Γιατί είναι απαραίτητη η αποθεραπεία μετά την προπόνηση;

απο Irene's Healthy Life

Η αποθεραπεία είναι μια σειρά απο ασκήσεις, που σκοπό έχουν να ελλατώσουν προοδευτικά την ένταση που έχει προκληθεί απο την προηγούμενη έντονη δραστηριότητα.

Η αποθεραπεία μπορεί να είναι ενεργητική και να περιλαμβάνει περπάτημα, jogging, διατατικές, αναπνευστικές και χαλαρωτικές ασκήσεις ή παθητική που περιλαμβάνει μασάζ, υδρόλουτρα κ.α.

Η ενεργητική αποθεραπεία είναι απαραίτητη ένω με τον συνδιασμό των δύο επιτυγχάνεται το τέλειο αποτέλεσμα. Η αποθεραπεία έχει συνήθως διάρκεια 5 με 10 λεπτά και θεωρείται ικανοποιητική, όταν η καρδιακή συχνότητα κυμαίνεται σε επίπεδα ηρεμίας.

Διαβάστε επίσης: Είδη διατάσεων: ποιά είναι και πως εκτελούνται.

Οι κυριότεροι στόχοι της αποθεραπείας:

  • Να επανέλθει ομαλά η λειτουργία όλων των συστημάτων του οργανισμού σε φυσιολογικά επίπεδα ηρεμίας (καρδιακή συχνότητα, ρυθμός αναπνοής, μήλος μυών).
  • Η μείωση του μυϊκού πόνου απο την ένταση της προσπάθειας.
  • Η αποβολή των καματογόνων ουσιών απο τους μύες (γαλακτικό οξύ, νιτρικό οξύ).

Η αποθεραπεία πρέπει να γίνεται πάντα! Η απότομη διακοπή της άσκησης μπορεί να προκαλέσει δυσφορία στους ασκούμενους. Ιδιαίτερα αν κάποιος γυμνάζεται συστηματικά και έντονα μπορεί να εκδηλώσει σύνδρομα υπερπροπόνησης απο την έλλειψή της.

Πηγή:Fitness Coaching & Φυσική Δραστηριότητα (Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο).

Healthy life, better life!!!

Διαβάστε ακόμη

Αφήστε το σχόλιό σας

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι συμφωνείτε με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Περισσότερα

Πολιτική απορρήτου και cookies