Μυστράς, Παρόρι, Λαγκαδιώτισσα, Καστόρι. Διήμερο πολιτισμού και άθλησης.

απο Irene's Healthy Life

Το ένδοξο παρελθόν της Σπάρτης, η κοντινή απόσταση από την Αθήνα, τα γραφικά χωριά, η περίφημη καστροπολιτεία του Μυστρά και η αυθεντική φυσική ομορφιά της κάνουν τη Σπάρτη must προορισμό!

ΣΑΒΒΑΤΟ 18 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ

Φτάνοντας στη Σπάρτη θα επισκεφτούμε αρχικά την καστροπολιτεία του Μυστρά.

Ο Μυστράς, το καλύτερα διατηρημένο παράδειγμα μεσαιωνικής πόλης με τείχη στην Ελληνική επικράτεια είναι σήμερα μια μόνιμη πόλη-φάντασμα που συναρπάζει τον σύγχρονο ταξιδιώτη με το κάστρο, τις εκκλησίες και το ανακτορικό σύμπλεγμα της κυρίαρχης βυζαντινής δυναστείας, μαρτυρώντας το παρελθόν του. Γίνετε ο ιππότης ή η πριγκίπισσα των παιδικών σας παραμυθιών στη Βυζαντινή πόλη του Μυστρά.

Περιήγηση στην καστροπολιτεία του Μυστρά, με τις εντυπωσιακά καλοδιατηρημένες βυζαντινές εκκλησίες (στην πλειοψηφία τους), αλλά και παλάτια, σπίτια, γεφυράκια και το κάστρο να αφηγούνται την ιστορία μιας πολιτείας που γνώρισε σπουδαία ακμή ως πρωτεύουσα του βυζαντινού δεσποτάτου του Μορέως, πλούτισε από το εμπόριο με Ανατολή και Δύση και έστεψε βασιλιά τον τελευταίο αυτοκράτορα, Κωνσταντίνο Παλαιολόγο.

Στην κορυφή βρίσκεται το εμβληματικό κάστρο που προσφέρει μια  μοναδική θέα προς την κοιλάδα του Ευρώτα. Η ξενάγηση θα ξεκινήσει από εκεί, από πιστοποιημένο ξεναγό και θα κατηφορήσουμε μέχρι να συναντήσουμε την κάτω πύλη, όπου θα είναι και η έξοδός μας.

Στη συνέχεια θα μεταβούμε στο χωριό Παρόρι για φαγητό. Τα τρεχούμενα νερά των πηγών της Κεράμου σε συνδυασμό με την άγρια φύση που συνθέτουν ένα παραμυθένιο σκηνικό. Το χωριό είναι ιδανικός προορισμός για χαλάρωση και αποφόρτιση αλλα και για κατσικάκι Ταυγέτου!

Όμως πριν περάσουμε στο φαγητό θα πάρουμε το μονοπάτι που σε βάζει κατευθείαν στο Φαράγγι της Λαγκαδιώτισσας– φαράγγι βαθύ και γεμάτο πηγές που τροφοδοτούνται από τα χιόνια που μαζεύει ο Πενταδάκτυλος ( γνωστή με αυτό το όνομα η κορυφογραμμή του Ταϋγέτου).

Προορισμός του μονοπατιού μας, η σπηλαιοεκκλησιά της Παναγίας της Λαγκαδιώτισσας (πορεία περίπου 15 λεπτών, από τον περίβολο της σπηλιάς έχουμε θέα σε ένα τοπίο ιδιαίτερης αγριάδας και ομορφιάς, προς το φαράγγι της Λαγκάδας).

Πρόκειται για ένα εκκλησάκι του 12ου αιώνα χτισμένο κυριολεκτικά μέσα στο βράχο. Η Ιστορία λέει ότι εδώ λειτουργήθηκε, σύμφωνα με την παράδοση, ο Κωνσταντίνος Παλαιολόγος όταν ξεκίνησε για το ιστορικό ταξίδι του προς την Κωνσταντινούπολη το 1449, γι΄ αυτό ίσως να έχει και αυτό το πορφυρό χρώμα, προκειμένου να πάρει δύναμη για το μεγάλο ταξίδι.

Λαγκαδιώτισσα

Αφού φάμε στο Παρόρι, θα  μεταβούμε στην Σπάρτη για τακτοποίηση στα δωμάτιά μας και βραδινή βόλτα πλέον μέσα στην πόλη για όσους έχουν ακόμη αντοχές.

Τουλάχιστον μια μικρή βόλτα με τα πόδια για να δούμε από κοντά  το σύγχρονο χάλκινο άγαλμα του Λεωνίδα, Βασιλιά της Σπάρτης, ο οποίος με τους 300 Σπαρτιάτες πολεμιστές του πολεμούσε τον ισχυρό περσικό στρατό στη Μάχη των Θερμοπυλών το 480 π.Χ. και τη πασίγνωστη απάντηση “Μολών Λαβέ” στο μαρμάρινο πλίνθο της.

Ελεύθερο πρόγραμμα και ξεκούραση.

ΚΥΡΙΑΚΗ 19 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ

Μας περιμένει το ΚΑΣΤΟΡΙ Λακωνίας και ο 8Ο ΟΡΕΙΝΌΣ ΑΓΩΝΑΣ του ΗΜΙΜΑΡΑΘΩΝΙΟΥ ΤΑΫΓΕΤΟΥ.

Πρόκειται για ορεινό χωριό, γνωστό για το φαράγγι του ποταμού Κάστορα, τις πηγές του Αγίου Ιωάννη, του Αγίου Μάμα και του Κάρδαρη, το Μαρμαρογέφυρο, την Παναγιά τη Μισοσπορίτισσα, και το Μοναστήρι της Παναγίας στην περιοχή Καστρί.  Βρίσκεται σε υψόμετρο 450 μέτρων, 17 χιλιόμετρα από την Σπάρτη στην βορειοανατολική πλευρά του Ταϋγέτου.

Ευτυχώς ο αγώνας αυτός αρχίζει αργά και έτσι θα έχουμε το χρόνο να πάρουμε με άνεση το πρωινό μας και να βρεθούμε κατά τις 9.30 στο χωριό.

Εμείς θα βρεθούμε εκεί με αφορμή τον 8Ο ΟΡΕΙΝΌ ΑΓΩΝΑ του ΗΜΙΜΑΡΑΘΩΝΙΟΥ ΤΑΫΓΕΤΟΥ.  Μην τρομάζετε!!! Μας περιμένουν δύο διαδρομές των 5.5 και των 22 χιλιομέτρων. Όμως η πρότασή μας, ως γνωστόν σε κάποιους φίλους του HEALTHY LIFE, δεν απευθύνεται μόνο σε δρομείς αλλά και σε πεζοπόρους. Οι πεζοπόροι θα έχουν την ευκαιρία, είτε να δοκιμάσουν να τρέξουν μια πανέμορφη και εύκολη διαδρομή των 5.5 χιλιομέτρων, ή απλά να την πεζοπορήσουν.

Για όσους τρέξουν θα πρέπει να κάνουν  την εγγραφή ο καθένας ατομικά γιατί χρειάζονται προσωπικά στοιχεία στην αίτηση. Για όσους πεζοπορήσουν δεν χρειάζεται καμία εγγραφή στις λίστες του αγώνα. Η διοργάνωση του αγώνα, με το τέλος των διαδρομών, μας προσφέρει φασολάδα, παστό λουκάνικο, ελιές, παξιμάδια και κρασί. Φιλόξενο το Καστόρι!

Η πεζοπορική διαδρομή παιχνιδιάρικη, με πυκνή βλάστηση, περνάει πάνω από γεφυράκια τον ποταμό Κάστορα και υπόσχεται να σας μαγέψει! Μικρή και θαυματουργή. (είχα την τύχη να την τρέξω στον 7ο Ορεινό Αγώνα Καστορίου).

ΠΩΣ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΕΧΩ?

ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΒΕΤΕ ΜΕΡΟΣ ΣΤΟ ΔΙΗΜΕΡΟ ΕΙΤΕ ΤΡΕΧΟΝΤΑΣ ΕΙΤΕ ΠΕΖΟΠΟΡΩΝΤΑΣ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΕΤΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΑΙΤΗΣΗ
ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΤΕ ΤΗΝ ΑΙΤΗΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ Στη συνέχεια θα λάβετε δικό μας απαντητικό e mail με τα επόμενα βήματα.

ΤΙ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ:

👉Μεταφορές με πολυτελές πούλμαν

👉Τη διοργάνωση για την ξενάγηση στον Μυστρά και στις πεζοπορίες.

👉Διανυκτέρευση στο ξενοδοχείο ΔΙΟΣΚΟΥΡΟΙ στη Σπάρτη με πρωινό.

👉Πλήρες Γεύμα Σαββάτου στο Παρόρι

👉Τη συμμετοχή στον αγώνα και τα εδέσματα που τα παρέχει η διοργάνωση του αγώνα.

👉Ξεναγό για τον Μυστρά.

ΤΙ ΔΕΝ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ:

👉Το κόστος εισόδου στον Μυστρά.

👉Λοιπά προσωπικά έξοδα.

PLAN B :Σε περίπτωση που για οποιαδήποτε λόγο ακυρωθεί ο αγώνας, τη δεύτερη μέρα θα υπάρχει πρόγραμμα εναλλακτικής πεζοπορίας / διαδρομής σε ένα από τα μαγευτικά μονοπάτια του Καστορίου. Η επιλογή θα γίνει ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες για την προσωπική μας ασφάλεια και ακαιρεότητα. Το διήμερο δεν θα ακυρωθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

✅ Αναχώρηση από ΔΟΥΚΙΣΣΗΣ ΠΛΑΚΕΝΤΙΑΣ

✅Επόμενα σημεία επιβίβασης: Παλατάκι Χαϊδαρίου, Ελευσίνα Praktiker, Ισθμός Κορίνθου.

✅Κόστος συμμετοχής:110 ευρω (Προκαταβολή 60 ευρώ σε τραπεζικό λογαριασμό).

✅Απευθύνεται και σε αρχάριους.

✅Διάρκεια πεζοπορίας στη Λαγκαδιώτισσα maximum 45 λεπτά. Στο Καστόρι η διαδρομή των 5.5 χλμ περίπου 2 ώρες, ανάλογα με το ρυθμό και τις στάσεις.

METΡΑ COVID 19
Υποχρεωτική η χρήση μάσκας σε όλη τη διαδρομή του πούλμαν καθώς και η θερμομέτρηση κατά την επιβίβαση. Οι συμμετέχοντες επιδικνύουν το ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΥ ή το RAPID TEST της προηγούμενης ημέρας.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ 8ο ΟΡΕΙΝΟ ΗΜΙΜΑΡΑΘΩΝΙΟ ΤΑΫΓΕΤΟΥ

Βρείτε στην προκύρηξη του αγώνα αναλυτικές πληροφορίες και για τις 2 διαδρομές, όρους και προϋποθέσεις συμμετοχής και άλλες χρήσιμες πληροφορίες εδώ : ΠΡΟΚΥΡΗΞΗ

Για δηλώσεις συμμετοχής  στον αγώνα παρακαλώ συμπληρώστε την παρακάτω αίτηση:ΕΔΩ ΔΗΛΩΝΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ

Σε περιμένουμε να ζήσουμε μαζί αυτό το μοναδικό διήμερο, είτε μόνος, είτε με παρέα θα γίνεις μέρος της δικής μας παρέας!! Μικρή ομάδα είκοσι, εικοσιπέντε ατόμων! Προλαβαίνεις;

Γιατί η ζωή στη φύση είναι πιο ωραία, πόσο μάλλον με παρέα και με άθληση μαζί!!!

Τηλέφωνο επικοινωνίας : 690 679 5749 Ειρήνη

Υ.Γ. Aν σας άρεσε αυτή η δραστηριότητα μπορείτε να το μοιραστείτε. Αν θέλετε να ενημερώνεστε για θέματα καλής υγείας (άσκηση, διατροφή, ψυχολογία), αλλά και για τις εξορμήσεις / δραστηριότητες μας στην φύση, δεν έχετε παρά να μας ακολουθήστε μας στα social media:

https://www.facebook.com/bloghealthylife
https://www.instagram.com/bhealthylife/
https://www.youtube.com/healthylife

Healthy life, better life!!!
Η ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ του Healthy life: Υγεία δεν είναι μόνο γυμναστική και διατροφή! Είναι ο τρόπος που σκεφτόμαστε και πράττουμε. Είναι το περιβάλλον στο οποίο ζούμε!

Διαβάστε ακόμη

Αφήστε το σχόλιό σας

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι συμφωνείτε με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Περισσότερα

Πολιτική απορρήτου και cookies