Εθνικό Πάρκο Durmitor,”o κοιμώμενος γίγαντας” στο Μαυροβούνιο. 3 με 9 ΙΟΥΝΙΟΥ 2024.

απο Irene's Healthy Life

Χαρακτηρίζεται ως το ″Μόντε Κάρλο″ της Ανατολικής Μεσογείου και έχει γίνει πόλος έλξης για χιλιάδες τουρίστες. Το Εθνικό πάρκο του Durmitor αποτελεί τον πλέον τουριστικό προορισμό του Μαυροβουνίου και είναι ένα από τα τρία μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς σύμφωνα με την UNESCO ( η παλαιά πόλη του Kotor στην Αδριατική, και το δεύτερο μεγαλύτερο φαράγγι του κόσμου Tara με 1300μ. βάθος αποτελούν τα άλλα δύο).

 Το πάρκο που σύμφωνα με την κέλτικη διάλεκτο σημαίνει ο «κοιμώμενος γίγαντας» έχει έκταση συνολικά 39 χιλιάδες εκτάρια, ενώ βρίσκονται σε αυτό 18 παγετωνικής προέλευσης λίμνες όλες σε υψόμετρο πάνω από τα 1500 μέτρα.

Ο λόγος για το Μαυροβούνιο! 

Αν διψάς για εξερεύνηση της φύσης, να κοιμηθείς δίπλα σε ένα φαράγγι και μια λίμνη, αδιαφορώντας για το πόσων αστέρων είναι το κατάλυμα (αφού κινούμαστε σε αγροτικά καταλύματα και πανδοχεία) και εστιάζουμε στο πως θα διανυκτερεύσουμε στην καρδιά της φύσης, τότε μπορείς να συνεχίσεις το διάβασμα, καθώς βρίσκεσαι στην σωστή εκδρομή.
Θα κάνουμε καθημερινά πεζοπορικές διαδρομές (άλλοτε μικρότερες και άλλοτε μεγαλύτερες, ανάλογα με τη δυναμική της ομάδας μας)  όπου θα γνωρίσουμε το Μαυροβούνιο αλλιώς!

Πρόκειται για ένα εναλλακτικό ταξίδι, όπου θα γνωρίσουμε τη φύση του Μαυροβουνίου αλλά και τους ανθρώπους και τον τρόπο ζωής αυτών που ζουν στις περιοχές που θα κινηθούμε. Αγρότες, τσοπάνηδες, ιδιοκτήτες πανδοχείων που θα μας φιλοξενήσουν, θα φάμε μαζί τους, θα τσουγκρίσουμε τα ποτήρια μας και κάποιοι θα μας διηγηθούν και τοπικές ιστορίες. Άνθρωποι που θα δώσουν το τοπικό χρώμα στην εκδρομή μας. Και φυσικά πάντα μαζί μας ο τοπικός οδηγός βουνού, με πολυετή εμπειρία στο χώρο, γέννημα θρέμα της περιοχής, και αγγλόφωνος για να μας ξεναγήσει στα καλύτερα. (Το ταξίδι το δικό μας είναι απλός περίπατος γιαυτόν μπροστά στην ορειβατική του εμπειρία και γνώστης των βουνών που θα περπατήσουμε αφού έχει μεγαλώσει εκεί!)Αν στο μυαλό σου έχεις κάποιο ταξίδι σε πολυτελή ξενοδοχεία και βόλτες σε αγορές, τότε σίγουρα δεν είναι αυτό το ταξίδι που ψάχνεις!

Ενδεικτικά θα αναφέρουμε παρακάτω το πρόγραμμα του εφταήμερου και όποιος ενδιαφέρεται σοβαρά, θα συμπληρώσει την αίτηση για να λάβει το αναλυτικό πρόγραμμα.

Η πεζοπορική μας εξερεύνηση, γίνεται στη βόρεια πλευρά της χώρας, βρισκόμαστε σχεδόν στα σύνορα με την Σερβία και κάποια από τα μέρη που θα κινηθούμε είναι: PLUZINE, PIVA PARK, BOBOTOF KOUK, NEDAJNO, DURMITOR NATIONAL PARK.

DAY 1 PLUZINE LAKE

ΗΜΕΡΑ 1η ΔΕΥΤΕΡΑ 3 ΙΟΥΝΙΟΥ
Κότορ– Πλουζίνε  Γνωριμία με το KOTOR Bρίσκεται ανάμεσα στα μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO λόγω του οχυρωμένου μεσαιωνικού της οικισμού. Φημίζεται για την όμορφη θάλασσά της, το πράσινο βουνό αλλά και τον πολιτισμό της.Εδώ, οι μικρές χερσόνησοι σχηματίζουν γλώσσες γης που περικλείουν με «δραματικό» τρόπο τριγωνικά κομμάτια βαθιάς μπλε θάλασσας, γι’ αυτό και –παρ’ ότι γεωλογικά ανακριβές – αποκαλείται το νοτιότερο φιόρδ της Ευρώπης.

DAY 1 PIVA CANYON

DAY1 KOTOR

ΗΜΕΡΑ 2η ΤΡΙΤΗ 4 ΙΟΥΝΙΟΥ
RAFTING στον ποταμό TARA, ανάμεσα στη Βοσνία Ερζεγοβίνη και το Μοντενέγκρο.H εποχή είναι ιδανική για να κάνει κάποιος rafting καθώς τα χιόνια έχουν ξεκινήσει και λιώνουν και το νερό είναι αρκετό μια μια καλή ροή ώστε να ευχαριστηθεί κανείς το rafting. To μήκος της διαδρομής που θα καλύψουμε στο ποτάμι είναι περίπου 17 χιλιόμετρα και περίπου 15 ωραίες πίστες που θα αλλάζουμε επίπεδο! Συναρπαστικό και συνάμα ασφαλές.

ΗΜΕΡΑ 3η ΤΕΤΑΡΤΗ 5 ΙΟΥΝΙΟΥ
ΠΕΔΙΟ ΜΕΤΕΩΡΙΤΩΝ / ΧΩΡΙΟ NEDAJNO / TRSA. Πεζοπορία πάνω από το πεδίο των “μετεωριτών”, μια χαρακτηριστική κοιλότητα της περιοχής στην άκρη του φαραγγιού της Τάρα. Εύκολη πεζοπορία, πρώτα σε δάσος και μετά σε μια στέπα. Θα περπατήσουμε κατά μήκος της κορυφογραμμής μέχρι το χωριό Nedajno, το οποίο είναι αποκομμένο από το υπόλοιπο μέρος της χώρας κατά τη διάρκεια όλου του χειμώνα. Μετά την πεζοπορία θα έχουμε μια σύντομη μεταφορά στο τοπικό χωριουδάκι Trsa.

Διάρκεια πεζοπορίας 4 έως 5 ώρες, D+ 400m, D-200m.

 

ΗΜΕΡΑ 4η ΠΕΜΠΤΗ 6 ΙΟΥΝΙΟΥ
Φύγαμε για την ΚΟΡΥΦΗ του εθνικού πάρκου, Bobotov Kuk στα 2522m.
Kοιλάδα του Zupci, φτάνουμε σε οροπέδιο των ορεινών βοσκοτόπων που διανθίζονται με βαθιά φαράγγια,θα απολαύσουμε τη θέα των κορυφών με τις υπέροχες πτυχές. Η  πεζοπορία συνεχίζεται προς την Πράσινη Λίμνη περνώντας κάτω από την κορυφή του Μαυροβουνίου, Bobotov Kuk που κορυφώνεται στα 2523 μέτρα. Μετά την πεζοπορία, συνεχίζουμε προς το Žabljak, το πιο διάσημο χωριό του εθνικού πάρκου Durmitor.
Το μήκος της πεζοπορίας είναι περίπου 10 χιλιόμετρα, μαζί με  την κορυφή, D+800 , D-900 και θα χρειαστούμε 5 ώρες πορείας.

Bobotov Kuk στα 2522m.

Οn the way to top!

Village Zabljak in Durmitor

ΗΜΕΡΑ 5η ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 7 ΙΟΥΝΙΟΥ:
Κόκκινοι βράχοι και οι λίμνες Jablan και Crno Jezero (η μαύρη λίμνη).

Θα ανέβουμε μέχρι τη λίμνη Jablan στην καρδιά μιας μικρής κοιλάδας που είναι κλειστή από όλες τις πλευρές. Στη συνέχεια θα περπατήσουμε προς τα κάτω και θα περάσουμε μέσα από το χωριό Bosača που είναι ένα από τα υψηλότερα κατοικήσιμα χωριά όλο το χρόνο, και θα καταλήξουμε στη μαύρη λίμνη, την πιο διάσημη παγετώδη λίμνη του εθνικού πάρκου Durmitor. Η σπάνιας ομορφιάς «μαύρη λίμνη» (Crno jezero) σε υψόμετρο 1480μ, βρίσκεται λίγο έξω από το χειμερινό τουριστικό θέρετρο του Zabljak όπου βρίσκεται και το ομώνυμο χιονοδρομικό κέντρο του Μαυροβουνίου.

Η διάρκεια πεζοπορίας θα είναι περίπου 5 ώρες, D+600m, D-600m, περίπου 11km

DAY 5 JABLAN LAKE

DAY 5 CRNO LAKE

CRNO LAKE

CRNO LAKE

DAY5

ΗΜΕΡΑ 6η ΣΑΒΒΑΤΟ 8 ΙΟΥΝΙΟΥ

Από το Durmitor στο εθνικό πάρκο Biogradsko και στο εθνικό πάρκο της λίμνης Skadar.
Θα ακολουθήσουμε το φαράγγι ΤΑRA μέχρι την πηγή του. Το φαράγγι του ποταμού Tara στο Μαυροβούνιο είναι το βαθύτερο της Ευρώπης και το δεύτερο σε βάθος στον κόσμο. Το βαθύτερό του σημείο είναι 1.300 μέτρα. Βρίσκεται στο Εθνικό Πάρκο Durmitor, είναι προστατευόμενο και υποψήφιο για Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Ακόμα και στο ψηλότερο σημείο του, μπορεί κανείς να ακούσει το θόρυβο των πάνω από 40 καταρρακτών του ποταμού. Το φαράγγι έχει μήκος 82 χλμ.

DAY 6 TARA CANYON

DAY 6 TARA RIVER

Θα κάνουμε ένα διάλειμμα για μια βόλτα στο εθνικό πάρκο της λίμνης Biogradsko και στο αρχέγονο δάσος με δέντρα ηλικίας 300 έως 400 ετών.Εύκολη πεζοπορική διαδρομή, θα χρειαστούμε περίπου 1 με 1.5  ώρα, περπατώντας σε επίπεδη διαδρομή γύρω από τη λίμνη.

DAY 6 BIOGRADSKO LAKE

 

DAY 6 BIOGRADSKO LAKE

DAY 6

Στη συνέχεια θα περάσουμε την Ποντγκόριτσα και θα φτάσουμε στη λίμνη Skadar για μια κρουαζιέρα με σκάφος σε αυτό το καταφύγιο πουλιών. Θα κάνουμε μια 2ωρη περιήγηση με σκάφος στο Grmožur, πρώην πολιτική φυλακή, που είναι φυτεμένη σε ένα βραχώδες νησί στη μέση της λίμνης, και στη συνέχεια θα φτάσουμε στο Virpazar, το μικρό χωριό της λίμνης. Διανυκτέρευση στη Ποντγκόριτσα και φυσικά βραδυνή έξοδος, τελευταίο βράδυ!

SKADAR LAKE

DAY 6 SKADAR LAKE

DAY 6

SKADAR LAKE

VIRPAZAR VILLAGE

Virpazar is a quiet and peaceful small town in Montenegro.

ΗΜΕΡΑ 7η ΚΥΡΙΑΚΗ  9 ΙΟΥΝΙΟΥ : Γνωριμία με την Ποντγκόριτσα την πρωτεύσουσα της χώρας, ξενάγηση απο τον αρχηγό μας, τελευταία ψώνια αναμνηστικά  και επιστροφή στη χώρα μας με βαλίτσες φορτωμένες μοναδικές στιγμές!

DAY 7 PODGORICA

ΣΥΝΟΛΙΚΟ ΚΟΣΤΟΣ: 898 ΕΥΡΩ (στο αναλυτικό πρόγραμμα, εξηγούμε τα πάντα!)
680 ΕΥΡΩ ΜΕ ΗΜΙΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ 218 ΕΥΡΩ ΤΑ ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΑ ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΜΕ AEGEAN KAI ΒΑΛΙΤΣΑ

ΜΙΚΡΗ ΟΜΑΔΑ 15 ΑΤΟΜΩΝ / ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΜΕΧΡΙ ΤΕΛΟΣ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ με ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΗ 100 ΕΥΡΩ / ΤΜΗΜΑΤΙΚΗ ΑΠΟΠΛΗΡΩΜΗ ΤΟΥ ΠΟΣΟΥ

ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ : ΚΑΛΗ ΦΥΣΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ, ΟΧΙ ΓΙΑ ΑΡΧΑΡΙΟΥΣ, ΠΕΖΟΠΟΡΙΚΉ ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΣΕ ΒΟΥΝΑ. ΒΑΘΜΟΣ ΔΥΣΚΟΛΙΑΣ ΜΕΤΡΙΟΣ.

ΑΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΣΤΕ ΣΟΒΑΡΑ, ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΤΕ ΤΗ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΦΟΡΜΑ ΓΙΑ ΝΑ ΣΑΣ ΣΤΕΙΛΟΥΜΕ ΤΟ ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ.
Για να πάρεις μέρος σε αυτό το ταξίδι θα πρέπει να συμπληρώσεις την αίτηση που θα βρείς στον ενεργοποιημένο σύνδεσμο: ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΤΕ ΤΗΝ ΑΙΤΗΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ Στη συνέχεια θα λάβεις δικό μας απαντητικό e mail με τα επόμενα βήματα. Eλέγξτε και την ενοχλητική αλληλογραφία!

Σε περιμένουμε να ζήσουμε μαζί αυτή τη μοναδική εξόρμηση στη φύση, είτε μόνος, είτε με παρέα θα γίνεις μέρος της δικής μας παρέας!!

Γιατί η ζωή στη φύση είναι πιο ωραία, πόσο μάλλον με παρέα!!!

Τηλέφωνο επικοινωνίας : 690 679 5749 Ειρήνη

Υ.Γ. Aν σας άρεσε αυτή η δραστηριότητα μπορείτε να το μοιραστείτε. Αν θέλετε να ενημερώνεστε για θέματα καλής υγείας (άσκηση, διατροφή, ψυχολογία), αλλά και για τις εξορμήσεις / δραστηριότητες μας στην φύση, δεν έχετε παρά να μας ακολουθήστε μας στα social media:

https://www.facebook.com/bloghealthylife
https://www.instagram.com/bhealthylife/
https://www.youtube.com/healthylife

Healthy life, better life!!!
Η ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ του Healthy life: Υγεία δεν είναι μόνο γυμναστική και διατροφή! Είναι ο τρόπος που σκεφτόμαστε και πράττουμε. Είναι το περιβάλλον στο οποίο ζούμε!

Διαβάστε ακόμη

Αφήστε το σχόλιό σας

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι συμφωνείτε με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Περισσότερα

Πολιτική απορρήτου και cookies