Τι είναι η ενσυναίσθηση και πως θα σε βοηθήσει σύμφωνα με τον ψυχολόγο.

απο Irene's Healthy Life

Όπως άλλα ανθρώπινα χαρακτηριστικά, π.χ., η ευφυΐα, χωρίζεται σε τύπους. Οι πιο σημαντικοί είναι η ενσυναισθηματική κρίση, η ικανότητα δηλαδή να κατανοείς τι περνούν οι άλλοι, και η προοπτική αντίληψη, η ικανότητα να βλέπεις κάτι από την πλευρά του άλλου. Υπάρχει ακόμη μία πλευρά της ενσυναίσθησης, που περιλαμβάνει την ανάληψη δράσης όταν νιώθεις την τάση να βοηθήσεις κάποιον που έχει ανάγκη. Γενικά η ενσυναίσθηση κάνει τους ανθρώπους πιο ευτυχισμένους, επειδή τους κάνει να νιώθουν ότι η ζωή έχει νόημα.

Πώς σε βοηθά;

Διατηρείς τις σχέσεις σου περισσότερο

Οι ενσυναισθητικοί άνθρωποι είναι πιθανό να μείνουν παντρεμένοι για περισσότερο. Επειδή βλέπουν τα πράγματα από την πλευρά του άλλου, μπορούν επίσης να κάνουν και να διατηρήσουν καλύτερα τις φιλίες τους.

Κάνει καλό στην υγεία

Υπάρχει κάποιος συσχετισμός ανάμεσα στην ενσυναίσθηση και την ανοσία,σύμφωνα με την Julie Schwartz Gottman, Ph.D., μία από τους ιδρυτές του The Gottman Relationship Institute. «Η ενσυναίσθηση δημιουργεί, επίσης, βαθύτερες κοινωνικές επαφές και, όπως ξέρουμε, οι άνθρωποι με ισχυρό δίκτυο υποστήριξης τείνουν να ζουν περισσότερο» σημειώνει η Sara Konrath, Ph.D., βασική συγγραφέας της μελέτης από το Πανεπιστήμιο του Mίσιγκαν για την ενσυναίσθηση και αναπληρώτρια καθητήτρια στο Ινστιτούτο Κοινωνικών Ερευνών του πανεπιστημίου.

Συμβάλει στην επιτυχία σου

Σε βοηθά να προχωρήσεις στη ζωή, με διάφορους τρόπους, μικρούς και μεγάλους. «Οι γιατροί με ενσυναίσθηση έχουν πιο υγιείς ασθενείς, ενώ οι φοιτητές και οι μαθητές που έχουν δασκάλους με αυτό το χαρακτηριστικό τα πάνε καλύτερα στα τεστ» λέει η Sara Konrath. Τα στελέχη που τη διαθέτουν –και κατ’ επέκταση οι εταιρείες– συνήθως είναι πιο επιτυχημένοι, επειδή σκέφτονται τις ανάγκες και των υπαλλήλων και των πελατών τους.

Σε διευκολύνει να καταλάβεις τους ανθρώπους που δε σε ξέρουν (ή δε σε αγαπούν)

«Είναι εύκολο να ξεχάσεις πώς είναι μια κατάσταση από την πλευρά ενός άλλου» γράφει ο Dev Patnaik στο βιλίο του Wired to Care. «Θα σου κάνει καλό να σηκώνεσαι πού και πού από το γραφείο σου, να βγαίνεις έξω και να περνάς χρόνο στον πραγματικό κόσμο. Παρατήρησε τι κάνουν οι άνθρωποι, κάνε ερωτήσεις και κράτα πολλές σημειώσεις» προσθέτει. «Έτσι, θα έχεις πολύ περισσότερες πληροφορίες για τον κόσμο απ’ όσες μπορεί να σου δώσει, για παράδειγμα, η μέση αναφορά μάρκετινγκ».

Σε κάνει πιο αποδοτικό στη δουλειά σου

Σε επαγγλεματικό επίπεδο μπορεί να σε βοηθήσει όταν, για παράδειγμα, ο συνάδελφός σου είναι κακοδιάθετος. Αν ξεσπάσει πάνω σου χωρίς λόγο, αντί να καταστροφολογείς, σταμάτα και σκέψου τι του συμβαίνει αυτή την εβδομάδα. «Βάζοντας τον εαυτό σου στη θέση του, θα μπορέσεις να δεις πιο ξεκάθαρα την κατάσταση» τονίζει ο Dev Patnaik. Αντί να πανικοβληθείς και να τον αποφεύγεις, κάτι που θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στη σχέση σας, θα είναι καλύτερα αν θεωρήσεις το συμβάν λήξαν.

Ένα αφεντικό με ενσυναίσθηση, από την άλλη, δημιουργεί ένα περιβάλλον όπου ακμάζει η δημιουργικότητα. Όταν βλέπει την πλευρά των υφισταμένων, μπορεί να αναμένει και να επιλύει τα προβλήματα, ενώ οι υπάλληλοι νιώθουν πιο άνετα να παίρνουν ρίσκα. «Όταν νιώθεις τι συμβαίνει γύρω σου και μπορείς να διαισθανθείς τα αισθήματα των άλλων, καλά ή κακά, ωφελούνται όλοι» επισημαίνει ο Πάτροκλος Παπαδάκης, ψυχολόγος.

Το πρόβλημα είναι ότι όση ενσυναίσθηση κι αν έχεις, η προαγωγή μπορεί τελικά να σου τη στερήσει. Σε έρευνες υποστηρίζεται ότι όσο πιο ψηλά στην ιεραρχία είναι κάποιος και όσο περισσότερο έχει θέση εξουσίας τόσο λιγότερη ενσυναίσθηση έχει. Πράγμα που σε κάνει να αναρωτιέσαι: οι αναίσθητοι είναι πιο πιθανό να προαχθούν, επειδή έχουν αυτό που χρειάζεται για να εξελιχθούν επαγγελματικά; Όχι ακριβώς. Αν είσαι ανώτερο στέλεχος, όλοι προσπαθούν να διαισθανθούν τις δικές σου ανάγκες και να δουν τα πράγματα από τη δική σου πλευρά. Όμως, εσύ ως προϊστάμενος, δε χρειάζεται να προσπαθήσεις να κάνεις το ίδιο για τους άλλους. Έτσι, «σκουριάζει» η ικανότητά σου και μπορεί να χάσεις την ενσυναίσθησή σου – κάτι που, κατά ειρωνικό τρόπο, σε κάνει λιγότερο αποτελεσματικό στη δουλειά σου.

Συνεργάστηκε ο Πάτροκλος Παπαδάκης, ψυχολόγος, μέλος του Πανελλήνιου Ψυχολογικού Συλλόγου.

Πηγή:Shape.gr

Healthy life, better life!!!

Διαβάστε ακόμη

Αφήστε το σχόλιό σας

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι συμφωνείτε με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Περισσότερα

Πολιτική απορρήτου και cookies