Τα ΤΙ ΠΩΣ & ΓΙΑΤΙ της ενσυνειδητότητας.

απο Irene's Healthy Life

Η άσκηση στην ενσυνειδητότητα ενισχύει την ψυχική μας ανθεκτικότητα.

  Καθίστε αναπαυτικά σε όρθια στάση, κλείστε τα μάτια σας αν αυτό σας είναι βολικό. Εστιάστε την προσοχή σας στο σώμα. Νιώστε τα πόδια σας να ακουμπούν στο πάτωμα. Αισθανθείτε την απαλή πίεση των ποδιών στη γη. Μείνετε στην αίσθηση αυτή. Δώστε την προσοχή σας τώρα στην αναπνοή σας. Μείνετε εστιασμένοι στον αέρα που μπαίνει στους πνεύμονες σας, πως αυτός κυλά σε όλο το σώμα μας. Κάθε φορά που νιώθετε την προσοχή σας να ξεφεύγει και το μυαλό σας να παρασύρεται από ακατάστατες σκέψεις και συναισθήματα, να επανέρχεστε στην αναπνοή σας.

Τα παραπάνω αποτελούν ένα μικρό μόνο μέρος μιας άσκησης που μας συνδέει με ενσυνειδητότητα με τον εαυτό μας. Ενσυνειδητότητα σημαίνει στρέφω την προσοχή μου σε αυτό που συμβαίνει αυτή τη στιγμή. Αποκτώ δηλαδή επίγνωση αυτού που μου συμβαίνει στο παρόν κι αυτό το κάνω με μια στάση αγάπης και αποδοχής προς τον εαυτό μου. Στην ουσία λοιπόν εξασκούμαι την προσοχή μας και την παρατήρηση μας στο σώμα στις αισθήσεις στις σκέψεις στα συναισθήματα, χωρίς κριτική.

Διαβάστε επίσης: Τί είναι το comfort zone και τι ακολουθεί μετά;

Η εξάσκηση αυτή είναι ιδιαίτερα χρήσιμη και βοηθητική καθώς η πολυπλοκότητα του σύγχρονου τρόπου ζωής μας, τα πολλαπλά ερεθίσματα, οι σύνθετοι και γρήγορα εναλλασσόμενοι ρόλοι μας, η τάση μας για συνεχή επίδοση, μας κρατούν σε απόσταση από τις πραγματικές ανθρώπινες ανάγκες μας. Αυτό που παρατηρείται στον ανθρώπινο εγκέφαλο να συμβαίνει είναι η επανάληψη συγκεκριμένων  σκέψεων και μια στροφή του μυαλού είτε προς το παρελθόν είτε προς το μέλλον, με αποτέλεσμα να χάνεται το παρόν. Ίσως να έχετε αντιληφθεί ότι ενώ κάνετε κάτι συγκεκριμένο, συχνά το μυαλό σας να στέφεται σε μοτίβα όπως: «αν είχα κάνει αυτό τότε θα….» ή «αν κάνω αυτό τότε θα…».

Διαβάστε επίσης : Τι είναι η ενσυναίσθηση και πως θα σε βοηθήσει σύμφωνα με τον ψυχολόγο.

Στην ουσία μέσω της ενσυνειδητότητας αυτό που κάνουμε είναι να δημιουργούμε παύσεις. Οι παύσεις είναι απαραίτητες για να δώσουμε χρόνο, να παρατηρήσουμε, αυτό που μας συμβαίνει, να πάρουμε την απαραίτητη απόσταση που χρειάζεται για να διερευνήσουμε αυτό που μας συμβαίνει αλλά και να διαχωρίσουμε την συνολική μας ταυτότητα από επιμέρους σκέψεις και συναισθήματα. Έχοντας αποδοχή σε αυτό που μας συμβαίνει, παρατηρούμε την πλαστικότητα των σκέψεων και των συναισθημάτων μας που μπορούν να αλλάζουν. Ένας θυμός μπορεί να μας αποκαλύψει μια θλίψη, ή ένα άγχος να χάσει την αρχική του δύναμη.

Η ενσυνειδητότητα είναι μια ανθρώπινη ιδιότητα και δεξιότητα που διαθέτει ο καθένας μας μέσα του. Αρκεί να εκφράσει το ενδιαφέρον να μάθει για αυτή και κατόπιν να την εντάξει στην καθημερινότητά του. Δημιουργώντας έστω κι ένα μικρό χρόνο ο καθένας μας για το εαυτό του, αφού λίγα λεπτά καθημερινά αρκούν, μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα ζωής του. Η εξάσκηση στην ενσυνειδητότητα είναι μια μορφή αυτοφροντίδας.

Έφη Λύτρα (κλινική κοινωνική λειτουργός- ψυχοθεραπεύτρια )

Healthy life, better life!!!

Διαβάστε ακόμη

Αφήστε το σχόλιό σας

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι συμφωνείτε με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Περισσότερα

Πολιτική απορρήτου και cookies