Στην “Ελβετία” της Ορεινής Κορίνθίας: Ζάχολη,Ευρωστίνη,Ρέμα Μύλων, Παναγία Καταφυγιώτισσα. ΚΥΡΙΑΚΗ 8 ΜΑΪΟΥ

απο Irene's Healthy Life

Μεταφερόμαστε στην Ζάχολη ή αλλιώς Ευρωστίνη σήμερα, σε ένα τόπο με μεγάλη ιστορία, καθώς προϋπάρχει του έτους 1500.
Λόγω της πυκνής βλάστησης, κάποιοι  την αποκαλούν την Ελβετία της Ορεινής Κορινθίας.

Ανεβαίνοντας απο το Δερβένι προς την Ευρωστίνα θα επισκεφτούμε την Παναγία την Καταφυγιώτισσα χτισμένη μέσα στο κοίλωμα ενός βράχου.

Επιλέξαμε να ξεκινήσουμε τη διαδρομή μας από το όρος Ευρωστίνα σε υψόμετρο 1270 μέτρων, σε ένα μονοπάτι όπου αυτή την εποχή ένα χαλί στην κυριολεξία από κίτρινα κρινάκια έχει στρωθεί και μας περιμένει, ενώ δεν βρίσκεις μέρος να πατήσεις για να μην τα καταστρέψεις. Τα πάντα μαρτυρούν Άνοιξη, μοσχοβολάει ο τόπος και επικρατεί το κελάηδισμα των πουλιών.

Δείτε το παρακάτω βίντεο για να πάρετε μια γεύση της διαδρομής.

Στη συνέχεια μπαίνουμε σε πυκνό δάσος μαύρης ελάτης και πεύκων. Το τοπίο συνεχίζει να μας κερδίζει φτάνοντας σε ένα οροπέδιο όπου μας περιμένει το εκκλησάκι της Αγίας Ελεούσας, ιδανικό σημείο για μια μικρή στάση.

Σε όλη τη διαδρομή μας έχουμε εκατέρωθεν την επιβλητική θέα από τα δύο βουνά που δεσπόζουν πάνω από το χωριό, το Μαύρο Όρος ή Μαυριόρος και την Εβροστίνα.  Το πρώτο έχει άμεση μυθολογική σχέση με τη Ζήρεια, μια και στο Μαυριόρος κατασκευάστηκε η πρώτη λύρα του κόσμου από τον Ερμή, μόλις αυτός γεννήθηκε.

Η θέα προς τον κορινθιακό είναι μαγευτική ενώ στην πορεία μας θα συναντήσουμε ακόμη ένα ξωκκλήσι του Αγίου Πολύκαρπου αυτή τη φορά να στέκεται ακριβώς πάνω από το χωριό σε σημείο απίθανης θέασης. Τυχαία στημένο εδώ; δεν το νομίζω!

Η κατάληξή μας θα είναι μέσα στο χωριό της Ευρωστίνης όπου μας περιμένει το άγνωστο στους περισσότερους  Ρέμα των Μύλων, μία φυσική ρεματιά με λιμνούλες γεμάτες πέστροφες καταρράκτες και ξύλινα γεφυράκια, παραδοσιακές πέτρινες βρύσες μέσα στην πυκνή βλάστηση από πλατάνια όπου οι κορμοί τους έχουν ντυθεί με κισσό, να προσφέρουν μοναδικές στιγμές ηρεμίας και απόλαυσης. Ο ήχος του νερού πάντα ηρεμεί τον ανθρώπινο νου.  Τη Ζάχολη διασχίζει στο μέσο ο Ζαχολίτικος ποταμός, όπου σε ένα τμήμα του μήκους 600 μέτρων έχουν γίνει έργα ανάπλασης. Απολαύστε την διαδρομή και νιώστε το μεγαλείο της φύσης στο έπακρο!

Όμως το χωριό έχει και ένα στολίδι για το οποίο είναι περήφανο.

Ο μεγαλοπρεπής ναός του Αγίου Γεωργίου, ακριβό κειμήλιο και καμάρι όλης της περιοχής, βρίσκεται στην άκρη του οικισμού, χτισμένος το 1811 με τις παραδοσιακές βρύσες και τα επτά κυπαρίσσια που στολίζουν την αυλή του. Μία μαρμάρινη πινακίδα στον περίβολο του ναού αποκαλύπτει την ιστορία των 7 κυπαρισσιών λίγα χρόνια πριν την επανάσταση του ’21.

Ο Άγιος Γεώργιος Ζάχολης χτίστηκε μέσα σε 39 ημέρες την εποχή της τουρκοκρατίας.

Η εκκλησία σε σχέδιο τρίκλιτης πολύτρουλης Βασιλικής βυζαντινού ρυθμού, με λιθόκτιστη σκεπή και 17 τρούλους. Άκρως εντυπωσιακή αλλά και ιδιαίτερη αφού διαθέτει  τρεις Αγίες Τράπεζες.  Το ξυλόγλυπτο τέμπλο είναι φτιαγμένο από την ξυλεία ενός τεράστιου κυπαρισσιού που μεταφέρθηκε στους ώμους από το χωριό Πύργος.

Η Ζάχολη κάηκε το 1826 από απόσπασμα του Ιμπραήμ που κατέβηκε από την Γκούρα και οι κάτοικοι με αυτοθυσία κατάφεραν να σώσουν τον Άγιο Γεώργιο.

Αυτοί είναι μόνο κάποιοι από τους λόγους που επιλέξαμε αυτή τη διαδρομή….το καλό παραδοσιακό φαγητό σε ταβέρνα του χωριού είναι άλλος ένας!

 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

KYΡΙΑΚΗ 8 ΜΑΪΟΥ (ΝΕΑ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ!)

✅ ΩΡΑ ΑΝΑΧΩΡΗΣΗΣ ΑΠΟ ΔΟΥΚΙΣΣΗΣ ΠΛΑΚΕΝΤΙΑΣ ΣΤΙΣ 7:30 π.μ.

✅Προβλεπόμενη επιστροφή στη Δουκίσσης Πλακεντίας 20:00 μμ

✅Ενδιάμεσες στάσεις για επιβίβαση: Παλατάκι Χαϊδαρίου, Ισθμός Κορίνθου, Διόδια Ελευσίνας.

✅ Μεταφορά με πολυτελή πούλμαν.

✅Κόστος συμμετοχής:26 ευρω (πληρωμή μέσω τραπέζης).

✅ Ακολουθεί  προεραιτικό γεύμα σε ταβέρνα. Θα ενημερωθούν οι συμμετέχοντες.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΠΕΖΟΠΟΡΙΑΣ

✅  Διαδρομή περίπου 10 χιλιομέτρων μίας κατεύθυνσης.

✅Βαθμός δυσκολίας εύκολος.

✅ Ξεκινάμε απο υψόμετρο 1270m. Θετική υψομετρική 300m, Συνολική κάθοδος 550m.

✅ Διάρκεια πεζοπορίας μαζί με τις απαραίτητες στάσεις και ανάλογα με τον ρυθμό της ομάδας, περίπου 3 ώρες.

✅Απευθύνεται και σε αρχάριους με καλή φυσική κατάσταση

ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ / ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ

Σίγουρα θα χρειαστείτε τον κατάλληλο εξοπλισμό για αυτή την πεζοπορία! (Ορειβατικά Παπούτσια, Μπατόν πεζοπορίας, Αδιάβροχο, Αντιανεμικό, Γυαλιά Ηλίου, Αντιηλιακό, Πετσέτα.  Μικρό σακίδιο πλάτης για τα προσωπικά σας αντικείμενα. Νερό, Σνακ-ελαφρύ γεύμα.

ΤΙ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ

  • Ατομική Ασφάλιση έναντι ατυχήματος
  • Ασφάλεια Αστικής Ευθύνης
  • Συνοδούς πεζοπορίας με γνώσεις Α’ Βοηθειών
  • Ομαδικό φαρμακείο
  • Έξοδα διοργάνωσης
  • Έξοδα συνοδών
  • ΦΠΑ 24%
  • Φωτογραφικό υλικό και βίντεο εξόρμησης
  • Διοργάνωση πεζοπορίας

ΤΙ ΔΕΝ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ
Ότι δεν αναφέρεται παραπάνω.

METΡΑ COVID free 19
Υποχρεωτική η χρήση μάσκας σε όλη τη διαδρομή του πούλμαν καθώς και η θερμομέτρηση κατά την επιβίβαση. Οι συμμετέχοντες επιδικνύουν το ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΥ ή το RAPID TEST της προηγούμενης ημέρας.

ΠΩΣ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΕΧΩ?
Για να πάρεις μέρος στην εξόρμηση θα πρέπει να συμπληρώσεις την αίτηση που θα βρείς στον ενεργοποιημένο σύνδεσμο: ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΤΕ ΤΗΝ ΑΙΤΗΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ Στη συνέχεια θα λάβεις δικό μας απαντητικό e mail με τα επόμενα βήματα.

Σε περιμένουμε να ζήσουμε μαζί αυτή τη μοναδική εξόρμηση στη φύση, είτε μόνος, είτε με παρέα θα γίνεις μέρος της δικής μας παρέας!!

Γιατί η ζωή στη φύση είναι πιο ωραία, πόσο μάλλον με παρέα!!!

Τηλέφωνο επικοινωνίας : 690 679 5749 Ειρήνη

Υ.Γ. Aν σας άρεσε αυτή η δραστηριότητα μπορείτε να το μοιραστείτε. Αν θέλετε να ενημερώνεστε για θέματα καλής υγείας (άσκηση, διατροφή, ψυχολογία), αλλά και για τις εξορμήσεις / δραστηριότητες μας στην φύση, δεν έχετε παρά να μας ακολουθήστε μας στα social media:

https://www.facebook.com/bloghealthylife
https://www.instagram.com/bhealthylife/
https://www.youtube.com/healthylife

Healthy life, better life!!!
Η ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ του Healthy life: Υγεία δεν είναι μόνο γυμναστική και διατροφή! Είναι ο τρόπος που σκεφτόμαστε και πράττουμε. Είναι το περιβάλλον στο οποίο ζούμε!

Υ.Γ. Το φωτογραφικό υλικό είναι πνευματική ιδιοκτησία του HealthyLife απο προηγούμενη εξόρμησή του και απαγορεύεται η χρήση του, χωρίς τη συναίνεση του.

Διαβάστε ακόμη

Αφήστε το σχόλιό σας

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι συμφωνείτε με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Περισσότερα

Πολιτική απορρήτου και cookies