“Βουτιά” απο το “μπαλκόνι του Αιγαίου” και τα άγνωστα μονοπάτια του. ΚΥΡΙΑΚΗ 18 IOYNIOY

απο Irene's Healthy Life

Στην Κύμη, στο μπαλκόνι του Αιγαίου! Βουτιά κυριολεκτικά και μεταφορικά! Στα άγνωστα μονοπάτια της και στο απέραντο Αιγαίο! Στο χωριό των καπεταναίων, με τα γραφικά σπίτια και σοκάκια, φημισμένη για τα ιδιαίτερα παραδοσιακά μπαλκόνια της. Με τη σχολή εμποροπλοιάρχων (εξ αυτού και η παράδοση των καπεταναίων), τον αείμνηστο Γιώργο Παπανικολάου, ( γνωστός από το ομώνυμο τεστ πρόωρης διάγνωσης του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας), τον παραδοσιακό μπακλαβά και τα αμυγδαλωτά της, τα παραδοσιακά χειροτεχνήματα απο κουκούλια. Με την υπέροχη πλατεία της, το λαογραφικό της μουσείο και το λιμάνι της. Εμείς θα περπατήσουμε κάποια από τα όμορφα μονοπάτια της, (μέσα σε πυκνή βλάστηση και με απίστευτη περιμετρική θέαση) μια διαδρομή με πολλές εναλλαγές και θα βουτήξουμε στο γαλάζιο του Αιγαίου!

Βρισκόμαστε στα περίχωρα της Κύμης! Θα ξεκινήσουμε την πεζοπορία μας, σε αγροτικό δρόμο ενός χιλιομέτρου και καθώς θα αφήνουμε τον οικισμό και θα μπαίνουμε προς το δασωμένο περιβάλλον, η έντονη βλάστηση θα αρχίσει να μας εντυπωσιάζει. Δεν προϊδεάζει τίποτα για αυτό που θα ακολουθήσει.

Πρώτο σημείο θέασης ο καταρράκτης με τις γούρνες ή αλλιώς γούβες όπως συνηθίζεται να τις λένε εδώ!  Θα περάσουμε ανάμεσα από φτέρες και ψηλά πλατάνια, ενώ το υγρό στοιχείο ξεκινά να κάνει την εμφάνισή σου έντονη.

Αφήνουμε αυτό το ιδιαίτερο τοπίο και συνεχίζουμε ανηφορικά σε ένα πολύ παιχνιδιάρικο μονοπάτι, με γεφυράκια και σκαλίτσες σε κάποια σημεία. «Το μονοπάτι της ζούγκλας» έτσι το βάφτισα εγώ, αφού είναι τόσο πυκνή η βλάστηση που νομίζεις ότι βρίσκεσαι σε κάποιο τροπικό μέρος. Όσο για τους ήχους που ακούς είναι το κάτι άλλο. Πάρα πολλά πτηνά δίνουν χορωδία και το νερό κελαρύζει δίπλα στα πατήματά μας. Σκαλάκια χωμάτινα που και που και οπωσδήποτε μπατόν όταν αλλάζει  το υψόμετρο, θα βοηθήσουν ώστε μετά από 1.5 χιλιόμετρο να φτάσουμε σε πλάτωμα, με βρύσες και παγκάκια και ένα μεγάλο πλάτανο για ξεκούραση από αυτή την μικρή αλλά όμορφη ανάβαση.

Αφού ξεδιψάσουμε στην πηγή που θα συναντήσουμε, θα συνεχίσουμε ελαφρώς ανηφορικά σε ανοιχτό και άγριο τοπίο, όπου αγναντεύουμε τα Κοτύλαια όρη αριστερά μας. Μπροστά μας θα εμφανιστεί σιγά σιγά ο εντυπωσιακός όγκος από το Ορτάρι, όπου πρόκειται για την υψηλότερη ορθοπλαγιά στην Ευρώπη που ξεκινάει από θάλασσα.  η χαράδρα εντυπωσιακή όσο και η περιμετρική θέαση. Στα δεξιά της διαδρομής μας, αγναντεύουμε το Αιγαίο Πέλαγος και κάποια από το σπίτια της Κύμης.

Η διαδρομή μας στο τελευταίο κομμάτι θα μας οδηγήσει στο κάστρο της Κύμης, το οποίο προσφέρει πανοραμική θέα! Πρόκειται για Βυζαντινό κάστρο που είναι άγνωστο πότε ακριβώς κτίστηκε. Τον 13ο αιώνα έγιναν κάποιες τροποποιήσεις και ενισχύσεις της οχύρωσης.Βρίσκεται σε απόκρημνο βράχο βόρεια της Κύμης στην Εύβοια, πάνω από το χωριό Χηλή και τη Μονή Σωτήρος.  Όταν ο καιρός είναι καθαρός, βλέπουμε την Σκόπελο και την Αλλόνησο ενώ πιο κοντά μας βρίσκεται η πρασούδα, η Σκυροπούλα και η Σκύρος.
Όσες φορές επισκέφτηκα το κάστρο πρωί για να δω την ανατολή, στο μυαλό μου έρχεται το τραγούδι « είναι όμορφα σου λέω, όταν χαράζει στο Αιγαίο». Σκέτη μαγεία!

Λόγω της περίοπτης θέσης του, χρησίμευε και σαν φρυκτωρία, για την μετάδοση σημάτων με φωτιές προς τη Σκύρο, τις Σποράδες, το Άγιο Όρος, αλλά και προς το Αυλωνάρι, στο εσωτερικό της Εύβοιας.

Ακριβώς κάτω από τα τείχη του κάστρου, στέκει το όμορφο εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου να ατενίζει το ιερό του το απέραντο γαλάζιο, αφού από εκεί είναι και η ανατολή. Θα βγάλουμε τις φωτογραφίες μας με φόντο αυτή τη μαγευτική θέα και κατηφορίζοντας  θα συναντήσουμε ακόμη ένα ξωκκλήσι στο δρόμο μας, των αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης.

Από εδώ θα μπούμε ξανά σε δασωμένο και σκιερό μονοπάτι, εντελώς διαφορετικής βλάστησης με το πρώτο δασωμένο της “ζούγκλας” όπου θα μας οδηγήσει στην ιερά μονή της Μεταμόρφωσης. Αν είμαστε τυχεροί και την προλάβουμε ανοιχτή θα την επισκεφτούμε κατά την παράδοση, για καφέ & λουκουμάκι! Η μονή ιδρύθηκε πιθανότατα τον 16ο ή 17ο αιώνα. Σύμφωνα με την παράδοση ιδρύθηκε από μοναχούς του Αγίου Ορούς, οι οποίοι ήθελαν να γλυτώσουν από τους Οθωμανούς Τούρκους. Υπάρχει σφραγίδα του 1643.

Λόγω της συμμετοχής της στην επανάσταση του 1821, η μονή καταστράφηκε από τον Ομέρ Πασά της Καρύστου. Επισκευάστηκε το 1847. Κατά τη διάρκεια της Κατοχής (1941-1944) στη μονή έβρισκαν καταφύγιο αντιστασιακοί και τους βοηθούσε να ξεφύγουν.

Στη συνέχεια θα μεταφερθούμε με το πούλμαν στην παραλία της Μουρτερής,(αλλαγή σχεδίων) όπου θα έχουμε χρόνο για μπάνιο αλλά και φαγητό σε μαγαζί πάνω στο κύμα! Πριν φύγουμε θα δοκιμάσουμε τον παραδοσιακό μπακλαβά, αλλά και λουκουμάδες!

 

Κάποια στιγμή θα πάρουμε τον δρόμο της επιστροφής γεμάτοι με πανέμορφες εικόνες από την περιοχή, που δεν θα πιστεύετε ότι η Κύμη κρύβει τέτοιες ομορφιές.

Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενη που θα σας ξαναπάμε στον τόπο καταγωγής μου.

Σας περιμένουμε!

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ
Πότε: Κυριακή  18 Ιουνίου

Διάρκεια πεζοπορίας  6.5 χλμ/ περίπου 3,5 ώρες μαζί με τις στάσεις.
Υψομετρικα ανάβασης 270 μέτρα
Διαδρομή: 90%Μονοπάτι, 10%Αγροτικός.
Η διαδρομή χαρακτηρίζεται εύκολη με κάποια σημεία δυσκολίας.
Απευθύνεται  και σε αρχάριους με ΚΑΛΗ ΦΥΣΙΚΉ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ.

Aναχώρηση απο : ΜΕΤΡΟ Δουκίσσης Πλακεντίας. Ώρα 7:30 π.μ.
Επόμενα σημεία επιβίβασης :
1. Γέφυρα Καλυφτάκη (Κηφησιά)
2. Διόδια Αφίδνες
3. Χαλκίδα
Επιστροφή στην Αθήνα μέχρι τις 21:30 μμ.

Απαραίτητος εξοπλισμός :
Παπουτσια/μποτάκια ορεινής πεζοπορίας (συμμετοχές με αθλητικά η αλλού τύπου δεν θα γίνουν δέκτες) μπατόν, σακίδιο πλάτης που θα περιέχει νερό, σνακ, μπλουζακι και προσωπικά είδη. Καπέλο, γυαλιά, αντιηλιακό, μαγιό,άνετα ρούχα.
Δεν ξεχνάμε δεύτερα ρούχα και παπούτσια που αφήνουμε στο πούλμαν.
Κόστος συμμετοχής: 28 ευρώ
 Περιλαμβάνει:
 • Μεταφορικά με πολυτελές πούλμαν
 • Συμμετέχετε σε εκδρομή  με maximum ομάδα 45 ατόμων. (όχι 2 πούλμαν, αντίθετο στη φιλοσοφία μας).
 • Συνοδός βουνού
 • Ατομική Ασφάλιση έναντι ατυχήματος
 • Ασφάλεια Αστικής Ευθύνης
 • Συνοδούς πεζοπορίας με γνώσεις Α’ Βοηθειών και ιατρικές γνώσεις.
 • Ιχνηλάτηση, αξιολόγηση και σχεδιασμό της διαδρομής.
 • Ομαδικό φαρμακείο
 • Έξοδα διοργάνωσης
 • Έξοδα συνοδών
 • ΦΠΑ 24%
 • Φωτογραφικό υλικό και βίντεο εξόρμησης
 • Διοργάνωση πεζοπορίας

ΠΩΣ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΕΧΩ?

Η θέση καταχωρείται με την συμπλήρωση της παρακάτω αίτησης: ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΙΤΗΣΗ  και με την κατάθεση του ποσού σε λογαριασμούς που θα σας στείλουμε με το ενημερωτικό e mail.
Τηλ. Επικοινωνιας 690 6795749
Healthy life, better life!!!
Γιατί στη φύση είναι όλα μοναδικά, πόσο μάλλον με καλή παρέα!

Υ.Γ. Αν θέλετε να ενημερώνεστε για θέματα καλής υγείας (άσκηση, διατροφή, ψυχολογία), αλλά και για τις εξορμήσεις – δραστηριότητες μας στην φύση, δεν έχετε παρά να μας ακολουθήστε μας στα social media:

https://www.facebook.com/bloghealthylife
https://www.instagram.com/bhealthylife/
https://www.youtube.com/healthylife

Healthy life, better life!!!
Η ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ του Healthy life: Υγεία δεν είναι μόνο γυμναστική και διατροφή! Είναι ο τρόπος που σκεφτόμαστε και πράττουμε. Είναι το περιβάλλον στο οποίο ζούμε!

Διαβάστε ακόμη

Αφήστε το σχόλιό σας

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι συμφωνείτε με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Περισσότερα

Πολιτική απορρήτου και cookies