Γιατί να συνδυάσεις το ρύζι με τα όσπρια;

απο Irene's Healthy Life

Το φακόρυζο, τα ρεβύθια με το ρύζι ακόμη και τα φασόλια με το ρύζι τα συναντάμε σε πολλές περιοχές της Ελλάδας ως ένα κύριο γεύμα. Ένα γεύμα παρεξηγημένο, όπου παλιότερα, που ο σύγχρονος άνθρωπος ήταν λιγότερο διατροφικά ενημερωμένος, το κατατάσαμε στα πιάτα του φτωχού.

Πόσο φτωχό είναι όμως τελικά αυτό το πιάτο; Μήπως αυτός ο συνδιασμός είναι θησαυρός και δεν το γνωρίζουμε ακόμη;

Πάμε να δούμε το γιατί!

Το ρύζι περιέχει πρωτεΐνη χαμηλής βιολογικής αξίας. Αυτό σημαίνει ότι η πρωτεΐνη του ρυζιού δεν περιέχει όλα τα αμινοξέα που είναι απαραίτητα για την ομαλή λειτουργία του οργανισμού.
Η λυσίνη είναι το αμινοξύ το οποίο λείπει από το ρύζι αλλά βρίσκεται σε μεγάλη ποσότητα στα όσπρια.Αντιθέτως το ρύζι είναι πλούσιο στο απαραίτητο αμινοξύ μεθειονίνη, (το οποίο δεν υπάρχει στα όσπρια), γι΄αυτό και ο συνδυασμός τους οδηγεί στην αλληλοσυμπλήρωση.Όταν λοιπόν το ρύζι συνδυαστεί με τα όσπρια, (βλέπε φακόρυζο, ρεβυθόρυζο), τότε συμπληρώνεται το προφίλ των αμινοξέων και αυξάνεται η βιολογική αξία της πρωτεΐνης που παίρνουμε από το συγκεκριμένο γεύμα.

Διαβάστε επίσης: 10 γεύματα για γράμμωση των μυών.

Σε ποιούς απευθύνεται αυτό το πιάτο; Σε όλους!!!

  • Ειδικότερα όμως μπορούμε να τονίσουμε, για ποιούς είναι ιδανική λύση αυτό το πιάτο και τα οφέλη του αυτού του συνδυασμού:
  • Οι αυστηρά χορτοφάγοι ψάχνουν δυνατές πηγές πρωτείνης για να αντικαταστήσουν τη ζωική πρωτεϊνη.
  • Ιδανική λύση για τους αθλητές που θέλουν να αυξήσουν τη μυϊκή τους μάζα.
  • Όταν για ιατρικούς λόγους υπάρχει περιορισμός στην κατανάλωση του κρέατος (π.χ. αυξημένη χοληστερίνη), αλλά τα άτομα θέλουν να διατηρήσουν τον μυϊκό τους ιστό.
  • Μια καλή εναλλακτική σε περιόδους νηστείας.

Την επόμενη φορά που θα σκεφτείτε όσπριο λοιπόν, συνδυάστε το με ρύζι!

Γιατί οι healthylifers ενημερώνονται και επιλέγουν την τροφή τους, βάση των γνώσεών τους και όχι τυχαία!

Healthy life, better life!!!

Υ.Γ. Aν σας άρεσε αυτό το άρθρο μπορείτε να το μοιραστείτε.

Αν θέλετε να ενημερώνεστε για θέματα καλής υγείας (άσκηση, διατροφή, ψυχολογία), αλλά και για τις εξορμήσεις / δραστηριότητες μας στην φύση, δεν έχετε παρά να μας ακολουθήστε μας στα social media:

https://www.facebook.com/bloghealthylife

https://www.instagram.com/bhealthylife/

https://www.youtube.com/healthylife

 

Διαβάστε ακόμη

Αφήστε το σχόλιό σας

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι συμφωνείτε με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Περισσότερα

Πολιτική απορρήτου και cookies