Φαράγγι Βρυσιωτικού στον Ταϋγετο. ΚΥΡΙΑΚΗ 28 ΜΑΪΟΥ

απο Irene's Healthy Life

Επιστροφή στον Ανατολικό Ταϋγετο αυτή τη φορά! Από το γραφικό Γεωργίτσι, το μπαλκόνι του Ταϋγέτου, το ορεινό χωριό του νομού Λακωνίας, που βρίσκεται στις πλαγιές του βουνού σε ύψος 960 μ. και βλέπει προς την κοιλάδα του ποταμού Ευρώτα, θα ξεκινήσει η πεζοπορία μας για να φτάσουμε στο Καστόρι.

Η οροσειρά του Ταϋγέτου εκτείνεται σε όλο το μήκος της Λακωνίας με προσανατολισμό από Βορά προς Νότο, στην Ανατολική πλευρά του και στα Βόρεια της Λακωνίας, μια γειτονιά χωριών, παλιά, στην εποχή των Μύλων, προκαλούσε συνοθύλευμα στο ομώνυμο Φαράγγι! Τότε ηταν η εποχή που έτρεπε τον κόσμο να το γνωρίσει και να πάρει τα μέγιστα αφού από εκεί μπορούσε κανείς, κυριολεκτικά να βγάλει το ψωμί του! Τώρα η όρεξη μας ανοιξε πάλι για αυτό το Φαράγγι με λίγες διαφορές, τώρα μας δίνει ανάσα και οξυγόνο!

Τα Χωριά που αγκαλιάζουν το Φαράγγι αυτό είναι από ψηλά το Γεωργίτσι, η Αλευρού(τυχαίο;) τα Περιβόλια το Καστόρι και ο κάμπος (Ντεμίρια) κοντά στον Ευρώτα  στα χαμηλά.

Εκεί που το ομαλό συναντά το τραχύ του Ταϋγέτου. Παρατηρώντας τη γεωμορφολογία της περιοχής θα προσέξει κανείς ότι δύσκολα συναντά προσβάσιμο φαράγγι. Ειδικότερα όσο πιο Νότια προς τον Κεντρικό Ταύγετο τα φαράγγια που έχουν δημιουργηθεί είναι σχεδόν όλα ¨τεχνικά¨ αν όχι απροσπέλαστα.

Ας τα αφήσουμε για τους αναρριχητές αυτά όμως, πάμε εμείς να μάθουμε περισσότερες λεπτομέρειες για την διαδρομή αυτή που απαιτεί μόνο καλή διάθεση, άντε και κανενα χεράκι που και πού!

Από το γραφικό Γεωργίτσι, το μπαλκόνι του Ταϋγέτου, το ορεινό χωριό του νομού Λακωνίας, που βρίσκεται στις πλαγιές του βουνού σε ύψος 960 μ. και βλέπει προς την κοιλάδα του ποταμού Ευρώτα, θα ξεκινήσει η πεζοπορία μας για να φτάσουμε στο Καστόρι.

Το ξεκίνημα απαιτητικό, σε πολύ όμορφα διαμορφωμένο με ξύλινα σκαλιά ανηφορικό μονοπάτι μας ζεσταίνει γρήγορα στο πρώτο δεκάλεπτο! Ολιγόλεπτη στάση για ρύθμιση/αφαίρεση ρούχων και γέμισμα παγουριών σε πηγούλες!

Με μια ακόμα δρασκελιά έχουμε μπροστά μας τη θέα του Καστορείου του κάμπου του Ευρώτα  και τον Πάρνωνα στο βάθος! Εδώ η διαδρομή παίρνει τον χαρακτήρα της ¨εισόδου¨ στον Ταύγετο, απομακρυνόμαστε από το χωριό μέσω του αγροτοδασικού δρόμου για περίπου τρία χιλιόμετρα με την θέα να επικεντρώνεται πότε προς τα χαμηλά και πότε προς τα ψηλά.

 

Δεξιά μας η πλευρά του Ταυγέτου με πλούσια πράσινα χρώματα από καστανιές, καρυδιές, κερασιές,στα καλλιεργούμενα να καταλήγει σε έλατόδαση και από αριστερά η θέα να προιδεάζει για το βαρυίσκιωτο από τα δέντρα μονοπάτι! Μπήκαμε λοιπόν στο μονοπάτι μισή ώρα μετά από το πρώτο ζέσταμα, δεύτερη μικρή στάση και τώρα είμαστε για τα καλά μέσα στο δάσος, ακολουθούμε πλέον ένα ρυάκι αλλά η χαράδρα δεν έχει φανεί ακόμα, μα που είναι?

Δεν αργούμε να καταλάβουμε ότι από εδώ η πορεία αρχίζει να κατηφορίζει γρήγορα και πρίν προλάβεις να βρείς ευθεία το ρυάκι έχει γίνει ποταμάκι δίπλα σου! Πέρασες και ότι απέμεινε από έναν απο τους πρώτους μύλους! Όταν φτάσεις να περάσεις στην αντίπερα όχθη, (με η χωρίς νερό) έχεις φτάσει, δεν το βλέπεις αλλα το αισθάνεσαι, το κρύο είναι εντονο από την υγρασία και επειδη δεν πιάνει την γειτονιά ο ήλιος, ο ίσκιος είναι βαρύς αλλα όχι από τα δέντρα, είναι οι πλευρές της χαράδρας που κρατούν το φώς μακριά καθώς βαθαίνεις μέσα του..

 

Η αίσθηση της ηρεμίας και της γαλήνης αβίαστα συνεπαίρνει τον επισκέπτη όταν βρεθεί σε αυτό το μαγευτικό μέρος.

Απόκοσμο, μυστηριακό τοπίο, σε τέτοια μέρη βλέπανε ή ακούγανε τ’αερικά παλιά να είσαι σίγουρος.. πλέον την πορεία την έχει χαράξει το νερό, θα πιάσουμε τη σιδηρόσκαλα να κατέβουμε και θα παίξουμε στα σκαλιά που είναι για την *τεχνηκή* κατάβαση όταν έχει πολλά νερά .. αφού περάσουμε και τις συμπληγάδες αυτές,  το μονοπάτι αφήνει την ‘’κοίτη΄ και πιάνει αριστερά της. Ακολουθούμε τον αγωγό και το συρματόσκοινο που είναι δίπλα του το οποίο χρησιμοποιούμε για την ασφάλειά μας!

Αφού το αφήσουμε πίσω μας έχουμε φτάσει στο πιο εντυπωσιακό σημείο του φαραγγιού, μπροστά μας ξεπροβάλλουν οι ασπροκοκκινοκιτρινωπές(!) ορθοπλαγιές και τα χρώματα πλέον είναι πιο ζεστά.. περνάμε την ξύλινη σκάλα και έχουμε πλέον μπροστά μας το Καστόρι, δυο κατηφοριές με σκαλάκια και κουπαστή και ένα πλακώστρωτο μονοπάτι θα μας φέρουν στην ευθεία με τον αγροτικό δρόμο δίπλα από τον κάστορα ποταμό.. τον ακολουθούμε έως τα χτισμένα παγκάκια και την πλατεία κάτω από την γέφυρα, συγκεντρωνόμαστε και αποχαιρετάμε το ποτάμι!

Πρόκειται για μια υπέροχη διαδρομή κατά την οποία θα συναντήσουμε έλατα, καστανιές και πλατάνια. Διαδρομή με πολύ δροσιά, πυκνή βλάστηση, ήπια κατηφορική μήκους 9 χλμ. που κινείται δίπλα στο ποτάμι με ξύλινες κατασκευές που διευκολύνουν το πέρασμα του φαραγγιού στα δύσκολα σημεία και μερικά τεχνικά περάσματα με την βοήθεια σχοινιών και σιδερένιων σκαλιών (τίποτα ιδιαίτερο ή δύσκολο).

Μια διαδρομή που ξεχωρίζει για τις εναλλαγές της και την σπάνια ομορφιά που μπορεί να σου προσφέρουν τα φαράγγια του Ταΰγετου.

Όσοι δεν επιθυμούν να πεζοπορήσουν μέσα στο φαράγγι μπορούν να έρθουν στο δασικό δρόμο μέχρι την είσοδο του φαραγγιού 3 χλμ. και άλλα τόσα επιστροφή στο πούλμαν, όπου θα έχουν περισσότερο χρόνο να περιηγηθούν και στα 2 χωριά, Γεωργίτσι και Καστόρι.

Στη συνέχεια για να μην χαλάσουμε την παράδοση, θα αναπληρώσουμε τις χαμένες δυνάμεις σε κάποια παραδοσιακή ταβέρνα που θα ανακοινωθεί στους συμμετέχοντες.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ
Πότε: Κυριακή  28 Μαϊου

Διάρκεια πεζοπορίας  8.5 χλμ/ περίπου 4,5 ώρες μαζί με τις στάσεις.
Υψομετρικα ανάβασης 400 μέτρα / Υψομετρικά κατάβασης 740 μέτρα
Διαδρομή: Μονοπάτι, Αγροτικός, σκάλες ξύλινες και σιδερένιες, παρουσία συρματόσκοινου.
Η διαδρομή χαρακτηρίζεται μέτρια με κάποια τεχνικά περάσματα. 
Απευθύνεται σε πεζοπόρους με ΚΑΛΗ ΦΥΣΙΚΉ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ.
Για όσους δεν επιθυμούν να μπουν στο φαράγγι θα υπάρχει δυνατότητα πήγαινε έλα διαδρομής, μέχρι την είσοδο του φαραγγιού, χιλιόμετρα 6 ήπια διαδρομή κατάλληλη για αρχάριους!
Aναχώρηση απο : ΜΕΤΡΟ Δουκίσσης Πλακεντίας. Ώρα 7:00 π.μ. 
Επόμενα σημεία επιβίβασης :
1. Στάση Σκλαβενίτη, παλιά Reault στο ποτάμι εθνική οδός στο ύψος της Φιλαδέλφειας.
2. Μετρό Ελαιώνας.
3. Πάρκινγκ ΑΒ Βασιλόπουλος, στο Παλατάκι ΧΑΪΔΑΡΙΟΥ
4. Διόδια Ελευσίνας
5. Κόρινθος
Επιστροφή στην Αθήνα μέχρι τις 21:30 μμ.
Απαραίτητος εξοπλισμός :
Παπουτσια/μποτάκια ορεινής πεζοπορίας (συμμετοχές με αθλητικά η αλλού τύπου δεν θα γίνουν δέκτες) μπατον, σακίδιο πλάτης που θα περιέχει νερό, σνακ, μπλουζακι και προσωπικά είδη. Ζακετα fleece & αδιάβροχο.
Δεν ξεχνάμε δεύτερα ρούχα και παπούτσια που αφήνουμε στο πούλμαν.
Κόστος συμμετοχής: 28 ευρώ
 Περιλαμβάνει:
 • Μεταφορικά με πολυτελές πούλμαν
 • Συμμετέχετε σε εκδρομή  με maximum ομάδα 45 ατόμων. (όχι 2 πούλμαν, αντίθετο στη φιλοσοφία μας).
 • Συνοδός βουνού
 • Ατομική Ασφάλιση έναντι ατυχήματος
 • Ασφάλεια Αστικής Ευθύνης
 • Συνοδούς πεζοπορίας με γνώσεις Α’ Βοηθειών και ιατρικές γνώσεις.
 • Ιχνηλάτηση, αξιολόγηση και σχεδιασμό της διαδρομής.
 • Ομαδικό φαρμακείο
 • Έξοδα διοργάνωσης
 • Έξοδα συνοδών
 • ΦΠΑ 24%
 • Φωτογραφικό υλικό και βίντεο εξόρμησης
 • Διοργάνωση πεζοπορίας

ΠΩΣ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΕΧΩ?

Η θέση καταχωρείται με την συμπλήρωση της παρακάτω αίτησης: ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΙΤΗΣΗ  και με την κατάθεση του ποσού σε λογαριασμούς που θα σας στείλουμε με το ενημερωτικό e mail.
Τηλ. Επικοινωνιας 690 6795749
Healthy life, better life!!!
Γιατί στη φύση είναι όλα μοναδικά, πόσο μάλλον με καλή παρέα!

Υ.Γ. Αν θέλετε να ενημερώνεστε για θέματα καλής υγείας (άσκηση, διατροφή, ψυχολογία), αλλά και για τις εξορμήσεις – δραστηριότητες μας στην φύση, δεν έχετε παρά να μας ακολουθήστε μας στα social media:

https://www.facebook.com/bloghealthylife
https://www.instagram.com/bhealthylife/
https://www.youtube.com/healthylife

Healthy life, better life!!!
Η ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ του Healthy life: Υγεία δεν είναι μόνο γυμναστική και διατροφή! Είναι ο τρόπος που σκεφτόμαστε και πράττουμε. Είναι το περιβάλλον στο οποίο ζούμε!

Διαβάστε ακόμη

Αφήστε το σχόλιό σας

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι συμφωνείτε με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Περισσότερα

Πολιτική απορρήτου και cookies