Ορεινή Αρκαδία, Μαγούλιανα: το ψηλότερο χωριό της Πελλοπονήσου.

απο Irene's Healthy Life

Μια μαγευτική διαδρομή στην καρδιά του Μαινάλου, σε ένα  υπέροχο μονοπάτι που διασχίζει θαυμάσια δρυοδάση και ελατοδάση, πέτρινα γεφύρια, ορεινά λιβάδια, μοναστήρια , ασκηταριά και ποταμάκια. Θα ξεκινήσουμε την πεζοπορία μας από το υψηλότερο κατοικήσιμο χωριό της Αρκαδίας τα Μαγούλιανα (παραδοσιακός οικισμός), θα περάσουμε από το ασκηταριό της Σφυρίδας (ωραίο σημείο ανάπαυσης με μεγάλη πηγή μέσα σε πυκνό ελατόδασος),  απο τη  μονή Κερνίτσας φωλιασμένη σε εντυπωσιακό μονόλιθο και το πετρόχτιστο γιοφύρι της  και θα καταλήξουμε στην Νυμφασία με τις αιωνόβιες βελανιδιές.

Όποιος δεν επιθυμεί να πεζοπορήσει μπορεί να μας ακολουθήσει και να ανακαλύψει μαζί μας το χωριό Μαγούλιανα αλλά και την μοναδική ξενάγηση που θα έχουμε την τιμή να μας κάνει ο πρόεδρος του πολιτιστικού συλλόγου. Στη συνέχεια θα μεταβείτε στη Νυμφασία με το πούλμαν, για να εξερευνήσετε και ακόμη ένα μοναδικό χωριό της ορεινής Αρκαδίας.

ΜΑΓΟΥΛΙΑΝΑ

Στα  1240 μέτρα ύψος βρίσκονται τα Μαγούλιανα. Ένα γραφικό πανέμορφο χωριό στα σπλάχνα της Πελοποννήσου ένα χωριό παραδεισένιο που σίγουρα μαγεύει τον επισκέπτη με την πρώτη κιόλας ματιά. Έχει χαρακτηριστεί επίσημα παραδοσιακός οικισμός. Γαντζωμένο αμφιθεατρικά σε μια εκπληκτικής ομορφιάς πλαγιά δεσπόζει αιώνες τώρα καταμαρτυρώντας το ένδοξο ιστορικό παρελθόν που φτάνει στα χρόνια της τουρκοκρατίας αλλά και το παρόν. Ένα παρόν που ανατρέχει σε συνήθειες και τρόπους ζωής μιας άλλης εποχής κάπου στις αρχές του περασμένου αιώνα. Τότε που η ζωή ήταν μαγευτική οι άνθρωποι απλοί φιλικοί φιλόξενοι. Αυτά λοιπόν είναι τα Μαγούλιανα. Ένα καταπράσινο σχεδόν σμαραγδένιο χωριό που προσφέρει απλόχερα στον επισκέπτη τη συγκίνηση από την επαφή με την φύση λες και βλέπει κανείς ένα τοπίο αγνό γραφικό ανέπαφο απο το χρόνο και την τεχνολογική εξέλιξη που σκοτώνει και αλλοιώνει την φύση.

Αγιος Ιωάννης Μαγούλιανα

Τα πετρόκτιστα σπίτια του, ακολουθούν την Γορτυνιακή αρχιτεκτονική παράδοση. Το σκηνικό εντελώς Αρκαδικό, με τα δύο παλιά πετρόχτιστα γεφύρια μέσα στο χωριό, με την όμορφη πλατεία και τον άνω των 300 ετών πλάτανο, γραφικά καφενεία και ταβέρνες με παραδοσιακό φαγητό.

ΜΟΝΗ ΚΕΡΝΙΤΣΑΣ & ΓΙΟΦΥΡΙ

 

Μονή Κερνίτσης

Γεφύρι Κερνίτσης

 

Γεφύρι Κερνίτσης

Μυλοάντας ποταμός

ΝΥΜΦΑΣΙΑ

Η παλιά ονομασία του χωριού ήταν “Γρανίτσα” (που σημαίνει δεν­δρότοπος), από το γεγονός ότι στην περιοχή αφθονούν τα ήμερα βελανιδοφόρα δένδρα. Παρ’ όλα αυτά, δεδομένου ότι το συγκεκριμένο όνομα (όπως και πολλά άλλα στα γύρω χωριά) ήταν Σλαβικό, άλλαξε επί πρωθυπουργίας του Γ. Κονδύλη και έγινε “Νυμφασία” από την ομώνυμη πηγή του χωριού. Σύμφωνα με τη μυθολογία, η “Νυμφασία πηγή” ήταν το μέρος όπου λουζόντουσαν οι Νύμφες υπό το άγρυπνο βλέμμα του αρχαίου θεού της γονιμότητας των κοπαδιών, Πάνα ο οποίος τις παρενοχλούσε. Το χωριό πέρασε από Γερμανική και Τουρκική κατοχή σε αρκετές περιπτώσεις πληρώνοντας βαρύ φόρο αίματος.

Νυμφασία

Το δημοτικό σχολείο της Νυμφασίας.

ΣΦΥΡΙΔΑ

Tο μετόχι της Σφυρίδας βρίσκεται στα σύνορα των Μαγουλιάνων με τη Βυτίνα. Είναι κτισμένο ενδιάμεσα των απότομων τοιχωμάτων πανύψηλου ασβεστολιθικού βράχου. Αποτελείται από ένα μικρό ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου και από ένα κελί που είναι η είσοδος στο ναό. Ο ναός είναι θολωτός και έχει σπάνιες αγιογραφίες του 12ου αιώνα.

Στις 21 Απριλίου 1825 ο Ιμπραήμ πασάς έφτασε στη σφυρίδα έκαψε το μοναστήρι και αποκεφάλισε τον ηγούμενο Γερμανό και τον μοναχό Αγάπιο Σκουτερού.

Κάτω από το ναό υπάρχει σπηλιά με πηγή που πολλοί προσκυνητές από τα γύρω χωριά στις 23 Αυγούστου τιμούν την εορτή, όπου παλαιότερα γινόταν πανηγύρι με όργανα και χορούς.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

✅ KYΡΙΑΚΗ 3 ΑΠΡΙΛΙΟΥ

✅ ΩΡΑ ΑΝΑΧΩΡΗΣΗΣ ΑΠΟ ΔΟΥΚΙΣΣΗΣ ΠΛΑΚΕΝΤΙΑΣ ΣΤΙΣ 7:30 π.μ.

✅Προβλεπόμενη επιστροφή στη Δουκίσσης Πλακεντίας 20:00 μμ

✅Ενδιάμεσες στάσεις για επιβίβαση: Παλατάκι Χαϊδαρίου, Ισθμός Κορίνθου, Διόδια Ελευσίνας.

✅ Μεταφορά με πολυτελή πούλμαν κάτω απο τις ισχύουσες συνθήκες σχετικά με την πληρότητα 85%.

✅Κόστος συμμετοχής:25 ευρω (πληρωμή μέσω τραπέζης).

✅ Ακολουθεί  προεραιτικό γεύμα σε ταβέρνα. Θα ενημερωθούν οι συμμετέχοντες.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΠΕΖΟΠΟΡΙΑΣ

✅  Διαδρομή περίπου 9.4 χιλιομέτρων μίας κατεύθυνσης.

✅Βαθμός δυσκολίας ΕΥΚΟΛΟΣ με υψομετρικά: +324m -633m

✅ Διάρκεια πεζοπορίας μαζί με τις απαραίτητες στάσεις και ανάλογα με τον ρυθμό της ομάδας, περίπου 3 ώρες.

✅Απευθύνεται και σε αρχάριους με καλή φυσική κατάσταση. 

ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ / ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ

Σίγουρα θα χρειαστείτε τον κατάλληλο εξοπλισμό για αυτή την πεζοπορία! (Ορειβατικά Παπούτσια, Μπατόν πεζοπορίας, Αδιάβροχο, Αντιανεμικό, Μπουφάν, γάντια, σκούφο, buff (ανάλογα με τον καιρό μπορεί να χρειαστούν). Ισοθερμικά ρούχα, Πετσέτα. Δεύτερα ρούχα και παπούτσια (αφήνω στο πούλμαν). Μικρό σακίδιο πλάτης για τα προσωπικά σας αντικείμενα. Νερό, Σνακ-ελαφρύ γεύμα.

ΤΙ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ

  • Ατομική Ασφάλιση έναντι ατυχήματος
  • Ασφάλεια Αστικής Ευθύνης
  • Συνοδούς πεζοπορίας με γνώσεις Α’ Βοηθειών
  • Ομαδικό φαρμακείο
  • Έξοδα διοργάνωσης
  • Έξοδα συνοδών
  • ΦΠΑ 24%
  • Φωτογραφικό υλικό και βίντεο εξόρμησης
  • Διοργάνωση πεζοπορίας

ΤΙ ΔΕΝ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ
Ότι δεν αναφέρεται παραπάνω.

METΡΑ COVID free 19
Υποχρεωτική η χρήση μάσκας σε όλη τη διαδρομή του πούλμαν καθώς και η θερμομέτρηση κατά την επιβίβαση. Οι συμμετέχοντες επιδικνύουν το ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΥ ή το RAPID TEST της προηγούμενης ημέρας.

ΠΩΣ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΕΧΩ?
Για να πάρεις μέρος στην εξόρμηση θα πρέπει να συμπληρώσεις την αίτηση που θα βρείς στον ενεργοποιημένο σύνδεσμο: ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΤΕ ΤΗΝ ΑΙΤΗΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ Στη συνέχεια θα λάβεις δικό μας απαντητικό e mail με τα επόμενα βήματα.

Σε περιμένουμε να ζήσουμε μαζί αυτή τη μοναδική εξόρμηση στη φύση, είτε μόνος, είτε με παρέα θα γίνεις μέρος της δικής μας παρέας!!

Γιατί η ζωή στη φύση είναι πιο ωραία, πόσο μάλλον με παρέα!!!

Τηλέφωνο επικοινωνίας : 690 679 5749 Ειρήνη

Υ.Γ. Aν σας άρεσε αυτή η δραστηριότητα μπορείτε να το μοιραστείτε. Αν θέλετε να ενημερώνεστε για θέματα καλής υγείας (άσκηση, διατροφή, ψυχολογία), αλλά και για τις εξορμήσεις / δραστηριότητες μας στην φύση, δεν έχετε παρά να μας ακολουθήστε μας στα social media:

https://www.facebook.com/bloghealthylife
https://www.instagram.com/bhealthylife/
https://www.youtube.com/healthylife

Healthy life, better life!!!
Η ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ του Healthy life: Υγεία δεν είναι μόνο γυμναστική και διατροφή! Είναι ο τρόπος που σκεφτόμαστε και πράττουμε. Είναι το περιβάλλον στο οποίο ζούμε!

Υ.Γ. Το φωτογραφικό υλικό είναι πνευματική ιδιοκτησία του HealthyLife απο προηγούμενη εξόρμησή του και απαγορεύεται η χρήση του, χωρίς τη συναίνεση του.

Διαβάστε ακόμη

Αφήστε το σχόλιό σας

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι συμφωνείτε με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Περισσότερα

Πολιτική απορρήτου και cookies