5 συμβουλές για υγιές και λαμπερό δέρμα μέσω της διατροφής.

απο Irene's Healthy Life

Το δέρμα είναι το μεγαλύτερο σε έκταση όργανο και αποτελείται κυρίως από κολλαγόνο. Είναι επίσης το πρώτο πράγμα που βλέπουμε το πρωί στον καθρέφτη και αυτό που συνήθως λαμβάνει τα ποιο σκληρά μας σχόλια. Οι βασικοί παράγοντες που επηρεάζουν την ποιότητά του είναι: τα Γονίδια μας, η Άσκηση, η Διατροφή, ο Ύπνος , ο Ήλιος, το Κάπνισμα, η φυσική μας ηλικία και η Εμμηνόπαυση (για τις γυναίκες) που φέρει μαζί της μια σειρά από ορμονικές αλλαγές. Η διατροφή θα λέγαμε ότι παίζει έναν ρόλο κλειδί γιατί βελτιώνει και θωρακίζει την υγεία του δέρματος από μέσα προς τα έξω. Την φυσική μας ηλικία δεν μπορούμε να την αλλάξουμε αλλά με την κατάλληλη διατροφή, επαρκή ενυδάτωση, κατάλληλη προστασία από την ηλιακή ακτινοβολία, επαρκή ύπνο, άσκηση και να μην καπνίζουμε σίγουρα μπορούμε να αλλάξουμε την φαινομενική μας ηλικία!

Πως η διατροφή βοηθάει την υγεία του δέρματος;

Το κομμάτι της διατροφής έχουμε δει ότι βελτιώνει και την υφή και την ελαστικότητα του δέρματος, ενώ το υποστηρίζει στη μάχη του ενάντια στις ελεύθερες ρίζες που είναι από τους βασικούς λόγους γήρανσης. Πρακτικά τώρα τι σημαίνει αυτό:

Ενυδάτωση
Εκτός από την όποια εξωτερική ενυδάτωση προσφέρουμε στο δέρμα μας, πάντα η σημαντικότερη είναι η εσωτερική. Αυτά τα 8-10 ποτήρια νερό την ημέρα λειτουργούν θαυμάσια στην διατήρηση της υγρασίας του δέρματος και την αποφυγή της ξηρότητας.Το νερό σε θερμοκρασία περιβάλλοντος και σε ροφήματα βοτάνων (πχ χαμομήλι, φασκόμηλο, τίλιο, κόκκινο τσάι (rooibos), πράσινο τσάι, άγρια τριανταφυλλιά) είναι ιδανικό.

Αντιοξειδωτική δράση
Υπάρχουν βιταμίνες με έντονη αντιοξειδωτική δράση. Από τις ποιο χαρακτηριστικές, οι καροτίνες, η βιταμίνη Α , η βιταμίνη Ε (γνωστή ως βιταμίνη της νεότητας) και η βιταμίνη C. Γενικά τα προτιμούμε στην πρωτογενή τους μορφή από τα τρόφιμα (σε συμπληρώματα μπορούν να γίνουν τοξικά οπότε πάντα με συμβουλή ειδικού). Οπότε αν τα μεταφράσουμε σε τροφή είναι τα εξής: Συκώτι, καρότα ωμά και βραστά, γλυκοπατάτα, βρώμη (όλα με ελαιόλαδο για να απορροφηθεί η βιταμίνη Α)-Η Ε λαμβάνεται κυρίως από τα πολυακόρεστα λιπαρά οξέα με καλύτερη πηγή το ωμό ελαιόλαδο (έξτρα παρθένο ακόμα καλύτερα)-Την C την βρίσκουμε κυρίως στις πιπεριές, τα ακτινίδια, το μπρόκολο, στις φράουλες, τα πορτοκάλια και τα δημητριακά πρωινού, τον αρακά και τα όσπρια. Η C είναι πολύ ευαίσθητη στην θερμότητα και το φως οπότε το μαγείρεμα την καταστρέφει.

Κολλαγόνο
Η Βιταμίνη C είναι απαραίτητη στην σύνθεση του και οι τροφές με προλίνη και λυσίνη (δομικοί λίθοι για την δημιουργία του). Τις βρίσκουμε στο κρέας, στο ασπράδι του αυγού και στο φύτρο του σταριού.

Αλκοόλ
Με μέτρο ή και καθόλου, γιατί αφυδατώνει και ενισχύει το σχηματισμό ρυτίδων η κατάχρηση του. Μέχρι 2 φορές την εβδομάδα ή 1 ποτήρι μπύρα (250ml) ή 1 ποτήρι κρασί (150 ml) ή 1 μεζούρα ποτό με υψηλό ποσοστό αλκοόλ (25ml)

Λιπαρά Οξέα
Απαραίτητα με βασικότερα το α-λινολεικό που βρίσκεται στο ελαιόλαδο, τον λιναρόσπορο, την σόγια, τα φυστίκια μακαντάμια και τα Ω3 λιπαρά οξέα που δρουν και σαν αντιφλεγμονώδη και βρίσκονται στα λιπαρά ψάρια (σαρδέλα, φρίσσα, σολωμό, ρίκι, παλαμίδα κ.α.), στον λιναρόσπορο και το λινέλαιο (άθερμο φρέσκο σε σαλάτες), στο ταχίνι και το σουσάμι και σε ξηρούς καρπούς όπως τα καρύδια, τα φυστίκια αιγίνης, τα κάσιους και ο κολοκυθόσπορος.

Γιαννουλάκη Κατερίνα, Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, BSc, MSc

Healthy life, better life!!!

Διαβάστε ακόμη

Αφήστε το σχόλιό σας

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι συμφωνείτε με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Περισσότερα

Πολιτική απορρήτου και cookies