Φαράγγι Σαμαριάς, Αγία Ρουμέλη, Σούγια, Λουτρό.

απο Irene's Healthy Life

Διασχίζοντας το διάσημο φαράγγι Σαμαριάς, ένα από τα πιο εντυπωσιακά φυσικά τοπία της Ευρώπης, ταξιδεύεις σε εγκαταλελειμμένα χωριά και ιστορικά αξιοθέατα και έρχεσαι κοντά στην πλούσια, άγρια φύση του Εθνικού Πάρκου Λευκών Όρεων της Κρήτης.

Η τριήμερη εξόρμησή μας περιλαμβάνει διαμονή στην Σούγια, διάσχιση του φαραγγιού της Σαμαριάς και μονοήμερη εκδρομή στο Λουτρό Σφακίων.  Η περιπέτεια ξεκινάει απο Πέμπτη βράδυ στις 21:00 με την επιβίβασή μας στο πλοίο στο λιμάνι του Πειραιά για Χανιά και επιστροφή Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου το πρωί στις 6:00π.μ. απο εκεί που ξεκινήσαμε.

ΠΕΜΠΤΗ 22 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

ΑΝΑΧΩΡΗΣΗ ΜΕ BLUE STAR FERRIES 21:00 / ΑΦΙΞΗ ΣΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΧΑΝΙΩΝ 5:30

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 23 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

ΕΠΙΒΙΒΑΣΗ ΣΕ MINI VAN, ΑΜΕΣΩΣ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΦΙΞΗ ΜΑΣ ΣΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΚΑΙ ΑΝΑΧΩΡΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΣΟΥΓΙΑ.

Η Σούγια είναι χτισμένη στην έξοδο του φαραγγιού της Αγίας Ειρήνης, δυτικά από την κοίτη του χείμαρρου Αγιερηνιώτη, και ξεχωρίζει για την μεγάλη, όμορφη παραλία της που ποτέ δεν γεμίζει με κόσμο και για την χαλαρή, ανέμελη ατμόσφαιρα.

Η διαδρομή θα μας αποζημιώσει καθώς ο δρόμος περνάει από τον κάμπο με τις πορτοκαλιές στον Αλικιανό, ανεβαίνει στα βουνά, περνάει από το χωριό Αγία Ειρήνη, απ’ όπου αρχίζει το ομώνυμο καταπράσινο φαράγγι που φτάνει σχεδόν μέχρι τη Σούγια, και  στη συνέχεια μέσα από γραφικά χωριά και πλαγιές γεμάτες ελιές και βελανιδιές κατηφορίζει μέχρι τη Σούγια και τη νότια ακτή του Νομού Χανίων.

Σούγια

Άφιξη στη Σούγια και τακτοποίηση στα δωμάτια. Ελεύθερη μέρα για να απολαύσουμε και να γνωρίσουμε τη Σούγια και τις παραλίες της αλλά και για να ξεκουραστούμε από το ταξίδι μας.

Έχουμε όμως και 2 προτάσεις για τους πιο “ανήσυχους” τύπους, που η εξερεύνηση κυλά στο αίμα τους.

Οσοι επιθυμούν μπορούν να συμμετέχουν σε μια μικρή πεζοπορία που θα μας οδηγήσει μέχρι το εκκλησάκι της Αγίας Ειρήνης για να απολαύσουμε τη θέα από ψηλά.

Αγία Ειρήνη Σούγιας

Η πλαγιά του βουνού είναι κατάφυτη με πεύκα και όσο ανεβαίνουμε, τόσο συχνότερα θα κάνουμε μικρές στάσεις για να θαυμάσουμε τη θέα της Σούγιας και του γαλάζιου πέλαγους από ψηλά. Μετά από περίπου σαράντα λεπτά πεζοπορίας θα φτάσουμε στο μικρό αλλά πανέμορφο βυζαντινό εκκλησάκι της Αγίας Ειρήνης. Η θέα, η ομορφιά και η γαλήνη του τοπίου θα μας αποζημιώσουν.

Υπάρχει και εναλλακτική πρόταση η οποία αφορά σε επίσκεψη στην εκκλησία του Αγίου Παντελεήμονα στο δυτικό όριο του χωριού με τα θαυμάσια ψηφιδωτά στο πάτωμα της. Οι παραστάσεις στα μωσαικά απεικονίζουν με ζωντάνια και μοναδική τέχνη εικόνες από τη φύση (λουλούδια, παγώνια, άγρια ζώα) και ανήκουν σε παλιότερη εκκλησία από τον 6ο αιώνα, που στα ερείπια της χτίστηκε ο σημερινός ναός.

Νωρίς το βραδάκι θα δειπνήσουμε όλοι μαζί για ανεφοδιασμό καυσίμων που θα μας χρειαστεί την επόμενη μέρα!

Διανυκτέρευση στη Σούγια.

ΣΑΒΒΑΤΟ 24 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ (ο σκοπός του ταξιδιού!)

Πρωινή έγερση και αναχώρηση για τον Ομαλό με το ΚΤΕΛ στις 7 το πρωί. (σε μία ώρα βρισκόμαστε στο σημείο εκκίνησης).

Διάσχιση του φαραγγιού της Σαμαριάς.

Ξυλόσκαλο

Συνολική απόσταση 16 χιλιόμετρα, δεν συνίσταται σε άκρως αρχάριους που δεν έχουν καμία σχέση με την πεζοπορία, ούτε φυσικά σε άτομα που αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας. Οι συμμετέχοντες θα πρέπει να βρίσκονται σε καλή φυσική κατάσταση και να έχουν όρεξη και διάθεση για αυτή την εξόρμηση. Ανάλογα με τον ρυθμό της ομάδας και τις στάσεις μας, η διάσχιση θα διαρκέσει περίπου 6 με 7 ώρες.

Το Φαράγγι της Σαμαριάς δικαίως έχει γίνει ένας από τους εμβληματικούς προορισμούς πεζοπορίας στην Ευρώπη. Με μήκος 16 χλμ. εκτείνεται από ένα οροπέδιο στα Λευκά Όρη της Κρήτης μέχρι το Λιβυκό Πέλαγος, είναι το μεγαλύτερο φαράγγι στην Ελλάδα και αποτελεί κομμάτι του μονοπατιού πεζοπορίας Ε4 που διασχίζει την Ευρώπη.

Κατά την πεζοπορία μας θα περάσουμε μέσα από πευκοδάση, κυπαρίσσια και ελιές, θα συναντήσουμε 22 πηγές πόσιμου νερού, καθώς και εγκαταλελειμμένα χωριά και εκκλησίες.

Το φαράγγι έχει πλάτος 150 μέτρα αλλά το στενότερο σημείο του φτάνει μόλις τα 3 μέτρα, με τα πανύψηλα βράχια του να σε περικλείουν.

Θα ξεκινήσουμε από το Ξυλόσκαλο προς την Αγία Ρούμελη, η διαδρομή θα είναι συνεχώς κατηφορική και παρόλο που θα πρέπει να περάσουμε ένα ποτάμι πολλές φορές – μερικές φορές πάνω από ξύλινες γέφυρες, μερικές φορές πηδώντας από βράχο σε βράχο – δεν θα συναντήσουμε ιδιαίτερες δυσκολίες κατά τη διάρκεια της πεζοπορίας.

Ξεκινώντας από τα 1200μ υψόμετρο,το τοπίο που μας υποδέχεται είναι ανάμεσα σε πεύκα και ένα δάσος από κυπαρίσσια. Στο τέταρτο χιλιόμετρο θα συναντήσουμε το παρεκκλήσι του αγίου Νικολάου στο οποίο κρύφτηκαν τα τέλη του 1700 χιλιάδες γυναίκες και παιδιά κατά τη διάρκεια ελληνικής επανάστασης. Εδώ φυσικές πηγές θα μας δροσίσουν.

Φτάνοντας στην Σαμαριά όπου εγκαταλείφθηκε από τους κατοίκους της το 1962,( οι κάτοικοι έπρεπε να μετοικήσουν) όταν το φαράγγι έγινε μέρος του Εθνικού Πάρκου Λευκών Όρεων και ζούσαν σε αυτό το σημείο τόσο απομακρυσμένοι. Από εδώ, το φαράγγι αρχίζει να στενεύει και το τοπίο γίνεται όλο και πιο άγριο.

Οι Πύλες ή Σιδερόπορτες, ίσως το πιο εντυπωσιακό (και σίγουρα το πιο φωτογραφισμένο) σημείο της διαδρομής είναι αυτό, όπου το φαράγγι στενεύει και γίνεται μόλις 3 μ. και τα βράχια υψώνονται ψηλά, πάνω από 100 μ. Καθώς διασχίζεις τις γέφυρες, το φαράγγι αρχίζει να φαρδαίνει πάλι και αυτό είναι το σημείο που ξέρεις ότι η πεζοπορία σου έχει φτάσει σχεδόν στο τέλος της.

Σιδερόπορτες

Σε περίπου 3,2 χλμ. απο το τέλος του φαραγγιού βρίσκεται η παραλία της Αγίας Ρούμελης, δίπλα σε ένα χωριό με το ίδιο όνομα. Η βουτιά στα δροσερά νερά γίνεται  χωρίς δεύτερη σκέψη μετά από μια τέτοια πεζοπορία!

Από το χωριό της Αγίας Ρουμέλης  θα πάρουμε το καραβάκι  που αναχωρεί αυστηρά στις 5.30 το απόγευμα για να μεταφερθούμε στις Σούγια.

Έχουμε όλο το απόγευμα για ξεκούραση και φαγητό στη βάση μας.

Διανυκτέρευση στη Σούγια.

ΚΥΡΙΑΚΗ 25 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

Χαλαρό ξύπνημα, παίρνουμε το πρωινό μας και έχουμε αναχώρηση στις 9:15 με καραβάκι για Αγία Ρουμέλη και Λουτρό.

Γιατί στο Λουτρό?

Λουτρό

Το χωριό είναι αμφιθεατρικά χτισμένο στον κόλπο με χαμηλά σπιτάκια και ταβέρνες. Τα τραπέζιας του είναι δίπλα ακριβώς στην θάλασσα και είναι το ιδανικό για στιγμές απόλυτης χαλάρωσης και ηρεμίας. Στο χωριό δεν υπάρχουν δρόμοι και φυσικά δεν θα δείτε αυτοκίνητα να κινούνται. Υπάρχουν μόνο μικρές βάρκες και σκάφη και η πρόσβαση γίνεται αποκλειστικά από την θάλασσα. Άρα είναι μια ευκαιρία να επισκεφτούμε το Λουτρό και εκτός από μπάνιο στη θάλασσα να κάνουμε και ένα «λουτρό».

Λουτρό

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ

Στην Αγία Ρουμέλη θα βρισκόμαστε στις 10 το πρωί κάνει μία στάση για 1.30 ώρα και έχουμε χρόνο να πιούμε ένα πρωινό καφέ και να δούμε πιο ξεκούραστοι την Αγία Ρουμέλη και να καταλήξουμε στην συνέχεια στο Λουτρό στις 12:30 όπου θα παραμείνουμε για μπάνιο και φαγητό μέχρι τις 16:45 το απόγευμα. Αναχώρηση και επιστροφή στη βάση μας στη Σούγια περίπου στις 18:30.

Αγία Ρουμέλη

 Παίρνουμε τις αποσκευές και με το mini van μεταφερόμαστε στο λιμάνι της Σούδας για αναχώρηση για Πειραιά. Το πλοίο BLUE STAR FERRIES (BLUE GALAXY) αναχωρεί στις 22:00 και φτάνουμε Πειραιά στις 6:00 το πρωί της Δευτέρας 26/9.

Κόστος συμμετοχής: 310 ευρώ.

Τι περιλαμβάνει:

 • Όλες τις μεταφορές.
 • Έκδοση όλων των εισιτηρίων από εμάς.
 • Τα εισιτήρια των πλοίων αφορούν σε απλό οικονομικό εισιτήριο. (όχι αριθμημένη θέση, όχι καμπίνα). Σε περίπτωση που κάποιος επιθυμεί καμπίνα, μπορεί να το κάνει στο πλοίο πληρώνοντας τη διαφορά.
 • Το εισητήριο εισόδου για το φαράγγι της Σαμαριάς.
 • Δύο διανυκτερεύσεις στη Σούγια σε ενοικιαζόμενα Δικλινα δωμάτια.(μοιραζόμαστε σε διάφορα καταλύματα, όλα είναι ενοικιαζόμενα δωμάτια ίδιου τύπου και κατηγορίας).
 • Συνοδούς σε όλη τη διάρκεια του ταξιδιού.
 • Ασφάλιση για αστική ευθύνη.
 • Συνοδούς πεζοπορίας με γνώσεις Α’ Βοηθειών
 • Ομαδικό φαρμακείο
 • Έξοδα διοργάνωσης
 • Έξοδα συνοδών
 • ΦΠΑ 24%
 • Φωτογραφικό υλικό και βίντεο εξόρμησης
 • Διοργάνωση πεζοπορίας

Τι δεν περιλαμβάνει:

Ότι δεν αναφέρεται παραπάνω. (πρωινό, φαγητό, προσωπικά έξοδα, κλπ)

ΤΡΟΠΟΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ / ΠΛΗΡΩΜΗΣ / ΑΚΥΡΩΤΙΚΑ

Δηλώσεις συμμετοχής εως 12 Σεπτεμβρίου με προκαταβολή.

Αριθμός συμμετεχόντων 17 άτομα συν 2 συνοδοί 19.

Προκαταβολή μέσω τραπέζης 180 ευρώ για κράτηση της θέσης.

Εξόφληση την ημέρα της αναχώρησης με την παραλαβή των εισιτηρίων.

Ακύρωση μέχρι 2 Σεπτεμβρίου επιστροφή του 90% της προκαταβολής.

Ακύρωση μέχρι 10 Σεπτεμβρίου επιστροφή του 50% της προκαταβολής.

Από τις 11 Σεπτεμβρίου και μετά δεν επιστρέφεται κανένα ποσό. Ωστόσο σας  δίνουμε τα εισιτήρια του πλοίου για να κανονίσετε μόνοι σας την επιστροφή χρημάτων από την ναυτιλιακή εταιρεία.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Ο ναύλος για τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια 18/8 που ανακοινώνεται στο παραπάνω πρόγραμμα (Πειραιάς Χανιά) είναι 50 ευρώ η οικονομική θέση, η μία διαδρομή. Σε περίπτωση αύξησης της τιμής από τη ναυτιλιακή εταιρεία η διαφορά θα επιβαρύνει τον συμμετέχοντα και όχι τον διοργανωτή.

ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ / ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ

Σίγουρα θα χρειαστείτε τον κατάλληλο εξοπλισμό για αυτή την πεζοπορία! (Πεζοπορικά Παπούτσια, Μπατόν πεζοπορίας, Γυαλιά Ηλίου, Καπέλο, Αντιηλιακό, Πετσέτα, αλλά και ελαφρύ αδιάβροχο αντιανεμικό και θα δούμε την πρόβλεψη του καιρού).   Νερό, Σνακ-ελαφρύ γεύμα.

METΡΑ COVID free 19
Υποχρεωτική η χρήση μάσκας σε όλες τις διαδρομές του πούλμαν.

ΠΩΣ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΕΧΩ?
Για να πάρεις μέρος στην εξόρμηση θα πρέπει να συμπληρώσεις την αίτηση που θα βρείς στον ενεργοποιημένο σύνδεσμο: ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΤΕ ΤΗΝ ΑΙΤΗΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ Στη συνέχεια θα λάβεις δικό μας απαντητικό e mail με τα επόμενα βήματα.

Σε περιμένουμε να ζήσουμε μαζί αυτή τη μοναδική εξόρμηση στη φύση, είτε μόνος, είτε με παρέα θα γίνεις μέρος της δικής μας παρέας!!

Γιατί η ζωή στη φύση είναι πιο ωραία, πόσο μάλλον με παρέα!!!

Τηλέφωνο επικοινωνίας : 690 679 5749 Ειρήνη

Υ.Γ. Aν σας άρεσε αυτή η δραστηριότητα μπορείτε να το μοιραστείτε. Αν θέλετε να ενημερώνεστε για θέματα καλής υγείας (άσκηση, διατροφή, ψυχολογία), αλλά και για τις εξορμήσεις / δραστηριότητες μας στην φύση, δεν έχετε παρά να μας ακολουθήστε μας στα social media:

https://www.facebook.com/bloghealthylife
https://www.instagram.com/bhealthylife/
https://www.youtube.com/healthylife

Healthy life, better life!!!
Η ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ του Healthy life: Υγεία δεν είναι μόνο γυμναστική και διατροφή! Είναι ο τρόπος που σκεφτόμαστε και πράττουμε. Είναι το περιβάλλον στο οποίο ζούμε!

Υ.Γ. Το φωτογραφικό υλικό είναι πνευματική ιδιοκτησία του HealthyLife απο την ιχνηλάτηση του πεδίου και απαγορεύεται η χρήση του, χωρίς τη συναίνεση του.

Διαβάστε ακόμη

Αφήστε το σχόλιό σας

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι συμφωνείτε με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Περισσότερα

Πολιτική απορρήτου και cookies