SAVE AGRAFA : Καζάρμα, Καταφύγιο Καραμανώλη, Λίμνη Πλαστήρα. 19/21 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ

απο Irene's Healthy Life

Άγραφα: τα έχουν αποκαλέσει και ελληνικά Ιμαλάια!. Βουνά τεράστια, επιβλητικά, πηγή έμπνευσης,άντληση δύναμης, εσωτερικής αναζήτησης απο τον άνθρωπο που θαυμάζει αυτό το μεγαλείο της φύσης. Το πιο απομονωμένο ορεινό συγκρότημα της χώρα μας, με έντονο και σκληρό ανάγλυφο, άγριες, δύσβατες και απότομες κορυφές που διαδέχονται η μία την άλλη, κάθετες ορθοπλαγιές, γνωστές για την ομορφιά τους και τη δυσκολία τους, εκτεταμένα αλπικά οροπέδια, διάσελα, επιβλητικές χαράδρες.

Ένα πλήρες διήμερο αφιερωμένο στα Άγραφα και συμβολικά στο αγώνα κατά των αιολικών πάρκων.

Η οροσειρά των Αγράφων βρίσκεται στην Κεντρική Ελλάδα και αποτελούν προέκταση της Νότιας Πίνδου. Καταλαμβάνουν όλο το βόρειο τμήμα του νομού Ευρυτανίας και το δυτικό του νομού Καρδίτσας και χωρίζονται σε Θεσσαλικά Άγραφα και Ευρυτανικά Άγραφα.

Εμείς θα κινηθούμε στα βόρεια Άγραφα και η βάση μας θα είναι στη λίμνη Πλαστήρα! (ενδεικτικά αναφέρουμε τις κορυφές): Καράβα (2.184 μ.), Βουτσικάκι (2.152 μ.), Καζάρμα ή Ζυγουρολίβαδο (1.977 μ.), Σπιτάκι (1.970 μ.), Κουφόλογγος (1.882 μ.), Καραβούλα (1.862 μ.), Τέμπλα (1.809 μ.).

Τι να πρωτοπούμε για τη λίμνη Πλαστήρα? Το θεσσαλικό στολίδι που “έφτιαξε” ο άνθρωπος. Είναι ένας τόπος που δημιουργήθηκε με ανθρώπινη παρέμβαση, μία από τις σπάνιες περιπτώσεις που το ανθρώπινο χέρι συνεργεί στη δημιουργία ενός φυσικού περιβάλλοντος απαράμιλλης ομορφιάς. (Λεπτομέρειες απο κοντά!)

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ (19 ΜΕ 21 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2023)

Αναχώρηση Παρασκευή 19 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ απόγευμα μετά τη δουλειά στις 6:00μμ από Δουκίσσης Πλακεντίας. Άφιξη το βράδυ στα Καλύβια Πεζούλας, τακτοποίηση στα δωμάτια του ξενοδοχείου. Ενημέρωση για το πρόγραμμα του Σαββάτου.

Αφού πάρουμε πρωϊνό, θα αναχωρήσουμε με το πούλμαν για το καταφύγιο των Αγράφων. Από εκει θα απολαύσουμε τη μαγευτική θέα προς τη λίμνη Πλαστήρα κα ιγιατί όχι, με μια ζεστή σοκολάτα πριν ξεκινήσουμε την πεζοπορία μας. Το ορειβατικό καταφύγιο βρίσκεται στην θέση “Καραμανώλη“. Χτίστηκε το 2002 μέσω χρηματοδότησης του Ε.Ο.Τ. σε μια περιοχή που ανήκει στο δίκτυο Natura 2000 και χαρακτηρισμένη ως περιοχή “Ήπιας Οικοτουριστικής Ανάπτυξης”.

Καταφύγιο Αγράφων, θέση Καραμανώλη

Από εδώ ξεκινάνε πολλές πεζοπορικές διαδρομές, εμείς θα ακολουθήσουμε αυτή με κατεύθυνση Νεοχώρι Λίμνη Πλαστήρα. Σήμερα θα κατηφορίσουμε. Η διαδρομή μέχρι το Νεοχώρι κινείται μέσα σε πυκνό δάσος ελάτων και πλατύφυλλων. Από το Νεοχώρι θα κινηθούμε περιμετρικά της λίμνης, πάλι μέσα από μονοπάτι και θα καταλήξουμε στο ξενοδοχείο μας, στα Καλύβια Πεζούλας.

Νεοχώρι

Η διαδρομή είναι περίπου 15 χιλιόμετρα και θα χρειαστούμε περίπου 5 ώρες. Ωστόσο θα υπάρχει δυνατότητα κάποιοι να κάνουν μικρότερη διαδρομή μέχρι το Νεοχώρι που είναι περίπου 10χλμ. όπου θα τους παραλάβει το πούλμαν.

Αφού δειπνήσουμε και ανακτήσουμε τις δυνάμεις μας, θα μιλήσουμε για το πρόγραμμα της Κυριακής.

Την Κυριακή 21 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ αφού πάρουμε πρωϊνό και αφήσουμε το ξενοδοχείο (check out) θα μεταφερθούμε με το πούλμαν στο διάσελο του Αγίου Νικολάου στο Βλασί, σε υψόμετρο 1400 μέτρα. Από εδώ είναι το σημείο εκκίνησης για διαδρομές προς Καράβα, Καζάρμα, Βουτσικάκι κ.α. Εμείς θα κατευθυνθούμε προς το πυροφυλάκιο της Καζάρμας, σε μια από τις ομορφότερες κορυφές των Αγράφων στα 1974μ καθώς η θέα είναι ανεπανάληπτη. Ο αυχένας της Καζάρμα συνδέεται με την κορυφή Μουτσιάρα.

Η απόσταση που θα διανύσουμε είναι περίπου 8 χλμ (μπρος πίσω) και θα χρειαστούμε περίπου 3 με 4 ώρες, ανάλογα πάντα με τις καιρικές συνθήκες και τη δυναμική της ομάδας.

Μετά την ολοκλήρωση της ανάβασης, κατάβασης, θα πάμε για παραδοσιακό φαγητό με ντόπια κρέατα και αγνά προϊόντα του χωριού. Όταν θα έρθει η ώρα της επιστροφής, σίγουρα θα έχετε «ξεχάσει» κάτι στα Άγραφα….προσοχή γιατί ένα κομμάτι της καρδιάς σας θα μείνει για πάντα εκεί!

 

Λίμνη Πλαστήρα

Πυροφυλάκιο Καζάρμας

Χιονισμένα Άγραφα, με θέα τη λίμνη Πλαστήρα.

Κορυφή Καζάρμας
Χαρακτηριστικά διαδρομών:
ΣΑΒΒΑΤΟ: ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ ΚΑΡΑΜΑΝΩΛΗ, ΠΕΖΟΥΛΑ ΚΑΛΥΒΙΑ
Χιλιομετρική απόσταση περίπου 15 χλμ  θετική υψομετρική 102m, Αρνητική υψομετρική: 796m
(δυνατότητα εναλλακτικής μικρότερης διαδρομής στα 10χλμ) 
Εκτιμώμενος χρόνος κάλυψης της διαδρομής με στάσεις περίπου 5 ώρες.
ΚΥΡΙΑΚΗ : ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΒΛΑΣΙ, ΠΥΡΟΦΥΛΑΚΙΟ ΚΑΖΑΡΜΑΣ, ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΒΛΑΣΙ
Χιλιομετρική απόσταση περίπου 7,4 χλμ  θετική υψομετρική 475m, Αρνητική υψομετρική: 581m
Εκτιμώμενος χρόνος κάλυψης της διαδρομής με στάσεις περίπου 3 με 4 ώρες.

Aναχώρηση απο : ΜΕΤΡΟ Δουκίσσης Πλακεντίας. Ώρα 18:00 μ.μ. 

Επόμενα σημεία επιβίβασης :
1. Γέφυρα Καλυφτάκη
2. Άγιος Στέφανος / Εθνική οδό / Στάση φούρνος Χωριάτικο
3. Διόδια Σχηματάρι
Επιστροφή στην Αθήνα την Κυριακή, περίπου στις 22:30 μμ.
Απαραίτητος εξοπλισμός :
Μποτάκια ορεινής πεζοπορίας, γκέτες χιονιού, μπατον, σακίδιο πλάτης που θα περιέχει νερό, σνακ, μπλουζακι και προσωπικά είδη. Ζακετα fleece, μπουφάν, γάντια, σκούφο & αδιάβροχο. Ένδυση για χειμερινό βουνό.
Δεν ξεχνάμε δεύτερα ρούχα και παπούτσια που αφήνουμε στο πούλμαν.
Κόστος συμμετοχής: 198 ευρώ
 Περιλαμβάνει:
 • Μεταφορικά με πολυτελές πούλμαν
 • Συμμετέχετε σε εκδρομή  με maximum ομάδα 45 ατόμων. (όχι 2 πούλμαν, αντίθετο στη φιλοσοφία μας).
 • Δύο διανυκτερεύσεις σε ξενοδοχείο 3 αστέρων στην λίμνη Πλαστήρα.
 • Ενεργειακό σνάκ και για τις 2 πεζοπορίες.
 • Συνοδός βουνού
 • Ατομική Ασφάλιση έναντι ατυχήματος
 • Ασφάλεια Αστικής Ευθύνης
 • Συνοδούς πεζοπορίας με γνώσεις Α’ Βοηθειών και ιατρικές γνώσεις.
 • Ιχνηλάτηση, αξιολόγηση και σχεδιασμό της διαδρομής.
 • Ομαδικό φαρμακείο
 • Έξοδα διοργάνωσης
 • Έξοδα συνοδών
 • ΦΠΑ 24%
 • Φωτογραφικό υλικό και βίντεο εξόρμησης
 • Διοργάνωση πεζοπορίας
 • Διαμονή και διατροφή οδηγού
 • ΔΩΡΟ το αναμνηστικό μπλουζάκι της εξόρμησης, αφιερωμένο στο #save_agrafa (δεν θα μπορούσε να είναι κάτι άλλο!), εφόσον στείλετε την προκαταβολή μέχρι τις 29 Δεκεμβρίου, για να προλάβουμε τους χρόνους εκτύπωσης και να σας συμπεριλάβουμε στην παραγγελία.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΡΑΤΗΣΗ ΘΕΣΕΩΣ ΜΕ ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΗ 100 ΕΥΡΩ.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 12 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ.

ΑΚΥΡΩΤΙΚΑ / ΟΡΟΙ ΚΑΙ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ (ξεκάθαρα, χωρίς ψιλά γράμματα!) Για να κατοχυρώσει κάποιος τη θέση του θα πρέπει να καταθέσει το ποσό των 100 ευρώ. Η προκαταβολή επιστρέφεται στο 80% εως και τις 20 Δεκεμβρίου. Από 21 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ ΕΩΣ  31 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ επιστρέφεται ΤΟ 50%. Για ακυρώσεις από 1 Ιανουαρίου παρακρατείται όλο το ποσόν της προκαταβολής.

Σε περίπτωση που ο ακυρώσας, βρει τον αντικαταστάτη του, επιστρέφεται όλη η προκαταβολή.
Η εξώφληση του συνολικού ποσού, γίνεται με μετρητά στο πούλμαν.
Τέλος δεν επιστρέφονται ποσά σε περίπτωση ακυρώσεων λόγω covid.
Η εκδρομή απαιτεί 30 συμμετοχές για να πραγματοποιηθεί. Σε περίπτωση που δεν μαζευτούν ακυρώνεται και επιστρέφονται οι προκαταβολές χωρίς καμία επιβάρυνση του διοργανωτή, απέναντι στους συμμετέχοντες.

ΠΩΣ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΕΧΩ?
Για να πάρεις μέρος στην εξόρμηση θα πρέπει να συμπληρώσεις την αίτηση που θα βρείς στον ενεργοποιημένο σύνδεσμο: ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΤΕ ΤΗΝ ΑΙΤΗΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ Στη συνέχεια θα λάβεις δικό μας απαντητικό e mail με τα επόμενα βήματα. Eλέγξτε και την ενοχλητική αλληλογραφία!

Σε περιμένουμε να ζήσουμε μαζί αυτή τη μοναδική εξόρμηση στη φύση, είτε μόνος, είτε με παρέα θα γίνεις μέρος της δικής μας παρέας!!

Γιατί η ζωή στη φύση είναι πιο ωραία, πόσο μάλλον με παρέα!!!

Τηλέφωνο επικοινωνίας : 690 679 5749 Ειρήνη

Υ.Γ. Aν σας άρεσε αυτή η δραστηριότητα μπορείτε να το μοιραστείτε. Αν θέλετε να ενημερώνεστε για θέματα καλής υγείας (άσκηση, διατροφή, ψυχολογία), αλλά και για τις εξορμήσεις / δραστηριότητες μας στην φύση, δεν έχετε παρά να μας ακολουθήστε μας στα social media:

https://www.facebook.com/bloghealthylife
https://www.instagram.com/bhealthylife/
https://www.youtube.com/healthylife

Healthy life, better life!!!
Η ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ του Healthy life: Υγεία δεν είναι μόνο γυμναστική και διατροφή! Είναι ο τρόπος που σκεφτόμαστε και πράττουμε. Είναι το περιβάλλον στο οποίο ζούμε!

Διαβάστε ακόμη

Αφήστε το σχόλιό σας

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι συμφωνείτε με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Περισσότερα

Πολιτική απορρήτου και cookies