Τι ειναι το comfort zone και τι ακολουθεί μετά;

απο Irene's Healthy Life

Η ζώνη άνεσης είναι η ψυχολογική ή νοητή κατάσταση, σύμφωνα με την οποία το άτομο αισθάνεται οικεία σε δεδομένο περιβάλλον και το διαχειρίζεται άνετα, με χαμηλά επίπεδα άγχους και έντασης. ( ορισμός : Wikipedia)

Η Brené Brown, ερευνήτρια στο University of Houston Graduate College of Social Work δίνει τον δικό της ορισμό. Η ζώνη άνεσης είναι η περιοχή “όπου η αβεβαιότητα, η σπανιότητα και η ευπάθειά μας ελαχιστοποιούνται. Εκεί όπου πιστεύουμε ότι θα έχουμε πρόσβαση σε αρκετή αγάπη, τρόφιμα, ταλέντο, χρόνο, θαυμασμό. Η περιοχή όπου αισθανόμαστε ότι έχουμε έναν βαθμό ελέγχου”.

Βγαίνοντας λοιπόν από τη ζώνη άνεσης και κάνοντας νέα πράγματα, αρχίζει να αναπτύσσεται ο φόβος για το άγνωστο. Eκεί ο φόβος, μας επηρεάζει αρνητικά, ρίχνοντας την αυτοπεποίθησή μας, επηρεαζόμαστε εύκολα από τους άλλους και βρίσκουμε δικαιολογίες για να αντιμετωπίσουμε τις νέες προκλήσεις.

Εάν τελικά καταφέρουμε να νικήσουμε το φόβο μας, περνάμε στο επόμενο στάδιο αυτό της μάθησης. Μαθαίνουμε μέσα από την αντιμετώπιση των νέων προκλήσεων και προβλημάτων και αποκτούμε νέες γνώσεις και δεξιότητες. Μέσω της μάθησης, καταφέρνουμε να διευρύνουμε ουσιαστικά την ζώνη άνεσης, γιατί απλά αρχίζουμε να κατακτούμε νέα πράγματα στη ζωή μας.

Και μέσω της συνεχoύς μάθησης και της έκθεσής μας σε νέες προκλήσεις, αρχίζουμε να είμαστε πιο δημιουργικοί. Θέτουμε νέους στόχους, κυνηγάμε τα όνειρά μας, βρίσκουμε και δίνουμε νόημα στη ζωή μας. Με μια λέξη αναπτυσσόμαστε. Αυτή είναι και η ζώνη της ανάπτυξης.

Σε επόμενο άρθρο, θα μιλήσουμε πως θα βγούμε από τη ζώνη άνεσης.

Μείνετε συντονισμένοι!

Συντάκτης: Μπαμπαλή Ειρήνη

Healthy life, better life!

 

Βιβλιογραφία: The Comfort Zone IllusionLeaving Your Comfort Zone Is Not So Hard After All  by Susan Neustrom

Διαβάστε ακόμη

Αφήστε το σχόλιό σας

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι συμφωνείτε με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Περισσότερα

Πολιτική απορρήτου και cookies