Αυτό που βλέπεις, δεν είναι πάντα η αλήθεια!

απο Irene's Healthy Life

Ακόμη και αν ανήκεις σε εκείνους που δεν διατηρούν λογαριασμό σε κάποια από τις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης είναι βέβαιο πως ξέρεις τι συμβαίνει «σε αυτόν τον κόσμο».

Μέσα όπως η τηλεόραση που κάποτε είχαν την δική τους αυτοδυναμία πλέον εμφανίζουν και παρουσιάζουν influencers και brand ambassadors. Ωστόσο, σε αυτό το κείμενο ο στόχος δεν είναι να αποδείξουμε ότι Facebook και Instagram έχουν κατακλύσει τις ζωές μας αλλά μία υπενθύμιση ότι η πραγματική ζωή δεν παρουσιάζεται εκεί. Τι εννοώ με αυτή την φράση; Ελπίζω να καταλάβεις παρακάτω!

Ας ξεκινήσουμε με την βασική παραδοχή ότι μέσω των social media η εικόνα έχει αναδειχθεί σε μία υπερ-δύναμη. Υπάρχουν άπειρες φωτογραφίες με άτομα που παρουσιάζουν το «τέλειο»: τέλειο πρόσωπο, τέλειο σώμα, τέλειο lifestyle. Και μετά σχεδόν αυτόματα το μάτι πηγαίνει στον «μαγικό αριθμό» που δεν είναι άλλος από τον αριθμό των likes ή και των σχολίων. Κάπως έτσι, αμέσως μπαίνεις στην διαδικασία να δεις και να σκεφτείς πόσο αποδεκτό και πόσο δημοφιλές είναι αυτό που μόλις είδες και (γιατί όχι;) πώς μπορείς να φτάσεις εκεί.

Και τώρα ήρθε η ώρα της απομυθοποίησης. Ίσως αυτά που θα ειπωθούν στις επόμενες γραμμές φανούν γνωστά αλλά αποτελούν μία προσπάθεια υπενθύμισης της αλήθειας.

Αρχικά, να ξεκαθαρίσουμε ότι υπάρχει πληθώρα προγραμμάτων επεξεργασίας φωτογραφιών ακόμη και άτομα που εξειδικεύονται σε αυτό. Επομένως, όταν δεις αυτή την αψεγάδιαστη φωτογραφία σκέψου την επεξεργασία που έχει υποστεί. Ο στόχος άλλωστε είναι να σε παρακινήσει όχι μόνο να αντιδράσεις βλέποντας την αλλά πιθανότητα και να αγοράσεις κάποιο προϊόν, άρα μιλάμε για διαφήμιση.

Επίσης να σου θυμίσω ότι πίσω από τα προφίλ που (παρ)ακολουθείς υπάρχουν άνθρωποι που διαλέγουν ποιο κομμάτι της ζωής τους θα σου παρουσιάσουν. Μπορεί να βλέπεις τις ιστορίες και τις δημοσιεύσεις αλλά αυτές αποτελούν ένα μέρος της καθημερινότητας κάποιου και συγκεκριμένα το σημείο που εκείνος επιλέγει να σου παρουσιάσει.

Διαβάστε επίσης:Δώσε προτεραιότητα στον εαυτό σου!

Βέβαια υπάρχει και η άλλη πλευρά. Άνθρωποι που παρουσιάζουν και προτείνουν έναν εναλλακτικό τρόπο ζωής με υγιεινές επιλογές και συνήθειες. Φυσικά και αυτό είναι κάτι θετικό που ίσως σκέφτεσαι πως είναι καλό και ωφέλιμο για εσένα και δεν θα διαφωνήσω. Απλά χρειάζεται και εδώ να συνειδητοποιήσεις την πραγματικότητα.

Αν είσαι σε μια διαδικασία απώλειας βάρους, για παράδειγμα, μία τέτοια δημοσίευση μπορεί να σε βάλει σε διαδικασία σύγκρισης. Να σου υπενθυμίσω λοιπόν, ότι εσύ ξέρεις τι χρειάζεται ο οργανισμός και το σώμα σου καθώς και ο ειδικός που εμπιστεύεσαι. Ακόμη και αν δεν έχεις κάποιον ειδικό που συμβουλεύεσαι σημαντικό είναι να βλέπεις από ποιον προέρχονται οι συμβουλές διατροφής ή άσκησης.

Το κάθε σώμα είναι μοναδικό και ο κάθε άνθρωπος έχει τον δικό του ρυθμό και χρόνο ακόμη και σε διαδικασίες όπως η υιοθέτηση ενός πιο υγιεινού τρόπου ζωής.

Ειδική μνεία χρειάζεται να γίνει εδώ για τα άτομα που πιθανώς αντιμετωπίζουν μια διατροφική διαταραχή. Φωτογραφίες, γυμναστική, θερμίδες ακόμη και αριθμός κιλών μπορούν να πυροδοτήσουν διάφορες σκέψεις και να επηρεάσουν σε υπερβολικό βαθμό το άτομο. Οπότε απαιτείται μεγαλύτερη προσοχή στην παρουσίαση συγκεκριμένων αριθμών που είναι ικανοί να προκαλέσουν ντόμινο αντιδραστικών συμπεριφορών.

Διαβάστε επίσης: Πώς να γίνετε ο καλύτερος φίλος με τον εαυτό σας.

Κλείνοντας, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αποτελούν ένα μέρος της σύγχρονης ζωής και φυσικά η δημοτικότητα τους οφείλεται και σε όλες τις ευκολίες που παρέχουν. Θυμήσου, όμως, πως κάθε φορά που συναντάς μια φωτογραφία στο Instagram δεν βλέπεις έναν καθρέπτη της πραγματικότητας αλλά μία καλά(;) σχεδιασμένη προσπάθεια ωραιοποίησης αυτής. Φυσικά το χαρακτηριστικό αυτό δεν αφορά μόνο τις φωτογραφίες αλλά και τις σχέσεις και πώς αυτές είναι και προβάλλονται.

Την πραγματική επικοινωνία θα την βρεις εκτός των social media. Τέλος, για θέματα που απαιτούν ειδικές γνώσεις εμπιστεύσου μόνο τους ειδικούς. Μην πιστεύεις ό, τι βλέπεις και μην συγκρίνεσαι !

Τάνια Παπαγρίβα (Πτυχιούχος ψυχολόγος )

Υ.Γ. Aν σας άρεσε αυτό το άρθρο μπορείτε να το μοιραστείτε. Αν θέλετε να ενημερώνεστε για θέματα καλής υγείας (άσκηση, διατροφή, ψυχολογία), αλλά και για τις εξορμήσεις / δραστηριότητες μας στην φύση, δεν έχετε παρά να μας ακολουθήστε μας στα social media:

https://www.facebook.com/bloghealthylife
https://www.instagram.com/bhealthylife/
https://www.youtube.com/healthylife

Healthy life, better life!!!
Η ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ του Healthy life: Υγεία δεν είναι μόνο γυμναστική και διατροφή! Είναι ο τρόπος που σκεφτόμαστε και πράττουμε. Είναι το περιβάλλον στο οποίο ζούμε!

Διαβάστε ακόμη

Αφήστε το σχόλιό σας

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι συμφωνείτε με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Περισσότερα

Πολιτική απορρήτου και cookies