Ζαγοροχώρια: ο θησαυρός της Ηπείρου. 22 με 24 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

απο Irene's Healthy Life

Το όνομα Ζαγόρι πρωτοεμφανίστηκε σε έγγραφο το 1321 και έχει σλάβικη προέλευση. Το τοπωνύμιο προήλθε από τις λέξεις Za («ζα») που σημαίνει πίσω και gora («γκόρι») που σημαίνει βουνό. Άρα, Ζαγόρι σημαίνει «τόπος πίσω από το βουνό». Ο λόγος φυσικά για την οροσειρά της Πίνδου.
Κάθε χρονιά που ανεβαίνω στο Ζαγόρι με αφορμή το Zagori Trail Run ανακαλύπτω νέες διαδρομές και σημεία που δεν φαντάζεσαι ότι υπήρχαν! Και κάθε χρονιά μονολογώ, “εδώ πρέπει να φέρω τη παρέα του Healthy Life”. Mετά από τρία συναπτά έτη στον αγώνα και ανακαλύπτοντας κάθε φορά ένα νέο διαμαντάκι της περιοχής, ήρθε η ώρα!
Σε ένα μοναδικό τριήμερο που πραγματικά θα σας μείνει αξέχαστο. Προγράμματα υπάρχουν πολλά, αλλά όταν το πρόγραμμα είναι βιωματικό(επιτρέψτε μου!), ΥΠΕΡΕΧΕΙ! Τόσο στην επιλογή των τοποθεσιών όσο και στην οργάνωση.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 

ΗΜΕΡΑ 1Η ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 22 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

ΒΡΑΔΕΤΟ/ ΣΚΑΛΑ ΒΡΑΔΕΤΟΥ / ΜΠΕΛΟΗ

Η Σκάλα Βραδέτου αποτελεί σήμερα ένα αξιοθέατο και ένα πεζοπορικό μονοπάτι διαφορετικό από τα άλλα, που θα σας προκαλέσει δέος. Η εντυπωσιακή αυτή σκάλα ένωνε το χωριό Βραδέτο με το Καπέσοβο έως τη δεκαετία του ’70.

Η Σκάλα Βραδέτου είναι βέβαιο πως θα μας μείνει αξέχαστη. Κτίστηκε με ξερολιθιές (πέτρες τοποθετημένες η μία πάνω στην άλλη), αποτελείται από 39 στροφές, έχει ανάπτυγμα 1500μ, διαθέτει 1100 σκαλοπάτια και καλύπτει υψομετρική διαφορά 250μ. Η σκάλα ανεβαίνει την μια πλαγιά του φαραγγιού της Μεζαριάς, ένα φαράγγι που ενώνεται με αυτό του Βίκου. 

****Αν κάποιος δεν επιθυμεί να την ανέβει, μπορεί να μεταβεί με το πούλμαν μέσα στο χωριό Καπέσοβο και να συναντήσει την υπόλοιπη ομάδα, όπου θα πεζοπορήσουμε όλοι μαζί (αφού διασχίσουμε το χωριό) μέχρι τη μαγική θέση θέασης προς τη χαράδρα του Βίκου, τη Μπελόη.

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ: 1.5 KM ανάβαση με σκαλοπάτια. 250 μέτρα θετική υψομετρική.

Δεν θα μπορούσαμε να παραλείψουμε ένα από τα ωραιότερα μπαλκόνια με θέα τον φαράγγι του Βίκου! Την Μπελόη!

«Μπελόη» σημαίνει «μπαλκόνι» στα σλάβικα και δεν θα μπορούσε να υπάρξει καλύτερος χαρακτηρισμός καθώς η περιοχή είναι ένα εντυπωσιακό μικρό οροπέδιο, που σαν τεράστιο μπαλκόνι στέκεται πάνω στην άκρη ενός κάθετου γκρεμού, προσφέροντας μια μοναδική θέα προς το φαράγγι του Βίκου. Βρίσκεται σε ένα υψόμετρο από 1.380 εώς 1.410 μέτρα, λίγο βορειότερα από το Βραδέτο, στις νότιες απολήξεις του ορεινού όγκου της Τύμφης. Πέρα από τη διάσημη θέα προς το φαράγγι, η Μπελόη διακρίνεται για τους μοναδικούς γεωλογικούς σχηματισμούς που υψώνονται σαν κορμιά γιγάντων και χαρακτηρίζουν τη φύση του κεντρικού Ζαγορίου.

Στα βόρεια της Μπελόης καταλήγει το δεύτερο μεγάλο φαράγγι της περιοχής, ο Μέγας Λάκκος, στα ανατολικά βρίσκονται οι γκρεμοί του Βίκου, στα δυτικά υπάρχουν μικρά οροπέδια γεμάτα λουλούδια και στα νότια τα βράχια κατεβαίνουν πιο ήρεμα δημιουργώντας το ιδιαίτερο τοπίο της περιοχής. Το μεγάλο υψόμετρο και ο συνδυασμός ήρεμων πλατωμάτων και κάθετων βράχων δημιουργούν σε μια μικρή σχετικά περιοχή έναν πλούσιο βιότοπο.

Ώρα να πάμε στο ξενοδοχείο μας, στο γραφικό Τσεπέλοβο για τακτοποίηση στα δωμάτια και φαγητό!

Η θέα απο τη σκάλα του Τσεπέλοβου, κάτω το χωριό!

Και εδώ σας δείχνω και το πανέμορφο παραδοσιακό πέτρινο ξενώνα, Πετρότεχνο, ο οποίος θα αποτελεί τη βάση μας.

 

ΗΜΕΡΑ 2Η ΣΑΒΒΑΤΟ 23 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

ΑΠΟ ΤΟ ΤΣΕΠΕΛΟΒΟ ΕΩΣ ΤΟ ΓΙΟΦΥΡΙ ΤΟΥ ΚΟΚΚΟΡΗ

Ξεκινώντας από το ξενοδοχείο μας και αφήνοντας πίσω μας το Τσεπέλοβο κατευθυνόμαστε προς τους Κήπους. Για τα πρώτα 2.5 χιλιόμετρα κατηφορίζουμε μέχρι να συναντήσουμε το πρώτο γιοφύρι της διαδρομής με την ονομασία του Χάτσιου. Δεν περνά απαρατήρητο. Μάλιστα κάθε χρόνο σε αυτό το σημείο συναντάμε την ίδια παρέα κατασκηνωτών, κάτι δηλώνει αυτό για το σημείο. Σε λίγο συναντάμε ένα δεύτερο γιοφύρι αυτό της Κοβάτσαινας.

Συνεχίζουμε σε αγροτικό δρόμο και ανηφορίζουμε ελαφρά μπαίνοντας στο 4Ο χιλιόμετρο σε μονοπάτι δασωμένο, όπου δύσκολα περνούν οι αχτίνες του ηλίου. Το μονοπάτι είναι  κυρίως στενό, από μαλακό σκούρο χώμα, παιχνιδιάρικο αφού ανεβοκατεβαίνει σε πολλά σημεία, ανάμεσα στο πυκνό δάσος και  σε καλεί να το διαβείς για να φτάσεις μετά από 5,5 χιλιόμετρα μαγευτικής διαδρομής στην κεντρική πλατεία των Κήπων. (εκεί θα κάνουμε μια μικρή στάση για καφέ και ανασύνταξη δυνάμεων).  Από τα πιο γραφικά χωριά, στο σύμπλεγμα των Ζαγοροχωρίων, είναι οι Κήποι. Επίσης εδω μπορεί να σταματήσει όποιος νιώθει ότι κουράστηκε και να έρθει με το πούλμαν μέχρι το γιοφύρι του Κόκκορη.

Πρόκειται για ένα πέτρινο χωριό χτισμένο πάνω σε λόφο, σε υψόμετρο 750 μέτρων, και το όνομά του προέρχεται από τους όμορφους κήπους του χωριού, που το καλοκαίρι είναι καταπράσινοι, και ανάμεσά τους κυλάει ένα ποτάμι με πέτρινα γεφύρια.

Η συγκεκριμένη διαδρομή επιλέχθηκε για τον συνδυασμό που προσφέρει: περνάμε απο τα καλύτερα γιοφύρια της περιοχής, μέσα απο το πιο πυκνό και ιδιαίτερο μονοπάτι της περιοχής, σκιερό ιδανικό ακόμη για υψηλές θερμοκρασίες, παραμυθένιο όσο δεν φαντάζεστε!

Χωρίς να βαρύνουμε συνεχίζουμε για 5 λεπτά σε άσφαλτο και ξαναμπαίνουμε σε μονοπάτι όπου μας περιμένει κατά την προσωπική μου ταπεινή γνώμη ένα από τα ωραιότερα γιοφύρια του Ζαγορίου. Το τρίτοξο γιοφύρι Καλογερικό είναι ένα χάρμα οφθαλμών! Ένα αριστούργημα! Πρόκειται για ένα τρίτοξο πέτρινο γεφύρι, με μήκος περίπου 55 μέτρων και πλάτος καταστρώματος μεγαλύτερο των 3 μέτρων. Στο ίδιο σημείο υπήρχε ξύλινο γεφύρι.

(Το 1814 ο ηγούμενος του μοναστηριού του Προφήτη Ηλία της Βίτσας, Σεραφείμ, έκτισε νέο πέτρινο γεφύρι καταβάλλοντας 20 χιλιάδες γρόσια, για να εξυπηρετεί τον “καλογερικό” νερόμυλο που διατηρούσε η μονή στο μέρος εκείνο. Έτσι το νέο γεφύρι ονομάστηκε “Καλογερικό” όπως και ο μύλος.)

Έχουμε ήδη καλύψει 10 χιλιόμετρα και μπαίνουμε σε μονοπάτι πάλι δασωμένο! για ακόμη 2.5 χιλιόμετρα για να φτάσουμε στο τέλος της διαδρομής μας όπου βρίσκεται το πιο πολυφωτογραφημένο γιοφύρι της περιοχής, του Κόκκορη ή αλλιώς του Νούτσου. Αποτελεί δείγμα της χαρακτηριστικής ηπειρώτικης αρχιτεκτονικής και της άριστης μαεστρίας των μαστόρων της πέτρας.

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ: περίπου 12 km (1km αγροτικός, μονοπάτια δασωμένα και γιοφύρια!) Θετική υψομετρική 400 m. Κατάλληλη και για αρχάριους με καλή φυσική κατάσταση.

Πολύ κοντά μας βρίσκεται και το γιοφύρι του Καπετάν Αρκούδα! Αφού φτάσαμε μέχρι εδώ, θα το επισκεφτούμε  με το πούλμαν για να το προσθέσουμε στη λίστα μας.

Και κάπου εδώ έχει έρθει η ώρα να κάνουμε αναπλήρωση δυνάμεων με ηπειρώτικη γαστρονομία.  Κάτι σε βραδινό γλέντι να περιμένετε!!!

ΗΜΕΡΑ 3η  ΚΥΡΙΑΚΗ 24 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

ΒΡΥΣΟΧΩΡΙ / ΗΛΙΟΧΩΡΙ / ΚΑΤΑΡΡΑΚΤΕΣ ΜΠΑΛΝΤΑ ΝΤΙ ΣΤΡΙΝΓΚΑ / ΣΑΡΑΚΑΤΣΑΝΙΚΗ ΣΤΑΝΗ 

Θα μεταφερθούμε μέχρι το Βρυσοχώρι για να θαυμάσουμε τη θέα της Τύμφης και της κορυφής Γκαμήλας από άλλο ένα μοναδικό μπαλκόνι της περιοχής. Το γραφικότατο Βρυσοχώρι, με το Aλπικό τοπίο, υπάγεται στο Ζαγόρι και βρίσκεται σε υψόμετρο 940μ. στο Δρυμό Βίκου – Αώου, στους πρόποδες της κορυφής Τσούκα-Ρόσα. Το χωριό είναι το πιό απομακρυσμένο χωριό του Ζαγορίου (με σημείο αναφοράς τα Ιωάννινα), είναι ανάμεσα από τη 2η και την 5η ψηλότερη κορυφή της Ελλάδος (Σμόλικας 2637 μέτρα και Τύμφη 2497 μέτρα ) και φυσικά ανάμεσα από τις δύο Δρακόλιμνες των βουνών αυτών.

Θα αρχίσουμε να παίρνουμε το δρόμο της επιστροφής και θα επισκεφτούμε τους καταρράκτες  Μπάλντα Ντι Στρίγκα από ένα υπέροχο μονοπάτι που ξεκινά από  την πλατεία του χωριού Ηλιοχώρι. Ένα σύντομο μονοπάτι που όλο κατεβαίνει και μας οδηγεί σε μια μοναδική όαση! Φυσικά και θα βουτήξουμε αφού ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ προβλέπεται και τον Σεπτέμβριο! Ωστόσο σας προειδοποιώ τα νερά είναι πάντα παγωμένα! Πέρσι που βούτηξα Ιούλιο μήνα ένιωσα για τα καλά τι πάει να πεί παγωμένα νερά!

Με τη φίλη μου και δρομέα Λίτσα, στους καταρράκτες Μπάλντα Ντι Στρίγκα.

Φεύγοντας από εκεί δεν μπορούμε να παραλείψουμε μια στάση στο δρόμο μας, στην Σαρακατσάνικη στάνη!

Πρόκειται για ένα Υπαίθριο Μουσείο & Χώρος Αναψυχής, που αναδυκνύει  μέσα στα έλατα. Σε 17 στρέμματα περιφραγμένου χώρου θα δούμε μια πιστή αναπαράσταση του τρόπου ζωής των νομάδων κτηνοτρόφων (επτά καλύβια – παλαιά σπιτάκια Σαρακατσαναίων κτηνοτρόφων και άλλα καλύβια-οικήματα κι αυτά των κτηνοτρόφων). Περιλαμβάνει κονάκια, μαντρί, στρούγκα, κιόσκι, αργαλειό, τυροκομείο, δασκαλοκάλυβο, εκκλησάκι κ.α. Αναπαριστούν όλα αυτά τον παλαιό τρόπο ζωής των κτηνοτρόφων.

Οι Σαρακατσαναίοι της Ηπείρου μετακινούνταν από τους ορεινούς όγκους της Πίνδου στις εύφορες πεδιάδες της Ηπείρου και της Αιτωλοακαρνανίας, ασκώντας τη νομαδική και την ημινομαδική κτηνοτροφία (στους πρόσφατους χρόνους) και αναπτύσσοντας έναν ιδιαίτερο κτηνοτροφικό, νομαδικό και ορεινό πολιτισμό. Θα περπατήσουμε στο δάσος δίπλα σε τρεχούμενα νερά και θα καθίσουμε  στο χώρο αναψυχής «Στάνη», για φαγητό. Σερβίρει ψητά και ζαγορίσιες πίτες στα κάρβουνα, ντόπιο μοσχαράκι γάλακτος, τσίπουρο, γλυκά, καφές, ροφήματα κλπ.

Φύγαμε για επιστροφή προς την βάση μας, γεμάτοι με νέες εικόνες και εμπειρίες ζωής, ανάμεσα σε φίλους που μοιραστήκαμε μοναδικές στιγμές!!

 

ΠΩΣ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΕΧΩ?
Για να πάρεις μέρος στην εξόρμηση θα πρέπει να συμπληρώσεις την αίτηση που θα βρείς στον ενεργοποιημένο σύνδεσμο: ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΤΕ ΤΗΝ ΑΙΤΗΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ Στη συνέχεια θα επικοινωνήσουμε μαζί σας για τα επόμενα βήματα.

ΒΑΘΜΟΣ ΔΥΣΚΟΛΙΑΣ: Η τριήμερη αυτή εξόρμηση, απευθύνεται και σε αρχάριους με καλή φυσική κατάσταση, αφού θα δοθεί η δυνατότητα να σταματήσουν όσοι επιθυμούν την πεζοπορία του Σαββάτου, στους Κήπους, περίπου στο μέσον της διαδρομής.

ΚΟΣΤΟΣ ΤΡΙΗΜΕΡΟΥ:
160 ΕΥΡΩ ΣΕ ΔΙΚΛΙΝΑ ΔΩΜΑΤΙΑ
Περιλαμβάνει:

 • Το κόστος της εξόρμησης που περιλαμβάνει την μεταφορά μας με πούλμαν εξπρές (χρήση άνω του 12ωρου) τα διόδια των εθνικών οδών Αθηνών/Κορίνθου/Πατρών/ της γέφυρας του Ρίου/ Ιωνίας και Εγνατίας οδού.
 • Δύο διανυκτερεύσεις με πλούσιο πρωϊνό στο παραδοσιακό πέτρινο ξενοδοχείο ΠΕΡΙΤΕΧΝΟ στο  γραφικό Τσεπέλοβο.
 • Την ιχνηλάτηση όλων των διαδρομών, όπως συμβαίνει πρίν απο κάθε μας εξόρμηση.
 • Την συνοδεία απο έμπειρους συνοδούς βουνού και την ιατρική κάλυψη που μας παρέχει ασφάλεια, απο τον γιατρό της ομάδας μας.
 • Ατομική Ασφάλιση έναντι ατυχήματος
 • Ασφάλεια Αστικής Ευθύνης
 • Ομαδικό φαρμακείο
 • Έξοδα διοργάνωσης
 • Έξοδα συνοδών
 • ΦΠΑ 24%
 • Φωτογραφικό υλικό και βίντεο εξόρμησης
 • Διαμονή και διατροφή του οδηγού πούλμαν

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΡΑΤΗΣΗ ΘΕΣΕΩΣ ΜΕ ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΗ 100 ΕΥΡΩ ΜΕΧΡΙ  31 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ.

ΑΚΥΡΩΤΙΚΑ / ΟΡΟΙ ΚΑΙ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ (ξεκάθαρα, χωρίς ψιλά γράμματα!)

Η προκαταβολή επιστρέφεται εξ’ ολοκλήρου για ακυρώσεις μέχρι και 10 Σεπτεμβρίου.
Απο 11 Σεπτεμβρίου εως 15 Σεπτεμβρίου επιστρέφεται το 30% της προκαταβολής.
Για ακυρώσεις απο 16 Σεπτεμβρίου παρακρατείται όλο το ποσόν της προκαταβολής.
Σε περίπτωση που ο ακυρώσας, βρει τον αντικαταστάτη του, επιστρέφεται η προκαταβολή.
Η εξώφληση του συνολικού ποσού, γίνεται με μετρητά στο πούλμαν.
Τέλος δεν επιστρέφονται ποσά σε περίπτωση ακυρώσεων λόγω covid.
Η εκδρομή απαιτεί 30 συμμετοχές για να πραγματοποιηθεί. Σε περίπτωση που δεν μαζευτούν ακυρώνεται και επιστρέφονται οι προκαταβολές χωρίς καμία επιβάρυνση του διοργανωτή, απέναντι στους συμμετέχοντες.

 Σε περιμένουμε να ζήσουμε μαζί αυτή τη μοναδική εξόρμηση στη φύση, είτε μόνος, είτε με παρέα θα γίνεις μέρος της δικής μας παρέας!!

Γιατί η ζωή στη φύση είναι πιο ωραία, πόσο μάλλον με παρέα και άθληση!!!

Τηλέφωνο επικοινωνίας : 690 679 5749 Ειρήνη

Υ.Γ. Aν σας άρεσε αυτή η δραστηριότητα μπορείτε να το μοιραστείτε. Αν θέλετε να ενημερώνεστε για θέματα καλής υγείας (άσκηση, διατροφή, ψυχολογία), αλλά και για τις εξορμήσεις / δραστηριότητες μας στην φύση, δεν έχετε παρά να μας ακολουθήστε μας στα social media:

https://www.facebook.com/bloghealthylife
https://www.instagram.com/bhealthylife/
https://www.youtube.com/healthylife

Healthy life, better life!!!
Η ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ του Healthy life: Υγεία δεν είναι μόνο γυμναστική και διατροφή! Είναι ο τρόπος που σκεφτόμαστε και πράττουμε. Είναι το περιβάλλον στο οποίο ζούμε!

Υ.Γ. Το φωτογραφικό υλικό είναι πνευματική ιδιοκτησία του HealthyLife απο προηγούμενη εξόρμησή του και απαγορεύεται η χρήση του, χωρίς τη συναίνεση του.

Διαβάστε ακόμη

Αφήστε το σχόλιό σας

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι συμφωνείτε με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Περισσότερα

Πολιτική απορρήτου και cookies