Σήμερα, το εξαιρετικά θρεπτικό αυτό ψάρι (πλούσιο σε μέταλλα, φώσφορο, μαγνήσιο και βιταμίνες Α, Ε και D και φτωχό σε λιπαρά) βρίσκεται στην «κόκκινη» λίστα της Greenpeace, λόγω υπεραλίευσης. Παρ’ όλ’ αυτά, στο εμπόριο υπάρχει σε αφθονία σε όλες του τις μορφές. Ανήκει στην κατηγορία των ψαριών και όπως όλα τα ψάρια, αποτελεί πλούσια πηγή πρωτεϊνών (με περιεκτικότητα 41 γραμμαρίων πρωτεΐνης στα 180 γραμμάρια φιλέτου), υψηλής βιολογικής αξίας και αμινοξέων, τα οποία είναι απαραίτητα για τη δόμηση των ιστών και την αποκατάσταση των φθορών τους. Επιπλέον, αποτελεί πολύ καλή πηγή ω-3 λιπαρών οξέων, τα οποία δε συνθέτει το σώμα και είναι σημαντικό να τα προσλαμβάνουμε από διατροφικές πηγές. Θα μπορούσε επομένως άνετα να είναι ενα γεύμα μεταπροπονητικής αποκατάστασης.
Ωστόσο στις 25 Μαρτίου το έθιμο μας παραπέμπει στον τηγανητό μπακαλιάρο. Τα 120γρ μπακαλιάρου αποδίδουν 200-250 θερμίδες. Γιατί να προτιμήσετε τον μπακαλιάρο σας ψητό; Το τηγάνισμα, πέρα απο το γεγονός ότι προσθέτει θερμίδες, είναι υπεύθυνο για την καταστροφή πολλών θρεπτικών συστατικών. Μια μικρή μερίδα τηγανιτού μπακαλιάρου ξεπερνάει τις 400 θερμίδες.
Αν προσθέσουμε και τη σκορδαλιά, το θερμιδικό της περιεχόμενο εξαρτάται από την περιεκτικότητά της σε ψωμί ή πατάτα, καρύδια και ελαιόλαδο. Περίπου 1 κουταλιά της σούπας σκορδαλιά αποδίδει 100 θερμίδες. Οπότε επιλέξτε ένα διαφορετικό τρόπο μαγειρέματος.
Αν όμως θέλετε να απολαύσετε το συγκεκριμένο γεύμα με τον παραδοσιακό τρόπο, δώστε ιδιαίτερη προσοχή στην ποσότητα τόσο του μπακαλιάρου όσο και της σκορδαλιάς τότε συνοδέψετε μόνο με αρκετή πράσινη σαλάτα! Επίσης τα παντζάρια ταιριάζουν τέλεια με τον μπακαλιάρο και αποτελούν πολύ θρεπτική πρόταση. Δώστε προσοχή στο αλκοόλ και στις επόμενες λιχουδιές. Επιλέξτε καλύτερα φρούτα για κλείσιμο.
Healthy life, better life!!!