Παραδοσιακά το σαφράν, ο γνωστός μας κρόκος, χρησιμοποιείται για ιατρικούς σκοπούς – θεωρείται τονωτικό, καταπραϋντικό καθώς και αφροδισιακό.
Αντικαρκινική δράση. Ολοένα και περισσότερες έρευνες καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι τα μπαχαρικά έχουν αντικαρκινικές ιδιότητες. Ειδικότερα στο κύμινο, το γαρίφαλο, το μπαχάρι, του σπόρους του σιναπιού (απ’ όπου γίνεται η μουστάρδα) και στον κρόκο (σαφράν) αποδίδονται σημαντικές αντιμικροβιακές και αντικαρκινικές ιδιότητες. Αν και χρειάζονται περισσότερες έρευνες για να τεκμηριωθούν αυτές οι ιδιότητες των μπαχαρικών εντούτοις θεωρείται πλέον γεγονός ότι ορισμένες ουσίες των μπαχαρικών, όπως η κουρκουμίνη του κρόκου έχουν την ικανότητα να αναστέλλουν τον πολλαπλασιασμό των καρκινικών κυττάρων.
Βελτιώνει τη διάθεση. Το πλούσιο σε βιταμίνες σαφράναποκαλείται και φυτό της χαράς. Παραδοσιακά χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση της κατάθλιψης, επειδή θεωρείται ότι επενεργεί θετικά στο νευρικό σύστημα. Μάλιστα το απόσταγμα σαφράν έχει μελετηθεί ως προς την αντικαταθλιπτική του δράση στην αντιμετώπιση της ήπιας και μέτριας κατάθλιψης και τα αποτελέσματα των σχετικών μελετών ήταν ιδιαίτερα ενθαρρυντικά.
Πολύτιμο αφροδισιακό. Το σαφράν (κρόκος) τονώνει και ενισχύει τον οργανισμό. Οι αφροδισιακές του ιδιότητες αρχικά μελετήθηκαν σε πειραματόζωα, αλλά ακολούθησαν έρευνες και σε άνδρες όπου φάνηκε ότι βελτιώνει τη στυτική λειτουργία, αλλά και σε γυναίκες όπου φάνηκε ότι τονώνει τη λίμπιντο.
Διαβάστε επίσης: 10 οφέλη του κρόκου Κοζάνης, που ίσως δεν γνωρίζεις.
Μάλιστα βάσει στοιχείων που συνελέγησαν από τις τέσσερις γωνίες της Γης θετική δράση παρατηρήθηκε στη σεξουαλικότητα, ακόμη και στη δύσκολη περίπτωση των γυναικών που λάμβαναν αντικαταθλιπτική αγωγή. Η κατάθλιψη ενισχύει την πτώση της λίμπιντο, γεγονός που καθιστά ακόμη δυσκολότερο το έργο του σαφράν. Παρόλα αυτά ακόμη και σε αυτές τις περιπτώσεις παρατηρήθηκε βελτίωση σε ότι αφορά τη λίπανση του κόλπου και τη σεξουαλική επιθυμία.
Και αδυνατίζει!* Ελαφρά υπέρβαρες γυναίκες συμμετείχαν σε μία μελέτη όπου έλαβαν ένα πρωτοποριακό εκχύλισμα από στίγματα κρόκου ή ψευδοφάρμακο. Παρατηρήθηκε ότι η κατανάλωση του σκευάσματος κρόκου είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση του βάρους, παρόλο που δεν ορίστηκε κανένας περιορισμός σε επίπεδο κατανάλωσης θερμίδων. Οι γυναίκες που λάμβαναν το σκεύασμα μείωσαν σημαντικά τη συχνότητα του τσιμπολογήματος, λόγω ικανοποιητικότερου κορεσμού, σε σχέση με αυτές που έλαβαν το ψευδοφάρμακο. Εικάζεται πάντως ότι συστατικά του κρόκου επεμβαίνουν σε βασικά μονοπάτια της αιτιοπαθογένειας της παχυσαρκίας (επίδραση στα επίπεδα λεπτίνης, αδιπονεκτίνης, παγκρεατικής λιπάσης, κ.λπ.) και σίγουρα το όλο θέμα αξίζει περαιτέρω επιστημονικής διερεύνησης.
Μέχρι να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα είναι σίγουρο πως η λογική κατανάλωση κρόκου Κοζάνης, είτε συνεισφέρει ουσιαστικά στο αδυνάτισμα είτε όχι, μόνο καλό σας κάνει.
Tips Ρίξτε στίγματα κρόκου στο φαγητό ή στη σαλάτα ή φτιάξετε έγχυμα (βράζετε νερό, ρίχνετε μέσα 4-10 ίνες σαφράν, αφήνετε για 5-6’ σουρώνετε και πίνετε). Η λήψη του είναι ασφαλής. Ορισμένοι το κρατούν λίγο κάτω από τη γλώσσα, αλλά η γεύση του δεν είναι και τόσο ευχάριστη.
Πηγή: Γνωρίστε τα ελληνικά super foods, Κωνσταντίνος Ξένος & Αστερία Σταματάκη, εκδόσεις Διόπτρα