Kαρκινογόνες ή αντι-καρκινογόνες ιδιότητες των διαφόρων τροφίμων.

απο Irene's Healthy Life

Το να τρώτε τα σωστά τρόφιμα και να γεμίζετε το σώμα σας με τα μέταλλα και τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται για να ευδοκιμεί δεν είναι μόνο ευεργετικό για την υγεία των δοντιών και του εντέρου, αλλά μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να μειώσετε τις πιθανότητές σας να αναπτύξετε συγκεκριμένους τύπους καρκίνου.

Δεσμευόμαστε να σας παρέχουμε αξιόπιστα, τεκμηριωμένα γεγονότα, ώστε να μπορείτε να κάνετε τις απαραίτητες αλλαγές στον τρόπο ζωής σας, από τη διατήρηση μιας υγιεινής διατροφής έως την αποβολή ανθυγιεινών συνηθειών. Αυτό το άρθρο παρέχει πληροφορίες σχετικά με τα καρκινικά και αντικαρκινικά τρόφιμα που υποστηρίζονται από έρευνα από έγκυρες πηγές – όπως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και η Cancer Research UK – ώστε να μπορείτε να τρώτε προσεκτικά, κατανοώντας τις καρκινογόνες ή αντι-καρκινογόνες ιδιότητες του διάφορα τρόφιμα.

Τροφές που προκαλούν καρκίνο

Σύνθεση διαφόρων λουκάνικων ως μέρος της επεξεργασίας κρέατος

1. Μεταποιημένο κρέας

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), υπάρχουν « πειστικά στοιχεία» ότι το μεταποιημένο κρέας προκαλεί καρκίνο. Κατατάσσεται ως καρκινογόνο ομάδα 1, συνδέεται ειδικά με καρκίνο του παχέος εντέρου και του στομάχου.

Παραδείγματα επεξεργασμένων κρεάτων που έχουν καρκινογόνες ιδιότητες περιλαμβάνουν: χοτ ντογκ φρανκφούρτης, ζαμπόν, λουκάνικα, βοδινό κρέας με κεράσι, βόειο κρέας και κονσερβοποιημένο κρέας ή μεσημεριανό κρέας.

  • Εναλλακτικές λύσεις: Λευκά ψάρια, λευκό κρέας όπως κοτόπουλο ή γαλοπούλα ή υποκατάστατα κρέατος όπως Quorn, Tofu ή Seitan.
Ρύθμιση μπριζόλας βόειου κρέατος πάνω σε ξύλινη πλάκα

2. Κόκκινο κρέας

Μόνο οριακά καλύτερα για εμάς από το επεξεργασμένο κρέας, το κόκκινο κρέας ταξινομείται ως Ομάδα 2Α, “πιθανώς καρκινογόνο για τον άνθρωπο “. Ο ισχυρότερος σύνδεσμος μεταξύ της κατανάλωσης κόκκινου κρέατος και του καρκίνου είναι ο καρκίνος του παχέος εντέρου, ωστόσο, υπάρχουν επίσης ενδείξεις συνδέσεων τόσο στο παγκρεατικό όσο και στον προστάτη. Καρκίνος.

Το Συμβούλιο Καρκίνου συνιστά ότι, για να μειώσετε τον κίνδυνο καρκίνου, δεν πρέπει να τρώτε περισσότερα από 65-100 γραμμάρια μαγειρεμένου κόκκινου κρέατος την εβδομάδα.

  • Εναλλακτικές λύσεις: Ανταλλάξτε κόκκινο κρέας για φασόλια, όσπρια, λευκό κρέας ή ψάρι.

Μπάρμπεκιου και κάρβουνο 

«Μερικές έρευνες δείχνουν ότι το καμένο ή το κάρβουνο κρέας μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου. Ουσίες που ονομάζονται ετεροκυκλικές αμίνες σχηματίζονται σε τρόφιμα που μαγειρεύονται σε υψηλές θερμοκρασίες και μαυρίζονται ή καίγονται. Σε μελέτες σε ζώα, οι ετεροκυκλικές αμίνες έχουν αποδειχθεί ότι προκαλούν καρκίνο. Ωστόσο, τα στοιχεία σε μελέτες σε ανθρώπους δεν είναι σαφή. ”

Συμβούλιο Καρκίνου

Εμφάνιση μπύρας, κρασιού και ποτού σε μπουκάλια και ποτήρια

3. Αλκοόλ

Πολλοί από εμάς απολαμβάνουμε το περιστασιακό ποτό, μερικοί από εμάς περισσότερο από άλλους. Ωστόσο, η ιατρική συμβουλή είναι να μειώσετε την πρόσληψη αλκοόλ στο ελάχιστο δυνατό. Το αλκοόλ ταξινομείται ως καρκινογόνο ομάδα 1 , πράγμα που σημαίνει ότι υπάρχουν επαρκή στοιχεία καρκινογένεσης στον άνθρωπο.

Οι μορφές καρκίνου που συνδέονται ιδιαίτερα με την κατανάλωση αλκοόλ είναι ο καρκίνος του στόματος, του λαιμού, του οισοφάγου, του μαστού, του ήπατος, του στομάχου και του εντέρου .

Ο κίνδυνος καρκίνου που σχετίζεται με το αλκοόλ θεωρείται ότι εξαρτάται από τη δόση σε ορισμένες μορφές καρκίνου. Δηλαδή, η κατανάλωση ενός ποτηριού κρασιού με δείπνο κάθε τόσο και στη συνέχεια δεν έχει τόσο αρνητικό αποτέλεσμα όσο η υπερβολική κατανάλωση πολλών μονάδων αλκοόλ σε μία συνεδρίαση. Στην πραγματικότητα, μια μελέτη δείχνει ότι η μέτρια κατανάλωση κόκκινου κρασιού μπορεί να συνδεθεί με χαμηλότερη συνολική θνησιμότητα και μειωμένο κίνδυνο στεφανιαίας νόσου και εγκεφαλικού επεισοδίου.

Μια επίδειξη μικρών κινεζικών παστών ψαριών

4. Αλατισμένα ψάρια (κινέζικο στιλ)

Το αλάτισμα είναι μια παραδοσιακή μέθοδος συντήρησης τροφίμων – ειδικά ψαριών – που χρησιμοποιείται συχνά στη Νοτιοανατολική Ασία και την Κίνα. Αυτή η μέθοδος διατήρησης δυστυχώς οδηγεί στην παραγωγή καρκινογόνων υποπροϊόντων, που σημαίνει ότι μπορεί να προκαλέσει καρκίνο στον άνθρωπο. Τα αλατισμένα ψάρια κινέζικου τύπου είναι καρκινογόνο της ομάδας 1, όπως το μεταποιημένο κρέας.

  • Εναλλακτικές λύσεις: Φρέσκο ​​ψάρι ή θαλασσινά όπως γαρίδες, μύδια ή καλαμάρια.
Ένα αναψυκτικό χύνεται σε ένα ποτήρι

5. Ποτά ζάχαρης ή σόδα

Η παχυσαρκία είναι ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου για αρκετούς καρκίνους , και ως εκ τούτου είναι σημαντικό να διατηρηθεί ένα υγιές βάρος. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μέσω μιας ισορροπημένης διατροφής που περιλαμβάνει όλες τις ομάδες τροφίμων. Εάν καταναλώνεται τακτικά, τα ζαχαρούχα ποτά μπορεί να οδηγήσουν σε αύξηση βάρους και σε υπερβολικές ποσότητες παχυσαρκίας.

Ένα πιάτο επεξεργασμένου γρήγορου φαγητού που περιλαμβάνει μάρκες, σόδα, πίτσα, χάμπουργκερ και κρεμμύδια

6. Fast food ή μεταποιημένα τρόφιμα

Το μεγαλύτερο σωματικό λίπος είναι αιτία πολλών καρκίνων . Το Παγκόσμιο Ταμείο Έρευνας για τον Καρκίνο συνιστά τον περιορισμό των «γρήγορων φαγητών» και άλλων μεταποιημένων τροφίμων με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, άμυλα ή σάκχαρα, καθώς αυτό βοηθά στον έλεγχο της πρόσληψης θερμίδων και διατηρεί ένα υγιές βάρος.

  • Εναλλακτικές λύσεις: Σπιτικά σάντουιτς σε ολικής αλέσεως ψωμί, σούσι ή σαλάτες.

Όχι μόνο η αφαίρεση ή η μείωση των καρκινογόνων τροφών στη διατροφή σας μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου, αλλά μπορεί να σας βοηθήσει να διατηρήσετε ένα υγιές βάρος, να βελτιώσετε την εστίασή σας και τη γενική ευημερία. Για ιδέες για το πώς να διατηρήσετε μια υγιεινή διατροφή ενώ εργάζεστε, διαβάστε 7 συμβουλές για υγιεινή διατροφή για το γραφείο .

Τροφές που καταπολεμούν τον καρκίνο

Ζωντανή σύνθεση από πολύχρωμα λαχανικά

1. Φρούτα και λαχανικά

Το Συμβούλιο Καρκίνου μας λέει ότι οι δίαιτες πλούσιες σε φυτικές ίνες, που επιτυγχάνονται με την κατανάλωση επαρκών μερίδων φρούτων και λαχανικών κάθε μέρα, μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη μιας στις έξι περιπτώσεις καρκίνου του εντέρου . Η κατανάλωση των συνιστώμενων πέντε μερίδων φρούτων και λαχανικών την ημέρα μπορεί να σας βοηθήσει να μειώσετε τον κίνδυνο οισοφάγου, πνεύμονα και ορισμένες μορφές καρκίνου του στόματος και του λαιμού.

Ένα μάτσο κόκκινες, ώριμες ντομάτες από το αμπέλι

2. Ντομάτες

Οι ντομάτες περιέχουν υψηλές ποσότητες λυκοπενίου – μια χημική ουσία που προσφέρει «μέτρια προστασία» έναντι του καρκίνου του προστάτη για όσους καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες ωμά ντομάτας. Εάν μπορείτε να εισαγάγετε περισσότερη ντομάτα στη διατροφή σας, είτε είναι ωμή, κονσερβοποιημένη ή μαγειρεμένη, μειώνει τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου του προστάτη. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τους άνδρες άνω των 50 ετών, καθώς αυτή είναι η ηλικία κατά την οποία αυξάνεται ο κίνδυνος καρκίνου του προστάτη .

Συλλογή γαρίφαλων σκόρδου που τακτοποιούνται σε έναν ξύλινο πίνακα

3. Σκόρδο

Όχι μόνο το σκόρδο προσθέτει γεύση σε πολλά γεύματα, αλλά είναι επίσης αντι-καρκινογόνο. Σύμφωνα με έρευνα του Cancer Council Australia , τα υψηλά επίπεδα λαχανικών αλλίου (όπως κρεμμύδια, σκόρδο και κρεμμύδια) μειώνουν τον κίνδυνο καρκίνου του στομάχου. Δηλώνουν ότι το σκόρδο «πιθανότατα» προστατεύει από τον καρκίνο του εντέρου.

Προσθέστε περισσότερο σκόρδο στη διατροφή σας, φτιάχνοντας φρέσκα, σπιτικά πιάτα για μεσημεριανά γεύματα και δείπνα αντί για έτοιμα γεύματα που αγοράσατε από το κατάστημα. Γεύματα όπως τηγανητές πατάτες, καυτές κατσαρόλες (ένα ζεστό ζωμό με κοτόπουλο, λαχανικά και χυλοπίτες ή πατάτες μαγειρεμένες σε μία κατσαρόλα) και πιάτα με φούρνο με ψάρια μπορούν όλα να φτιαχτούν χρησιμοποιώντας άφθονο σκόρδο.

Ζωηρόχρωμη επίδειξη διάφορων εσπεριδοειδών πάνω από έναν ξύλινο πίνακα

4. Εσπεριδοειδή

Η έρευνα δείχνει ότι η πρόσληψη εσπεριδοειδών μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο καρκίνου του οισοφάγου. Μια ανασκόπηση σε εννέα μελέτες διαπίστωσε επίσης ότι η μεγαλύτερη πρόσληψη εσπεριδοειδών συνδέθηκε με μειωμένο κίνδυνο καρκίνου του παγκρέατος. Μια άλλη κριτική έδειξε ότι η υψηλή πρόσληψη εσπεριδοειδών (τουλάχιστον τρεις μερίδες την εβδομάδα), μείωσε τον κίνδυνο καρκίνου του στομάχου κατά 28%. Για να βεβαιωθείτε ότι τρώτε αρκετά εσπεριδοειδή, δοκιμάστε να βάλετε φέτες λεμονιού στο τσάι σας, ντύνοντας μια σαλάτα με ασβέστη και φάτε γκρέιπφρουτ για πρωινό.

Δέσμες καρότων σε έναν ξύλινο πίνακα

5. Καρότα

Μπορεί να μην σας βοηθήσουν να δείτε στο σκοτάδι, αλλά υπάρχουν «ενδεικτικές ενδείξεις» ότι τα καρότα μπορούν στην πραγματικότητα να μειώσουν τον κίνδυνο καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Με υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Α και αντιοξειδωτικά, τα καρότα είναι επίσης πλούσια σε φυτικές ίνες, τα οποία μπορούν να σας βοηθήσουν να διατηρήσετε τακτικά και να ελαχιστοποιήσετε τον κίνδυνο καρκίνου του εντέρου. Για να βεβαιωθείτε ότι τρώτε αρκετά καρότα, δοκιμάστε να τρώτε σνακ όπως καρότα και χούμους. Ένα γρήγορο και νόστιμο σνακ, είναι επίσης εύκολο να φάτε στο γραφείο σας ή εν κινήσει.

Ένα τραπέζι γεμάτο δημητριακά ολικής αλέσεως

6. Ολικής αλέσεως

Υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι η κατανάλωση ολικής αλέσεως βοηθά στην προστασία από  τον καρκίνο του παχέος εντέρου . Τα ολικής αλέσεως περιέχουν φυτικές ίνες και περιλαμβάνουν καστανό ρύζι, ψωμί ολικής αλέσεως, κινόα, όλυρα, σίκαλη και βρώμη. Εκτός από την προστασία από ορισμένους τύπους καρκίνου, είναι επίσης γνωστό ότι βελτιώνουν την πέψη και μειώνουν τα επίπεδα χοληστερόλης.

Πηγή άρθρου: https://www.aetnainternational.com

Ειρήνη Μπαμπαλή
Health Coach

Εθνικό & Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Υ.Γ. Aν σας άρεσε αυτό το άρθρο μπορείτε να το μοιραστείτε. Αν θέλετε να ενημερώνεστε για θέματα καλής υγείας (άσκηση, διατροφή, ψυχολογία), αλλά και για τις εξορμήσεις / δραστηριότητες μας στην φύση, δεν έχετε παρά να μας ακολουθήστε μας στα social media:

https://www.facebook.com/bloghealthylife
https://www.instagram.com/bhealthylife/
https://www.youtube.com/healthylife

Healthy life, better life!!!
Η ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ του Healthy life: Υγεία δεν είναι μόνο γυμναστική και διατροφή! Είναι ο τρόπος που σκεφτόμαστε και πράττουμε. Είναι το περιβάλλον στο οποίο ζούμε!

Διαβάστε ακόμη

Αφήστε το σχόλιό σας

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι συμφωνείτε με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Περισσότερα

Πολιτική απορρήτου και cookies