Δεδομένου ότι συχνά, και ιδίως στο Δυτικό Κόσμο, υπάρχει μια σύγχυση ως προς την έννοια του διαλογισμού, είναι σημαντικό να διευκρινιστούν κάποιες παρανοήσεις, οι οποίες επηρεάζουν κατ’ επέκταση και την αντίληψή μας για την ενσυνειδητότητα.
Η ικανότητα να είναι κανείς ενσυνείδητος μπορεί να καλλιεργηθεί μέσα από την εξάσκηση. Σχεδόν όλες οι τεχνικές mindfulness εμπεριέχουν κάποιο είδος διαλογισμού.
Η εξάσκηση στην ενσυνειδητότητα ΔΕΝ έχει ως στόχο:
- Να «αδειάσει το μυαλό μας»: Παρ’ότι πολλές πρακτικές διαλογισμού και αυτοσυγκέντρωσης στοχεύουν στο να αδειάσει ο νους από τις σκέψεις, αυτός δεν είναι ο στόχος της ενδυνειδητότητας. Εν αντιθέσει, η εξάσκηση στην ενσυνειδητότητα έχει ως στόχο το άτομο να καλλιεργήσει κα να εξελίξει την ικανότητά του να έχει επίγνωση για ό,τι συμβαίνει συνεχώς, συμπεριλαμβανομένης και της ικανότητας να έχει επίγνωση των σκέψεών του κάθε στιγμή.
- Να μη νιώθουμε συναισθήματα: Πολύ συχνά οι άνθρωποι δεν αντέχουν το βάρος των αρνητικών συναισθημάτων και αποζητούν ένα τρόπο να σταματήσουν να τα νιώθουν ώστε να ανακουφιστούν. Ο στόχος του mindfulness δεν είναι αυτός. Εν αντιθέσει, η εξάσκηση συχνά φέρνει το αντίθετο αποτέλεσμα. Οι τεχνικές του mindfulness δεν έχουν ως στόχο μόνο την παρατήρηση των νοητικών διεργασιών του ατόμου, αλλά και της συναισθηματικής του κατάστασης. H αποδυνάμωση των φυσιολογικών αμυντικών μηχανισμών του συστήματός μας ( π.χ. απόσπαση ή αποφυγή) συμβάλλει στην αύξηση της ικανότητας να αντιλαμβανόμαστε και να ερχόμαστε σε επαφή με τα συναισθήματά μας όλο και περισσότερο.
Διαβάστε επίσης :Πόσο καθαρή είναι η εσωτερική σου φωνή;
- Τη μοναχικότητα ή την ασκητική ζωή: Λόγω των καταβολών του διαλογισμού πολλοί θεωρούν ότι το άτομο θα πρέπει να «εγκαταλείψει τα εγκόσμια» για να είναι σε θέση να είναι ενσυνείδητος. Φυσικά και η εξάσκηση της ενσυνειδητότητας σε ένα περιβάλλον χωρίς εξωτερικούς περισπασμούς έχει πολλά οφέλη, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι το άτομο δε μπορεί να είναι ενσυνείδητο και στην καθημερινή ζωή του, ακόμα και μέσα σε ένα εξαιρετικά «θορυβώδες», όσον αφορά τα ερεθίσματα, περιβάλλον, καθώς η κάθε στιγμή της καθημερινότητας βιώνεται όλο και πιο ζωντανά, γιατί δίνουμε χρόνο στον εαυτό μας να δώσει προσοχή στην κάθε στιγμή.
- Την αναζήτηση της ευδαιμονίας: Ο στόχος δεν είναι η αναζήτηση μιας μόνιμης κατάστασης εφορίας, η οποία δεν διαταράσσεται από τίποτα. Σαφώς και το άτομο μπορεί να βιώσει ιδιαίτερα ευχάριστες καταστάσεις, οι οποίες μέσω της ενσυνειδητότητας μπορούν να βιωθούν στο έπακρο με όλες τις αισθήσεις και στη συνέχεια να φύγουν. Στόχος δεν είναι η προσκόλληση σε αυτές τις καταστάσεις, ούτε και η αποφυγή αυτών που μπορεί να είναι οδυνηρές.
Healthy life, better life!!!
Διαβάστε επίσης : Ζήστε τη ζωή σας και ξεχάστε την ηλικία σας
Βιβλιογραφία:
Carter A, Blackman A, Hicks B. (2014), “Barriers to successful coaching outcomes”, Proceedings of the Fourth European Coaching & Mentoring Council Research Conference. Cerge-Pontoise University.
Grant, A.M. (2006). A personal perspective on professional coaching and the development of coaching psychology. International Coaching Psychology Review, 1, No. 1, pp. 12-20.
Losch Sabine, Traut-Mattausch Eva, Mühlberger Maximilian D., Jonas Eva (2016). Comparing the Effectiveness of Individual Coaching, Self-Coaching, and Group Training: How Leadership Makes the Difference. Frontiers in Psychology, 7, 629, 1-17
Πηγή: Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών ( Health Coaching). Ενότητα Coaching Αντιμετώπισης Ψυχοσωματικών Συμπτωμάτων.