Τζουμέρκα: στο υπερθέαμα της ανόθευτης ελληνικής φύσης. 8 με 10 Δεκεμβρίου.

απο Irene's Healthy Life

Τα Τζουμέρκα είναι ένας τόπος ανεξερεύνητος από τους πολλούς. Έχει θησαυρούς που ακόμη δεν έχουν ανακαλυφθεί και περιμένουν υπομονετικά. Η περιοχή εκτός από τα υπέροχα βουνά, τα επιβλητικά φαράγγια και τους εντυπωσιακούς καταρράκτες διαθέτει και πανέμορφα παραδοσιακά χωριά.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 

ΗΜΕΡΑ 1η ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 8 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 

Αναχωρούμε από Δουκίσσης Πλακεντίας στις 6:00 το ΠΡΩΙ. Το πρόγραμμα της ημέρας, θα έχει επίσκεψη στη μονή της Κηπίνας και μικρή πεζοπορία. Γνωριμία με τα παραδοσιακά χωριά Καλαρρύτες, Συράκο, τα διαμάντια της Αθαμανίας.

Αν όχι το ωραιότερο σίγουρα ένα από τα ωραιότερα χωριά των Αθαμανικών Ορέων. Το Συρράκο που είναι γαντζωμένο από τα βράχια, είναι μοναδικής ομορφιάς όχι μόνο για την εκπληκτική αρχιτεκτονική του αλλά και για το γεγονός ότι μέσα στο χωριό δεν επιτρέπονται αυτοκίνητα! Είναι χτισμένο σε μία πλαγιά του όρους Λάκμος, σε υψόμετρο 1.150 μέτρων. Το Συρράκο χτίστηκε περίπου τον 15ο αιώνα από κυρίως Βλαχόφωνους πληθυσμούς.

Συρράκο

Οι Καλαρρύτες εντάσσονται γεωγραφικά στην περιοχή των Τζουμέρκων. Το κύριο στοιχείο της περιοχής είναι οι ορεινοί όγκοι που περιβάλλουν την κοινότητα, δηλαδή του Περιστερίου (2285 μ.) και των Τζουμέρκων (2429 μ.).

ΚαλαρρύτεςΣυρράκο

Είναι κτισμένοι στο χείλος της απότομης χαράδρας που καταλήγει στον ποταμό Καλαρρύτικο, σε υψόμετρο 1200 μ. Απέναντι, στα νοτιοδυτικά του χωριού, βρίσκεται η πλαγιά που ονομάζεται Πουλιάνα. Αν το βλέμμα στραφεί προς τα νότια, θα δει τα βουνά των Τζουμέρκων μέχρι το χωριό Πράμαντα.

Καλαρρύτικο γιοφύρι απο τη διαδρομή μας.

Η τοποθεσία βόρεια και πάνω από την κοινότητα ονομάζεται Μπάρος (2285 μ.). Είναι η περιοχή με τα οροπέδια και τα ορεινά βοσκοτόπια που ενώνει τη Θεσσαλία με την Ήπειρο. Στα βορειοδυτικά των Καλαρρυτών βρίσκεται το Συρράκο, που σε ευθεία γραμμή νομίζει κανείς ότι είναι πολύ κοντά, ενώ τους δύο οικισμούς χωρίζει η απόκρημνη χαράδρα του Καλαρρύτικου ποταμού.

Πληροφορίες για τη διαδρομή μας. ΚΑΛΑΡΡΥΤΕΣ / ΓΕΦΥΡΙ ΚΟΥΙΑΣΑΣ / ΧΡΟΥΣΙΑΣ/ ΣΥΡΡΑΚΟ

Στοιχεία διαδρομής: 7 km / εύκολο / θετική υψομετρική 250 m / αρνητική υψομετρική 540m /  πορεία περίπου 2 ώρες

Από τους Καλαρίτες, στη ΒΔ πλευρά του χωριού ξεκινά το μονοπάτι το οποίο καταλήγει στο Συρράκο. Αρχικά το μονοπάτι κατηφορίζει ομαλά στην πλαγιά πάνω από το ρέμα. Σύντομα θα δούμε απέναντι το Συρράκο το οποίο φαίνεται σε πολύ κοντινή απόσταση, όμως έχουμε μπροστά μας ακόμα μια κατάβαση και μια ανάβαση. Πλησιάζοντας στο σημείο που το ρέμα στενεύει το μονοπάτι αρχίζει να κατηφορίζει απότομα. Έχουμε μπεί σε καλντερίμι πολύ καλά κατασκευασμένο (με σκάλες και κάγκελα στα απότομα σημεία) που κατεβαίνει σε εντυπωσιακό τοπίο. Αφού φτάσουμε στον Καλαρίτικο ποταμό θα τον διασχίσουμε από το μεταλλικό γεφυράκι και στη συνέχεια θα ανηφορίσουμε το καλντερίμι προς το Συρράκο.

Μετά τη σιδερένια γέφυρα υπάρχει μονοπάτι που οδηγεί στο πέτρινο γεφύρι Κουιάσα και σε παλιό πέτρινο νερόμυλο. Εμείς θα κάνουμε αυτή την παράκαμψη και θα φτάσουμε σύντομα στον όμορφο νερόμυλο και σε εντυπωσιακό καταρράκτη που προέρχεται από πηγές κάτω από τους Καλαρρύτες και χύνεται στο Χρούσια. Το μέρος είναι σπάνιας ομορφιάς και αξίζει να το επισκεφτούμε! Στη συνέχεια θα τραβήξουμε πορεία για Συρράκο. Ένα καφεδάκι και γλυκό στην πλατεία του χωριού επιβάλλεται.

ΜΟΝΗ ΚΗΠΙΝΑΣ

Η Μονή Κηπίνας βρίσκεται κοντά στο χωριό Χριστοί Πραμάντων. Πρόκειται για ένα μοναστήρι στριμωγμένο σε λίγα τετραγωνικά βράχων με γαλαρίες και κρυφές σπηλιές το οποίο “κρύβει” καλά το “μυστικό της ορθοδοξίας” σε μια απομονωμένη περιοχή. Ο μικρός ναός της μονής είναι κατάγραφος με αγιογραφίες πιθανόν του 17ου αιώνα. Το ρόλο της στέγης παίζει ο συμπαγής βράχος που έχει λαξευτεί με τέχνη ώστε να σχηματίζει ένα τέλειο θόλο. Στον πρόναο του καθολικού αριστερά βρίσκεται μια βαθιά σκοτεινή σπηλιά. Στα χρόνια της τουρκοκρατίας, κατέφευγαν εκεί για ασφάλεια οι κάτοικοι των γειτονικών χωριών. Το σπήλαιο έχει μήκος 240 μ. και εξερευνήθηκε το 1956 από τη σπηλαιολόγο Άννα Πετροχείλου, δεν είναι όμως επισκέψιμο.

Σύμφωνα με την παράδοση, κάποιοι θεοσεβούμενοι μοναχοί είδαν στο βράχο απέναντι τους ένα καντήλι να καίει και αποφάσισαν να χτίσουν εκεί τον δικό τους τόπο λατρείας.

Είναι ένα από τα πιο εντυπωσιακά μοναστήρια της Ηπείρου καθώς είναι σκαρφαλωμένο στο κοίλωμα ενός ψηλού κατακόρυφου βράχου. Στη συνέχεια θα μεταφερθούμε στο χωριό Καταρράκτης όπου θα είναι και η βάση μας, για τακτοποίηση και φαγητό στο ξενοδοχείο και ξεκούραση.

ΗΜΕΡΑ 2η ΣΑΒΒΑΤΟ 9 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 

Το Σάββατο αφού πάρουμε το πρωινό μας, θα μεταφερθούμε στο χωριό Πράμαντα για να επισκεφτούμε το σπήλαιο Ανεμότρυπας. Βρίσκεται τρία χιλιόμετρα από τα Πράμαντα, δυτικά της Στρογγούλας και σε υψόμετρο 900 μέτρων.

Μοναδικά σμιλευμένοι χρωματιστοί σταλαγμίτες και τρεις λιμνούλες σε αποχρώσεις του γκρι, του ορείχαλκου και του άσπρου, που έχουν σχηματιστεί με την πάροδο των χρόνων, συνθέτουν ένα ονειρικό περιβάλλον φανταστικών προσώπων και αρχιτεκτονικών αριστουργημάτων.

Μετά την επίσκεψη του σπηλαίου θα ακολουθήσει η πεζοπορία μας.

Πράμαντα – Βρύση Κερασιάς – Τσόπελα – Πράμαντα

Τα Πράμαντα βρίσκονται χτισμένα αμφιθεατρικά, σε υψόμετρο 840μ στους πρόποδες της Στρογγούλας (2.107m), μιας απο τις πλέον εντυπωσιακές κορυφές της οροσειράς των Τζουμέρκων ή “Αθαμανικών Ορέων” αλλιώς.

Τα βήματά μας θα μας φέρουν στον ” δρόμο του δάσους και του νερού” όπως έχουν ονομάσει τη διαδρομή αυτή οι ντόπιοι. Τυχαίο? δεν νομίζω! Θα περιηγηθούμε στους πρόποδες της Στρογγούλας και θα απολαύσουμε μια σύντομη διαδρομή ανάμεσα σε ψηλά έλατα! Στην πορεία μας,  θα συναντήσουμε την πηγή της Σκάλας με το κρυστάλλινο νερό που υδροδοτεί τα Πράμαντα και στη συνέχεια τις βρύσες του Μαρκόπουλου και της Κερασιάς. Θα πάρουμε καθαρές ανάσες στο κέντρο του δάσους αφού βρισκόμαστε σε υψόμετρο 840m και θα αφουγκραστούμε τη φύση! Κατά την επιστροφή μας θα γνωρίσουμε τον παραδοσιακό τρόπο με τον οποίο οι ντόπιοι έπλεναν τα χαλιά και τις βελέντζες τους εκμεταλλευόμενοι την ορμή του νερού. Ο δρόμος του νερού και του δάσους ξεκινά και καταλήγει στη φημισμένη βρύση του Αράπη,με τον υπεραινώβιο πλάτανο, δίπλα από τη μεγαλοπρεπή εκκλησία της Αγίας Παρασκευής, στο κέντρο του χωριού.

Στοιχεία διαδρομής: 6.5 km / εύκολο / θετική υψομετρική 400 m / αρνητική υψομετρική 400m /  πορεία περίπου 2.5 ώρες

Θα γευματίσουμε σε κάποια ταβέρνα του χωριού ή της περιοχής.  Επιστροφή στο χωριό μας, στη βάση μας!

ΗΜΕΡΑ 3η ΚΥΡΙΑΚΗ 10 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 

Το χωριό Καταρράκτης

Δεν επιλέξαμε τυχαία  το χωριό ΚΑΤΑΡΡΑΚΤΗΣ για βάση μας. Πριν να πάρουμε το δρόμο της επιστροφής, θα επισκεφτούμε τους δίδυμους καταρράκτες της περιοχής, στους οποίους οφείλει το όνομά του το χωριό. Έχουμε επιλέξει την καλύτερη εποχή, καθώς το καλοκαίρι στερεύουν.

Εύκολα προσβάσιμοι μέσω πλακόστρωτου μονοπατιού, με γραφικά ξύλινα γεφυράκια γύρω τους, συγκροτούν ένα μαγευτικό φυσικό τοπίο, αλλά κι ένα εντυπωσιακό υδάτινο θέαμα. Το οποίο ξεχωρίζει ανάμεσα στα αξιοθέατα των Τζουμέρκων, μα και της Ηπείρου γενικότερα.

Ο εντυπωσιακός δίδυμος καταρράκτης βρίσκεται στο χωριό Καταρράκτης των κεντρικών Τζουμέρκων σε υψόμετρο περίπου 1.360 μ. και απέχει από το χωριό Καταρράκτη 3-4 χλμ.

Με τον όγκο των Τζουμέρκων να υψώνεται πίσω τους, αρκετοί τους έχουν κατά καιρούς παρομοιάσει με «υδάτινους φύλακες» του βουνού. Θεωρούνται από τους ψηλότερους στην Ελλάδα. Τους διακρίνουμε συνήθως σε βορινό (ο αριστερός, όπως τους κοιτάμε) και σε νότιο (ο δεξιός, αντίστοιχα), με τον πρώτο να έχει ύψος 87 μέτρων και τον δεύτερο να αγγίζει τα 100 μέτρα.

Στην συνέχεια θα επισκεφτούμε το γιοφύρι της Πλάκας.

Το Γεφύρι της Πλάκας είναι μονότοξη πέτρινη γέφυρα επί του ποταμού Αράχθου, στα σύνορα των νομών Άρτας και Ιωαννίνων. Με άνοιγμα τόξου 40,20 μέτρα, ύψος 21 μέτρα και πλάτος καταστρώματος 3,20 μέτρα, είναι το μεγαλύτερο μονότοξο γεφύρι των Βαλκανίων και αποτελεί έξοχο δείγμα λαϊκής αρχιτεκτονικής. Κτίστηκε το 1863 από μαστόρους και πελεκάνους της πέτρας από την Πυρσόγιαννη της Κόνιτσας.

Σύμφωνα με τον θρύλο, για το χτίσιμο του γεφυριού χρησιμοποιήθηκαν χιλιάδες αυγά από την περιοχή και μαζί με ασβέστη «έγινε πορσελάνη, η συνδετική ουσία της πέτρας». Θρυλείται, επίσης ότι στέριωσαν έναν άνθρωπο στα θεμέλιά του. Άλλοι ισχυρίζονταν ότι έβαλαν έναν Τούρκο κι άλλοι μια επιληπτική κοπέλα από το χωριό Μονολίθι.

Την 1η Φεβρουαρίου 2015, οπότε κατέρρευσε λόγω της θεομηνίας, που έπληξε την περιοχή. Την μελέτη αποκατάστασης ανέλαβε το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και στις 4 Δεκεμβρίου 2019 ολοκληρώθηκε η βασική κατασκευή του. Η αποκατάσταση του ιστορικού γεφυριού της Πλάκας βραβεύτηκε από τον πανευρωπαϊκό οργανισμό Europa Nostra στις 2 Οκτωβρίου 2021.

Στην επιστροφή μας, περνώντας απο Άρτα, θα σταματήσουμε για να θαυμάσουμε το πασίγνωστο γιοφύρι της Άρτας και θα κάνουμε μικρή στάση στην πόλη για πρόχειρο φαγητό ελεύθερα.

Συνεχίζουμε το δρόμο της επιστροφής, γεμάτοι μοναδικές εικόνες και αξέχαστες εμπειρίες απο τα παραδοσιακά χωριά της Αθαμανίας, που αντέχουν στο πέρασμα του χρόνου.

ΠΩΣ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΕΧΩ?
Για να πάρεις μέρος στην εξόρμηση θα πρέπει να συμπληρώσεις την αίτηση που θα βρείς στον ενεργοποιημένο σύνδεσμο: ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΤΕ ΤΗΝ ΑΙΤΗΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ Στη συνέχεια θα επικοινωνήσουμε μαζί σας για τα επόμενα βήματα.

ΒΑΘΜΟΣ ΔΥΣΚΟΛΙΑΣ: Η τριήμερη αυτή εξόρμηση, απευθύνεται και σε αρχάριους με καλή φυσική κατάσταση, αφού οι διαδρομές μας, όπως και οι δραστηριότητες, δεν παρουσιάζουν ιδιαίτερο βαθμό δυσκολίας.

ΚΟΣΤΟΣ ΤΡΙΗΜΕΡΟΥ:
210 ΕΥΡΩ ΣΕ ΔΙΚΛΙΝΑ ΔΩΜΑΤΙΑ (δεν υπάρχει δυνατότητα μονόκλινου).
Περιλαμβάνει:

 • Το κόστος της εξόρμησης που περιλαμβάνει την μεταφορά μας με πούλμαν εξπρές (χρήση άνω του 12ωρου) τα διόδια των εθνικών οδών.
 • Μεταφορικά με πολυτελές πούλμαν 42 ΘΈΣΕΩΝ, ΌΧΙ ΜΙΚΡΟ
 • Συμμετέχετε σε εκδρομή  με maximum ομάδα 40 ατόμων.
 • Δύο διανυκτερεύσεις με πλούσιο πρωϊνό στο  ξενοδοχείο ΑΙΘΕΡΕΣ ΤΖΟΥΜΕΡΚΩΝ  στο πανέμορφο χωριό Καταρράκτης.
 • Το δείπνο της Παρασκευής μέσα στο ξενοδοχείο.
 • Ενεργειακό σνάκ, για τις 2 πεζοπορικές διαδρομές.
 • Την είσοδο στο σπήλαιο Ανεμότρυπας.
 • Την ιχνηλάτηση όλων των διαδρομών, όπως συμβαίνει πρίν απο κάθε μας εξόρμηση.
 • Την συνοδεία απο έμπειρους συνοδούς βουνού και την ιατρική κάλυψη που μας παρέχει ασφάλεια, απο τον γιατρό της ομάδας μας.
 • Ατομική Ασφάλιση έναντι ατυχήματος
 • Ασφάλεια Αστικής Ευθύνης
 • Ομαδικό φαρμακείο
 • Έξοδα διοργάνωσης
 • Έξοδα συνοδών
 • ΦΠΑ 24%
 • Φωτογραφικό υλικό και βίντεο εξόρμησης
 • Διαμονή και διατροφή του οδηγού πούλμαν
 • Δεν περιλαμβάνονται τα υπόλοιπα γεύματα.
 • ΔΩΡΟ το αναμνηστικό μπλουζάκι της εξόρμησης, εφόσον στείλετε την προκαταβολή μέχρι τις 13 Νοεμβρίου, για να προλάβουμε τους χρόνους εκτύπωσης και να σας συμπεριλάβουμε στην παραγγελία.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΡΑΤΗΣΗ ΘΕΣΕΩΣ ΜΕ ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΗ 70 ΕΥΡΩ.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ ΔΕΥΤΕΡΑ 27 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ.

ΑΚΥΡΩΤΙΚΑ / ΟΡΟΙ ΚΑΙ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ (ξεκάθαρα, χωρίς ψιλά γράμματα!)

Για να κατοχυρώσει κάποιος τη θέση του θα πρέπει να καταθέσει το ποσό των 70 ευρώ.

Η προκαταβολή επιστρέφεται στο 80% εως και τις 24 Νοεμβρίου.

Από 25 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ ΕΩΣ 30 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ επιστρέφεται ΤΟ 50%.

Για ακυρώσεις από 1 Δεκεμβρίου παρακρατείται όλο το ποσόν της προκαταβολής.

Σε περίπτωση που ο ακυρώσας, βρει τον αντικαταστάτη του, επιστρέφεται όλη η προκαταβολή.
Η εξώφληση του συνολικού ποσού, γίνεται με μετρητά στο πούλμαν.
Τέλος δεν επιστρέφονται ποσά σε περίπτωση ακυρώσεων λόγω covid.
Η εκδρομή απαιτεί 30 συμμετοχές για να πραγματοποιηθεί. Σε περίπτωση που δεν μαζευτούν ακυρώνεται και επιστρέφονται οι προκαταβολές χωρίς καμία επιβάρυνση του διοργανωτή, απέναντι στους συμμετέχοντες.

 Σε περιμένουμε να ζήσουμε μαζί αυτή τη μοναδική εξόρμηση στη φύση, είτε μόνος, είτε με παρέα θα γίνεις μέρος της δικής μας παρέας!!

Γιατί η ζωή στη φύση είναι πιο ωραία, πόσο μάλλον με παρέα και άθληση!!!

Τηλέφωνο επικοινωνίας : 690 679 5749 Ειρήνη

Υ.Γ. Aν σας άρεσε αυτή η δραστηριότητα μπορείτε να το μοιραστείτε. Αν θέλετε να ενημερώνεστε για θέματα καλής υγείας (άσκηση, διατροφή, ψυχολογία), αλλά και για τις εξορμήσεις / δραστηριότητες μας στην φύση, δεν έχετε παρά να μας ακολουθήστε μας στα social media:

https://www.facebook.com/bloghealthylife
https://www.instagram.com/bhealthylife/
https://www.youtube.com/healthylife

Healthy life, better life!!!
Η ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ του Healthy life: Υγεία δεν είναι μόνο γυμναστική και διατροφή! Είναι ο τρόπος που σκεφτόμαστε και πράττουμε. Είναι το περιβάλλον στο οποίο ζούμε!

Υ.Γ. Το φωτογραφικό υλικό είναι πνευματική ιδιοκτησία του HealthyLife απο προηγούμενη εξόρμησή του και απαγορεύεται η χρήση του, χωρίς τη συναίνεση του.

Διαβάστε ακόμη

Αφήστε το σχόλιό σας

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι συμφωνείτε με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Περισσότερα

Πολιτική απορρήτου και cookies