Δάσος Μογγοστού, Λίμνη και μουσείο Στυμφαλίας. ΣΑΒΒΑΤΟ 7 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ.

απο Irene's Healthy Life

Mπαίνοντας στην καρδιά του Φθινοπώρου, επιλέγουμε μια υπέροχη, βατή πεζοπορία στο μοναδικής ομορφιάς Δρυοδάσος Μογγοστού, στην ορεινή Κορινθία. Με την ευκαιρία αυτή, σε μόλις 26 λεπτά με το πούλμαν, θα έχουμε την ευκαιρία να επισκεφτούμε το μουσείο περιβάλλοντος της Στυμφαλίας, όπου απο το μπαλκόνι του η θέα στην ομώνυμη λίμνη και στις κορυφές της Ζήρειας, σε αποζημιώνει.

Περιβαλλοντικές περιπλανήσεις με πεζοπορία στο αυτοφυές αισθητικό δάσος βελανιδιάς Μογγοστού στα ημιορεινά της Κορινθίας ανάμεσα στο Κιάτο και το Ξυλόκαστρο. Θα ακολουθήσει επίσκεψη στον υγροβιότοπο της ελώδους ορεινής λίμνης Στυμφαλίας και στο Μουσείο Περιβάλλοντος.

Μια όμορφη και εύκολη κυκλική διαδρομή περίπου 9 χλμ. στο δρυόδασος του Μογγοστού: ώρες πορείας ~4, (μαζί με τις στάσεις και ανάλογα με τον ρυθμό της ομάδας),υψομετρική διαφορά 250 μ. Το συγκεκριμένο δρυόδασος είναι ένα μνημείο της φύσης, καταχωρημένο στα «Αισθητικά Δάση» του δικτύου NATURA. Η συνολική του έκταση είναι 7.185 στρέμματα και βρίσκεται ανάμεσα στα χωριά Σούλι, Μεγάλος Βάλτος και Θροφαρί. Αυτή η διαδρομή θα μας ξεκουράσει και θα μας μαγέψει με τα φθινοπωρινά χρώματα του δάσους.

Είναι ένα φυσικό πρεμνοφυές δρυόδασος, δηλαδή ένα δάσος με βελανιδιές που φύτρωσε μόνο του, ακολουθώντας τη φυσική εξέλιξη. Τα κυριότερα δέντρα που θα συναντήσουμε είναι η πλατύφυλλος βελανιδιά (δρυς), η χαλέπιος πεύκη, η μαύρη πεύκη σε μεμονωμένα άτομα, η κεφαλληνιακή ελάτη, το πουρνάρι, το φυλίκι, ο κέδρος, το ρείκι, η κουτσουπιά και οι χαρακτηριστικές κουμαριές και οι γλυστροκουμαριές.

Στη διαδρομή μας, θα κάνουμε μια μικρή παράκαμψη, για να επισκεφθούμε τις σπηλιές που βρίσκονται σε μια πλαγιά δίπλα στο δάσος. Έχουν πολύ όμορφο ανάγλυφο και είναι σχηματισμός που δεν βρίσκεις εύκολα. Εντυπωσιακά  στρώματα  πετρωμάτων,  που δημιουργήθηκαν σε βάθος χιλιάδων ετών και η κυρίως σπηλιά αποτελεί έργο τέχνης της φύσης! Η θέα απο την σπηλιά αγναντεύει στον ορίζοντα και μάλλον θα αποτελέσει σημείο για τις περισσότερες σέλφι!

Το Μουσείο Περιβάλλοντος Στυμφαλίας βρίσκεται στην πλαγιά ενός από τους κατάφυτους λόφους που περιβάλλουν τη Λίμνη Στυμφαλία. Εκεί απομάκρυνε ο Ηρακλής τις Στυμφαλίδες όρνιθες, σύμφωνα με τη μυθολογία. Στόχος του Μουσείου Περιβάλλοντος Στυμφαλίας είναι η οικολογική ευαισθητοποίηση του κοινού και η διάσωση της γνώσης για την παραδοσιακή τεχνολογία της περιοχής. Επιδιώκει να καταδείξει την αλληλεξάρτηση ανθρώπου και φύσης, εστιάζει στην αρμονική συνύπαρξή τους στη λεκάνη της Στυμφαλίας.

Η Στυμφαλία ανήκει στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Προστατευόμενων Περιοχών NATURA 2000. Η λίμνη της Στυμφαλίας και το όρος Ζήρεια έχουν μεγάλη οικολογική αξία. Επικοινωνούν με υπόγειους αλλά και ορατούς δρόμους νερού, ορίζοντας την υδατική λεκάνη της Στυμφαλίας, τη μεγαλύτερη ορεινή υδατική λεκάνη της Πελοποννήσου. Αυτή αποτελεί και τον νοτιότερο ορεινό υγροβιότοπο των Βαλκανίων, με πλούσια χλωρίδα και πανίδα.

Στη συνέχεια θα ακολουθήσει γεύμα για αναπλήρωση χαμένων δυνάμεων, σε ταβέρνα της περιοχής.

Σας περιμένουμε!!!

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ ΣΥΝΟΠΤΙΚΑ 

Πότε: ΣΑΒΒΑΤΟ 7 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ
Διάρκεια πεζοπορίας  9 χλμ περίπου/ περίπου 4 ώρες μαζί με τις στάσεις.
Υψομετρικα ανάβασης 250 μέτρα
Διαδρομή: Ελεύθερη διαδρομή στο δάσος, Μονοπάτι, Αγροτικός.
Η διαδρομή είναι κατάλληλη για ΑΡΧΑΡΙΟΥΣ με καλή φυσική κατάσταση.
Aναχώρηση απο : ΜΕΤΡΟ Δουκίσσης Πλακεντίας. Ώρα 7:00 π.μ. 
Επόμενα σημεία επιβίβασης :
1. Στάση Σκλαβενίτη, παλιά Reault στο ποτάμι εθνική οδός στο ύψος της Φιλαδέλφειας.
2. Μετρό Ελαιώνας.
3. Πάρκινγκ ΑΒ Βασιλόπουλος, στο Παλατάκι ΧΑΪΔΑΡΙΟΥ
4. Διόδια Ελευσίνας
5. Κόρινθος
Προβλεπόμενη Επιστροφή στην Αθήνα μέχρι τις 21:30 μμ.
Απαραίτητος εξοπλισμός :
Παπουτσια/μποτάκια ορεινής πεζοπορίας (συμμετοχές με αθλητικά η αλλού τύπου δεν θα γίνουν δέκτες) μπατον, σακίδιο πλάτης που θα περιέχει νερό, σνακ, μπλουζακι και προσωπικά είδη. Ζακετα fleece & αδιάβροχο.
Δεν ξεχνάμε δεύτερα ρούχα και παπούτσια που αφήνουμε στο πούλμαν, σε περίπτωση βροχής αφού έχουμε μπει στο φθινόπωρο.
Κόστος συμμετοχής: 30 ευρώ
 Περιλαμβάνει:
 • Μεταφορικά με πολυτελές πούλμαν
 • Συμμετέχετε σε εκδρομή  με maximum ομάδα 45 ατόμων. (όχι 2 πούλμαν, αντίθετο στη φιλοσοφία μας).
 • Το εισητήριο εισόδου στο μουσείο Στυμφαλίας
 • Συνοδός βουνού
 • Ατομική Ασφάλιση έναντι ατυχήματος
 • Ασφάλεια Αστικής Ευθύνης
 • Συνοδούς πεζοπορίας με γνώσεις Α’ Βοηθειών
 • Ιχνηλάτηση, αξιολόγηση και σχεδιασμό της διαδρομής.
 • Ομαδικό φαρμακείο
 • Έξοδα διοργάνωσης
 • Έξοδα συνοδών
 • ΦΠΑ 24%
 • Φωτογραφικό υλικό και βίντεο εξόρμησης
 • Διοργάνωση πεζοπορίας

ΠΩΣ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΕΧΩ?

Η θέση καταχωρείται με την συμπλήρωση της παρακάτω αίτησης: ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΙΤΗΣΗ  και με την κατάθεση προκαταβολής σε λογαριασμούς που θα σας στείλουμε με το ενημερωτικό e mail.
Το φωτογραφικό υλικό, αποτελεί ιδιοκτησία  του Healthy Life απο παλαιότερη εξόρμηση.
Οι συμμετέχοντες ενημερώνονται με e mail 2 ημέρες πριν την εξόρμηση, με την απαραίτητη πληροφόρηση.
Τηλ. Επικοινωνιας 690 6795749
Healthy life, better life!!!
Γιατί στη φύση είναι όλα μοναδικά, πόσο μάλλον με καλή παρέα!

Υ.Γ. Αν θέλετε να ενημερώνεστε για θέματα καλής υγείας (άσκηση, διατροφή, ψυχολογία), αλλά και για τις εξορμήσεις – δραστηριότητες μας στην φύση, δεν έχετε παρά να μας ακολουθήστε μας στα social media:

https://www.facebook.com/bloghealthylife
https://www.instagram.com/bhealthylife/
https://www.youtube.com/healthylife

Healthy life, better life!!!
Η ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ του Healthy life: Υγεία δεν είναι μόνο γυμναστική και διατροφή! Είναι ο τρόπος που σκεφτόμαστε και πράττουμε. Είναι το περιβάλλον στο οποίο ζούμε!

Διαβάστε ακόμη

Αφήστε το σχόλιό σας

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι συμφωνείτε με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Περισσότερα

Πολιτική απορρήτου και cookies