Τρέξιμο και έντονη δραστηριότητα στο κρύο.

απο Irene's Healthy Life
Οι χαμηλές θερμοκρασίες δοκιμάζουν τις αντοχές της καρδιάς και του αναπνευστικού συστήματος.

Ο χειμώνας δεν είναι εύκολη εποχή για τον οργανισμό. Οι χαμηλές θερμοκρασίες ενεργοποιούν τους μηχανισμούς αυτοπροστασίας του οργανισμού, για να διατηρηθεί σε φυσιολογικά επίπεδα η εσωτερική θερμοκρασία του. Αποτέλεσμα: επηρεάζονται ζωτικά όργανα όπως η καρδιά και οι πνεύμονες.

«Είναι η φυσική αντίδραση του οργανισμού στο κρύο», λέει η επεμβατική καρδιολόγος Dr. Leslie Cho, καθηγήτρια Καρδιολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Case Western Reserve. «Όταν μειώνεται η περιβαλλοντική θερμοκρασία, η πρώτη αντίδραση του σώματος είναι να κινητοποιήσει μηχανισμούς που θα του επιτρέψουν να διατηρηθεί ζεστό. »Τα αιμοφόρα αγγεία συστέλλονται για να εμποδιστεί η αποβολή θερμότητας. Επιπλέον, η καρδιά κτυπά πιο γρήγορα, για να κυκλοφορήσει περισσότερο αίμα».

Η υποθερμία

Οι αντιδράσεις αυτές μπορεί να έχουν επιπτώσεις στην καρδιακή λειτουργία, όσο περισσότερο χαμηλώνει η περιβαλλοντική θερμοκρασία  και όταν φυσάει παγωμένος αέρας.«Ο ψυχρός αέρας επιδεινώνει τα πράγματα για την καρδιά, επειδή απομακρύνει πολλή θερμότητα από το σώμα και ανοίγει τον δρόμο στην υποθερμία», εξηγεί η Dr. Cho.

Η υποθερμία ορίζεται ως η μείωση της σωματικής θερμοκρασίας κάτω από τους 35 βαθμούς Κελσίου. Αναπτύσσεται όταν το σώμα δεν μπορεί να παράγει αρκετή ενέργεια, ώστε να διατηρεί αρκετά ζεστό το εσωτερικό του.Τα συμπτώματα της υποθερμίας είναι απώλεια συντονισμού των κινήσεων, πνευματική σύγχυση, αργές αντιδράσεις, ρίγη και υπνηλία.

Η έξτρα προσπάθεια που καταβάλλει ο οργανισμός για να ζεσταθεί μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες. Στους ασθενείς με καρδιοπάθεια, π.χ., μπορεί να προκαλέσει πόνο στο στήθος ή ακόμα και έμφραγμα του μυοκαρδίου.Το κρύο είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους αυξάνονται τα εμφράγματα το χειμώνα, λέει η Dr. Cho. Ο κίνδυνος για έμφραγμα είναι πιθανότερος όταν ένας καρδιοπαθής καταπονείται σωματικά στο κρύο, προσθέτει. Ακόμα όμως και ένας υγιής λάτρης των χειμερινών σπορ μπορεί να πάθει υποθερμία. Και η καρδιακή ανεπάρκεια είναι η αιτία πίσω από τους περισσότερους θανάτους λόγω υποθερμίας, σύμφωνα με την Αμερικανική Εταιρεία Καρδιάς (AHA).

Το φτυάρισμα στο χιόνι

Η καρδιά πιέζεται ακόμα περισσότερο όταν κάποιος βρίσκεται σε υπαίθριο χώρο τον χειμώνα και ασχοληθείτε με μια πολύ βαριά δραστηριότητα. Τέτοιες δραστηριότητες είναι το φτυάρισμα του χιονιού και το περπάτημα μέσα στο χιόνι. «Σε τέτοιες δραστηριότητες και προκειμένου να μην καταπονηθεί η καρδιά, πρέπει να κάνουμε συχνά διαλείμματα», τονίζει η Dr. Cho. Απαραίτητο είναι ακόμα να πίνουμε αρκετά υγρά και να είμαστε ζεστά ντυμένοι, σε στοιβάδες. «Αυτού του είδους οι δραστηριότητες είναι πολύ έντονες και πρέπει να αντιμετωπίζονται όπως κάθε άλλη ιδιαίτερα απαιτητική άσκηση», προσθέτει η ειδικός.

Τρέξιμο στο κρύο

Γιατί οι πνεύμονες σου νομίζεις ότι “καίγονται” όταν τρέχεις σε χαμηλές θερμοκρασίες; Γιατί νομίζεις ότι πονάς; Γιατί σε πιάνει βήχας; Είναι οι συνηθισμένες ερώτησεις, ειδικά μεταξύ νέων δρομέων ή δρομέων που τρέχουν σε συνθήκες κρύου, ειδικά τις πρώτες τους φορές. Οι αγώνες δρόμου που γίνονται χειμώνα και αγώνες στο βουνό που οι θερμοκρασίες είναι χαμηλές, το οξυγόνο λιγότερο και ο ξηρός κρύος αέρας δημιουργούν ένα αίσθημα “καψίματος” ή πόνου στους πνεύμονες που σε αρκετές περιπτώσεις συνοδεύεται από βήχα μετά τον τερματισμό, ειδικά αν οι αποστάσεις είναι σύντομες (σ.σ. κάτω από 10 χλμ.)

Ο ψυχρός αέρας

Ο ψυχρός αέρας είναι πολύ ξηρός. Η αίσθηση καψίματος που αισθάνεστε όταν αναπνέετε αυτόν τον ψυχρό αέρα, είναι ένας συνδυασμός της διαδικασίας που γίνεται νωρίς από το σύστημα του οργανισμού, ώστε να ζεσταθεί πριν φτάσει στους πνεύμονες. Μετά από μερικές αναπνοές και με δεδομένο ότι ο ίδιος ο οργανισμός ανεβάζει θερμοκρασία, τρέχοντας και άρα προλαβαίνει να κάνει πιο εύκολα τη διαδικασία της θέρμανσης και υγρασίας του αέρα, το κάψιμο αυτό σταματάμε να το νιώθουμε.

Τι μέτρα να πάρετε

Σημαντική είναι η σωστή ενυδάτωση του οργανισμού. Είναι σημαντικό να ντύνεστε ζεστά όταν κάνει κρύο. Ιδανικά πρέπει να ντύνεστε με πολλά ρούχα, ώστε να απομονώνεται το σώμα από το κρύο. Οι πολλές στοιβάδες παγιδεύουν τον θερμό αέρα κοντά στο σώμα. Πρέπει επίσης να φοράτε καπέλο όταν βγαίνετε σε υπαίθριους χώρους, για να μην έχετε απώλειες θερμότητας από το κεφάλι. Μην αμελήσετε, τέλος, να καλύπτετε τη μύτη και το στόμα σας με ένα κασκόλ, ώστε ο αέρας να θερμαίνετε πριν μπει στους πνεύμονές σας.

Πηγές:www. iatropedia.gr, www.runfun.gr

Ειρήνη Μπαμπαλή
Health Coach (Εθνικό & Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.)

Υ.Γ. Aν σας άρεσε αυτό το άρθρο μπορείτε να το μοιραστείτε. Αν θέλετε να ενημερώνεστε για θέματα καλής υγείας (άσκηση, διατροφή, ψυχολογία), αλλά και για τις εξορμήσεις / δραστηριότητες μας στην φύση, δεν έχετε παρά να μας ακολουθήστε μας στα social media:

https://www.facebook.com/bloghealthylife
https://www.instagram.com/bhealthylife/
https://www.youtube.com/healthylife

Healthy life, better life!!!
Η ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ του Healthy life: Υγεία δεν είναι μόνο γυμναστική και διατροφή! Είναι ο τρόπος που σκεφτόμαστε και πράττουμε. Είναι το περιβάλλον στο οποίο ζούμε!

Διαβάστε ακόμη

Αφήστε το σχόλιό σας

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι συμφωνείτε με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Περισσότερα

Πολιτική απορρήτου και cookies