Οδηγίες επιβίωσης εν μέσω κορωνοϊού, για να διατηρήσουμε τις ισορροπίες μας.

απο Irene's Healthy Life

Καλή η προτροπή να εκμεταλλευτούμε την κατάσταση #μένουμε σπίτι και να χαλαρώσουμε αλλά πόσο πια; Μου στέλνετε μηνύματα ότι δεν θέλετε να βλέπετε τον εαυτό σας, άλλο σε αυτή την κατάσταση!. Σας έχουν καταβάλλει ο φόβος, η θλίψη, ο θυμός και όλα αυτά πάνε μαζί με μια ελαφριά κατάθλιψη, που σας κάνουν να έχετε περάσει σε πλήρη αδράνεια. Ψυχραιμία! δεν είστε οι μόνοι!

ΣΤΑΜΑΤΗΣΤΕ την αδράνεια. Μένω στο σπίτι δεν σημαίνει αδρανώ. Δεν σημαίνει απλά περιφέρομαι. Δεν σημαίνω φτιάχνω τα άπειρα γλυκά και φαγητά και μόνο τρώω. Δεν σημαίνει γίνομαι ένα με την πυτζάμα και τον καναπέ.

Καταρχήν, δεν πρόκειται  για ένα μόνο διήμερο! Και δυστυχώς κανείς δεν γνωρίζει για πόσο! (γίνονται ικασίες για 2 για 3 μήνες ), οπότε δεν κάθομαι με σταυρωμένα χέρια, δεν χαλαρώνω, οργανώνομαι. Προσπαθώ να είμαι λειτουργικός όπως πριν.

Συχνά θα έχεις διαβάσει ότι η μέρα ξεκινάει από το προηγούμενο βράδυ. Φτιάχνω λοιπόν, την λίστα υποχρεώσεων (TO DO LIST)  από την προηγούμενη ημέρα και ακολουθώ ένα πρόγραμμα.

Σηκώνομαι συγκεκριμένη ώρα. Προσωπικά βάζω και ρολόι κάποιες μέρες. Εντάξει λόγω αυξημένων υποχρεώσεων, πρέπει να το κάνω, αλλιώς δεν προλαβαίνω. (Σύζηγος και μητέρα τριών παιδιών, εργαζόμενη στο διαδίκτυο ως health blogger, δηλώνω και αρχάρια δρομέας, όλα αυτά απαιτούν φροντίδα και άρα χρόνο!)

Το ίδιο θα πρέπει να ισχύσει και για το βράδυ! Έχετε ανάγκη τον βραδινό ύπνο. Ο σωστός και ποιοτικός ύπνος είναι υγεία! Συνεπώς βλέπω ταινία αλλά βάζω και ένα όριο στον εαυτό μου για την ώρα που θα κοιμηθώ. Δεν βλέπω σερί τις ταινίες τη μία πισω από την άλλη. (Ξέρω ότι πολλοί το κάνετε αυτή την περίοδο.) Το πιθανότερο είναι ότι το πρωί δεν θα σηκωθείτε την προγραμματισμένη ώρα και εκτός αυτού θα σέρνεστε. Δεν θα έχετε ενέργεια και κέφι.

Ντύνομαι κανονικά με τα ρούχα μου, περιποιούμαι τα μαλλιά μου, ΔΕΝ μένω με τις πυτζάμες να σέρνομαι όλη μέρα. Οι πυτζάμες σε προδιαθέτουν σε μια πολύ χαλαρή κατάσταση.

Ακολουθώ τη  λίστα και κάθε τι που εκτελώ, τραβώ γραμμή, το σβήνω! Αυτό λειτουργεί πολύ θετικά, συντελεί στο αίσθημα της ικανοποίησης. Κάθε μέρα, προσέχω η λίστα μου να είναι πολύπλευρη και να περιέχει ποικιλία, άλλωστε εγώ την δημιουργώ, από το δικό μου μυαλό ξεκινάει.

Δηλαδή:

Συνεχίζω και εργάζομαι!

Ασχολούμαι με την πρωταρχική εργασία μου, για τα προς το ζήν. Εάν δεν μου το επιτρέπουν οι συνθήκες λόγω της απόστασης, αν δηλαδή δεν μπορώ να δουλέψω από το σπίτι, πάλι αφιερώνω χρόνο διαφορετικά.  Καταγράφω τα θετικά και τα αρνητικά της δουλειάς μου. Φτιάχνω ένα report το οποίο θα μπορούσα να το παρουσιάσω στον προϊστάμενό μου. Καταγράφω ιδέες και νέες προτάσεις. Ψάχνω την αγορά, εξετάζω αν είναι υλοποιήσιμες οι ιδέες μου.

Αν είμαι ελεύθερος επαγγελματίας συνεχίζω και καταστρώνω τα σχέδια μου. Προγραμματίζω τις επόμενες κινήσεις μου. Ψάχνω να βρω νέους τρόπους για να ελιχθώ, να επιβιώσω. Ενημερώνομαι, διαβάζω, εξελίσσομαι. Ίσως είναι και μια καλή ευκαιρία για να κάνεις εκείνο το σεμινάριο power point, στο οποίο είχες κάποιες αδυναμίες, αλλά δεν έβρισκες το χρόνο να το εκπληρώσεις. Για τον καθένα αυτό το σεμινάριο μπορεί να είναι κάτι διαφορετικό…μπορεί να είναι τα μαθήματα Ισπανικών που πάντα ήθελες αλλά δεν είχες χρόνο.

Ακόμη και αν διανύω περίοδο που σκέφτομαι να αλλάξω δουλειά γιατί δεν είμαι ικανοποιημένος, έχω άπλετο χρόνο να ασχοληθώ με την αναζήτηση. Ακόμη και αν είμαι άνεργος, ψάχνω πως μπορώ να ωφεληθώ μέσα απο τη νέα κατάσταση. Να θυμάστε πάντα, ότι σε κάθε κρίση υπάρχουν και ευκαιρίες.

Το κομμάτι εργασία, καλύπτει ενα πολύ μεγάλο μέρος των συναισθηματικών μου αναγκών. Όταν νιώθω παραγωγικός και χρήσιμος, τονώνεται η αυτοπεποίθησή μου, η αυτοεκτίμησή μου και ο αυτοσεβασμός μου.

Αφιερώνω χρόνο για αυτοφροντίδα!

Αφιερώνω καθημερινά χρόνο στον εαυτό μου. Είτε πρόκειται για άσκηση,(υπάρχουν πιά τόσες πολλές προτάσεις για να παρακολουθήσεις δωρεάν μαθήματα γυμναστικής, ειδικά αυτές τις μέρες), είτε πρόκειται για ένα χαλαρωτικό μπάνιο με αφρόλουτρο, κεριά και μουσική και τα δύο είναι η προσωπική μου ώρα! Κάτι που κάνω ΜΟΝΟ για τον εαυτό μου.

Δεν χρειάζεται να βγούμε από όλο αυτό και να δείχνουμε 5 χρόνια μεγαλύτεροι και 5 κιλά βαρύτεροι.(τυχαία η αναφορά στο νούμερο) Δόξα το Θεό, τα περισσότερα μαγαζιά έχουν on line shop. Κάνε τι απαραίτητες αγορές σου και περιποιήσου τον εαυτό σου. Για σένα! Γιατί το αξίζεις και γιατί είναι ωραίο να βλέπεις τον εαυτό σου στον καθρέφτη και να του χαμογελάς!

Διαβάστε επίσης:Έχεις ένα σώμα για να ζήσεις, αγάπησέ το, φρόντισέ το!

Αφιερώνω χρόνο στην οικογένεια μου.

Περνάω χρόνο με τα αγαπημένα πρόσωπα της οικογενείας μου. Δεν κλείνομαι στον εαυτό μου και στο δωμάτιό μου και δεν βυθίζομαι μόνος στα προβλήματά μου. Αφιερώνω χρόνο και είμαι παρών, παρούσα ουσιαστικά! Ξέρετε πολύ καλά τι εννοώ. Παίζω το επιτραπέζιο παιχνίδι χωρίς να τσεκάρω συνέχεια το κινητό μου. Το ξεχνάω για όσο χρειαστεί. Εκτός κι αν είσαι γιατρός! (χμμ ακόμη και αυτό συζητιέται!). Όλα τα άλλα μπορούν να περιμένουν για μισή ώρα δεν συμφωνείτε; Ή μήπως θέλετε να ανατρέξουμε στο παρελθόν, τότε που δεν υπήρχαν τα κινητά τηλέφωνα;

Ασχολούμαι με την τακτοποίηση παντός είδους! 

Τακτοποιώ τον προσωπικό μου χώρο. Η τακτοποίηση του γραφείου μου, της ντουλάπας μου, το ξεκαθάρισμα των ρούχων που δεν φοράω πια, όλα αυτά βοηθούν και στο ξεκαθάρισμα και την τακτοποίηση των σκέψεων στο μυαλό μας.

Τακτοποιώ όλα αυτά δεν είχα χρόνο να κάνω: τις φωτογραφίες μου στο κομπιούτερ, φωτογραφίες εκτυπωμένες σε άλμπουμ, τα cd μου, τα γραμματόσημά μου, τις συνταγές μου, γενικά τακτοποιώ ότι θέλει τακτοποίηση από τις συλλογές μου. Τακτοποιώ το υπόγειο, τακτοποιώ την αποθήκη. Τώρα είναι η ευκαιρία.

Πάνω απο όλα η δημιουργία! Ψυχική ανάταση και ηρεμία.

Θα κάνω κάτι που με ευχαριστεί.

Θα ξαναπιάσω εκείνες τις ξεχασμένες τέμπερες, κάποτε μου άρεσε να ζωγραφίζω, μήπως να ξαναδοκιμάσω;

Θα μαγειρέψω μια πιο ιδιαίτερη συνταγή που δεν είχα τον χρόνο να την εκτελέσω μέχρι σήμερα.

Θα αγοράσω κηπευτικά φυτά και θα δημιουργήσω ένα μικρό μποστάνι στον κήπο αν μου αρέσει η κηπουρική. (Η κηπουρική να ξέρετε χαλαρώνει πολύ και είναι και μια πολύ καλή σωματική άσκηση).

Θα βάλω εκείνα τα ράφια Dexion στο υπόγειο που ήθελα να τοποθετήσω και δεν προλάβαινα! Κι αυτό δημιουργικό είναι!

Θα πλέξω, θα κάνω κατασκευές, θα βάψω το δωμάτιο αν πιάνουν τα χέρια μου, θα ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΩ κάτι που μου αρέσει και με ευχαριστεί. Ότι αρέσει στον καθένα!

Και προσέξτε, δεν θα το κάνω με στόχο το αποτέλεσμα, όχι θα το κάνω για την διαδικασία, για την δημιουργία! Ε τώρα αν το αποτέλεσμα με ικανοποιεί κιόλας, ακόμη καλύτερα!

Ταξιδεύω νοερά, γιατί το μυαλό και η ψυχή θέλουν ταξίδι!

Θα ταξιδέψω νοερά, διαβάζοντας το αγαπημένο μου βιβλίο. Το βιβλίο κρύβει πάντα ένα ταξίδι μέσα του.

Θα ακούσω την αγαπημένη μου μουσική, θα φτιάξω τις αγαπημένες μου playlists, τώρα που έχω χρόνο!

Θα ανατρέξω σε παλιό φωτογραφικό υλικό για να θυμηθώ τα ταξίδια που έκανα. Μπορώ να τις προβάλω και στην τηλεόραση και να τις δεί όλες μαζί η οικογένεια. Η ακόμη και κάνω skype με τον κολλητό, την κολλητή πίνοντας καφεδάκι και βλέποντας μαζί το υλικό.Πότε νομίζεις θα έχεις ξανά τόσο χρόνο, υπό κανονικές συνθήκες;

Θα επισκεφτώ ένα ηλεκτρονικό μουσείο. Εντάξει αλλιώς είναι από κοντά, αλλά ας ξεκινήσουμε τώρα με αυτό που έχουμε. Και μπορεί να μας γεννηθεί και η επιθυμία να πάμε σε κάποια από αυτά και να γεννηθούν νέοι στόχοι ταξίδια!

Καταστρώνω ένα επόμενο ταξίδι για όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν. Μετά δεν θα έχεις το χρόνο να το κάνεις. Ενώ τώρα έχεις άπλετο χρόνο να οργανώσεις το ταξίδι  σου. Πτήσεις, που θα μείνεις, που θα κοιμηθείς, ποια αξιοθέατα θα δείς και άλλα πολλά.

Διαβάστε επίσης: Για να βελτιώσεις τη ζωή σου μάθε να λές όχι.

Παραμένω κοινωνικός, το χρειάζομαι!

Δεν εννοώ να ανεβάσεις μια φωτογραφία στο facebook ή στο Instagram. Εννοώ να φροντίσεις να μιλήσεις και να δείς τα αγαπημένα σου πρόσωπα, τους φίλους σου μέσω της χρήσης της τεχνολογίας. Το έχουμε ανάγκη και αυτό! Πιές καφεδάκι στο viber, στο skype, η τεχνολογία είναι στη διάθεσή σου.

Εστιάζω στο εδώ και τώρα καθημερινά!

Γνωρίζουμε τη σημασία του καθημερινού διαλογισμού, καθώς μας βοηθάει να αποκτήσουμε συναισθηματική, σωματική και πνευματική ισορροπία. Yπάρχουν πολλές πρακτικές διαλογισμού στο ίντερνετ. Για ψάξτε το λίγο…εξευρευνήστε αυτό το κομμάτι τώρα που έχετε περισσότερο χρόνο.

Προτείνω να δοκιμάσετε διαλογισμό με μουσική.  Η μουσική ενισχύει τη σωματική και ψυχική μας υγεία. Οι αρχαίοι Έλληνες γνώριζαν ότι η μουσική έχει θεραπευτικές ιδιότητες και γι΄ αυτό τη χρησιμοποιούσαν για να θεραπεύσουν διάφορες ασθένειες.

Μένουμε σπίτι, αλλά μένουμε δραστήριοι!

Πείτε το όπως θέλετε! Δεν με ενδιαφέρει…αυτό που έχει σημασία είναι να βγείτε έξω από το σπίτι καθημερινά, έστω για 10 λεπτά για να περπατήσετε το τετράγωνο του σπιτιού. Για να σας δεί ο ήλιος! Για τους πιο δραστήριους και fit τα υπόλοιπα εννοούνται. Κάτι σε jogging, σε ποδήλατο, είστε άλλωστε από αυτούς που δεν κρατιούνται! Ευτυχώς μένω σε αραιοκατοικημένη περιοχή και δεν πέφτω πάνω σας, γιατί σας συναντώ!

Διαβάστε επίσης:10 πράγματα που συμβαίνουν στο σώμα σου, αν περπατάς κάθε μέρα!

Συνεχίζουμε να είμαστε προσεχτικοί και να φροντίζουμε τον εαυτό μας. Κάνουμε υπομονή,  και γιατί όχι κρατάμε και ένα ημερολόγιο. Μπορεί κάποια στιγμή να αποτελέσει και μέρος της ιστορίας το σύγγραμμά μας.

Ποτέ δεν ξέρεις! Μένουμε δραστήριοι και με θετική σκέψη. Με την ελπίδα πως όταν αυτό θα έχει περάσει, εμείς θα είμαστε πιο δυνατοί απο πριν. Αυτός πρέπει να είναι ο στόχος μας. Καλή συνέχεια και καλή δύναμη!

Συντάκτης: Ειρήνη Μπαμπαλή MBA
Health Coaching
Εθνικό & Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Υ.Γ. Aν σας άρεσε αυτό το άρθρο μπορείτε να το μοιραστείτε. Αν θέλετε να ενημερώνεστε για θέματα καλής υγείας (άσκηση, διατροφή, ψυχολογία), αλλά και για τις εξορμήσεις / δραστηριότητες μας στην φύση, δεν έχετε παρά να μας ακολουθήστε μας στα social media:

https://www.facebook.com/bloghealthylife
https://www.instagram.com/bhealthylife/
https://www.youtube.com/healthylife

Healthy life, better life!!!
Η ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ του Healthy life: Υγεία δεν είναι μόνο γυμναστική και διατροφή! Είναι ο τρόπος που σκεφτόμαστε και πράττουμε. Είναι το περιβάλλον στο οποίο ζούμε!

Διαβάστε ακόμη

Αφήστε το σχόλιό σας

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι συμφωνείτε με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Περισσότερα

Πολιτική απορρήτου και cookies