Πώς να γίνετε ο καλύτερος φίλος με τον εαυτό σας.

απο Irene's Healthy Life

O καλύτερος φίλος είναι κάποιος που μπορείτε να εμπιστευτείτε για τα βαθύτερα μυστικά σας, να βασιστείτε σε στιγμές κρίσης και να γιορτάσετε σημαντικά γεγονότα ζωής. Αλλά η ανάπτυξη των δεξιοτήτων για να είστε εσείς ο ίδιος  ο καλύτερος φίλος σας, προϋποθέτει ότι μπορείτε να βασιστείτε στη δική σας κρίση,  όταν θα  χρειαστείτε συμβουλές ή υποστήριξη.

Πως θα το πετύχετε αυτό;

🙏Περάστε χρόνο για να γνωρίσετε τον εαυτό σας. Σκεφτείτε τι σας ωθεί και σας παρακινεί, τις προτιμήσεις και τις αντιπάθειές σας, καθώς και τα δυνατά και αδύνατα σημεία σας. Έχουμε την τάση να κοιτάξουμε προς τα έξω για να καταλάβουμε τις προτιμήσεις, τις ιδέες, τους στόχους και τις αναζητήσεις μας.

  • Πάρτε ένα στυλό και ένα κομμάτι χαρτί ή το περιοδικό σας και σκεφτείτε υποδείξεις όπως, “Πράγματα που μου αρέσουν”, “Ποιος είμαι τώρα” και “Τι θα έλεγα στον 99χρονο εαυτό μου;”  Γράψτε τις απαντήσεις σας και μετά διαβάστε τις. Αυτές οι οδηγίες θα σας βοηθήσουν να εμβαθύνετε βαθύτερα στο να γνωρίσετε τον εαυτό σας.

🙏Σκεφτείτε τις σχέσεις σας με άλλους ανθρώπους. Σκεφτείτε πώς αλληλεπιδράτε με τους ανθρώπους στη ζωή σας, από τον σύντροφό σας ή τα αγαπημένα σας πρόσωπα έως απλούς γνωστούς και ξένους στο δρόμο. Η στάση σας απέναντι στους άλλους αντικατοπτρίζει την αίσθηση του εαυτού σας και οι καλές σχέσεις στη ζωή σας μπορούν να χρησιμεύσουν ως πρότυπα για το πώς να είστε ο καλύτερος φίλος σας

🙏Θέστε εφικτούς στόχους για τον εαυτό σας. Αντί να βασίζεστε σε άλλους για να ορίσετε στόχους και προσδοκίες για εσάς, δημιουργήστε και ορίστε εύλογους στόχους για τον εαυτό σας.

  • Παρακολουθήστε τους στόχους σας σε ένα ημερολόγιο. Καθώς παρακολουθείτε την πρόοδό σας, ολοκληρώστε κάθε καταχώριση με θετική επιβεβαίωση και επιβράβευση.

🙏Βγείτε από τη ζώνη άνεσής σας. Εάν αλλάξετε τη ρουτίνα σας και την καθημερινότητά σας, μπορεί να σας βοηθήσει να γνωρίσετε καλύτερα τον εαυτό σας. Αυτή η αλλαγή μπορεί να είναι απο κάτι  απλό εως κάτι πιο σύνθετο και δύσκολο. Δοκιμάστε γενικά να βγείτε απο τα τετριμένα κάνοντας κάτι που είχατε ονειρευτεί αλλά δεν τολμήσατε μέχρι σήμερα.

🙏Αναπτύξτε καθημερινά ενδιαφέροντα που μπορείτε να απολαύσετε μόνοι σας. Η καλλιέργεια ενός χόμπι που μπορείτε να απολαύσετε μόνος σας ή μια δραστηριότητα που περιλαμβάνει μόνο εσάς είναι ένας καλός τρόπος για να συνηθίσετε τον εαυτό σας και να το εκτιμήσετε.

  • Ατομικές δραστηριότητες όπως ψάρεμα, τρέξιμο, σέρφινγκ, γραφή, ανάγνωση ή ακόμη και διαλογισμός θα εμβαθύνουν την κατανόησή σας για τον εαυτό σας. Θα σας βοηθήσει επίσης να καλλιεργήσετε την αυτο-αγάπη, απαραίτητη  για να είστε ο καλύτερος φίλος σας.

🙏Βεβαιωθείτε ότι φροντίζετε τον εαυτό σας. Απολαύστε ένα χαλαρωτικό μασάζ, αγοράστε λουλούδια για τον εαυτό σας ή ένα ειδικό δώρο. Τυχαίες πράξεις καλοσύνης απεικονίζουν την αγάπη σας και τον σεβασμό προς τον εαυτό σας.

Διαβάστε επίσης:Πως να αγαπήσεις τον εαυτό σου.

🙏Επιβραυβεύστε τον εαυτό σας και να το εννοείτε, να το ζείτε! Στο βιβλίο τους του 1974, How to Be Your Your Best Friend , οι ψυχολόγοι Mildred Newman και Bernard Berkowitz συζητούν την αξία της αυτοεκτίμησης κατά τη διαδικασία του να γίνεις καλός φίλος στον εαυτό σου.  Συνιστούν: «όταν κάνετε κάτι για το οποίο είστε περήφανοι, μείνετε λίγο σε αυτό, επαινείστε τον εαυτό σας για αυτό, απολαύστε την εμπειρία.» Αναγνωρίζοντας την αυτοεκτίμησή σας και καλλιεργώντας την εσωτερική αξία σας, παίρνετε τον έλεγχο του τι σας κάνει να νιώθετε καλά. Αντί να προσπαθήσετε να προσαρμόσετε τις επιλογές και τις αποφάσεις σας σε αυτό που κάποιος άλλος ορίζει ως επιτυχημένος ή ισχυρός, στρέψτε προς τα μέσα και αναγνωρίστε ότι έχετε αξία και νόημα στον κόσμο.

 Μην περιμένετε να αναγνωρίσει κάποιος άλλος τον εαυτό σας, είναι δική σας υπόθεση!!!

🙏Εργαστείτε για τη βελτίωση της φιλίας σας με τον εαυτό σας καθημερινά.

Παρατηρήστε εάν η αίσθηση της ανεξαρτησίας, της αυτοεκτίμησης και της αυτο-αγάπης επηρεάζει θετικά τις άλλες σχέσεις σας και σας βοηθά να πετύχετε τους στόχους σας. Σκεφτείτε εάν ο φόβος σας να είστε μόνος σας έχει μειωθεί και αν μπορείτε τώρα να απολαύσετε πλήρως τη δική σας παρέα.

Μην φοβάστε να μείνετε με τον εαυτό σας. Άλλωστε ο εαυτός σας είναι αυτός που θα σας κρατάει συντροφιά μέχρι να σταματήσετε να αναπνέετε, αδιάκοπα…θα είναι πάντα εκεί.  Αγαπήστε τον, κάντε τον τον καλύτερο φίλο σας!!!

Διαβάστε επίσης: 13 πράγματα που δεν κάνουν οι ψυχικά δυνατοί άνθρωποι.

Ειρήνη Μπαμπαλή
Health Coach (Εθνικό & Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.)

Υ.Γ. Aν σας άρεσε αυτό το άρθρο μπορείτε να το μοιραστείτε. Αν θέλετε να ενημερώνεστε για θέματα καλής υγείας (άσκηση, διατροφή, ψυχολογία), αλλά και για τις εξορμήσεις / δραστηριότητες μας στην φύση, δεν έχετε παρά να μας ακολουθήστε μας στα social media:

https://www.facebook.com/bloghealthylife
https://www.instagram.com/bhealthylife/
https://www.youtube.com/healthylife

Healthy life, better life!!!
Η ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ του Healthy life: Υγεία δεν είναι μόνο γυμναστική και διατροφή! Είναι ο τρόπος που σκεφτόμαστε και πράττουμε. Είναι το περιβάλλον στο οποίο ζούμε!

Διαβάστε ακόμη

Αφήστε το σχόλιό σας

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι συμφωνείτε με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Περισσότερα

Πολιτική απορρήτου και cookies