Λευκαδίτικο Καρναβάλι “Φαρομανητά” 25 εως 27 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ

απο Irene's Healthy Life

Στο καταπράσινο και πανέμορφο νησί των Επτανήσων, την Λευκάδα. Οι δαντελωτές παραλίες με τα μαγευτικά γαλαζοπράσινα νερά τους αλλά και τα παραδοσιακά, γραφικά χωριά του νησιού είναι φημισμένα για την ομορφιά τους.

Το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Λευκάδας διοργανώνει, μετά από τρία χρόνια αναστολής, το Λευκαδίτικο καρναβάλι “Φαρομανητά “. Απολαύστε το σε μια εκδρομή που περιλαμβάνει επισκέψεις στη Ναύπακτο,το Νυδρί, την Ιερά μονή της Παναγιάς της Φανερωμένης, την πόλη της Λευκάδας, τον μυθικό Σκορπιό, το νησί του ποιητή μας Αριστοτέλη Βαλαωρίτη, τη Μαδουρή και τον Άγιο Νικήτα.   

Επιπλέον θα προσθέσουμε και το πεζοπορικό μας χαρακτήρα με 2 διαδρομές:        

Ο ΓΥΡΟΣ ΤΗΣ ΓΥΡΑΣ

Μπαίνοντας στην πόλη της Λευκάδας, θα συναντήσουμε το κάστρο της αγίας Μαύρας και περνάμε το ομώνυμο γεφυράκι. Από εκεί θα κάνουμε το γύρο της Γύρας! Ναι καλά διαβάσατε θα περπατήσουμε περιμετρικά της λιμνοθάλασσας, και θα κυκλώσουμε τη διαδρομή που είναι περίπου 7 χιλιόμετρα,(ανάλογα και με την ώρα που θα φτάσουμε) ιδανικά υπό τα υπέροχα χρώματα της δύσης του ηλίου.

Η λιμνοθάλασσα είναι ενταγμένη στο δίκτυο NATURA 2000 σαν τοπίο ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, ενώ είναι ένας από τους μεγαλύτερους υγροτόπους της Ελλάδας. Το πανέμορφο αυτό τοπίο φιλοξενεί πολλά είδη πανίδας μεταξύ των οποίων πάπιες, πελεκάνοι, ερωδιοί, γλάροι κ.α.

Τέλος, το μέρος είναι γνωστό μεταναστευτικό καταφύγιων πολλών πουλιών κατά την διάρκεια του χειμώνα, όπως οι κύκνοι οι οποίοι προτιμούν το ήπιο κλίμα που επικρατεί.

Τέσσερις ανεμόμυλοι έχουν μείνει από τους δώδεκα που υπήρχαν συνολικά στη Γύρα. Οι πιο πολλοί είχαν ρωσικά ονόματα, όπως Μοσκοβάς, Μετζικώφ, Ορλώφ και μέχρι τις αρχές του 20ου αιώνα άλεθαν μεγάλες ποσότητες σιταριού πολλές από τις οποίες έφταναν στην Λευκάδα από την Ρωσία.

Μύλος στη Γύρα Λευκάδας

Λιμνοθάλασσα Λευκάδας

ΚΑΤΑΡΡΑΚΤΕΣ ΛΕΥΚΑΔΑΣ (ΔΗΜΟΣΑΡΙ/ ΝΥΔΡΙ)

Είναι χωρίς υπερβολή το σημαντικότερο φυσικό αξιοθέατο του νησιού, ένας μικρός θησαυρός. Η επίσκεψη στους καταρράκτες μπορεί να αποτελέσει μια συγκλονιστική εμπειρία, ακόμα και εποχή που το νερό είναι ελάχιστο τους καλοκαιρινούς μήνες.

Οι καταρράκτες της Λευκάδας βρίσκονται στο φαράγγι Δημοσάρι, σχηματίζοντας ένα από τα πιο εντυπωσιακά φυσικά τοπία του νησιού. Απέχουν μόλις τέσσερα χιλιόμετρα από την θάλασσα, παρόλα αυτά έχεις την αίσθηση ότι βρίσκεσαι στην ηπειρωτική Ελλάδα.

Μια εικοσάλεπτη πεζοπορία στο φαράγγι Δημοσάρι που σε όλη της τη διαδρομή κρατάει όλες τις αισθήσεις σε εγρήγορση. Ο πρώτος ήχος είναι το κελάρυσμα του νερού. Η βλάστηση είναι πυκνή. Τα χρυσοκίτρινα χρώματα που παίρνουν τα φύλλα από τα πλατάνια, δημιουργούν πολύχρωμες φωλιές ανάμεσα στο πράσινο. Οι βράχοι στην κοίτη του ποταμού, λείοι και λαξεμένοι αστράφτουν.

Ο πρώτος καταρράκτης που συναντάμε είναι ο μικρότερος, ονομάζεται ρονιές και σχηματίζει μια όμορφη γαλαζοπράσινη λιμνούλα. Τόσο αυτός όσο και ο επόμενος είναι λες κρυμμένοι ανάμεσα σε πελώριους βράχους. Στην είσοδο τους υπάρχει ένα σχεδόν «τοξωτό» άνοιγμα από το οποίο έχει αποκοπεί ο βράχος, που ενώ μας επιτρέπει την είσοδο, κρατεί καλά κρυμμένο ένα θέαμα, που καθηλώνει.

Ο επόμενος καταρράκτης ύψους περίπου 12 μέτρων συμπληρώνει την μοναδική εμπειρία. Ακόμα και με μικρή ποσότητα του νερού να τον συναντήσει κάποιος, δεν λιγοστεύει η μαγεία. Μια γαλαζοπράσινη λίμνη σχηματίζεται μπροστά σου. Ο ήχος του νερού, τα βράχια τόσο ψηλά και επιβλητικά ολόγυρά σου, προκαλούν δέος.

Παρόλο το μικρό της απόστασης,  πρέπει να δείξουμε προσοχή καθώς κάποια βράχια γλυστράνε και είναι ακρως απαραίτητο το πεζοπορικό μποτάκι και η χρήση μπατόν. 

Καταρράκτες Νυδρίου

      ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  

ΣΑΒΒΑΤΟ 25/2/23 ΑΘΗΝΑ-ΝΑΥΠΑΚΤΟΣ-ΑΜΦΙΛΟΧΙΑ-ΛΕΥΚΑΔΑ                                                        

 Συγκέντρωση στις 7.45 και αναχώρηση από την Πλ. Συντάγματος στις 08.00 μέσω Ρίου-Αντιρρίου για την Ακαρνανία. Στάση και παραμονή για καφέ και βόλτα στο Ενετικό λιμάνι της Ναυπάκτου. Φθάνουμε στο  κάστρο της Αγίας Μαύρας, της μεσαιωνικής  πρωτεύουσας του νησιού, με τον παλιό φάρο που υποδέχεται τα εκατοντάδες κότερα που κάθε χρόνο περνάνε από τον στενό δίαυλο και την πλωτή γέφυρα που συνδέει την Λευκάδα με τις Ακαρνανικές  ακτές. Άφιξη στην πόλη της Λευκάδας, κτισμένη στη σημερινή της θέση το 1684 από τον Ενετό Μοροζίνι  και  διατηρώντας μέχρι σήμερα το χαρακτηριστικό μέτρο των  μεσαιωνικών οικισμών με τα χαμηλά σπίτια και τα στενά σοκάκια που απλώνονται ακτινωτά  από τον κεντρικό εμπορικό δρόμο. Τακτοποίηση στο Ξενοδοχείο ΝΙΡΗΚΟΣ 3*. Πεζοπορία στην Γύρα (λιμνοθάλασσα) της Λευκάδας. Θα ακολουθήσει δείπνο σε  παραδοσιακή ταβέρνα και ελεύθερος χρόνος στην πόλη της Λευκάδας για να εξερευνήσουμε το «Παζάρι» τα πανέμορφα σοκάκια της πόλης. Διανυκτέρευση.

Κάστρο Αγίας Μαύρας

Πόλη Λευκάδας

ΚΥΡΙΑΚΗ 26/2/23  ΓΥΡΟΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΛΕΥΚΑΔΑΣ- ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ «ΦAΡΟΜΑΝΗΤΑ»

Προγευματίζουμε και αναχωρούμε για να γνωρίσουμε το ανατολικό τμήμα της Λευκάδας. Περνώντας από τα χωριά Λυγιά, Νίκιανα και Περιγιάλι φθάνουμε στο κοσμοπολίτικο Νυδρί, όπου βρίσκεται και ο τάφος του Γερμανού  αρχαιολόγου Βίλχελμ Δέρπφελδ ο οποίος υποστήριξε ότι η ομηρική Ιθάκη δεν είναι άλλη από την Λευκάδα! Απολαμβάνουμε τον καφέ μας και υπάρχει η δυνατότητα προαιρετικής κρουαζιέρας στον μυθικό Σκορπιό, την σπηλιά Παπανικολή και το νησί του ποιητή μας Αριστοτέλη Βαλαωριτή, τη Μαδουρή.
Μετά την κρουαζιέρα, πεζοπορούμε προς τους καταρράκτες!!!

Συνεχίζουμε νοτιότερα και φθάνουμε στην  Βασιλική, το κεφαλοχώρι στα νότια του νησιού που  είναι το κεντρικό λιμάνι της περιοχής. Γευματίζουμε σε τοπική ταβέρνα και επιστρέφουμε στην πόλη της Λευκάδας για τις Καρναβαλικές Εκδηλώσεις με ξεφάντωμα – μουσική  και χορό. Διανυκτέρευση.

Νυδρί

Σπηλιά Παπανικολή

ΚΑΘΑΡΑ ΔΕΥΤΕΡΑ 27/2/23  ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΦΑΝΕΡΩΜΕΝΗΣ-ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΗΤΑΣ-ΑΘΗΝΑ

Προγευματίζουμε και αναχωρούμε για την Ιερά Μονή της Παναγιάς της Φανερωμένης, επισκέψεις στο Ναυτικό και το Θρησκευτικό μουσείο της Μονής με την  ευγενή παραχώρηση του ηγουμένου. Στην συνέχεια μετάβαση στον παραθαλάσσιο οικισμό του Αγ. Νικήτα. Ελεύθερος χρόνος για περίπατο. Απολαμβάνουμε το Σαρακοστιανό γεύμα μας  με πολλά νηστίσιμα εδέσματα σε ένα από τα πιο γραφικά ταβερνάκια του παραδοσιακού οικισμού. Αναχώρηση αργά το μεσημέρι για επιστροφή στην Αθήνα με ενδιάμεση  στάση για ξεκούραση.

Αγιος Νικήτας

ΤΙΜΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ 165€ ΣΕ ΔΙΚΛΙΝΟ ΔΩΜΑΤΙΟ/ΔΙΑΦΟΡΑ ΜΟΝΟΚΛΙΝΟΥ 50€

ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ ΕΩΣ 31/1/23 ΤΙΜΗ ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ 140€

ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ 1.Διαμονή στο ξενοδοχείο ΝΙΡΗΚΟΣ 3*, με πρωινό buffet.2.Περιηγήσεις – Εκδρομές βάσει προγράμματος.3. Δύο πεζοπορικές διαδρομές που αναφέρονται παραπάνω. 4.Μετακινήσεις με πολυτελές κλιματιζόμενο πούλμαν 5.Έμπειρος συνοδός του τουριστικού γραφείου για το εκδρομικό κομμάτι και τις ξεναγήσεις (η εκδρομή διοργανώνεται απο τουριστικό γραφείο) και 2 έμπειροι συνοδοί για το πεζοπορικό κομμάτι. 6.ΦΠΑ /χάρτης/ έντυπο πληροφοριακό υλικό/Ασφάλεια Αστικής Ευθύνης

ΔΕΝ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝONTAI  Είσοδοι σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία./Φόρος διαμονής ( καταβάλλεται από τους πελάτες στο ξενοδοχείο)/ Ό,τι  αναγράφεται ως προαιρετικό.

Aναχώρηση απο : ΣΥΝΤΑΓΜΑ Ώρα 7: 45 π.μ. 
Επόμενα σημεία επιβίβασης :
1. Σταθμός Μετρό Ελαιώνα
2.Παλατάκι Χαϊδαρίου
3. Praktiker Ελευσίνας
4.ΣΕΑ Μεγάρων
5. Ισθμός Κορίνθου
Επιστροφή στην Αθήνα μέχρι τις 21:30 μμ.
Απαραίτητος εξοπλισμός για τις πεζοπορίες :
Παπουτσια/μποτάκια ορεινής πεζοπορίας (συμμετοχές με αθλητικά η αλλού τύπου δεν θα γίνουν δέκτες) μπατον, σακίδιο πλάτης που θα περιέχει νερό (τουλάχιστον 1 λίτρα) σνακ, μπλουζακι και προσωπικά είδη. Ζακετα fleece & αδιάβροχο.
Δεν ξεχνάμε ένα δεύτερο ζευγάρι παπούτσια + κάλτσες σε περίπτωση που πατήσουμε σε νερά η λάσπες.

ΠΩΣ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΕΧΩ?

Η θέση καταχωρείται με την συμπλήρωση της παρακάτω αίτησης: ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΙΤΗΣΗ  και με την κατάθεση του ποσού σε λογαριασμούς που θα σας στείλουμε με το αυτόματο ενημερωτικό e mail, μόλις συμπληρωθεί η αίτηση. (ελέγξτε και την ενοχλητική αλληλογραφία!)
Τηλ. Επικοινωνιας 690 6795749 Ειρήνη
Healthy life, better life!!!
Γιατί στη φύση είναι όλα μοναδικά, πόσο μάλλον με καλή παρέα!

Υ.Γ. Αν θέλετε να ενημερώνεστε για θέματα καλής υγείας (άσκηση, διατροφή, ψυχολογία), αλλά και για τις εξορμήσεις – δραστηριότητες μας στην φύση, δεν έχετε παρά να μας ακολουθήστε μας στα social media:

https://www.facebook.com/bloghealthylife
https://www.instagram.com/bhealthylife/
https://www.youtube.com/healthylife

Healthy life, better life!!!
Η ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ του Healthy life: Υγεία δεν είναι μόνο γυμναστική και διατροφή! Είναι ο τρόπος που σκεφτόμαστε και πράττουμε. Είναι το περιβάλλον στο οποίο ζούμε!

Διαβάστε ακόμη

Αφήστε το σχόλιό σας

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι συμφωνείτε με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Περισσότερα

Πολιτική απορρήτου και cookies