Στο μονοπάτι των “Σιδηροδρομικών”. ΚΥΡΙΑΚΗ 31 MAΡΤΙΟΥ

απο Irene's Healthy Life

Στις παρυφές του βουνού Οίτης, στο μυθικό βουνό όπου σύμφωνα με τη μυθολογία έζησε τις τελευταίες του στιγμές ο Ηρακλής και δίπλα στο φαράγγι του Ασωπού θα βρεθεί η ομάδα μας για να περπατήσει στο μονοπάτι των Σιδηροδρόμων.

Πρόκειται για ένα ξεχωριστό κομμάτι ιδιαίτερου φυσικού κάλλους,  που σχηματίζουν οι πανύψηλες κάθετες βουνοπλαγιές της Οiτης και του Καλλιδρόμου. Ένα φαράγγι, που οδηγεί τα νερά της Ανατολικής Οίτης στο Σπερχειό ποταμό και μέσω αυτού στο Μαλιακό Κόλπο, δημιουργώντας έναν υγρότοπο τεράστιας οικολογικής σημασίας.

Η Οίτη, λόγω των πετρωμάτων της (φλύσχης), είναι βουνό πλούσιο σε νερά. Από τα οροπέδια της πηγάζουν τρία ποτάμια. Στα ανατολικά ο Ασωπός και ο Γοργοπόταμος, που καταλήγουν στο Σπερχειό αφού περάσουν μέσα από απόκρημνα φαράγγια.

Γιατί όμως το αποκαλούν μονοπάτι των «Σιδηροδρόμων»?

Πίσω στο 1890, εκατοντάδες Έλληνες και ξένοι εργάτες μεταφέρουν ράγες και πέτρινα αγκωνάρια με τα ζώα, ακροπατούν πάνω από το φαράγγι του Ασωπού, ανάμεσα στα όρη Οίτη και Καλλίδρομο, τρυπάνε τα βράχια με το χέρι, μόνο με σκαπάνες, προσπαθούν επί 18 χρόνια να δαμάσουν την άγρια φύση, να φτιάξουν τη σιδηροδρομική γραμμή που θα ενώσει τη Λαμία με τον Πειραιά και τη Λάρισα. Δημιουργούν με τα καθημερινά τους περάσματα ένα μονοπάτι πρόσβασης, μια πεζοπορική διαδρομή σήμερα, η οποία ονομάστηκε Μονοπάτι των Σιδηροδρομικών προς τιμήν τους και γοητεύει με την ιστορία της, τα τεχνικά έργα και την πλούσια φύση.

Η χάραξη του μονοπατιού έγινε κατά τη διάρκεια κατασκευής της σιδηροδρομικής γραμμής Κάτω Τιθορέας – Λιανοκλαδίου και συγκεκριμένα μεταξύ των σταθμών Ασωπού και Τραχίνας. Βρίσκεται σε μία περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους που παραμένει παρθένα και αναλλοίωτη από την ανθρώπινη δραστηριότητα, αφού δεν υπάρχει οδική πρόσβαση παρά μόνο η σιδηροδρομική γραμμή.

ΔΥΟ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΜΑΣ ΑΚΟΜΗ………..

Η διαδρομή 11.5 χιλιομέτρων περίπου, πρόκειται για διάσχιση του φαραγγιού του Ασωπού. Θα ξεκινήσουμε απο το χωριό Δύο Βουνά, θα κινηθούμε αρχικά σε αγροτικό δρόμο, μέχρι να συναντήσουμε ένα εκκλησάκι και να μπούμε σε μονοπάτι. Κατηφορίζουμε και  στη συνέχεια θα ακολουθήσουμε μια διαδρομή με κατεύθυνση προς τις εκβολές του ποταμού Ασωπού, με τελικό προορισμό το χωριό Ηράκλεια. 

Κατά τη διάρκεια της πεζοπορίας μας, θα συναντήσουμε  σπηλιές, πέτρινες γέφυρες και γαλαρίες, απόκρημνα βράχια. αλλά και θα περάσουμε πάνω απο γέφυρα. Όλα αυτά σου κόβουν την ανάσα ενώ στη βάση του φαραγγιού κυλάει ο Ασωπός ποταμός. Θα περάσουμε απο τον παλιό σιδηροδρομικό σταθμό του Ασωπού, εκει θα κάνουμε την στάση μας για πικ νικ και να απολαύσουμε το τοπίο, αλλά και να ξεκουραστούμε για το δεύτερο μισό της διαδρομής που μπαίνει μέσα σε δασωμένο μονοπάτι και στη συνέχεια γίνεται  πέτρινο και ακολουθεί μία σχεδόν ισοϋψή πορεία παράλληλα με το φαράγγι πάνω από τη σιδηροδρομική γραμμή. Πρόκειται για μια διαδρομή εξαιρετικής αισθητικής!

Σας περιμένουμε να κάνουμε μαζί μια διαδρομή εξαιρετικής αισθητικής που θα σας μείνει αξέχαστη!

Σε αυτή την εξόρμηση, δεν θα ακολουθήσει ταβέρνα, θα γευματίσουμε ελαφρά με ότι φέρει ο καθένας μαζί του, στον παλιό σιδηροδρομικό σταθμό του Ασωπού. Ο καιρός ανοίγει και το σημείο προσφέρεται για πικ νικ, ετοιμαστείτε!

ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ:

Απευθύνεται σε όλους όσους έχουν καλή φυσική κατάσταση και δεν αντιμετωπίζουν θέματα ακροφοβίας ή υψοφοβίας.

Απόσταση: περίπου 11.5χλμ.  Θετική υψομετρική: +90 μ  Αρνητική υψομετρική: 700μ 

Aναχώρηση απο : ΜΕΤΡΟ Δουκίσσης Πλακεντίας. Ώρα 07:00 π.μ.

Επόμενα σημεία επιβίβασης :

1.Γέφυρα Καλυφτάκη 2. Στάση Αγιος Στέφανος Χωριάτικο 3. Διόδια Αφίδνες 4. Χαλκίδα

Επιστροφή στην Αθήνα μέχρι τις 21:30 μμ.
Απαραίτητος εξοπλισμός :
Παπουτσια/μποτάκια ορεινής πεζοπορίας (συμμετοχές με αθλητικά η αλλού τύπου δεν θα γίνουν δέκτες) μπατον, σακίδιο πλάτης που θα περιέχει νερό, σνακ, μπλουζακι και προσωπικά είδη. Ζακετα fleece & αδιάβροχο.
Δεν ξεχνάμε δεύτερα ρούχα και παπούτσια που αφήνουμε στο πούλμαν.
Κόστος συμμετοχής: 30 ευρώ
Περιλαμβάνει:
 • Μεταφορικά με πολυτελές πούλμαν
 • Συμμετέχετε σε εκδρομή  με maximum ομάδα 45 ατόμων. 
 • (όχι 2 πούλμαν, αντίθετο στη φιλοσοφία μας καθώς ” όσο πιο μικρή η ομάδα, τόσο μεγαλύτερη η απόλαυση του βουνού”).
 • Συνοδός βουνού
 • Ατομική Ασφάλιση έναντι ατυχήματος
 • Ασφάλεια Αστικής Ευθύνης
 • Συνοδούς πεζοπορίας με γνώσεις Α’ Βοηθειών και ιατρικές γνώσεις.
 • Ιχνηλάτηση, αξιολόγηση και σχεδιασμό της διαδρομής.
 • Ομαδικό φαρμακείο
 • Έξοδα διοργάνωσης
 • Έξοδα συνοδών
 • ΦΠΑ 24%
 • Φωτογραφικό υλικό και βίντεο εξόρμησης
 • Διοργάνωση πεζοπορίας

ΠΩΣ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΕΧΩ?

Για να πάρεις μέρος στην εξόρμηση θα πρέπει να συμπληρώσεις την αίτηση που θα βρείς στον ενεργοποιημένο σύνδεσμο: ΕΔΩ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΤΕ ΤΗΝ ΑΙΤΗΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ Στη συνέχεια θα λάβεις δικό μας απαντητικό e mail με τα επόμενα βήματα. Eλέγξτε και την ενοχλητική αλληλογραφία!

Σε περιμένουμε να ζήσουμε μαζί αυτή τη μοναδική εξόρμηση στη φύση, είτε μόνος, είτε με παρέα θα γίνεις μέρος της δικής μας παρέας!!

Γιατί η ζωή στη φύση είναι πιο ωραία, πόσο μάλλον με παρέα!!!

Τηλέφωνο επικοινωνίας : 690 679 5749 Ειρήνη

Υ.Γ. Aν σας άρεσε αυτή η δραστηριότητα μπορείτε να το μοιραστείτε. Αν θέλετε να ενημερώνεστε για θέματα καλής υγείας (άσκηση, διατροφή, ψυχολογία), αλλά και για τις εξορμήσεις / δραστηριότητες μας στην φύση, δεν έχετε παρά να μας ακολουθήστε μας στα social media:

https://www.facebook.com/bloghealthylife
https://www.instagram.com/bhealthylife/
https://www.youtube.com/healthylife

Healthy life, better life!!!
Η ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ του Healthy life: Υγεία δεν είναι μόνο γυμναστική και διατροφή! Είναι ο τρόπος που σκεφτόμαστε και πράττουμε. Είναι το περιβάλλον στο οποίο ζούμε!

Διαβάστε ακόμη

Αφήστε το σχόλιό σας

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι συμφωνείτε με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Περισσότερα

Πολιτική απορρήτου και cookies