Τι είναι το Health Coaching?

απο Irene's Healthy Life

Άλλο ένα λιθαράκι γνώσης προστέθηκε μέσα στη χρονιά που πέρασε. Κάτι καλό είχε και η καραντίνα! Εκτός από τις προπονήσεις και τον κωδικό 6 που τον «έλιωσα» για να βγαίνω για εκτόνωση στη φύση, βρέθηκε περισσότερος χρόνος  για διάβασμα.

Επιτέλους η πιστοποίηση του Health Coach βρίσκεται στα χέρια μου. Και λέω επιτέλους γιατί όσες γυναίκες βρίσκονται στην θέση μου, καλούμενες να ανταπεξέλθουν σε πολλούς ρόλους παράλληλα,(και είστε πολλές!το ξέρω!) θα με καταλάβουν λίγο παραπάνω.

Πως να συνδυάσεις οικογένεια, παιδιά, εργασία και διάβασμα; Έχουμε πει πως τίποτα δεν είναι αδύνατον όταν υπάρχει θέληση. Όλα είναι θέμα προτεραιοτήτων και προγραμματισμού. Όλα ξεκινούν από το μυαλό μας και την ισχυρή θέληση. Εκεί ακριβώς στηρίζεται και το Health Coaching.

Διαβάστε επίσης: 16 συμβουλές για το δρόμο προς την υγιεινή διατροφή.

Τι είναι όμως το Health Coaching?

O άνθρωπος (ο coachee) που ζητά βοήθεια για να αλλάξει γενικότερα συμπεριφορές, να εκπαιδευτεί σε συγκεκριμένα θέματα που είναι σχετικά με την υγεία του χρειάζεται την στήριξη του Coach για να επιτύχει γρηγορότερα και ευκολότερα τους στόχους του. Δεν έχουν όλοι οι άνθρωποι τον ίδιο βαθμό ισχυρής θέλησης και δέσμευσης για να επιτύχουν στόχους και οι επαναλαμβανόμενες αποτυχημένες προσπάθειές τους, τους ρίχνουν ψυχολογικά και τους οδηγούν στο να εγκαταλείπουν τελικά τους στόχους τους.

Στο Health Coaching ο Coachee σχεδιάζει μαζί με τον Coach τις αλλαγές που ο ίδιος επιθυμεί να κάνει, δηλαδή έχει απόλυτη εμπλοκή και συμμετοχή στην καταγραφή των στόχων. Στη συνέχεια ο Coach ανάλογα με τις ανάγκες φτιάχνει ένα εξατομικευμένο και υλοποιήσιμο πλάνο.

Το Health Coaching χρησιμοποιεί στρατηγικές από την εφαρμοσμένη Ψυχολογία και την σύγχρονη επιστημονική έρευνα, με σκοπό να επιτρέψει στον Health Coach να χτίσει  μια σχέση εμπιστοσύνης ανάμεσα στα δύο μέρη γιατί χωρίς την ενεργό συμμετοχή, προσπάθεια και δέσμευση του coachee δεν μπορεί να επιτευχθεί καμία αλλαγή.

Ο Coach γνωρίζει τα εργαλεία εκείνα που θα βοηθήσουν τον coachee να αλλάξει τον τρόπο ζωής του και να σταματήσει εκείνες τις συμπεριφορές που κρίνονται επικίνδυνες για την εμφάνιση ασθενειών και την χαμηλή ποιότητα ζωής. Αλλαγές που θα βοηθήσουν να βελτιωθεί η υγεία του και να νιώσει σταδιακά ευεξία, ανάλογα με το στάδιο στο οποίο βρίσκεται.

Διαβάστε επίσης: Εστίασε στο μέσα σου και στη μοναδικότητά σου!

Γιατί χρειαζόμαστε  το Health Coaching ?

Πολλοί άνθρωποι αντιμετωπίζουν συχνά, σοβαρά προβλήματα υγείας επειδή δεν έχουν το κίνητρο, την συντονισμένη και διαχρονική βοήθεια που χρειάζονται για να αλλάξουν τις συνήθειές τους.

Η υγεία είναι ένα αγαθό. Για να έχουμε καλή υγεία θα πρέπει να φροντίζουμε και να πράττουμε προς αυτή την κατεύθυνση. Το Health Coaching καλύπτει   μια διαχρονική ανάγκη: την αλλαγή του τρόπου ζωής ώστε να επιτευχθεί ο στόχος! Η καλή υγεία!

Είμαι εδώ για να σας παρακινήσω και να σας στηρίξω, να υλοποιήσετε τους στόχους σας, με τα κατάλληλα μέσα και φυσικά μία ομάδα συνεργατών, επαγγελματίες ανα το είδος, ανάλογα με τις προσωπικές ανάγκες του καθενός.

Κλείνοντας θα ήθελα να ευχαριστήσω πολύ όλα τα αγαπημένα μου πρόσωπα που με στήριξαν, οικογένεια και φίλους. Χωρίς την στήριξή τους και την κατανόησή τους, θα ήταν ακόμη πιο δύσκολο να ολοκληρώσω αυτό τον κύκλο σπουδών.

Aν θέλεις κι εσύ να αλλάξεις τρόπο ζωής και συνήθειες για περισσότερη υγεία και ευεξία και δεν ξέρεις πως να το επιτύχεις, μπορείς να επικοινωνήσεις μαζί μου.

Ειρήνη Μπαμπαλή M.B.A.
Πιστοποιημένη Health Coach
Εθνικό & Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Υ.Γ. Aν σας άρεσε αυτό το άρθρο μπορείτε να το μοιραστείτε. Αν θέλετε να ενημερώνεστε για θέματα καλής υγείας (άσκηση, διατροφή, ψυχολογία), αλλά και για τις εξορμήσεις / δραστηριότητες μας στην φύση, δεν έχετε παρά να μας ακολουθήστε μας στα social media:

https://www.facebook.com/bloghealthylife
https://www.instagram.com/bhealthylife/
https://www.youtube.com/healthylife

Healthy life, better life!!!
Η ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ του Healthy life: Υγεία δεν είναι μόνο γυμναστική και διατροφή! Είναι ο τρόπος που σκεφτόμαστε και πράττουμε. Είναι το περιβάλλον στο οποίο ζούμε!

Διαβάστε ακόμη

Αφήστε το σχόλιό σας

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι συμφωνείτε με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Περισσότερα

Πολιτική απορρήτου και cookies