Tι είναι το μικροβίωμα και ποια η σχέση του με την υγεία μας;

απο Irene's Healthy Life

Σας έχουν πει ποτέ ότι δεν είστε μόνοι στη ζωή; Αλήθεια είναι… από όταν γεννιόμαστε μια πληθώρα μικροβίων κατοικεί επάνω μας! Στην πραγματικότητα είμαστε κυρίως φτιαγμένοι από αυτά, αφού ξεπερνούν τα 100 τρισεκατομμύρια. Τα μικρόβια αν και είναι ποιο μικρά ξεπερνούν σε αριθμό τα ανθρώπινα κύτταρα 10 προς 1. Η πλειοψηφία τους ζει στο γαστρεντερικό μας και κυρίως στο παχύ έντερο, αλλά τα βρίσκουμε επίσης στο δέρμα, στο στόμα και στα γεννητικά όργανα.

Τι είναι όμως το μικροβίωμα;

Είναι το γενετικό υλικό όλων των μικροβίων-βακτήρια, μύκητες, πρωτόζωα και ιοί- που ζουν επάνω ή μέσα στο σώμα μας. Κάποια απλά συνυπάρχουν μαζί μας, αρκετά μας βοηθούν και κάποια, λιγότερα, δημιουργούν προβλήματα κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες.

8 πράγματα να γνωρίζεις για αυτό:

  1. Αναγνωρίσαμε την ύπαρξη του στα τέλη της δεκαετίας του ‘90 (όχι ότι δεν υπήρχε πριν).
  2. Ο αριθμός των γονιδίων του είναι 150 φορές ο αριθμός των γονιδίων του ανθρώπου (ναι έχει περισσότερα).
  3. Μπορεί να ζυγίζει μέχρι και 1.5 κιλό, περίπου όσο ζυγίζει ένας ανθρώπινος εγκέφαλος ή συκώτι. Είναι το 2% της μάζας ενός ενήλικα.
  4. Υπάρχουν καλά, κακά και αδιάφορα για εμάς μικρόβια. Αν τα κακά υπερισχύσουν των καλών το σώμα αρχίζει και αρρωσταίνει. Εδώ κρατήστε κατά νου ότι τίποτα δεν είναι κακό όταν βρίσκεται σε ισορροπία.
  5. Διαμορφώνεται στη βάση του τα 5-7 πρώτα χρόνια της ζωής, με σημαντικότερη στιγμή τη γέννηση μας (φυσιολογικός τοκετός=καλύτερο μικροβίωμα). Και ναι μοιάζουμε με τη μαμά μας στο μικροβίωμα γιατί εκείνη μέσω της γέννας και του θηλασμού μας προσφέρει τη βάση του. Βέβαια ποτέ δεν σταματά να εξελίσσεται στη ζωή μας ανάλογα με το τι τρώμε, που ζούμε ή ταξιδεύουμε ή ακόμα και με το τι φάρμακα καταναλώνουμε (τα αντιβιοτικά είναι κάτι σαν πυρηνική βόμβα για αυτό).
  6. Οι άνθρωποι είμαστε κατά 99.9% ίδιοι γονιδιακά, το μικροβιωμά μας όχι! Ίσως να είναι ένας από τους παράγοντες μοναδικότητας του κάθε ανθρώπου.
  7. Τα βακτήρια του μικροβιώματος βοηθούν στην πέψη του φαγητού, ρυθμίζουν το ανοσοποιητικό μας, μας προστατεύουν από βακτήρια που προκαλούν ασθένειες και παράγουν βιταμίνες όπως η B12, η θιαμίνη, η ριβοφλαβίνη και η βιταμίνη Κ που είναι αναγκαία για την πήξη του αίματος.
  8. Το μικροβίωμα του γαστρεντερικού σου είναι σαν ένας δεύτερος εγκέφαλος. Το λέμε έτσι γιατί επηρεάζει την διάθεση σου, την χαρά που βιώνεις, τα κινητρά σου. Τα μικροβιά σου στην πραγματικότητα παράγουν περίπου το 90% της σεροτονίνης σου, που είναι γνωστή ως η ορμόνη της χαράς. Μέσω ενός νεύρου που λέγεται πνευμονογαστρικό (και διατρέχει όλη την σπονδυλική σου ως τον εγκέφαλο) τα βακτήρια στο γαστρεντερικό σου είναι σε απευθείας σύνδεση με τον εγκέφαλο σου και επηρεάζουν την συμπεριφορά σου. Οκ το ξέρω ακούγεται λες και μικροσκοπικοί εξωγήινοι κατέλαβαν το μυαλό σου, ας δούμε τα καλά νέα λοιπόν: Μπορείς να τους επηρεάσεις με το τι τρως!!!

Τι σχέση έχει με την υγεία μας;

Νομίζω ήδη κατάλαβες αν έχεις διαβάσει ως εδώ. Το μικροβίωμα είναι απαραίτητο για την ανθρώπινη ανάπτυξη, την άμυνα του οργανισμού και την διαδικασία της πέψης άρα συνεπώς την συντήρηση του αλλά και τη χαρά στην ζωή σου. Τα βακτήρια που ζουν επάνω και μέσα μας δεν είναι εισβολείς αλλά χρήσιμοι αποικιστές.

Αυτοάνοσες ασθένειες όπως ο διαβήτης, η ρευματοειδής αρθρίτιδα, η σκλήρυνση κατά πλάκας και άλλες έχουν συνδεθεί με δυσλειτουργία του μικροβιώματος. Τα αυτοάνοσα νοσήματα υπάρχουν ενδείξεις ότι περνάνε στις οικογένειες όχι μέσω κληρονομικότητας του DNA αλλά κληρονομώντας το μικροβίωμα της οικογένειας.

Σε επόμενα άρθρα θα μάθουμε για τις τροφές που το βοηθούν να μας κρατά υγιείς και εκείνες που το εμποδίζουν, τι ξέρουμε για τη σύνδεση του με την παχυσαρκία και αν υπάρχει κάποια ή κάποιες διατροφές που να το ενισχύουν ή ακόμα και να το θεραπεύουν.

Από την Γιαννουλάκη Κατερίνα, Διαιτολόγο/ Διατροφολόγο Bsc, MSc

Ηealthy life, better life!!!

Το περιεχόμενο αυτού του κειμένου αποτελεί προσωπική πνευματική ιδιοκτησία. ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ οποιαδήποτε αναδημοσίευση, τροποποίηση ή αντιγραφή χωρίς την συγκατάθεση του συγγραφέα και του site που το δημοσιεύει. Επικοινωνήστε πρώτα μαζί μας αν ενδιαφέρεστε για αναδημοσίευση σε άλλο site.

Διαβάστε ακόμη

Αφήστε το σχόλιό σας

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι συμφωνείτε με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Περισσότερα

Πολιτική απορρήτου και cookies