Γιατί και πως να κάνεις διαλογισμό.

απο Irene's Healthy Life

Συχνά με ρωτούν τι είναι ο διαλογισμός, πως γίνεται και τι μου προσφέρει αφού επικαλούμαι τα οφέλη του.

Όταν ξεκίνησα γιόγκα με διαλογισμό μαζί, μου φαινόταν το πιο «χαμένο» κομμάτι στο τέλος ο διαλογισμός. Όπου δεν γυμναζόμουν και απλά χαλάρωνα στη θέση savasana σκεφτόμενη όλες τις δουλειές που είχα να κάνω μετά.

Με την πάροδο του χρόνου, άρχισα να μαθαίνω να συγκεντρώνομαι και εστιάζω στο «εδώ και τώρα». Άρχισα να παρατηρώ το σώμα μου, την αναπνοή μου και μέσω αυτής της παρατήρησης να αδειάζω το μυαλό μου από τις όποιες σκέψεις μπορεί να ερχόντουσαν.

Mε απλά και σύντομα λόγια διαλογισμός είναι η σύνδεση με τον εαυτό μας! Ωραίο δεν ακούγεται;

Young woman meditating by the lake

ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΚΑΝΩ ΔΙΑΛΟΓΙΣΜΟ

Δεν λέω πως είναι κάτι εύκολο, άλλωστε τίποτα δεν είναι εύκολο αν δεν προσπαθήσεις γι΄αυτό. Αλλά η συγκέντρωση μπορεί να βοηθήσει τον καθέναν μας σε όλα τα επίπεδα. Καταρχήν ο διαλογισμός στις μέρες μας, μπορεί να μας βοηθήσει να αποβάλλουμε το άγχος. Το άγχος της καθημερινότητας, το άγχος για το αύριο, το στρές γενικότερα που βιώνουμε ιδιαίτερα αυτή την αποχή της αβεβαιότητας και του φόβου εν μέσω πανδημίας.

Επίσης διαπίστωσα ότι ο διαλογισμός με βοήθησε να υιοθετήσω μια στάση ζωής «τα πάντα ρει». Να είμαι πιο προσαρμοστική και πιο δεκτική στις όποιες αλλαγές συμβαίνουν γύρω μου, καλές ή κακές, ιδιαίτερα για αυτές που δεν μπορώ να επηρεάσω.

 

Πόσοι από εμάς δεν στεναχωριόμαστε για πράγματα και καταστάσεις που δεν μπορούμε να επηρεάσουμε και να αλλάξουμε; Δεν εξαρτώνται όλα από εμάς, αυτό είναι σίγουρο και το γνωρίζουμε. Όμως ο τρόπος που αντιμετωπίζουμε την κάθε κατάσταση, αυτός σίγουρα εξαρτάται από εμάς. Και αυτό είναι το σημείο που μπορεί να σε βοηθήσει ο διαλογισμός. Να αισθάνεσαι ήρεμος και δυνατός, να είσαι ο εαυτός σου, να έχεις εσωτερική σύνδεση με το μέσα σου και να ζεις με επίγνωση του σήμερα και του εδώ και τώρα. Και πάντα ευθυγραμμισμένος με τις αξίες σους, τα ιδανικά σου, τα πιστεύω σου, την στάση ζωήs σου.

Με αυτό τον τρόπο τα όποια προβλήματα έρχονται στη ζωή μας μπορούμε να αντιμετωπίσουμε με περισσότερη δύναμη και γιατί όχι ως προκλήσεις για επίλυση! (Εδώ κολλάει η αντίληψη με το μισοάδειο ή μισογεμάτο ποτήρι!)

Διαβάστε επίσης: Τα οφέλη του διαλογισμού επιστημονικά τεκμηριωμένα.

ΕΡΕΥΝΕΣ ΚΑΙ ΔΙΑΛΟΓΙΣΜΟΣ

Έρευνες έχουν δείξει ότι άνθρωποι που κάνουν διαλογισμό έχουν αναπτύξει την δημιουργικότητά τους καθώς επίσης μέσα σε 8 μόλις εβδομάδες αναπτύσσεται η φαιά ουσία του εγκεφάλου! Eπίσης αναφέρεται ότι  ο διαλογισμός παρέχει γνωστικά και ψυχολογικά οφέλη  καθώς παρατηρήθηκε πάχυνση του εγκεφαλικού φλοιού σε περιοχές που σχετίζονται με την προσοχή και τη συναισθηματική ολοκλήρωση.

ΠΩΣ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΔΙΑΛΟΓΙΣΜΟ

Διάλεξε ένα ήσυχο μέρος του σπιτιού σου. Μπορείς να τον εξασκήσεις και μόλις ξυπνήσεις στο κρεβάτι πριν σηκωθείς.

Ο καθένας μπορεί να κάνει διαλογισμό ξεκινώντας με λίγα λεπτά για αρχή την ημέρα. Σαν διαδικασία για αρχή μπορείς να είσαι ξαπλωμένος με κλειστά μάτια και να εστιάσεις στην αναπνοή σου. Και να αρχίσεις να την παρατηρείς. Στην αρχή μπορείς να αναπνέεις αβίαστα και στην συνέχεια μπορείς να δοκιμάσεις να παίρνεις πιο βαθιές αναπνοές, που θα γεμίζουν την κοιλιά σου. Δοκίμασε να κάνεις 10 σετ εισπνοή – εκπνοή.

Διώχνεις κάθε σκέψη που μπορεί να έρχεται να επικεντρώνεσαι στο σώμα σου και στην αναπνοή σου. Υπάρχουν στο διαδίκτυο διαλογισμοί με ομιλία που μπορούν να σε βοηθήσουν ειδικά τον πρώτο καιρό.

Ο στόχος είναι μια καλύτερη εκδοχή του εαυτού μας.

Επιδιώκουμε τη σύνδεση με τον εσωτερικό εαυτό μας (να μάθουμε να ακούμε την εσωτερική μας φωνή), την σύνδεση με τον συνάθρωπό μας για καλύτερες και ουσιαστικότερες σχέσεις , τη σύνδεση με την φύση για να παίρνουμε την ενέργειά της.

Ειρήνη Μπαμπαλή
Health Coach (Εθνικό & Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.)

Υ.Γ. Aν σας άρεσε αυτό το άρθρο μπορείτε να το μοιραστείτε. Αν θέλετε να ενημερώνεστε για θέματα καλής υγείας (άσκηση, διατροφή, ψυχολογία), αλλά και για τις εξορμήσεις / δραστηριότητες μας στην φύση, δεν έχετε παρά να μας ακολουθήστε μας στα social media:

https://www.facebook.com/bloghealthylife
https://www.instagram.com/bhealthylife/
https://www.youtube.com/healthylife

Healthy life, better life!!!
Η ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ του Healthy life: Υγεία δεν είναι μόνο γυμναστική και διατροφή! Είναι ο τρόπος που σκεφτόμαστε και πράττουμε. Είναι το περιβάλλον στο οποίο ζούμε!

Διαβάστε ακόμη

Αφήστε το σχόλιό σας

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι συμφωνείτε με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Περισσότερα

Πολιτική απορρήτου και cookies