγος.

Πρόκειται για μία εντυπωσιακή διαδρομή, που ενώνει την περιοχή της Μονεμβασιάς με την χερσόνησο του Μαλέα, διαγράφει νοτιοανατολική πορεία παράλληλα με την θάλασσα, περνώντας από μικρές παραλίες και καταλήγει στο όμορφο σπήλαιο της Καστανιάς. Θα περπατήσουμε σε μια εύκολη διαδρομή 10 περίπου χιλιομέτρων διάρκειας 4 ωρών χωρίς μεγάλες υψομετρικές διαφορές. Η διαδρομή απευθύνεται και σε αρχάριους με καλή φυσική κατάσταση.

Κοντά στην αφετηρία της διαδρομής μπορούμε να διακρίνουμε ερείπια αρχαίου ναού, που σύμφωνα με τον περιηγητή και γεωγράφο Παυσανία, αποδίδονται σε ιερό αφιερωμένο στον Απόλλωνα με την ονομασία «Επιδήλιο».

Το σπήλαιο της Καστανιάς ανακαλύφθηκε σχετικά πρόσφατα και αποτελεί ένα μοναδικό γεωλογικό αξιοθέατο. Είναι επισκέψιμο και οργανωμένο. Διαθέτει μια μοναδική ποικιλία χρωμάτων και μορφών, το οποίο είναι πλούσιο σε πυκνότητα σταλακτιτών και κατατάσσεται ανάμεσα στα τρία σημαντικότερα σπήλαια της Ευρώπης.

Μόλις ολοκληρώσουμε την πεζοπορία μας, σειρά έχει  το σπήλαιο με οργανωμένη ξενάγηση. Νομίζω κάπου εδώ ήρθε η ώρα να πάρουμε το δρόμο της επιστροφής γεμάτοι με εικόνες μοναδικές και στιγμές που μοιραστήκαμε με την παρέα του Ηealthy Life. To παρεϊστικο, κεφάτο και μοναδικό κλίμα που επικρατεί μόνο όσοι το έχουν ζήσει εκ των έσω μπορούνε να το νιώσουν! Από άλλο δρόμο η επιστροφή μας και  θα κοιτάξουμε να γευματίσουμε κάπου που να μπορέσουμε να δούμε και άλλο ένα μέρος! Πιθανότατα στην Νεάπολη! Θα ανακοινωθεί στους συμμετέχοντες η τοποθεσία.

Τιμή συμμετοχής σε δίκλινο δωμάτιο 150 ευρώ το άτομο! (μονόκλινο επιβάρυνση 50 ευρώ)

ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ:
Μεταφορές με πούλμαν
Διαμονή στο ξενοδοχείο με πρωινό
Δύο πλήρη γεύματα και των 2 ημερών
Είσοδος στο σπήλαιο
Ξενάγηση στο σπήλαιο
Τις πεζοπορίες και των δύο ημερών που έχουμε όπως πάντα περπατήσει πριν από εσας για αναγνώριση πεδίου.
ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΑΣΤΙΚΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ (είστε πάντοτε όλοι σε όλες μας τις εξορμήσεις ασφαλισμένοι στην Εθνική Ασφαλιστική)
Ομαδικό Φαρμακείο, ικανό να καλύψει ακόμη και  δύσκολες περιπτώσεις (π.χ.ράμματα, κάταγμα )
Συμμετέχει συνοδός με ιατρικές γνώσεις για άμεση κάλυψη ατυχημάτων (όχι απλά ένα σεμινάριο πρώτων βοηθειών).

Μικρή ομάδα 30 ατόμων για να διατηρήσουμε το παρεϊστικο κλίμα!
Γιατί πάνω από όλα είμαστε παρέα και κοιτάμε να περνάμε καλά!
Σας περιμένουμε να μας γνωρίσετε, μόνο-η ή με την παρέα σας.

Aναχώρηση απο : ΔΟΥΚΙΣΣΗΣ ΠΛΑΚΕΝΤΙΑΣ  Ώρα 7: 00 π.μ. 

Επόμενα σημεία επιβίβασης :
1.Παλατάκι Χαϊδαρίου
2. Praktiker Ελευσίνας
3.ΣΕΑ Μεγάρων
4. Ισθμός Κορίνθου
Απαραίτητος εξοπλισμός για τις πεζοπορίες :
Παπουτσια/μποτάκια ορεινής πεζοπορίας (συμμετοχές με αθλητικά η αλλού τύπου δεν θα γίνουν δέκτες) μπατον, σακίδιο πλάτης που θα περιέχει νερό (τουλάχιστον 1 λίτρα) σνακ, μπλουζακι και προσωπικά είδη. Ζακετα fleece & αδιάβροχο.
Δεν ξεχνάμε ένα δεύτερο ζευγάρι παπούτσια + κάλτσες σε περίπτωση που πατήσουμε σε νερά η λάσπες.

ΠΩΣ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΕΧΩ?

Η θέση καταχωρείται με την συμπλήρωση της παρακάτω αίτησης: ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΙΤΗΣΗ  και με την κατάθεση του ποσού σε λογαριασμούς που θα σας στείλουμε με το αυτόματο ενημερωτικό e mail, μόλις συμπληρωθεί η αίτηση. (ελέγξτε και την ενοχλητική αλληλογραφία!)
Τηλ. Επικοινωνιας 690 6795749 Ειρήνη
Healthy life, better life!!!
Γιατί στη φύση είναι όλα μοναδικά, πόσο μάλλον με καλή παρέα!

Υ.Γ. Αν θέλετε να ενημερώνεστε για θέματα καλής υγείας (άσκηση, διατροφή, ψυχολογία), αλλά και για τις εξορμήσεις – δραστηριότητες μας στην φύση, δεν έχετε παρά να μας ακολουθήστε μας στα social media:

https://www.facebook.com/bloghealthylife
https://www.instagram.com/bhealthylife/
https://www.youtube.com/healthylife

Healthy life, better life!!!
Η ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ του Healthy life: Υγεία δεν είναι μόνο γυμναστική και διατροφή! Είναι ο τρόπος που σκεφτόμαστε και πράττουμε. Είναι το περιβάλλον στο οποίο ζούμε!

Διαβάστε ακόμη

Αφήστε το σχόλιό σας

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι συμφωνείτε με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Περισσότερα

Πολιτική απορρήτου και cookies