Τι είναι η αερόβια ικανότητα και γιατί να κάνεις αερόβια άσκηση.

απο Irene's Healthy Life
Όλοι όσοι ασχολούνται έστω και λίγο με την γυμναστική, θα έχουν ακούσει έστω και μία φορά το όρο “αερόβια” άσκηση.
Πόσοι όμως γνωρίζουν τί σημαίνει;

Η αερόβια ικανότητα (αντοχή) είναι ο σημαντικότερος δείκτης της λειτουργικής ικανότητας του οργανισμού.
Εκφράζεται με την μέγιστη πρόσληψη οξυγόνου (VO2max)3 , η οποία είναι συνισταμένη της άρτιας λειτουργίας του καρδιαγγειακού, του αναπνευστικού και του μυϊκού συστήματος.
Η μέγιστη πρόσληψη οξυγόνου κυμαίνεται μέσα σε ορισμένα όρια που εξαρτώνται απο την κληρονομικότητα και επηρεάζονται απο το φύλλο και την ηλικία.
Η κατάλληλη προπόνηση μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την αερόβια ικανότητα.
Το αναερόβιο κατώφλι αναφέρεται στην ένταση της άσκησης πάνω απο την οποία η συγκέντρωση του γαλακτικού οξέος στο αίμα αυξάνει σημαντικά. Σχετίζεται άμεσα με την απόδοση σε αγωνίσματα αντοχής, γιαυτό και η προπόνηση των αθλητών σχεδιάζεται στο αναερόβιο κατώφλι.
Η αερόβια ικανότητα ελαττώνεται με τον χρόνο. Αυτό δεν οφείλεται μόνο σε βιολογικό εκφυλισμό, αλλά αποδίδεται στον περιορισμό των φυσικών δραστηριοτήτων, στην έλλειψη επαρκούς άσκησης και γενικά στην καθιστική ζωή.
Οι κυριότερες προσαρμογές της αερόβιας άσκησης είναι η αύξηση της μέγιστης πρόσληψης οξυγόνου, η αύξηση του όγκου παλμού και της συγκέντρωσης της αιμοσφαιρίνης, η μείωση της καρδιακής συχνότητας στην ίδια υπομέγιστη προσπάθεια, η αύξηση των αποθεμάτων γλυκογόνου και λιπών, η αύξηση της κατανάλωσης λιπών κ.ά.

•Για τη βελτίωση της γενικής φυσικής κατάστασης. •Για τη βελτίωση του καρδιαγγειακού και του καρδιαναπνευστικού συστήματος. •Για τη μείωση του ποσοστού λίπους στο σώμα. •Για τη γενική υγεία και ευεξία. •Η βελτίωση που συνήθως παρατηρείται μετά από αερόβια προπόνηση 2-3 μηνών είναι της τάξεως του 15% περίπου. H αερόβια άσκηση αυξάνει την αντοχή του ατόμου και βοηθά στη μείωση του ποσοστού λίπους στο σώμα, αν συνδυαστεί με την κατάλληλη διατροφή.
Πηγή: Fitness Coaching & Φυσική Δραστηριότητα. (Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών).
Healthy life, better life!!!

Διαβάστε ακόμη

Αφήστε το σχόλιό σας

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι συμφωνείτε με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Περισσότερα

Πολιτική απορρήτου και cookies