8 δράσεις για να έχετε πλούσια και υγιή μαλλιά.

απο Irene's Healthy Life

Το φθινόπωρο μαζί με τις πρώτες σταγόνες βροχής που πέφτουν συνήθως μας πέφτουν και αρκετά μαλλιά. Μιας και τα μαλλιά από την αρχαιότητα έχουν συνδεθεί με την δύναμη και την νεότητα, η πρώτη σκέψη που περνάει από το νου μας είναι ότι κάτι δεν πάει καλά.

Έρευνες έχουν δείξει ότι το καλοκαίρι και το φθινόπωρο η απώλεια μαλλιών είναι μεγαλύτερη, όμως αν είναι πολύ περισσότερη από προηγούμενες χρονιές αξίζει να διερευνηθεί. Βλέπουμε έντονη απώλεια μαλλιών σε προβλήματα με τον θυρεοειδή, στην εμμηνόπαυση, σε υπερκατανάλωση αντιβιοτικών, στην εγκυμοσύνη και τον θηλασμό και σε περιπτώσεις δυσαπορρόφησης ή έλλειψης θρεπτικών συστατικών από τον οργανισμό. Και φυσικά αν έχουμε προβεί σε περιοριστικές διατροφικές πρακτικές (ακραίες δίαιτες) που μπορεί να έχουν οδηγήσει τον οργανισμό μας σε βασικές ελλείψεις.

Ποιες όμως ελλείψεις, ποιών θρεπτικών συστατικών ενοχοποιούνται για την απώλεια των μαλλιών και τι μπορείτε να κάνετε?

1) Έλλειψη υδατανθράκων μετά από εξαντλητικές πρωτεϊνικές δίαιτες ή έλλειψη πρωτεΐνης στην διατροφή σας είναι δύο από τους κύριους λόγους που μπορεί να δούμε απώλεια μαλλιών αλλά και θαμπά, αδύναμα μαλλιά. Μια ισορροπημένη διατροφή είναι η λύση και πολύτιμος σύμμαχος σε αυτό ο διαιτολόγος σας.

2) Έλλειψη βιταμίνης D. Η έλλειψή της συνδέεται άμεσα με την αλωπεκία (απώλεια μαλλιών). Κυρίως την λαμβάνεται από την δράση του ήλιου στο δέρμα. Διατροφικά σε περιορισμένες ποσότητες την παίρνεται  από τα λιπαρά ψάρια όπως η σαρδέλα, η φρίσα, το σκουμπρί, η ρέγκα και ο τόνος, τα αυγά και κάποια δημητριακά πρωινού στα οποία έχει προστεθεί τεχνητά. Ενώ για τη καλή απορρόφησή της χρειάζονται και πηγές ασβεστίου στην διατροφή μας όπως τα γαλακτοκομικά.

Διαβάστε επίσης: Ανεπάρκεια βιταμίνης D τι πρέπει να γνωρίζουμε!

3) Έλλειψη σιδήρου. Η ποιο κοινή διατροφική διαταραχή παγκόσμια και συνδέεται άμεσα με την μείωση των μαλλιών. Διατροφικές πηγές μπορούν να είναι το μοσχάρι, τα σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, τα δημητριακά πρωινού.

4) Έλλειψη Βιταμίνης C. Απαραίτητη για τον οργανισμό μιας και δεν μπορεί να την παράξει αλλά και για την απορρόφηση του σιδήρου. Την βρίσκουμε σε εσπεριδοειδή, πατάτες, τομάτες, πράσινες πιπεριές, ακτινίδια και λάχανα.

5) Υπερβολική κατανάλωση Σελινίου & Βιταμίνης Α, υπάρχουν ενδείξεις ότι οδηγεί σε απώλεια μαλλιών! Ποτέ μην παίρνεται συμπληρώματα διατροφής χωρίς τη συμβολή και συμβουλή του γιατρού και του διαιτολόγου σας.

7) Οι ελλείψεις Βιταμίνης B12 και φυλλικού οξέος (ή φολικό οξύ ή Βιταμίνη B9) φαίνεται να συνδέονται με το πρώιμο γκριζάρισμα και εντοπίζονται σε κάποιες περιπτώσεις απώλειας μαλλιών. Η B12 υπάρχει σχεδόν σε όλα τα τρόφιμα ζωικής προέλευσης, στην διατροφική μαγιά, καθώς και σε κάποια άλγη. Πηγές πλούσιες σε φυλλικό οξύ είναι το συκώτι, η διατροφική μαγιά και τα σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά.
Διαβάστε επίσης: Ένα αβοκάντο την ημέρα, το γιατρό τον κάνει πέρα;

8) Επισκεφτείτε τον γιατρό σας (ο δερματολόγος είναι μια καλή αρχή) για να διερευνήσετε τους λόγους της τριχόπτωσης και να βρείτε τυχόν ελλείψεις και αν χρειάζονται συμπληρώματα. Και φυσικά τον διαιτολόγο σας για να φτιάξετε μαζί ένα πρόγραμμα-χάρτη προσαρμοσμένο στις ιδιαίτερες ανάγκες σας, γιατί μια ολοκληρωμένη διατροφή είναι η καλύτερη πρόληψη.

Από την Γιαννουλάκη Κατερίνα, Διαιτολόγο/ Διατροφολόγο Bsc, MSc

Healthy life, better life!!!

Το περιεχόμενο αυτού του κειμένου αποτελεί προσωπική πνευματική ιδιοκτησία. ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ οποιαδήποτε αναδημοσίευση, τροποποίηση ή αντιγραφή χωρίς την συγκατάθεση του συγγραφέα και του site που το δημοσιεύει. Επικοινωνήστε πρώτα μαζί μας αν ενδιαφέρεστε για αναδημοσίευση σε άλλο site.

Διαβάστε ακόμη

Αφήστε το σχόλιό σας

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι συμφωνείτε με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Περισσότερα

Πολιτική απορρήτου και cookies