Εθνικό Πάρκο Durmitor no2,”o κοιμώμενος γίγαντας” στο Μαυροβούνιο. 20 με 27 ΙΟΥΛΙΟΥ 2024.

απο Irene's Healthy Life

Χαρακτηρίζεται ως το ″Μόντε Κάρλο″ της Ανατολικής Μεσογείου και έχει γίνει πόλος έλξης για χιλιάδες τουρίστες. Το Εθνικό πάρκο του Durmitor αποτελεί τον πλέον τουριστικό προορισμό του Μαυροβουνίου και είναι ένα από τα τρία μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς σύμφωνα με την UNESCO ( η παλαιά πόλη του Kotor στην Αδριατική, και το δεύτερο μεγαλύτερο φαράγγι του κόσμου Tara με 1300μ. βάθος αποτελούν τα άλλα δύο).

 Το πάρκο που σύμφωνα με την κέλτικη διάλεκτο σημαίνει ο «κοιμώμενος γίγαντας» έχει έκταση συνολικά 39 χιλιάδες εκτάρια, ενώ βρίσκονται σε αυτό 18 παγετωνικής προέλευσης λίμνες όλες σε υψόμετρο πάνω από τα 1500 μέτρα.

Ο λόγος για το Μαυροβούνιο! 

Αν διψάς για εξερεύνηση της φύσης, να κοιμηθείς δίπλα σε ένα φαράγγι και μια λίμνη, αδιαφορώντας για το πόσων αστέρων είναι το κατάλυμα (αφού κινούμαστε σε αγροτικά καταλύματα και πανδοχεία) και εστιάζουμε στο πως θα διανυκτερεύσουμε στην καρδιά της φύσης, τότε μπορείς να συνεχίσεις το διάβασμα, καθώς βρίσκεσαι στην σωστή εκδρομή.
Θα κάνουμε καθημερινά πεζοπορικές διαδρομές (άλλοτε μικρότερες και άλλοτε μεγαλύτερες, ανάλογα με τη δυναμική της ομάδας μας)  όπου θα γνωρίσουμε το Μαυροβούνιο αλλιώς!

Πρόκειται για ένα εναλλακτικό ταξίδι, όπου θα γνωρίσουμε τη φύση του Μαυροβουνίου αλλά και τους ανθρώπους και τον τρόπο ζωής αυτών που ζουν στις περιοχές που θα κινηθούμε. Αγρότες, τσοπάνηδες, ιδιοκτήτες πανδοχείων που θα μας φιλοξενήσουν, θα φάμε μαζί τους, θα τσουγκρίσουμε τα ποτήρια μας και κάποιοι θα μας διηγηθούν και τοπικές ιστορίες. Άνθρωποι που θα δώσουν το τοπικό χρώμα στην εκδρομή μας. Και φυσικά πάντα μαζί μας ο τοπικός οδηγός βουνού, με πολυετή εμπειρία στο χώρο, γέννημα θρέμα της περιοχής, και αγγλόφωνος για να μας ξεναγήσει στα καλύτερα. (Το ταξίδι το δικό μας είναι απλός περίπατος γιαυτόν μπροστά στην ορειβατική του εμπειρία και γνώστης των βουνών που θα περπατήσουμε αφού έχει μεγαλώσει εκεί!)Αν στο μυαλό σου έχεις κάποιο ταξίδι σε πολυτελή ξενοδοχεία και βόλτες σε αγορές, τότε σίγουρα δεν είναι αυτό το ταξίδι που ψάχνεις!

Ενδεικτικά θα αναφέρουμε παρακάτω το πρόγραμμα του οκταήμερου και όποιος ενδιαφέρεται σοβαρά, θα συμπληρώσει την αίτηση για να λάβει το αναλυτικό πρόγραμμα.

Η πεζοπορική μας εξερεύνηση, γίνεται στη βόρεια πλευρά της χώρας, βρισκόμαστε σχεδόν στα σύνορα με την Σερβία και κάποια από τα μέρη που θα κινηθούμε είναι: PLUZINE, PIVA PARK, BOBOTOF KOUK, NEDAJNO, DURMITOR NATIONAL PARK.

DAY 1 PLUZINE LAKE

ΗΜΕΡΑ 1η ΣΑΒΒΑΤΟ 2Ο ΙΟΥΛΙΟΥ
Τίρανα– Πλουζίνε  (Martinici, Ostgor monastery, Komarnica Canyon).

Αφού προσγειωθούμε στα Τίρανα και περάσουμε τα σύνορα με το Μαυροβουνιο, αφήνουμε πίσω μας την Ποντγκόριτσα και κατευθυνόμαστε για επίσκεψη και στάση σε ένα απο τα σημαντικότερα αξιοθέατα της χώρας, ένα από τα πιο γνωστά μοναστήρια της Ορθόδοξης Εκκλησίας καθώς και σημαντικό προσκυνηματικό χώρο, το μοναστήρι Ostgor.

Πρίν απο αυτή τη στάση όμως θα γευματίσουμε στο παραδοσιακό χωριό Martinici, όπου το γεύμα συμπεριλαμβάνεται στην τιμή.

Πρόκειται για μια πορεία με πανοραμική θέα μέχρι το Μοναστήρι θαυμάζοντας την άγρια ​​ομορφιά του Μαυροβουνίου, τα ψηλά βουνά του, την εντυπωσιακή φύση και τις γραφικές διαδρομές. Πλησιάζοντας το μοναστήρι,  υπάρχει ένας μικρός αρχαίος δρόμος, σε σχήμα φιδιού, όπου μπορείτε να απολαύσετε την εκπληκτική θέα της Bijelopavlicka Ravnica, μιας απέραντης καταπράσινης πεδιάδας και του ποταμού Ζέτα.

Στο δεύτερο μέρος της μεταφοράς μας μέχρι τη λίμνη Piva,  θα σταματήσουμε στην Komarnica για μια μικρή βόλτα στην κορυφογραμμή του φαραγγιού, για να ξεμουδιάσουμε και να θαυμάσουμε κάτι μοναδικό!

Εδώ βρίσκεται και το κατάλυμα της πρώτης μας νύχτας! Δίπλα στη λίμνη Piva!

DAY 1 PIVA CANYON

ΗΜΕΡΑ 2η ΚΥΡΙΑΚΗ  21 ΙΟΥΛΙΟΥ

Πριν τη πεζοπορία μας, σας έχουμε μια πολύ όμορφη και δροσερή βόλτα στη λίμνη Piva με τους βαρκάρηδες της περιοχής. Θα δούμε εντυπωσιακές σπηλιές και θα βουτήξουμε για να δροσιστούμε και να ξυπνήσουν τα αίματα για την πεζοπορία μας.

 Πεζοπορία μεταξύ των συνόρων Βοσνίας και Μαυροβουνίου, από το κατάλυμα οδηγούμε 18 χλμ ακριβώς στα σύνορα μεταξύ Μαυροβουνίου και Βοσνίας.

Η πεζοπορία μας θα είναι στα ερημικά υψίπεδα αυτού του οροπεδίου. Θα περπατήσουμε σε μερικά άγρια ​​μέρη μέχρι μια από τις πιο όμορφες νεκροπόλεις  των Μπογκουμίλα (χριστιανοί αιρετικοί του Μεσαίωνα). Εκεί θα δούμε τον τρόπο με τον οποίο αυτοί οι άνθρωποι άφησαν το αποτύπωμά τους πάνω στις λαξευμένες πέτρες. Δεν υπάρχει τίποτα γραπτό εκτός απο αυτές που μαρτυρούν την ύπαρξή τους. Η ζωή τους επιβεβαιώνεται από τους τάφους τους. Μέσα από το σκοτάδι των αιώνων, μέσα από τη βαλκανική ερημιά, οι Μπογκουμίλα άφησαν ένα ματωμένο ίχνος και ανεξίτηλα γραμματόσημα στο πρόσωπο του χρόνου όπου συνειδητοποίησαν τον εαυτό τους ως άνθρωποι.

Θα είναι μια κυκλική βόλτα και επιστρέφουμε στην αφετηρία μετά από περίπου 3 ώρες περπάτημα. Θα κάνουμε πικνίκ κατά τη διάρκεια της πεζοπορίας. Μετά τη βόλτα, μεταφερόμαστε στο τέλος της χώρας, μέχρι το φαράγγι Tara, και το αγρόκτημα που βρίσκεται σε πλεονεκτική θέση,  ακριβώς δίπλα στο φαράγγι Τάρα!

Στοιχεία πεζοπορίας: Διάρκεια. 3 έως 4 ώρες, D+200m, D-200m, περίπου 9km, μετ’ επιστροφής, εύκολη πεζοπορία.

Το κατάλυμά μας, δίπλα στο φαράγγι Tara.

 

ΗΜΕΡΑ 3η ΔΕΥΤΕΡΑ 22 ΙΟΥΛΙΟΥ
ΠΕΔΙΟ ΜΕΤΕΩΡΙΤΩΝ / ΧΩΡΙΟ NEDAJNO / TRSA. Πεζοπορία πάνω από το πεδίο των “μετεωριτών”, μια χαρακτηριστική κοιλότητα της περιοχής στην άκρη του φαραγγιού της Τάρα. Εύκολη πεζοπορία, πρώτα σε δάσος και μετά σε μια στέπα. Θα περπατήσουμε κατά μήκος της κορυφογραμμής μέχρι το χωριό Nedajno, το οποίο είναι αποκομμένο από το υπόλοιπο μέρος της χώρας κατά τη διάρκεια όλου του χειμώνα. Μετά την πεζοπορία θα έχουμε μια σύντομη μεταφορά στο τοπικό χωριουδάκι Trsa.

Διάρκεια πεζοπορίας 4 έως 5 ώρες, D+ 400m, D-200m.

 

ΗΜΕΡΑ 4η ΤΡΙΤΗ  23 ΙΟΥΛΙΟΥ
Φύγαμε για την ΚΟΡΥΦΗ του εθνικού πάρκου, Bobotov Kuk στα 2522m. (υπάρχει επιλογή να πραγματοποιήσει κάποιος τμήμα της διαδρομής και να μην ανέβει κορυφή αν δεν το επιθυμεί).

Kοιλάδα του Zupci, φτάνουμε σε οροπέδιο των ορεινών βοσκοτόπων που διανθίζονται με βαθιά φαράγγια,θα απολαύσουμε τη θέα των κορυφών με τις υπέροχες πτυχές. Η  πεζοπορία συνεχίζεται προς την Πράσινη Λίμνη περνώντας κάτω από την κορυφή του Μαυροβουνίου, Bobotov Kuk που κορυφώνεται στα 2523 μέτρα. Μετά την πεζοπορία, συνεχίζουμε προς το Žabljak, το πιο διάσημο χωριό του εθνικού πάρκου Durmitor.
Το μήκος της πεζοπορίας είναι περίπου 10 χιλιόμετρα, μαζί με  την κορυφή, D+800 , D-900 και θα χρειαστούμε 5 ώρες πορείας.

Bobotov Kuk στα 2522m.

Οn the way to top!

Village Zabljak in Durmitor

ΗΜΕΡΑ 5η ΤΕΤΑΡΤΗ 24 ΙΟΥΛΙΟΥ:
Κόκκινοι βράχοι και οι λίμνες Jablan και Crno Jezero (η μαύρη λίμνη).

Θα ανέβουμε μέχρι τη λίμνη Jablan στην καρδιά μιας μικρής κοιλάδας που είναι κλειστή από όλες τις πλευρές. Στη συνέχεια θα περπατήσουμε προς τα κάτω και θα περάσουμε μέσα από το χωριό Bosača που είναι ένα από τα υψηλότερα κατοικήσιμα χωριά όλο το χρόνο, και θα καταλήξουμε στη μαύρη λίμνη, την πιο διάσημη παγετώδη λίμνη του εθνικού πάρκου Durmitor. Η σπάνιας ομορφιάς «μαύρη λίμνη» (Crno jezero) σε υψόμετρο 1480μ, βρίσκεται λίγο έξω από το χειμερινό τουριστικό θέρετρο του Zabljak όπου βρίσκεται και το ομώνυμο χιονοδρομικό κέντρο του Μαυροβουνίου.

Η διάρκεια πεζοπορίας θα είναι περίπου 5 ώρες, D+600m, D-600m, περίπου 11km

DAY 5 JABLAN LAKE

DAY 5 CRNO LAKE

CRNO LAKE

CRNO LAKE

DAY5

ΗΜΕΡΑ 6η ΠΕΜΠΤΗ 25 ΙΟΥΛΙΟΥ

Από το Durmitor στο εθνικό πάρκο Biogradsko και στο εθνικό πάρκο της λίμνης Skadar.
Θα ακολουθήσουμε το φαράγγι ΤΑRA μέχρι την πηγή του. Το φαράγγι του ποταμού Tara στο Μαυροβούνιο είναι το βαθύτερο της Ευρώπης και το δεύτερο σε βάθος στον κόσμο. Το βαθύτερό του σημείο είναι 1.300 μέτρα. Βρίσκεται στο Εθνικό Πάρκο Durmitor, είναι προστατευόμενο και υποψήφιο για Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Ακόμα και στο ψηλότερο σημείο του, μπορεί κανείς να ακούσει το θόρυβο των πάνω από 40 καταρρακτών του ποταμού. Το φαράγγι έχει μήκος 82 χλμ.

DAY 6 TARA CANYON

DAY 6 TARA RIVER

Θα κάνουμε ένα διάλειμμα για μια βόλτα στο εθνικό πάρκο της λίμνης Biogradsko και στο αρχέγονο δάσος με δέντρα ηλικίας 300 έως 400 ετών.Εύκολη πεζοπορική διαδρομή, θα χρειαστούμε περίπου 1 με 1.5  ώρα, περπατώντας σε επίπεδη διαδρομή γύρω από τη λίμνη.

DAY 6 BIOGRADSKO LAKE

 

DAY 6 BIOGRADSKO LAKE

DAY 6

Στη συνέχεια θα περάσουμε την Ποντγκόριτσα και θα φτάσουμε στη λίμνη Skadar για μια κρουαζιέρα με σκάφος σε αυτό το καταφύγιο πουλιών. Θα κάνουμε μια 2ωρη περιήγηση με σκάφος στο Grmožur, πρώην πολιτική φυλακή, που είναι φυτεμένη σε ένα βραχώδες νησί στη μέση της λίμνης, και στη συνέχεια θα φτάσουμε στο Virpazar, το μικρό χωριό της λίμνης. Διανυκτέρευση στη Ποντγκόριτσα και φυσικά βραδυνή έξοδος, τελευταίο βράδυ!

SKADAR LAKE

DAY 6 SKADAR LAKE

DAY 6

SKADAR LAKE

VIRPAZAR VILLAGE

Virpazar is a quiet and peaceful small town in Montenegro.

ΗΜΕΡΑ 7 ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26 ΙΟΥΛΙΟΥ:

Η μέρα έχει Canyoning  στο υπέροχο φαράγγι RIKAVAC ή “δροσερό” περπάτημα στην περιοχή του Stari Bar!

Αυτή τη μέρα μπορούμε να χωρίσουμε την ομάδα, μια ομάδα canyon και μια χαλαρή ή soft walk. Θα ξεκινήσουμε όλοι μαζί από την Ποντγκόριτσα και θα έχουμε περίπου 1 ώρα οδήγηση μέχρι την παλιά πόλη του Stari Bar. Η πρώτη ομάδα θα πάρει τα ρούχα και όλο τον εξοπλισμό, θα ντυθεί και θα ξεκινήσει το φαράγγι. Θα είμαστε περίπου 3 ώρες στο νερό! Θα κάνουμε canyoning, τσουλήθρα και βουτιές! Σε σημεία όπου ενδείκνυται και για αρχάριους.

Το 2ο μέρος της ομάδας μπορεί να κάνει μια περιήγηση στο φρούριο στην παλιά πόλη στα απομεινάρια της ιστορίας, αναμνηστικά αιώνων πολιτισμού και εδάφη που χάθηκαν και κερδήθηκαν. Περιπλανηθείτε σε λιθόστρωτα μονοπάτια που οδηγούν κάτω από αρχαίες καμάρες, πύργους που στέκονται σταθεροί, παρόλο που τα αρχικά κτίρια γύρω τους έχουν καταρρεύσει και πύλες που οδηγούν στα ερείπια σηράγγων εντός των οχυρώσεων.

Οι δύο ομάδες θα ενωθούν για μεσημεριανό στο Stari Bar όλοι μαζί. (περιλαμβάνονται στην τιμή) Μετά το γεύμα, επιστρέφουμε στην Ποντγκόριτσα.

Αφού τακτοποιηθούμε στο ξενοδοχείο θα ακολουθήσει PODGORIZA BY NIGHT. Μπορούμε να δούμε πού να πάμε σε ένα πραγματικά ζεστό περιβάλλον, με τοπική κουζίνα και ζωντανή μουσική.

ΗΜΕΡΑ 8η ΣΑΒΒΑΤΟ 27  ΙΟΥΛΙΟΥ : Γνωριμία με την Ποντγκόριτσα την πρωτεύσουσα της χώρας, ξενάγηση απο τον αρχηγό μας, τελευταία ψώνια αναμνηστικά  και επιστροφή στη χώρα μας με βαλίτσες φορτωμένες μοναδικές στιγμές!

DAY 7 PODGORICA

ΣΥΝΟΛΙΚΟ ΚΟΣΤΟΣ: 1120 ΕΥΡΩ (στο αναλυτικό πρόγραμμα, εξηγούμε τα πάντα!)
ΗΜΙΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΠΙΚ ΝΙΚ ΠΕΖΟΠΟΡΙΑΣ ΣΥΝ ΤΑ ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΑ ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΜΕ AEGEAN KAI ΒΑΛΙΤΣΑ ΣΥΝ ΠΕΖΟΠΟΡΙΕΣ ΣΥΝ CANYONING!

ΜΙΚΡΗ ΟΜΑΔΑ 10 ΑΤΟΜΩΝ 

ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΕΩΣ 10 ΙΟΥΛΙΟΥ με ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΗ 200 ΕΥΡΩ / ΤΜΗΜΑΤΙΚΗ ΑΠΟΠΛΗΡΩΜΗ ΤΟΥ ΠΟΣΟΥ (ενημερώνονται οι ενδιαφερόμενοι).

ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ : ΚΑΛΗ ΦΥΣΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ, ΟΧΙ ΓΙΑ ΑΡΧΑΡΙΟΥΣ, ΠΕΖΟΠΟΡΙΚΉ ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΣΕ ΒΟΥΝΑ. ΒΑΘΜΟΣ ΔΥΣΚΟΛΙΑΣ ΜΕΤΡΙΟΣ.

ΑΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΣΤΕ ΣΟΒΑΡΑ, ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΤΕ ΤΗ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΦΟΡΜΑ ΓΙΑ ΝΑ ΣΑΣ ΣΤΕΙΛΟΥΜΕ ΤΟ ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ.
Για να πάρεις μέρος σε αυτό το ταξίδι θα πρέπει να συμπληρώσεις την αίτηση που θα βρείς στον ενεργοποιημένο σύνδεσμο: ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΤΕ ΤΗΝ ΑΙΤΗΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ Στη συνέχεια θα λάβεις δικό μας απαντητικό e mail με τα επόμενα βήματα. Eλέγξτε και την ενοχλητική αλληλογραφία!

Σε περιμένουμε να ζήσουμε μαζί αυτή τη μοναδική εξόρμηση στη φύση, είτε μόνος, είτε με παρέα θα γίνεις μέρος της δικής μας παρέας!!

Γιατί η ζωή στη φύση είναι πιο ωραία, πόσο μάλλον με παρέα!!!

Τηλέφωνο επικοινωνίας : 690 679 5749 Ειρήνη

Υ.Γ. Aν σας άρεσε αυτή η δραστηριότητα μπορείτε να το μοιραστείτε. Αν θέλετε να ενημερώνεστε για θέματα καλής υγείας (άσκηση, διατροφή, ψυχολογία), αλλά και για τις εξορμήσεις / δραστηριότητες μας στην φύση, δεν έχετε παρά να μας ακολουθήστε μας στα social media:

https://www.facebook.com/bloghealthylife
https://www.instagram.com/bhealthylife/
https://www.youtube.com/healthylife

Healthy life, better life!!!
Η ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ του Healthy life: Υγεία δεν είναι μόνο γυμναστική και διατροφή! Είναι ο τρόπος που σκεφτόμαστε και πράττουμε. Είναι το περιβάλλον στο οποίο ζούμε!

Διαβάστε ακόμη

Αφήστε το σχόλιό σας

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι συμφωνείτε με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Περισσότερα

Πολιτική απορρήτου και cookies