Στα αγχολυτικά και αυθεντικά Κράβαρα: (Ορεινή Ναυπακτία) 22 με 25 ΜΑΡΤΙΟΥ

απο Irene's Healthy Life

Η δυσπρόσιτη θέση της ορεινής Ναυπακτίας, ανάμεσα σε πανύψηλα όρη -την Πίνδο, την Οξιά, το Παναιτωλικό, τα Βαρδούσια- την κράτησε απομονωμένη επί εκατοντάδες χρόνια. Τα Κράβαρα, όπως λεγόταν επί Τουρκοκρατίας η ορεινή Ναυπακτία, κυκλώνεται από τεράστιους ορεινούς όγκους -τα βουνά της, Τσακαλάκι, Ξεροβούνι και Τσεκούρα, φτάνουν τα 1.731 μ. υψόμετρο- ποτάμια, χαράδρες, ρέματα, καταρράκτες, (τεχνητές) λίμνες.

Εδώ, η πολυχρησιμοποιημένη λέξη «απόδραση» παίρνει το πραγματικό της νόημα. Συνταρακτική η ομορφιά της περιοχής, με τα χωριά να κρέμονται σαν αετοφωλιές ανάμεσα­ σε ατελείωτα δάση­ από έλατα, καρυδιές, οξιές και καστανόλογκους. Έχοντας στα νότια τους ποταμούς Μόρνο και Εύηνο και τον παραπόταμό του Κότσαλο, το νερό κατέχει ηγετικό ρόλο στη διαμόρφωση του τοπίου.

Ελατού

Η βάση μας θα είναι η #Ελατού. Μπορεί να μην συγκαταλέγεται στα διασημότερα χωριά της ορεινής Ναυπακτίας, αλλά έχει αρχίσει να αναδεικνύεται τόσο ως ησυχαστήριο όσο και για βάση εξορμήσεων στα δασικά μονοπάτια της ευρύτερης περιοχής. Η Ελατού (1050m) είναι ένα γραφικό χωριουδάκι της Ορεινής Ναυπακτίας κτισμένο αμφιθεατρικά στους πρόποδες του όρους Κερασοβούνι ή Ομάλια. Το Κερασοβούνι αποτελεί την πρώτη από τις νότιες διαδοχικές κορυφές της οροσυστάδας των Βαρδουσίων και κατά την αρχαιότητα ονομαζόταν Κόρακας. Το χωριό πνίγεται στο επιβλητικό σκουρόχρωμο πράσινο που συνθέτουν τα έλατα, αλλά αφθονούν επίσης οι καστανιές, τα πλατάνια, οι βελανιδιές, τα πουρνάρια, οι κέδροι αλλά και τα οπωροφόρα δέντρα.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 22 ΜΑΡΤΙΟΥ ΑΝΑΧΩΡΗΣΗ 18:00ΜΜ

Ξεκινάμε Παρασκευή απόγευμα στις 6:20 μμ από το μετρό Δουκίσσης Πλακεντίας. Θα μεταβούμε κατευθείαν στο ξενοδοχείο, με τις απαραίτητες στάσεις για τακτοποίηση και ξεκούραση, γιατί έχουμε μπροστά μας ένα πλήρες τριήμερο, ενέργειας, ευεξίας και δράσης!

ΣΑΒΒΑΤΟ 23 ΜΑΡΤΙΟΥ

Μετά το πρωινό μας κατευθυνόμαστε προς την Άνω Χώρα. Θα κάνουμε το μονοπάτι Άνω Χώρα με κατεύθυνση προς Αμπελακιώτισσα. Στη διαδρομή μας θα συναντήσουμε το περίτεχνο γιοφύρι του Κάκαβου και θα διασχίσουμε τμήμα του ομώνυμου φαραγγιού.

Αμπελακιώτισσα

Αμπελακιώτισσα

Ταξιδιώτες, αγωγιάτες με μουλάρια, πραματευτάδες, ταχυδρόμοι, τσοπάνηδες με κοπάδια, προσκυνητές του μοναστηριού έπαιρναν, κάποτε, το λιθόστρωτο αυτό μονοπάτι προς το φαράγγι Κάκαβου για να φτάσουν στην ‘Ανω Χώρα διασχίζοντας τον Κότσαλο ποταμό από το εντυπωσιακό πετρογέφυρο.

Το γεφύρι κτίστηκε στα τέλη του 19ου αιώνα στη θέση υπάρχοντος ξύλινου γεφυριού και ενώνει την Άνω Χώρα με την Αμπελακιώτισσα.  Tο γεφύρι του Κάκαβου ενώνει στο στενότερο σημείο του, τις απόκρημνες πλαγιές του φαραγγιού.  Το μήκος του γεφυριού είναι 15 μέτρα, το πλάτος του περίπου 2 ενώ το ύψος του από την κοίτη του ποταμού ξεπερνάει τα 10 μέτρα. Ολόκληρο το γεφύρι είναι χτισμένο με έξοχη κοκκινωπή πέτρα από τη γύρω περιοχή. Οι Ηπειρώτες μάστορές του χρησιμοποίησαν συνδετικό υλικό την «μουρτζουλάνα» μείγμα άμμου και μιας ύλης αντίστοιχης με το σημερινό τσιμέντο.

Γιοφύρι Κάκαβου

Η Αμπελακιώτισσα βρίσκεται σε υψόμετρο 900 μ. μέσα σε παρθένα φύση, μακριά από κάθε φωτο-ρύπανση και ηχορύπανση. ‘Εχει θέα στο άγριο φαράγγι Κάκαβου όπου βρίσκεται το περίφημο πετρογέφυρο, όμως στο τοπίο κυριαρχεί η βραχώδης κορυφή Τσεκούρα.

Δύο πράγματα ξεχωρίζουν με την πρώτη ματιά στην Αμπελακιώτισσα: Η επιβλητική βουνοκορφή Τσεκούρα και το μοναστήρι της Παναγίας της Αμπελακιώτισσας.

Το μοναστήρι θα το επισκεφτούμε εάν οι χρόνοι μας το επιτρέπουν και το προλάβουμε ανοιχτό. Βρίσκεται στον λόφο της Ρούμβης, ακριβώς απέναντι από την κωνοειδή κορυφή Τσεκούρα 1734μ. Πρόκειται για την «Ιερά Κιβωτό» της Ναυπακτίας αφού εκει φυλάσσονται κειμήλια μεγάλης θρησκευτικής και καλλιτεχνικής αξίας. Στη συνέχεια θα περιπλανηθούμε στο χωριό για γνωριμία και θα βρεθούμε σε κάποια ταβέρνα για να δοκιμάσουμε την τοπική κουζίνα.

Μονή Αμπελακιώτισσας

Η διαδρομή χαρακτηρίζεται με βαθμό δυσκολίας Α++ (Εύκολη προς μέτρια λόγω του τεχνικού εδάφους), είναι περίπου 7 χιλιόμετρα με θετική υψομετρική +460 και υπολογίζουμε ότι θα χρειαστούν 3 εως 4 ώρες πορείας (μαζί με τις στάσεις μας και τη δυναμική της ομάδας).

Επιστροφή στη βάση μας, στην Ελατού για ξεκούραση, ελεύθερος χρόνος.

ΚΥΡΙΑΚΗ 24 ΜΑΡΤΙΟΥ

Την Κυριακή θα κατεθυνθούμε βόρεια προς τα Κρυονέρεια, κεφαλοχώρι κτισμένο σε περίοπτη θέση, στη ράχη του βουνού Φτερόπυργος.  Το οικιστικό του σύμπλεγμα απλώνεται σε ύψος 1100-1250 μέτρων ενώ θεωρείται, επίσης, το μοναδικό χωριό με το μεγαλύτερο υψόμετρο στην Oρεινή Ναυπακτία. Λόγω της ιδιαίτερης γεωμορφολογικής του θέσης μπορεί και απολαύσει κανείς ένα από τα ομορφότερα ηλιοβασιλέματα της ορεινής Ελλάδας. Για να δούμε…..αυτά για τους #sunsetlovers.

Κρυονέρια

Eμείς θα ανέβουμε σε μια μικρή κορυφή του όρους Φτερόπυργου στα 1500μ, για να θαυμάσουμε τη θέα απο ψηλά. Εκεί βρίσκεται και το εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία. Αξίζει τον κόπο και είναι σχετικά εύκολη διαδρομή. Όλη η διαδρομή γίνεται ανάμεσα σε έλατα, πλατάνια και φτέρες. ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ: 3.5  χλμ πήγαινε- έλα, θετική υψομετρική +200.

Η θέα απο τη κορυφή.

Η θέα απο τον Προφήτη Ηλία

Στη συνέχεια θα πεζοπορήσουμε μέχρι τη θέση Περγάρη με μοναδική θέα προς την Ευηνολίμνη.
Πρόκειται για μια εύκολη διαδρομή σε δασικό δρόμο με έλατα 4 χιλιομέτρων συνολικά χωρίς υψομετρικές.

Συνολικά θα περπατήσουμε περίπου 8 χιλιόμετρα την Κυριακή.

Θέση Περγάρη

Θέση Περγάρη.

Η θέα απο τη θέση Περγάρη, στα Κρυονέρια!

ΔΕΥΤΕΡΑ 25η ΜΑΡΤΙΟΥ

Αφού πάρουμε το πρωινό μας και αφήσουμε το ξενοδοχείο μας, θα κινηθούμε προς την Άνω Χώρα. Εκεί θα κάνουμε ένα μονοπάτι που είναι συνδυασμός μικρότερων μονοπατιών του kravara park και θα καλύψουμε μια πανέμορφη κυκλική διαδρομή ανάμεσα σε πανύψηλα έλατα  και καταπράσινα δάση. Θα περάσουμε και απο τον καταρράκτη της Τσούρνας, την Αγία Παρασκευή, την Κάτω Χώρα για να καταλήξουμε ξανά στην Άνω Χώρα. Μονοπάτια λες και είναι βγαλμένα απο παραμύθι!  (Απο 7 εως 10 χλμ ανάλογα με τη διάθεση και το χρόνο μας, χωρίς ιδιαίτερες υψομετρικές), απλά θα μας πνίξουν μεταφορικά τα έλατα!

Η Μεγάλη Λομποτινά, όπως λεγόταν επί Τουρκοκρατίας η Άνω Χώρα, έβαλε πριν από μερικά χρόνια την Ορεινή Ναυπακτία στο χάρτη των χειμερινών ταξιδιωτών. Τα φροντισμένα πέτρινα σπίτια και τα καλντερίμια της απλώνονται στις πλαγιές της Συρτάς, προστατευμένα χάρη στα Βαρδούσια από τον άνεμο. Ο στενός δρόμος της παλιάς αγοράς είναι ιδανικός για βόλτες και μας βγάζει  μέχρι την άλλη «γειτονιά» του χωριού, την σεμνή Κάτω Χώρα, 800 σχεδόν μέτρα χαμηλότερα.

Καταρράκτης Τσουρνας

Λίγο πιο κάτω απο την κεντρική πλατεία του χωριού, βρίσκεται το λεωφορείο-αντίκα του ’40, ο «Καρνάβαλος», όπου μας μεταφέρει στην εποχή που άνθρωποι και ζωντανά έκαναν το δρομολόγιο Ναύπακτος – Άνω Χώρα. Ο «Καρνάβαλος» αποστρατεύτηκε το 1983, οι Ανωχωρίτες όμως του έφτιαξαν μία θέση, μαζί με παλιές φωτογραφίες και δρομολόγια, αφιερωμένη «Σ’ αυτούς που έφυγαν και σ’ αυτούς που έρχονται. Για να Θυμούνται», όπως λέει η πλάκα του λεωφορείου.

Άνω χώρα

Θα έχουμε χρόνο για γνωριμία με το χωριό και ψώνια της τελευταίας στιγμής για παραδοσιακά προϊόντα. Θα ακολουθήσει γεύμα σε κάποια ταβέρνα της περιοχής και κάποια στιγμή θα πάρουμε τον δρόμο της επιστροφής, γεμάτοι ξεχωριστές εικόνες απο την Κραβαρίτικη φύση. Μετά τα Άγραφα, τα Κράβαρα! Έχουν μια μαγεία οι άγριες ορεινές περιοχές αυτή την εποχή. Τα βουνά μας καλούν και εμείς λέμε ΝΑΙ!!!

Σας περιμένουμε  να ζήσουμε μαζί, άλλη μια ξεχωριστή εμπειρία τριημέρου. Μόνος ή παρέα μην διστάζετε να ακολουθήσετε, καλέστε μας για πληροφορίες ή απορίες!

Aναχώρηση απο : ΜΕΤΡΟ Δουκίσσης Πλακεντίας. Ώρα 18:20 μ.μ. 

Επόμενα σημεία επιβίβασης :
1.Στάση Praktiker (Λεωφόρος Αθηνών, Ελευσίνα )
2. Ισθμός Κορίνθου παλιά γέφυρα
Επιστροφή στην Αθήνα την Κυριακή, περίπου στις 22:30 μμ.
Απαραίτητος εξοπλισμός :
Μποτάκια ορεινής πεζοπορίας, γκέτες χιονιού, μπατον, σακίδιο πλάτης που θα περιέχει νερό, σνακ, μπλουζακι και προσωπικά είδη. Ζακετα fleece, μπουφάν, γάντια, σκούφο & αδιάβροχο. Ένδυση για χειμερινό βουνό.
Δεν ξεχνάμε δεύτερα ρούχα και παπούτσια που αφήνουμε στο πούλμαν.
Κόστος συμμετοχής: 245 ευρώ
 Περιλαμβάνει:
  • Μεταφορικά με πολυτελές πούλμαν.
  • Συμμετέχετε σε εκδρομή  με maximum ομάδα 32 ατόμων. (όχι 2 πούλμαν, αντίθετο στη φιλοσοφία μας).
  • Τρείς διανυκτερεύσεις σε ξενοδοχείο 3 αστέρων στην Ελατού.
  • Διαμονή σε δίκλινα και τρίκλινα ανάλογα με την διαθεσιμότητα.
  • Συνοδοί βουνού (3 συνοδοί)
  • Ατομική Ασφάλιση έναντι ατυχήματος
  • Ασφάλεια Αστικής Ευθύνης
  • Συνοδούς πεζοπορίας με γνώσεις Α’ Βοηθειών και ιατρικές γνώσεις.
  • Ιχνηλάτηση, αξιολόγηση και σχεδιασμό της διαδρομής.
  • Ομαδικό φαρμακείο
  • Έξοδα διοργάνωσης
  • Έξοδα συνοδών
  • ΦΠΑ 24%
  • Φωτογραφικό υλικό και βίντεο εξόρμησης
  • Διοργάνωση πεζοπορίας
  • Διαμονή και διατροφή οδηγού

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΡΑΤΗΣΗ ΘΕΣΕΩΣ ΜΕ ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΗ 170 ΕΥΡΩ.

ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ ΠΕΜΠΤΗ 7 ΜΑΡΤΙΟΥ .

ΑΚΥΡΩΤΙΚΑ / ΟΡΟΙ ΚΑΙ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ (ξεκάθαρα, χωρίς ψιλά γράμματα!) Για να κατοχυρώσει κάποιος τη θέση του θα πρέπει να καταθέσει το ποσό των 170 ευρώ. Η προκαταβολή επιστρέφεται στο 80% εως και τις 5 ΜΑΡΤΙΟΥ. Από 6 ΜΑΡΤΙΟΥ ΕΩΣ  και 13 ΜΑΡΤΙΟΥ επιστρέφεται ΤΟ 40%. Για ακυρώσεις από 14 ΜΑΡΤΙΟΥ και μετά παρακρατείται όλο το ποσόν της προκαταβολής.

Σε περίπτωση που ο ακυρώσας, βρει τον αντικαταστάτη του, επιστρέφεται όλη η προκαταβολή.
Η εξώφληση του συνολικού ποσού, γίνεται με μετρητά στο πούλμαν.
Τέλος δεν επιστρέφονται ποσά σε περίπτωση ακυρώσεων λόγω covid.
Η εκδρομή απαιτεί 30 συμμετοχές για να πραγματοποιηθεί. Σε περίπτωση που δεν μαζευτούν ακυρώνεται και επιστρέφονται οι προκαταβολές χωρίς καμία επιβάρυνση του διοργανωτή, απέναντι στους συμμετέχοντες.

ΠΩΣ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΕΧΩ?
Για να πάρεις μέρος στην εξόρμηση θα πρέπει να συμπληρώσεις την αίτηση που θα βρείς στον ενεργοποιημένο σύνδεσμο: ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΤΕ ΤΗΝ ΑΙΤΗΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ Στη συνέχεια θα λάβεις δικό μας απαντητικό e mail με τα επόμενα βήματα. Eλέγξτε και την ενοχλητική αλληλογραφία!

Σε περιμένουμε να ζήσουμε μαζί αυτή τη μοναδική εξόρμηση στη φύση, είτε μόνος, είτε με παρέα θα γίνεις μέρος της δικής μας παρέας!!

Γιατί η ζωή στη φύση είναι πιο ωραία, πόσο μάλλον με παρέα!!!

Τηλέφωνο επικοινωνίας : 690 679 5749 Ειρήνη

Υ.Γ. Aν σας άρεσε αυτή η δραστηριότητα μπορείτε να το μοιραστείτε. Αν θέλετε να ενημερώνεστε για θέματα καλής υγείας (άσκηση, διατροφή, ψυχολογία), αλλά και για τις εξορμήσεις / δραστηριότητες μας στην φύση, δεν έχετε παρά να μας ακολουθήστε μας στα social media:

https://www.facebook.com/bloghealthylife
https://www.instagram.com/bhealthylife/
https://www.youtube.com/healthylife

Healthy life, better life!!!
Η ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ του Healthy life: Υγεία δεν είναι μόνο γυμναστική και διατροφή! Είναι ο τρόπος που σκεφτόμαστε και πράττουμε. Είναι το περιβάλλον στο οποίο ζούμε!

Διαβάστε ακόμη

Αφήστε το σχόλιό σας

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι συμφωνείτε με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Περισσότερα

Πολιτική απορρήτου και cookies