Οι πολυαρθρικές ασκήσεις, θα αλλάξουν το σώμα σου.

απο Irene's Healthy Life

Ο όρος πολυαρθρικές ασκήσεις, αναφέρεται σε συνδυαστικές κινήσεις, οι οποίες έχουν ως αποτέλεσμα την ενεργοποίηση πολλών αρθρώσεων και την εκγύμναση πολλών μυϊκών ομάδων ταυτόχρονα.

Κανείς δεν αμφισβητεί την σημασία των οργάνων γυμναστικής, όπως τα ξέρουμε μέχρι τώρα. Η σύγχρονή πρακτική όμως έχει βρει και άλλους τρόπους μυϊκής ενεργοποίησης. Το μεγάλο μειονέκτημα των οργάνων (που άλλες φορές μπορεί να είναι και πλεονέκτημα αν επιζητούμε την στόχευση) είναι ότι λειτουργούν απομονωτικά και απόλυτα στοχευμένα σε μια μυϊκή ομάδα.
Με τις πολυαρθρικές ασκήσεις μπορούμε να κάνουμε τη διαφορά. Με τη χρήση του σωματικού βάρους ή με τη χρήση gadgets ( όπως: trx, bosu, ελαστικοί ιμάντες, ketlebell, ropes, αλτήρες κτλ ), μπορούμε να απογειώσουμε την προπόνησή μας. Η επιδίωξη αυτών των ασκήσεων είναι να επιστρατεύσουμε ταυτόχρονα πολλές μυϊκές ομάδες.
Τα αποτελέσματα είναι απείρως πιο ευεργετικά. Ανεβάζουμε το ρυθμό του μεταβολισμού μας και καίμε περισσότερο λίπος.
Η ενδυνάμωση αλλά και η μυϊκή αντοχή είναι αδιαμφισβήτητη.  Επιτυγχάνουμε μεγαλύτερη μυϊκή ενεργοποίηση σε λιγότερο χρόνο απ’ ότι με τα παραδοσιακά όργανα.
Ένα από τα σημαντικότερα οφέλη όμως μέσω τον πολυαρθρικών ασκήσεων είναι και κάτι άλλο που διαφεύγει σε πολλούς αθλητές. Έχουμε πολύτιμες προσαρμογές στην ισορροπία, το συντονισμό, την μυϊκή συναρμογή και την ιδιοδεκτικότητα του αθλούμενου. Έννοιες λίγο εως πολύ συγγενείς που η επαγγελματική μου εμπειρία έχει διαπιστώσει ότι αποτελούν τελικά, μεγάλα ζητούμενα στην συνολική φυσική κατάσταση του σύγχρονου ανθρώπου.

Ακολουθεί πρόταση πολυαρθρικών ασκήσεων.

ΠΡΩΤΟ ΣΕΤ.
1η άσκηση.

Οπίσθιες εναλλάξ προβολές με αντίστοιχες εναλλαγές εκτάσεων ώμων και κάμψεων δικεφάλων. Εκτελούμε συνολικά 20 επαναλήψεις ώστε να γίνουν 10 επαναλήψεις στην κάθε πλευρά.
2η άσκηση.
Push ups – spinder στην μία πλευρά , κωπηλατική έλξη με αλτήρα στην άλλη.
Εκτελούμε 10 επαναλήψεις στην κάθε πλευρά και αλλάζουμε.
3η άσκηση.
Ροκανίσματα κοιλιακών με άρση τεντωμένου ποδιού. 10 επαναλήψεις στο κάθε πόδι.

ΔΕΥΤΕΡΟ ΣΕΤ
1η άσκηση.
Ημικαθίσματα με πίεση αλτήρα πάνω απ’ το κεφάλι.10 επαναλήψεις
2η άσκηση.
Push ups με εναλλάξ  πλάγιους σταυρούς.10 επαναλήψεις συνολικά.
3η άσκηση.
Ξαπλωμένοι με τα χέρια στην έκταση και τα πόδια τεντωμένα ψηλά εκτελούμε 10 εναλλάξ πλάγιες πτώσεις.
Αξίζει να σημειώσουμε ότι αυτή η άσκηση λειτουργεί ιδιαίτερα ευεργετικά καθώς επιδρά με τρεις διαφορετικούς τρόπους: ενδυνάμωση, ευκαμψία, αλλά και ένα είδος ανάταξης στην περιοχή της μέσης από τις επιβαρύνσεις και τα φορτία της μέρας.
Σε άμεση συνέχεια της προηγούμενης άσκησης και χωρίς διάλειμμα παραμένουμε ξαπλωμένοι , έχουμε το πόδια μας οκλαδόν και με τα χέρια τεντωμένα πίσω απ’ το κεφάλι και σταυρωμένες αντικρυστά τις παλάμες εκτελούμε 10 ακόμα κοιλιακούς.

ΤΡΙΤΟ ΣΕΤ
Βρισκόμαστε στη γονάτιση μπροστά από μια μεγάλη ελβετική μπάλα (fit ball).
Εφαρμόζουμε τα χέρια μας ενωμένα και με τεντωμένους αγκώνες και μέση εκτελούμε 10  υπερεκτάσεις.
Στη συνέχεια βρισκόμαστε σε θέση στήριξης χεριών με τα πόδια (παπούτσια) πάνω στη μπάλα. Εκτελούμε 10 push ups με τράβηγμα (ρολάρισμα) της μπάλας.Tελειώνοντας, γυρίζουμε πίσω και χωρίς να χάσουμε την επαφή, τοποθετούμε το σώμα μας πάνω στη μπάλα, κρατάμε όσο χαμηλά το κεφάλι μας και με ενωμένα και τεντωμένα πόδια εκτελούμε 10 υπερεκτάσεις ραχιαίων.


Επιμέλεια κειμένου και μοντέλο στο βίντεο, ο αρθρογράφος μας Φώτης Μουλατσιώτης (Personal trainer Τ.Ε.Φ.Α.Α.)
Healthy life, better life!!!

Διαβάστε ακόμη

Αφήστε το σχόλιό σας

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι συμφωνείτε με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Περισσότερα

Πολιτική απορρήτου και cookies