Στα βήματα της Έρκυνας νύμφης.

απο Irene's Healthy Life

Η Λιβαδειά μια ανάσα από την Αθήνα, φωλιασμένη ανάμεσα στον Παρνασσό και στον Ελικώνα σε υψόμετρο 160μ., αποτελεί μια μεγάλη έκπληξη, ένα κρυμμένο κόσμημα! Η ιστορία της πόλης ανάγεται από την αρχαιότητα και η πορεία της στο πέρασμα των αιώνων ήταν αξιοσημείωτη. Αυτό όμως που την κάνει ξεχωριστή, είναι το πανέμορφο φυσικό τοπίο της, με τον ποταμό Έρκυνα και τις πηγές της Κρύας να δεσπόζουν στο κέντρο της, ενώ οι γραφικές γειτονιές και τα διάσπαρτα νεοκλασικά κτήρια, θα τραβούν συχνά το βλέμμα σας! Τρεχούμενα νερά, αιωνόβιοι πλάτανοι, πέτρινα γεφύρια, νερόμυλοι και μικροί καταρράκτες συνθέτουν το τοπίο στη πανέμορφη περιοχή της Κρύας στη Λιβαδειά.

ΠΟΤΑΜΟΣ ΕΡΚΥΝΑ

Ο ποταμός ΄Ερκυνα που πήρε το όνομα από την ομώνυμη νύμφη. Σύμφωνα με τη μυθολογία,  η ‘Ερκυνα, (κόρη του Τροφωνίου), μαζί με την Περσεφόνη, έπαιζαν μια ημέρα με μια χήνα κοντά στην πόλη, στο άλσος του Τροφωνίου. Το πτηνό τους ξέφυγε και πήγε να κρυφτεί μέσα σε μια σπηλιά κάτω από μία πέτρα. Η Περσεφόνη σήκωσε την πέτρα για να πιάσει τη χήνα, οπότε μία πηγή ξεπετάχτηκε από τη γη: η πηγή της ‘Ερκυνας. Στα νερά της έρχονταν να λουστούν όλοι οι πιστοί που ζητούσαν χρησμό από το Μαντείο του Τροφωνίου, το οποίο βρισκόταν σε μικρή απόσταση.

Το ποτάμι αυτό εξασφάλισε για πολλά χρόνια την απαραίτητη ενέργεια για την ανάπτυξη της βιομηχανίας, της βιοτεχνίας και της μεταποίησης αγροτικών προϊόντων της περιοχής.

ΚΑΣΤΡΟ

Σε λόφο νότια από την πόλη της Λιβαδειάς βρίσκεται το κάστρο της Λιβαδειάς. Το Βυζαντινό Κάστρο, πάνω στον λόφο του Προφήτη Ηλία, ένα από τα 4 καταλανικά κάστρα που διασώζονται στην Ελλάδα, στέκει αγέρωχο γύρω από τις Πηγές της Κρύας.

Πρόκειται για πανάρχαιο κάστρο που ανακατασκευάστηκε από τους Βυζαντινούς και αργότερα από τους Φράγκους. Τη σημερινή του μορφή, ως επί το πλείστον, την απέκτησε όταν στην περιοχή επικράτησαν οι Καταλανοί, γι’ αυτό θεωρείται ότι είναι ένα από τα τέσσερα Καταλανικά κάστρα που σώζονται στην Ελλάδα.

Το Κάστρο, μαζί με το βυζαντινό εκκλησάκι της Αγίας Σοφίας που βρίσκεται μέσα σε αυτό, είχε για τους Καταλανούς και άλλη ξεχωριστή σημασία. Φυλαγόταν εδώ η Ιερή Κάρα του Αγίου Γεωργίου, «κεφαλή, προστάτις και μεσίτρια» των βασιλιάδων του Αραγωνικού Οίκου. Την κάρα την είχαν αρπάξει κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες οι Σταυροφόροι από την Κωνσταντινούπολη το 1204.

ΤΡΙΧΙΝΟ ΓΕΦΥΡΙ

Το Τρίχινο γεφύρι κατασκευάστηκε στην πρώιμη Οθωμανική περίοδο προς τον 15ο με 16ο αιώνα, ενώ επισκευές ακολούθησαν τον 17ο με 18ο αιώνα. Για την κατασκευή του χρησιμοποιήθηκε κυρίως ο τοπικός τεφροκύανος ασβεστόλιθος. Ο βασικός λόγος κατασκευής του ήταν η παροχή νερού στις δεξαμενές του κάστρου της Λειβαδιάς κατά την Τουρκοκρατία. Σήμερα χαρακτηρίζεται ως διατηρητέο ιστορικό μνημείο της Λειβαδιάς.

ΑΓΙΑ ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ

Βρίσκεται “φωλιασμένο” ανάμεσα σε απόκρημνους βράχους, ενώ η εικόνα του δίνει την αίσθηση του πίνακα ζωγραφικής. Ο λόγος για το εκκλησάκι της Αγίας Ιερουσαλήμ που βρίσκεται στα νότια της Λιβαδειάς, χτισμένο σε απόκρημνους βράχους κοντά στη σπηλιά της Ζωοδόχου Πηγής. Ο επισκέπτης για να φτάσει στο εκκλησάκι πρέπει να ανέβει περίπου 700 σκαλοπάτια. Εσωτερικά ο ναός έχει τόξο, λιθόκτιστο και πετρόκτιστο τέμπλο. Πάνω από το σπηλαιώδη ναό υπάρχει άλλη σπηλιά που ονομάζεται »το κελί του παππού». Φαίνεται ότι στη σπηλιά αυτή κατοικούσε Ιεροσολυμίτης Μοναχός ή ασκητής. Στα χρόνια της τουρκικής σκλαβιάς το εκκλησάκι αυτό χρησιμοποιήθηκε σαν καταφύγιο των κατοίκων της Αμφίκλειας και λέγεται ότι εδώ είχε το καραούλι του ο Οδυσσέας Ανδρούτσος.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

✅ KYΡΙΑΚΗ 27 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ

✅ ΩΡΑ ΑΝΑΧΩΡΗΣΗΣ ΑΠΟ ΔΟΥΚΙΣΣΗΣ ΠΛΑΚΕΝΤΙΑΣ ΣΤΙΣ 7:30 π.μ.

✅ Μεταφορά με πολυτελή πούλμαν κάτω απο τις ισχύουσες συνθήκες σχετικά με την πληρότητα 85%.

✅Κόστος συμμετοχής:25 ευρω (πληρωμή μέσω τραπέζης).

✅ Ακολουθεί  προεραιτικό γεύμα σε ταβέρνα. Θα ενημερωθούν οι συμμετέχοντες.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΠΕΖΟΠΟΡΙΑΣ

✅ Κυκλική διαδρομή περίπου 8 χιλιομέτρων

✅Βαθμός δυσκολίας ΜΕΤΡΙΟΣ . Υψομετρικά: +667 μέτρα , – 667 μέτρα κατάβασης.

✅ Διάρκεια πεζοπορίας μαζί με τις απαραίτητες στάσεις και ανάλογα με τον ρυθμό της ομάδας, 3.5 με 4 ώρες.

✅Προβλεπόμενη επιστροφή στη Δουκίσσης Πλακεντίας 20:30μμ

✅Απευθύνεται και σε αρχάριους με καλή φυσική κατάσταση. 

ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ / ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ

Σίγουρα θα χρειαστείτε τον κατάλληλο εξοπλισμό για αυτή την πεζοπορία! (Ορειβατικά Παπούτσια, Μπατόν πεζοπορίας, Αδιάβροχο, Αντιανεμικό, Μπουφάν, γάντια, σκούφο, buff (ανάλογα με τον καιρό μπορεί να χρειαστούν). Ισοθερμικά ρούχα, Πετσέτα. Δεύτερα ρούχα και παπούτσια (αφήνω στο πούλμαν). Μικρό σακίδιο πλάτης για τα προσωπικά σας αντικείμενα. Νερό, Σνακ-ελαφρύ γεύμα.

ΤΙ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ

  • Ατομική Ασφάλιση έναντι ατυχήματος
  • Ασφάλεια Αστικής Ευθύνης
  • Συνοδούς πεζοπορίας με γνώσεις Α’ Βοηθειών
  • Ομαδικό φαρμακείο
  • Έξοδα διοργάνωσης
  • Έξοδα συνοδών
  • ΦΠΑ 24%
  • Φωτογραφικό υλικό και βίντεο εξόρμησης
  • Διοργάνωση πεζοπορίας

ΤΙ ΔΕΝ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ
Ότι δεν αναφέρεται παραπάνω.

METΡΑ COVID free 19
Υποχρεωτική η χρήση μάσκας σε όλη τη διαδρομή του πούλμαν καθώς και η θερμομέτρηση κατά την επιβίβαση. Οι συμμετέχοντες επιδικνύουν το ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΥ ή το RAPID TEST της προηγούμενης ημέρας.

ΠΩΣ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΕΧΩ?
Για να πάρεις μέρος στην εξόρμηση θα πρέπει να συμπληρώσεις την αίτηση που θα βρείς στον ενεργοποιημένο σύνδεσμο: ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΤΕ ΤΗΝ ΑΙΤΗΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ Στη συνέχεια θα λάβεις δικό μας απαντητικό e mail με τα επόμενα βήματα.

Σε περιμένουμε να ζήσουμε μαζί αυτή τη μοναδική εξόρμηση στη φύση, είτε μόνος, είτε με παρέα θα γίνεις μέρος της δικής μας παρέας!!

Γιατί η ζωή στη φύση είναι πιο ωραία, πόσο μάλλον με παρέα!!!

Τηλέφωνο επικοινωνίας : 690 679 5749 Ειρήνη

Υ.Γ. Aν σας άρεσε αυτή η δραστηριότητα μπορείτε να το μοιραστείτε. Αν θέλετε να ενημερώνεστε για θέματα καλής υγείας (άσκηση, διατροφή, ψυχολογία), αλλά και για τις εξορμήσεις / δραστηριότητες μας στην φύση, δεν έχετε παρά να μας ακολουθήστε μας στα social media:

https://www.facebook.com/bloghealthylife
https://www.instagram.com/bhealthylife/
https://www.youtube.com/healthylife

Healthy life, better life!!!
Η ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ του Healthy life: Υγεία δεν είναι μόνο γυμναστική και διατροφή! Είναι ο τρόπος που σκεφτόμαστε και πράττουμε. Είναι το περιβάλλον στο οποίο ζούμε!

Υ.Γ. Το φωτογραφικό υλικό είναι πνευματική ιδιοκτησία του HealthyLife απο προηγούμενη εξόρμησή του και απαγορεύεται η χρήση του, χωρίς τη συναίνεση του.

Διαβάστε ακόμη

Αφήστε το σχόλιό σας

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι συμφωνείτε με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Περισσότερα

Πολιτική απορρήτου και cookies