Πρώτες βοήθειες για τον πόνο του αυχένα.

απο Irene's Healthy Life

Ο πόνος στον αυχένα είναι ένα φαινόμενο που παρατηρείται όλο και συχνότερα στον δυτικό κόσμο. Η καθιστική ζωή, «αφύσικες» στάσεις του σώματος που παίρνουμε μπροστά σε μια οθόνη υπολογιστή ή σκυμμένοι πάνω από το κινητό μας, η έλλειψη φυσικής άσκησης, η παχυσαρκία, η ψύξη από τα κλιματιστικά, είναι ορισμένοι μόνο από τους παράγοντες που οδηγούν σε «πιασμένο» αυχένα.

Εφόσον ο πόνος δεν οφείλεται σε κάποιο μόνιμο πρόβλημα των οστών ή των παρακείμενων μυών -που θα απαιτούσε άλλου είδους θεραπεία- μπορούμε να κάνουμε ορισμένες κινήσεις και να δώσουμε οι ίδιοι τις «πρώτες βοήθειες» στον εαυτό μας προκειμένου να ανακουφιστούμε από τον πόνο. Συνήθως αισθανόμαστε ότι ο πόνος έχει δημιουργήσει έναν «κόμπο» στο σώμα μας.

5 κινήσεις που ανακουφίζουν

  • Αρχικά, πρέπει να εντοπίσετε το ακριβές σημείο που προκαλεί τον πόνο. Πιέστε τον «κόμπο» με τα δάχτυλά σας, ασκώντας σταθερή πίεση και μέχρι του σημείου να είναι ανεκτός ο πόνος. Αν το σημείο του πόνου είναι στη δεξιά πλευρά του αυχένα, χρησιμοποιήστε το δεξί σας χέρι. Αν είναι στην αριστερή πλευρά, χρησιμοποιείτε το αριστερό. Αν δεν μπορείτε να φτάσετε το σημείο με το χέρι σας, χρησιμοποιήστε μια μπάλα του τένις τοποθετώντας την ανάμεσα σε σας και τον τοίχο.

  • Κάνετε διατάσεις στρέφοντας το κεφάλι σας προς την αντίθετη κατεύθυνση του «κόμπου» και ελαφρώς προς τα κάτω, σαν να προσπαθείτε να αγγίξετε τον ώμο ή τη μασχάλη σας με το πηγούνι – το εύρος το αποφασίζετε ανάλογα με την ένταση του πόνου.

  • Πιάστε τον αυχένα σας με τα δυο χέρια και κάμψετε το κεφάλι σας ελαφρά μπροστά (τόσο όσο να είναι ανεκτός ο πόνος). Στη συνέχεια εκτείνετε το κεφάλι σας προς τα πίσω. Έχετε συνεχώς τα δυο σας χέρια πίσω από τον αυχένα για να τον συγκρατούν.

  • Συνεχίστε με στροφικές κινήσεις δεξιά-αριστερά. Επίσης η κίνηση πρέπει να είναι ήπια και ελαφριά. Σε καμία περίπτωση δεν θέλουμε να υπάρξει ένας απότομος πόνος.

  • Τεντώστε τα χέρια και τον αυχένα σας, σα να έχετε μόλις σηκωθεί από το κρεβάτι σας το πρωί.

Επαναλάβετε τα παραπάνω βήματα όσες περισσότερες φορές μπορείτε.

Προλάβετε το «πιάσιμο»

Το ιδανικό είναι να λαμβάνουμε μέτρα πρόληψης ώστε να αποφύγουμε έναν ενοχλητικό πόνο στον αυχένα. Είναι σημαντικό να χρησιμοποιούμε μία σωστή εργονομική καρέκλα και να καθόμαστε όσο το δυνατόν πιο «μέσα» στην καρέκλα, ώστε να στηρίζονται σωστά ο αυχένας, η πλάτη και το κεφάλι. Επιπλέον, είναι σημαντικό να κάνουμε συχνά διαλείμματα, να σηκωνόμαστε από την καρέκλα και να περπατάμε, ακόμη κι αν πρόκειται για λίγα βήματα.

Πηγή:physionow.gr
Μιχάλης Σαμαράς Φυσικοθεραπευτής.

Healthy life, better life!!!

Διαβάστε ακόμη

Αφήστε το σχόλιό σας

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι συμφωνείτε με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Περισσότερα

Πολιτική απορρήτου και cookies