Διήμερο στο καταφύγιο του Ταϋγέτου, κορυφή προφήτης Ηλίας. 19 & 20 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ.

απο Irene's Healthy Life

Και μετά τον Όλυμπο τι? Σειρά έχει ο Ταΰγετος, η υψηλότερη οροσειρά της Πελοποννήσου, στόχος και όνειρο των περισσότερων πεζοπόρων, που εκτείνεται μεταξύ των λεκανών της Μεγαλόπολης του Ευρώτα και της Μεσσηνίας. Η κορυφή του έχει ύψος 2.407 μέτρα και ονομάζεται Αγιολιάς ή Προφήτης Ηλίας, από το ομώνυμο εκκλησάκι που κτίσθηκε κοντά στην κορυφή του.

Το διήμερό μας ξεκινάει με την επιβίβαση στο HEALTHY BUS από την αφετηρία μας. Η κατεύθυνσή μας προς Σπάρτη και συγκεκριμένα έξω από το χωριό Τόριζα, στην πηγή Μαγγανάρη. Από εκεί θα ξεκινήσει η πεζοπορία του Σαββάτου για να φτάσουμε μέχρι το καταφύγιο.

Πρόκειται για μια πανέμορφη διαδρομή μέσα σε δασωμένο μονοπάτι από μαύρη πεύκη. Από τα 980υψόμετρο, θα μεταφερθούμε στη θέση Βαρβάρα που βρίσκεται το καταφύγιο στα 1550 μέτρα. Χρειάζεται καλή φυσική κατάσταση λόγω της ανηφόρας και της υψομετρικής διαφοράς που θα πρέπει να καλύψουμε. Θα τακτοποιηθούμε στο καταφύγιο και θα γευματίσουμε! Για την ακρίβεια σας περιμένει υδατανθράκωση! Μακαρόνια με κιμά, σαλάτες, ψωμί, τυρί, ελιές, και κρασάκι με μέτρο! (έτσι για το καλό!) Στη συνέχεια ελεύθερος χρόνος για ξεκούραση και παιχνίδια. (κάτι έχουμε ετοιμάσει!)

 

ΚΥΡΙΑΚΗ 20 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ

Ο στόχος της Κυριακής είναι η κορυφή και ο Προφήτης Ηλίας στα 2.407 μέτρα υψόμετρο. Αφού πάρουμε το πρωινό μας στο καταφύγιο στις 8π.μ θα ξεκινήσουμε την πεζοπορία μας. (Όσοι δεν επιθυμούν να ανέβουν κορυφή μπορούν να το δηλώσουν).

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΜΟΝΟΠΑΤΙΟΥ:  ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ / ΚΟΡΥΦΗ ΠΡΟΦΗΤΗΣ ΗΛΙΑΣ

Το μονοπάτι που θα μας φέρει στην κορυφή του εμβληματικού Ταϋγέτου είναι ανηφορικό, ήπιo στην αρχή, με μεγάλες τραβέρσες και πιο απότομο προς το τέλος του, όταν προσεγγίζει την κωνική απόληξη. Ξεκινά από το καταφύγιο του ΕΟΣ Σπάρτης, στο οποίο θα έχουμε διανυκτερεύσει και αρχικά διασχίζει δάσος.

Αρκετά σύντομα η βλάστηση μειώνεται και ξεκινά μια απότομη ανάβαση για 15 λεπτά, που λέγεται Ανάθεμα.(γιατί άραγε?) Θα χρειαστεί ψυχραιμία και υπομονή. Θα περάσουμε απο λιβάδια με ήπια κλίση, τα Λακκώματα. Αυτό το τοπίο μα συνοδεύει για κάποια ώρα, μέχρι που δίνει τη θέση του σε πιο βραχώδες έδαφος από ασβεστόλιθο (δεν ονομάστηκε τυχαία Πλάκες), όπου ακολουθείτε το φυσικό ανάγλυφο, έχοντας πια θέα στην άψογη πυραμίδα της κορυφής.

Από τα πιο χαρακτηριστικά σημεία της διαδρομής είναι οι Πόρτες, το διάσελο του βουνού, όπου υπάρχει και διασταύρωση προς τα δεξιά για το Χαλασμένο Βουνό.

Συνεχίζουμε με θέα την κορυφογραμμή του Ταϋγέτου. Το τελευταίο τμήμα είναι πιο απότομο, σχετικά εκτεθειμένο, και αποτελείται από σπαστή πέτρα – κάτι που ίσως κάνει πιο ασταθή τα βήματά μας, αλλά με σωστό παπούτσι και προσοχή δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα.  Σύντομα  θα βγούμε στην κορυφή του Προφήτη Ηλία, με το ομώνυμο εκκλησάκι, στα 2.407 μ. υψόμετρο. Τo πανόραμα των κορυφών, καθώς και ο Μεσσηνιακός και ο Λακωνικός Κόλπος, θα απλώνονται στα πόδια μας.

Αφού θαυμάσουμε τη θέα και κάνουμε το διάλειμμά μας στην κορυφή, θα επιστρέψουμε από το ίδιο μονοπάτι στο καταφύγιο, όπου θα μας περιμένει ένα ζεστό γεύμα με φασολάδα και χωριάτικο λουκάνικο που θα έχει επιμεληθεί ο κύριος Βαγγέλης μετά της συζύγου. Μετά από το διάλλειμά μας  για ξεκούραση και  ανατροφοδοσία , θα συνεχίσουμε την κατάβασή μας για άλλη μιάμιση ώρα, μέχρι να βρεθούμε εκεί που ξεκινήσαμε την πρώτη μέρα, στην πηγή Μαγγανάρη.

ΠΡΟΣΟΧΗ! Τα πράγματά μας και τις 2 ημέρες θα μεταφερθούν με αγροτικό όχημα.

Και κάπου εδώ θα μας περιμένει το HEALTHY BUS για το δρόμο της επιστροφής, όπου αν υπάρχει χρόνος θα πιούμε καφεδάκι στον πολιτισμό στην Σπάρτη!

ΧΑΡΑΚΤΗΡΗΣΤΙΚΑ ΔΙΑΔΡΟΜΩΝ
ΣΑΒΒΑΤΟ 19 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ
ΧΙΛΙΟΜΕΤΡΑ 3.700 km
ΘΕΤΙΚΗ ΥΨΟΜΕΤΡΙΚΗ 570 m
ΔΙΑΡΚΕΙΑ: Περίπου 1.30 ώρα, ανάλογα και με το ρυθμό της ομάδας.
ΒΑΘΜΟΣ ΔΥΣΚΟΛΙΑΣ: ΜΕΤΡΙΟ Β

ΚΥΡΙΑΚΗ 20 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ
ΧΙΛΙΟΜΕΤΡΑ 3.800 km
ΘΕΤΙΚΗ ΥΨΟΜΕΤΡΙΚΗ 850 m
ΔΙΑΡΚΕΙΑ ανάβασης: Περίπου 2,5 ώρες, ανάλογα και με το ρυθμό της ομάδας.
ΒΑΘΜΟΣ ΔΥΣΚΟΛΙΑΣ: ΜΕΤΡΙΟ Β ++

Θέλεις να έρθεις μαζί μας αλλά σε «φοβίζει» η ανάβαση της δεύτερης ημέρας? Μπορείς να μας ακολουθήσεις και την ΚΥΡΙΑΚΗ θα έχεις τη δυνατότητα να κάνεις μια πιο εύκολη διαδρομή που έχουμε σχεδιάσει, ή απλά να παραμείνεις στο καταφύγιο και να απολαύσεις το βουνό! Εάν ο καιρός δεν επιτρέψει την ανάβαση, θα κινηθούμε σε χαμηλότερα υψομετρικά με εναλλακτική διαδρομή που έχει σχεδιαστεί ήδη. Πάνω από όλα προηγείται η ασφάλεια όλων. Στην παρέα μας θα έχουμε και  οδηγό βουνού του ορειβατικού συλλόγου Σπάρτης.

ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΟΣ ΑΡΙΘΜΟΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ,  θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Πληροφορίες για το καταφύγιο θα βρείτε εδώ: http://www.eosspartis.gr/en/article/2642/taygetos-refuge

ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ / ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ

(Πεζοπορικά Παπούτσια, Μπατόν πεζοπορίας, Παντελόνι πεζοπορίας, Ζακέτα fleece, Mαντήλι buff, Αντιανεμικό / Αδιάβροχο, Μπουφάν, Γάντια, Σκούφος, Ισοθερμικά εσώρουχα, Φακός, Σφυρίχτρα, Γυαλιά Ηλίου, Καπέλο, Αντιηλιακό, Πετσέτα.   Νερό, Σνακ-ελαφρύ γεύμα. Σακούλα για τα σκουπίδια.) Θα σταλούν στους συμμετέχοντες λεπτομερείς οδηγίες.

ΚΟΣΤΟΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ: 120 ΕΥΡΩ
(Προκαταβολή, άμεσα με την εγγραφή 70 ευρώ (κάνετε αίτηση μόνο όταν είστε σίγουροι ότι επιθυμείτε να έρθετε)
Εξόφληση:Εως Κυριακή 6 Νοεμβρίου / Ακυρωτικά: Μέχρι 6 Νοεμβρίου, επιστρέφεται όλο το ποσό
Μετά τις 6 Νοεμβρίου, επιστρέφεται το 50%

ΤΙ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ:

 • Μεταφορές με πολυτελές πούλμαν
 • Διανυκτέρευση σε ξενοδοχείο και γεύμα οδηγού πούλμαν
 • Διανυκτέρευση στο καταφύγιο (παρέχονται μαξιλάρι και κουβέρτες)
 • Δύο πλήρη γεύματα και ένα πλήρες πρωϊνό, στο καταφύγιο
 • Οδηγός βουνού ΕΟΣ Σπάρτης
 • 2 μεταφορές (στην άφιξη και στην επιστροφή) των σάκων μας με αγροτικό όχημα στο καταφύγιο
 • Ατομική Ασφάλιση έναντι ατυχήματος
 • Ασφάλεια Αστικής Ευθύνης
 • Συνοδούς πεζοπορίας με γνώσεις Α’ Βοηθειών
 • Ιχνηλάτηση, αξιολόγηση και σχεδιασμό της διαδρομής.
 • Ομαδικό φαρμακείο
 • Έξοδα διοργάνωσης
 • Έξοδα συνοδών
 • ΦΠΑ 24%
 • Φωτογραφικό υλικό και βίντεο εξόρμησης
 • Διοργάνωση πεζοπορίας

ΤΙ ΔΕΝ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ
Ότι δεν αναφέρεται παραπάνω.

METΡΑ COVID free 19
Προεραιτική η χρήση μάσκας στη διαδρομή του πούλμαν, εμείς το προτρέπουμε.

ΠΩΣ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΕΧΩ?
Για να πάρεις μέρος στην εξόρμηση θα πρέπει να συμπληρώσεις την αίτηση που θα βρείς στον ενεργοποιημένο σύνδεσμο: ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΤΕ ΤΗΝ ΑΙΤΗΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ Στη συνέχεια θα λάβεις δικό μας απαντητικό e mail με τα επόμενα βήματα.

Λίγες πληροφορίες ακόμη για την κορυφή ………

Ο Αϊ-Λιας είναι χτισμένος με ξερολιθιά και η παρουσία του εδώ χρονολογείται από τα τέλη του 19ου αιώνα. Το εκκλησάκι του Αϊ-Λια στην κορυφή του Ταΰγετου, λόγω των καιρικών συνθηκών που επικρατούν στα 2.407 μ., δεν έχει στέγη και όπως αναφέρει στην τεχνική περιγραφή του ο αρχιτέκτων – μηχανικός Νικόλαος Γιαννακόπουλος από την αυτοψία που πραγματοποίσε, δεν προκύπτουν στοιχεία που να τεκμηριώνουν την ύπαρξη στέγης κατά το παρελθόν.

Μύθοι και ιστορίες……………….

Το ψηλότερο βουνό της Πελοποννήσου, το όρος Ταλετόν της αρχαιότητας και ο Πενταδάκτυλος των βυζαντινών χρόνων, είναι μια επιβλητική οροσειρά που ενέπνευσε τους λογοτέχνες και προκαλεί το ενδιαφέρον εδώ και αιώνες. Στην κορυφή του φαίνεται να υπήρχε αρχαίο ιερό αφιερωμένο στον Ήλιο, πάνω στο οποίο οικοδομήθηκε ο ασκεπής ναός του Προφήτη Ηλία. Πολλοί μύθοι υπάρχουν γύρω από το βουνό, το πιο χαρακτηριστικό όμως είναι η πυραμίδα που σχηματίζει η κορυφή του. Είναι τόσο άψογη, ένα τέλειο ισοσκελές τρίγωνο, που λέγεται ότι δεν είναι φυσική, αλλά λαξεύτηκε από ανθρώπινα χέρια για λατρευτικούς πιθανόν σκοπούς.

Σε περιμένουμε να ζήσουμε μαζί αυτή τη μοναδική εξόρμηση στη φύση, είτε μόνος, είτε με παρέα θα γίνεις μέρος της δικής μας παρέας!!

Γιατί η ζωή στη φύση είναι πιο ωραία, πόσο μάλλον με παρέα!!!

Τηλέφωνο επικοινωνίας : 690 679 5749 Ειρήνη

Υ.Γ. Aν σας άρεσε αυτή η δραστηριότητα μπορείτε να το μοιραστείτε. Αν θέλετε να ενημερώνεστε για θέματα καλής υγείας (άσκηση, διατροφή, ψυχολογία), αλλά και για τις εξορμήσεις / δραστηριότητες μας στην φύση, δεν έχετε παρά να μας ακολουθήστε μας στα social media:

https://www.facebook.com/bloghealthylife
https://www.instagram.com/bhealthylife/
https://www.youtube.com/healthylife

Healthy life, better life!!!
Η ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ του Healthy life: Υγεία δεν είναι μόνο γυμναστική και διατροφή! Είναι ο τρόπος που σκεφτόμαστε και πράττουμε. Είναι το περιβάλλον στο οποίο ζούμε!

Διαβάστε ακόμη

Αφήστε το σχόλιό σας

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι συμφωνείτε με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Περισσότερα

Πολιτική απορρήτου και cookies