Ο ιός Covid- 19 συνεχίζει την πορεία του στην Ευρώπη και παγκόσμια. Υγιής πληθυσμός χρειάζεται να μείνει σπίτι και να αυτοπεριοριστεί κοινωνικά για να μειωθεί ο ρυθμός διασποράς της νόσου. Έχοντας αυτό κατά νου και παράλληλα μελετώντας τις συστάσεις των οργανισμών υγείας θα προσπαθούμε να σας ενημερώνουμε για ότι νεότερο γιατί όπως αναφέρει και το υπουργείο υγείας “Μένουμε σπίτι, μένουμε δραστήριοι, τρώμε υγιεινά” για την διατήρηση της σωματικής και ψυχικής μας υγείας.
Το ανοσοποιητικό μου? Ίσως ακούς πολλά για αυτό τελευταία, είναι η άμυνα του οργανισμού σου. Κάθε φορά που μια άγνωστη ουσία-αντιγόνο (πχ βακτήρια, ιοί, τοξίνες και ακόμα αλλεργιογόνα) επιτίθεται στο σώμα σου, το ανοσοποιητικό σου παράγει αντισώματα για να το υπερασπίσει. Κάθε αντίσωμα είναι σχεδιασμένο να επιτίθεται σε έναν συγκεκριμένο εχθρό, ενώ το σώμα έχει ‘’μνήμη’’ αν αντιμετωπίσει κάτι μια φορά επιτυχώς. Όμως τον ιό Covid-19, δεν τον έχει αντιμετωπίσει ξανά, δεν έχει προηγούμενη μνήμη, και θα πρέπει να παλέψει για να παράξει αντισώματα. Αν έχεις δυνατό ανοσοποιητικό το πιθανότερο να το αντιμετωπίσει ο οργανισμός σου με το μικρότερο κόστος (όχι χωρίς κόστος). Τι σημαίνει δυνατό ανοσοποιητικό? Ένα ανοσοποιητικό σε ισορροπία. Στην πραγματικότητα ένα ανοσοποιητικό που είναι ‘’υπερδραστήριο’’ μπορεί να προκαλέσει αλλεργίες ή ακόμα και αυτοάνοσα.
Η Διατροφή ενισχύει το ανοσοποιητικό μου? Όχι! Μια πλήρης και ισορροπημένη μεσογειακή διατροφή με ποικιλία περιέχει τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεσαι για να λειτουργεί το ανοσοποιητικό σου και κάθε άλλο σύστημα αποτελεσματικά αλλά δεν το ενισχύει ως δια μαγείας. Ένα ισορροπημένο ανοσοποιητικό είναι αποτέλεσμα μακροχρόνιας καλής διατροφής και άσκησης και ούτε και αυτό δεν σου διασφαλίζει το να μη νοσήσεις από τον ιό. Ας ξεκαθαρίσουμε δύο πράγματα: 1. Δεν έχουμε ακόμα επιστημονικά δεδομένα για τρόφιμα που να συσχετίζονται με την καταπολέμηση του ιού (αν τρως τόνους σκόρδο μάλλον θα διώξεις τους οικείους σου και σίγουρα τον Δράκουλα μα όχι τον ιό), και 2. Όλοι οι ισχυρισμοί τροφίμων ή συστατικών τροφίμων ως προστατευτικά ενάντια στις λοιμώξεις έχουν καταρριφθεί από τον Ευρωπαϊκό Φορέα Ασφάλειας Τροφίμων, μεγαλύτερη σημασία έχει η υγιεινή.
Διαβάστε επίσης: Οδηγίες επιβίωσης εν μέσω κορωνοϊού, για να διατηρήσουμε τις ισορροπίες μας.
Να παίρνω συμπληρώματα διατροφής, θα βοηθήσουν? Δυστυχώς δεν υπάρχει πειστική και επαρκής απόδειξη που να προτείνει ότι η κατανάλωση συμπληρωμάτων διατροφής θα μας προσφέρει υπερδυνάμεις στην μάχη κατά της ασθένειας και ιδιαίτερα εν μέσω πανδημίας. Ευτυχώς όμως για εμάς η τροφή μας -από την φύση της- είναι γεμάτη με τα θρεπτικά συστατικά που χρειαζόμαστε για ένα υγιές ανοσοποιητικό σύστημα. Εντάξτε ποικιλία τροφίμων στην διατροφή σας τηρώντας παράλληλα τις οδηγίες της καραντίνας για τις αγορές σας. Αυτά ισχύουν για τον υγιή πληθυσμό όσοι ανήκετε στις ευπαθείς ομάδες μιλήστε με γιατρό ή διαιτολόγο αν σας παρακολουθεί για το τι χρειάζεστε. Ειδική αναφορά θα ήθελα να κάνω στην βιταμίνη D: Παράγεται με την έκθεση μας στον ήλιο, αν έχετε διαγνωστεί με έλλειψη και παίρνεται συμπλήρωμα τώρα είναι ακόμα ποιο σημαντικό να μην τα ξεχνάτε λόγω της μικρής ή καθόλου έκθεσης μας στον ήλιο.
Δες το αλλιώς: Άλλαξε προσέγγιση, είμαστε οι περισσότεροι σπίτι (εκτός από αυτούς που εργάζονται για εμάς και τους τιμούμε και σκεφτόμαστε). Διατροφικά δες αυτό τον χρόνο ως την ευκαιρία που έψαχνες τόσο καιρό να βελτιώσεις την διατροφή σου. Όχι να την αλλάξεις ξαφνικά για να χτίσεις γερό ανοσοποιητικό (άλλωστε αυτό είναι κάτι που γίνεται σε βάθος χρόνου και εξαρτάται και από παράγοντες που δεν ελέγχεις όπως το φύλο σου και τα γονιδιά σου). Απλά και μόνο το να μαγειρεύεις τα γεύματά σου εσύ ο ίδιος, όσο ποιο κοντά στο μεσογειακό πρότυπο διατροφής -εδώ μπορείς να δεις τις συστάσεις του υπουργείου υγείας (https://www.moh.gov.gr/articles/health/dieythynsh-dhmosias-ygieinhs/metra-prolhpshs-enanti-koronoioy-sars-cov-2/7031-systaseis-anaforika-me-th-diatrofh-kai-th-swmatikh-drasthriothta-kata-th-diarkeia-toy-periorismoy-ths-kykloforias )
Nα τρως με ηρεμία και να είσαι ευγνώμων που είσαι καλά, αυτό μπορεί να κάνει όλη τη διαφορά.
Από την Γιαννουλάκη Κατερίνα, Διαιτολόγο/ Διατροφολόγο Bsc, MSc
Το περιεχόμενο αυτού του κειμένου αποτελεί προσωπική πνευματική ιδιοκτησία. ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ οποιαδήποτε αναδημοσίευση, τροποποίηση ή αντιγραφή χωρίς την συγκατάθεση του συγγραφέα και του site που το δημοσιεύει. Επικοινωνήστε πρώτα μαζί μας αν ενδιαφέρεστε για αναδημοσίευση σε άλλο site.