Παρόρι, Λαγκαδιώτισσα, Αναβρυτή, Αη Γιάννης. ΚΥΡΙΑΚΗ 15 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ

απο Irene's Healthy Life
Πρόκειται για μια διαδρομή που θα σας κόψει την ανάσα πολλές φορές! Διαβάστε παρακάτω γιατί ξεχωρίζει αυτή τη διαδρομή μέσα σε τόσα μονοπάτια του Ταΰγετου. Είναι πολύ ιδιαίτερη.

Παρόρι ένα μικρό χωριουδάκι, « φυτεμένο» θα έλεγες στους πρόποδες του Ταϋγέτου, με το που φτάνεις στο χωριό ο ήχος του νερού είναι ο μόνιμος συνοδός σου.

Από εκεί ξεκινά το μονοπάτι προς τη σπηλαιοεκκλησία της Παναγιάς της Λαγκαδιώτισσας. Σύμφωνα με τη παράδοση ο ναός είναι κτίσμα του 12ου αιώνα και εδώ λειτουργήθηκε ο Κωνσταντίνος Παλαιολόγος όταν ξεκίνησε το ιστορικό του ταξίδι προς τη Κωνσταντινούπολη στις αρχές του 1449. Γι αυτό ίσως να έχει και αυτό το πορφυρό χρώμα, προκειμένου να πάρει δύναμη για το μεγάλο ταξίδι.

Θα συναντήσουμε κρυφές πηγές με κρυστάλλινο νερό του βουνού και καταρράκτες να περνούν δίπλα μας. Η διαδρομή συνοδεύεται από το άκουσμα του νερού και  τις ασύλληπτες ευωδίες .

Χαρακτηριστικά της διαδρομής , τα κοφτά βράχια που είναι σμιλεμένα τόσο όσο να περνάς ξυστά . Αλλά και τα Σπηλαιομονάστηρα και τα πολλά ξωκλήσια, που κρατούν αμείωτο το ενδιαφέρον. Άγιος Δημήτριος – Πηγή Χρυσοπηγή – Μεταμόρφωση Σωτήρος και την Ιερά Μονή Φανερωμένης.

Μετά από μια μικρή στάση στην Λαγκαδιώτισσα παίρνουμε πάλι το μονοπάτι προς τα πίσω και στη διακλάδωση συνεχίζουμε προς τη Μεταμόρφωση του Σωτήρα.

Στα επόμενα 2 χιλιόμετρα της διαδρομής μας ετοιμαστείτε για ένα τοπίο που θα σας κόψει την ανάσα πολλές φορές! Θα περάσουμε ξυστά από βράχια, θα περπατήσουμε στην κόψη των βράχων, θα πιτσιλιστούμε από σταλακτίτες περνώντας κάτω από βράχους. Γι αυτό και ξεχωρίζει αυτή τη διαδρομή μέσα σε τόσα μονοπάτια του Ταΰγετου. Είναι πολύ ιδιαίτερη.
(αν κάποιος είναι υψοφοβικός δεν την προτείνουμε). Αν και έχουν τοποθετήσει κάγκελα με σχοινί σε όλα τα στενά περάσματα για την ασφάλεια των πεζοπόρων.

Στο τέλος του μονοπατιού βγαίνουμε στην εκκλησία Σωτήρα. Η εκκλησία χτίστηκε τη δεκαετία του ’80 πάνω στα ερείπια ενός βυζαντινού ναού.

Η Μονή Φανερωμένης είναι αρκετά νεότερο κτίσμα και σήμερα φιλοξενεί έναν ιερομόναχο. Η εκκλησία χρονολογείται από τον 19ο αιώνα.

Στην διαδρομή θα συναντήσουμε και τα σπιτάκια των μελισσών τι είναι αυτά : μικρά κλουβιά (μελίσσια) με σκοπό οι άγριες μέλισσες να χτίσουν εκεί τα δίχτυα τους ώστε να προστατευτούν το χειμώνα. Τα υλικά που υπάρχουν μέσα στα κλουβιά είναι νεκρό ξύλο και φυτικός βλαστός, έτσι όπως ακριβώς υπάρχουν και στη φύση. Τη δράση έχει αναλάβει το ελληνογερμανικό πρόγραμμα νέων Bb(e) wild & free. Σκοπός του προγράμματος είναι η προστασία των άγριων μελισσών που κινδυνεύουν.

Η Αναβρυτή Λακωνίας είναι χτισμένη σε υψόμετρο 750 μέτρων στις ανατολικές πλαγιές του Ταϋγέτου. Το όνομα της προέρχεται από τη λέξη «αναβρύω» που σημαίνει αναβλύζω. Τα παλιά πέτρινα διώροφα σπίτια, σήμερα εγκαταλειμμένα, είχαν ενσωματωμένες μικρές βιοτεχνίες όπως  υποδηματοποιία, ταπητουργία, κηροπλαστεία, υφαντουργεία κλπ.

Μετά την Αναβρυτή θα κατηφορίσουμε για περίπου 3 χλμ  μία από τις εντυπωσιακότερες  διαδρομές στις ανατολικές πλαγιές του Ταυγέτου , που μέσω του λιθόχτιστου μονοπατιού, μας χαρίζει απίθανη πανοραμική θέα της  Σπάρτης μέχρι να φτάσουμε στο χωριό του Αη Γιάννη. Εκεί σας έχω ένα extra bonus!!! Θα επισκεφτούμε την τεχνητή λίμνη του Αη Γιάννη που παλαιότερα ήταν λατομείο αδρανών υλικών το οποίο έκανε εξορύξεις με προϊόντα που έπαιρναν (τσιμέντο, ασβέστη). Στη λίμνη πέφτει ένας καταρράκτης.

Μετά την πεζοπορία θα απολαύσουμε το φαγητό μας (όσοι επιθυμούν) σε παραδοσιακή ταβέρνα της περιοχής.
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ
Πότε: Κυριακή  15 Ιανουαρίου
Πού: Ανατολικός Ταύγετος (Σπάρτη- Πελλοπόνησος)
Διάρκεια πεζοπορίας 11 χλμ/ 4-5 ώρες. (ανάλογα με το ρυθμό της ομάδας)
Υψομετρικα ανάβασης 170
Υψομετρικα κατάβασης 390
Χρόνος διασχισης: 4 /5 ώρες
Βαθμός δυσκολίας:1
Απευθύνεται και σε αρχάριους με καλή φυσική κατάσταση, όχι όμως σε υψοφοβικούς και ακροφοβικούς.
Aναχώρηση απο :Δουκίσσης Πλακεντίας.
Επόμενα σημεία επιβίβασης Παλατάκι Χαϊδαρίου, Praktiker Ελευσίνας & ΣΕΑ Μεγάρων.
Επικοινωνήστε μαζί μας για επιβίβαση σε κάποιο άλλο σημείο.
Απαραίτητος εξοπλισμός :
Παπουτσια/μποτάκια ορεινής πεζοπορίας (συμμετοχές με αθλητικά η αλλού τύπου δεν θα γίνουν δέκτες) μπατον, σακίδιο πλάτης που θα περιέχει νερό (τουλάχιστον 1.5 λίτρα) σνακ, μπλουζακι και προσωπικά είδη.
Ζακετα fleece & αδιάβροχο.
Δεν ξεχνάμε ένα δεύτερο ζευγάρι παπούτσια + κάλτσες σε περίπτωση που πατήσουμε σε νερά η λάσπες.
Κόστος συμμετοχής: 28 ευρώ
 Περιλαμβάνει:
 • Μεταφορικά με πολυτελές πούλμαν
 • Συνοδός βουνού
 • Ατομική Ασφάλιση έναντι ατυχήματος
 • Ασφάλεια Αστικής Ευθύνης
 • Συνοδούς πεζοπορίας με γνώσεις Α’ Βοηθειών
 • Ιχνηλάτηση, αξιολόγηση και σχεδιασμό της διαδρομής.
 • Ομαδικό φαρμακείο
 • Έξοδα διοργάνωσης
 • Έξοδα συνοδών
 • ΦΠΑ 24%
 • Φωτογραφικό υλικό και βίντεο εξόρμησης
 • Διοργάνωση πεζοπορίας

ΠΩΣ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΕΧΩ?

Η θέση καταχωρείται με την συμπλήρωση της παρακάτω αίτησης: ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΙΤΗΣΗ  και με την κατάθεση του ποσού σε λογαριασμούς που θα σας στείλουμε με το ενημερωτικό e mail.
Τηλ. Επικοινωνιας 690 6795749 Ειρήνη
Healthy life, better life!!!
Γιατί στη φύση είναι όλα μοναδικά, πόσο μάλλον με καλή παρέα!

Υ.Γ. Αν θέλετε να ενημερώνεστε για θέματα καλής υγείας (άσκηση, διατροφή, ψυχολογία), αλλά και για τις εξορμήσεις – δραστηριότητες μας στην φύση, δεν έχετε παρά να μας ακολουθήστε μας στα social media:

https://www.facebook.com/bloghealthylife
https://www.instagram.com/bhealthylife/
https://www.youtube.com/healthylife

Healthy life, better life!!!
Η ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ του Healthy life: Υγεία δεν είναι μόνο γυμναστική και διατροφή! Είναι ο τρόπος που σκεφτόμαστε και πράττουμε. Είναι το περιβάλλον στο οποίο ζούμε!

Διαβάστε ακόμη

Αφήστε το σχόλιό σας

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι συμφωνείτε με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Περισσότερα

Πολιτική απορρήτου και cookies