Πεζοπορία στο Πλανητέρο Καλαβρύτων.

απο Irene's Healthy Life

Αυτή τη φορά θα κάνουμε μία μονοήμερη εκδρομή, με καθαρά πεζοπορικό χαρακτήρα. Έχουμε κοινοποιήσει συχνά τα οφέλη της πεζοπορίας σε προηγούμενα άρθρα.

Θα μεταβούμε σε ένα τόπο με πλούσια ιστορία σε ένα καταπληκτικό χωριό, που λίγοι γνωρίζουν για την σημασία του στο γράψιμο της Ελληνικής Ιστορίας μόλις 25 χιλιόμετρα έξω από τα Καλάβρυτα.

Πρόκειται για το γραφικό Πλανητέρο σε υψόμετρο 700 μέτρων σε ένα μοναδικό τοπίο που κυριαρχούν οι καρυδιές, τα πλατάνια και τα ορμητικά νερά γύρω από τις πηγές του Aροάνιου ποταμού.

Η αρχιτεκτονική σε συνδυασμό με το φυσικό περιβάλλον σου δίνουν την αίσθηση πως βρίσκεσαι μέσα σε ένα παραμύθι, σε έναν τόπο σαν εκείνους που περιγράφονται στα μυθιστορήματα και δεν υπάρχουν στην πραγματικότητα.

Θα δούμε τον παραδοσιακό νερόμυλο, και είναι και μια ευκαιρία να φάμε πέστροφα από τα εκτροφεία της περιοχής. Σε κάποια από τα τεράστια, παλιά πλατάνια η διάμετρος του κορμού φτάνει τα 4 μέτρα. Η περιοχή του Πλανητέρου βρίσκεται εντός της περιοχής Natura 2000 «Όρος Χελμός και ύδατα Στυγός». Το μεγαλύτερο μέρος του πλατανόδασους ανήκει στο δασαρχείο Καλαβρύτων και στην ένωση Μύλων, Νεροτριβών και Ιχθυοτροφείων του Πλανητέρου. Στις ταβέρνες που λειτουργούν γύρω από τις πηγές θα φάτε κυρίως πέστροφα. Δύο από αυτές έχουν και δικά τους ιχθυοτροφεία. Πάνω από το δάσος βρίσκεται το χωριό του Πλανητέρου.

Το νερό ήταν η κινητήριος δύναμη του χωριού και για αυτό σε πολλά σημεία του θα δείτε παλαιούς νερόμυλους και νεροτριβές.

 

Από το Πλανητέρο, ξεκινούν ενδιαφέροντα ορειβατικά μονοπάτια. Έμπειρος τοπικός οδηγός, (του συλλόγου που δραστηριοποιείται στην περιοχή), θα μας οδηγήσει σε από τη θέση Χαλίκι στην περιοχή Γερμανογκρέμι. Το μονοπάτι αυτό ονομάζεται μονοπάτι του Μαγέρου. Η διαδρομή, 6 χιλιομέτρων, είναι σχετικά εύκολη, με θετική υψομετρική 800 μέτρα και  με εναλλαγές στο τοπίο βλάστησης. Ξεκινάει με πλατανόδασος και συνεχίζει μέσα σε ελατοδάσος.

Καταλήγει σε 2 λάκες (ανοίγματα, οροπέδιο σύμφωνα με τον οδηγό) με θέα περίπου στα 1400 υψόμετρο, όπου η θέα είναι πανοραμική. Τι βλέπουμε; Απέναντι αντικρίζουμε τον Νοτιοδυτικό Χελμό. Βλέπουμε τις κορυφές του Προφήτη Ηλία, του Παπαχρήστου, τα Χτένια, το Γαρδίκι, την ψιλή κορυφή, το Μαδερό, την Ντουρντουβάνα και την Τριανταφυλλιά. Εκεί θα γίνει η στάση μας για να απολαύσουμε τη αποκαθηλωτική θέα και να βγάλουμε τις μοναδικές μας φωτογραφίες.

Θα συνεχίσουμε για λίγο ακόμη και θα μεταβούμε στην τοποθεσία Μαγέρου, όπου ήταν στην περίοδο της κατοχής, κρησφύγετο της αντίστασης και εκεί οι αντάρτες «γκρέμισαν» περίπου 80 γερμανούς.  Για περισσότερες ιστορικές πληροφορίες επισκεφτείτε το παρακάτω σύνδεσμο: https://www.kalavrytanews.com/2014/12/81243.html

ΠΕΡΙ ΩΡΑΣ Ο ΛΟΓΟΣ

Η πεζοπορία υπολογίζεται να διαρκέσει με χαλαρό ρυθμό και με τα διαλλείματα μαζί, ανάλογα με τον ρυθμό της ομάδας απο 2.5 εως 3 ώρες. Βρισκόμαστε στην καρδιά του χειμώνα, οπότε επιλέξαμε μια σχετικά μεσαίας διάρκειας διαδρομή.

7:30 Αναχώρηση από περιοχή Αγίας Παρασκευής (θα ενημερωθούν με ακρίβεια οι συμμετέχοντες)

11:00 Άφιξη στο Χαλίκι σημείο εκκίνησης της πεζοπορίας

2:30 ΦΑΓΗΤΟ (θα γευματίσουμε  στο Πλανητέρο ) Θα έχουμε ελεύθερο χρόνο μέχρι την αναχώρηση να γνωρίσουμε το πλανητέρο και να βγάλουμε τις αναμνηστικές μας φωτογραφίες.

5.30 Αναχώρηση για Αθήνα

9:00 Προβλεπόμενη άφιξη με την στάση σε Αθήνα

Το ακριβές σημείο συνάντησης της αναχώρησης και οδηγίες για την συμμετοχή στην εκδήλωση, θα δοθούν σε όσουν συμπληρώσουν την φόρμα συμμετοχής.

Για να πάρεις μέρος στην εκδρομή μπες κι εσύ στο παρακάτω σύνδεσμο της εκδήλωσης: https://www.facebook.com/events/462434581139262/ για να εκδηλώσεις το ενδιαφέρον σου.

Η φόρμα συμμετοχής βρίσκεται εδώ (πατήστε στον σύνδεσμο!)

Φωτογραφίες: enastronkalavrita.wordpress.com, kalavrytanews.com

Ευχαριστούμε επίσης τον  πεζοπορικός σύλλογος Αμαλιάδας,και τον κύριο Κλείτωρ Λευκάσιο, για το φωτογραφικό υλικό απο την συγκεκριμένη πεζοπορία.

Healthy life, better life!!!

 

Διαβάστε ακόμη

Αφήστε το σχόλιό σας

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι συμφωνείτε με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Περισσότερα

Πολιτική απορρήτου και cookies