Τι να προσέξεις στη διατροφή σου, γύρω στα 40.

απο Irene's Healthy Life

Τι συμβαίνει σε μια γυναίκα κάπου γύρω στα 40? Είναι η εποχή που ξεκινούν κάποιες φυσιολογικές μεταβολές στο σώμα. Μια βασική αλλαγή είναι ότι ο μεταβολισμός, η ενέργεια που καταναλώνει το σώμα μας για να μπορεί να εκτελέσει τις καθημερινές του λειτουργίες από τη λειτουργία της καρδιάς μέχρι του εγκεφάλου, μειώνεται. Αυτό συμβαίνει γιατί ξεκινά σταδιακή απώλεια του μυικού ιστού  και πτώση του ρυθμού του κυτταρικού μεταβολισμού.

Αν παρομοιάζαμε τον  oργανισμό με ένα αυτοκίνητο θα λέγαμε ότι δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει το καύσιμο του τόσο αποδοτικά όσο στο παρελθόν. Το αποτέλεσμα είναι συχνά σε αυτή την ηλικία χωρίς να έχουμε αλλάξει τις διατροφικές μας συνήθειες το βάρος σταδιακά να αυξάνεται. Όμως αυτές οι αλλαγές είναι απλά  μια λαμπρή περίοδος για να επαναξιολογήσουμε την διατροφή μας και τον τρόπο ζωής μας.

Ο Καρλ Γιουνγκ έλεγε: “Δεν μπορούμε να ζήσουμε το απόγευμα της ζωής σύμφωνα με το πρόγραμμα του πρωινού: Γιατί ότι ήταν υπέροχο για το πρωινό, είναι λίγο για το απόγευμα, και ότι ήταν αλήθεια το πρωί θα έχει γίνει ψέμα ως το δείλι”.

Με αυτά κατά νου τρεις είναι οι βασικοί διατροφικοί στόχοι που τίθενται στην έναρξη της μέσης ηλικίας :

 1. Η διατήρηση ενός υγιούς βάρους και ενός εύρωστου σώματος
 2. Η πρόληψη και μείωση χρόνιων ασθενειών όπως ο Διαβήτης και η Οστεοαρθρίτιδα
 3. Η διατήρηση της ψυχικής και πνευματικής υγείας του ατόμου

Σκοπός είναι η διασφάλιση μιας ποιοτικής ζωής για την γυναίκα και το εργαλείο είναι η διατροφή. Μια διατροφή που θα πρέπει να διακρίνεται από μέτρο, ισορροπία, ποικιλία και να αποτελείτε από τρόφιμα υψηλής περιεκτικότητας σε θρεπτικά συστατικά, δηλαδή μια διατροφή όπως η μεσογειακή.

8 μικρές συμβουλές με μεγάλη επίδραση:

 1. Πάντα προτιμούμε τα προϊόντα ολικής άλεσης
 2. Φροντίζουμε να καταναλώνουμε 3 μερίδες εποχιακών φρούτων και 4-5 μερίδες εποχιακών λαχανικών την ημέρα
 3. Προσπαθούμε να καταναλώνουμε τροφές χαμηλές σε κορεσμένα λιπαρά και χοληστερόλη αλλά και συνολικό λίπος
 4. Καταναλώνουμε τροφές και ροφήματα χαμηλά σε σάκχαρα
 5. Μειώνουμε την κατανάλωση αλατιού
 6. Καταναλώνουμε αλκοόλ με μέτρο ή και καθόλου
 7. Προετοιμάζουμε τα γεύματα μας και τα οργανώνουμε για να μην παρασυρόμαστε συχνά από πειρασμούς έξω
 8. Και φυσικά κάνουμε άσκηση, γιατί όπως έλεγε ο G.M. Trevelian “ο άνθρωπος έχει 2 φανταστικούς γιατρούς, το δεξί και το αριστερό του πόδι” που σε συνδυασμό με την αντικαταθλιπτική δράση της άσκησης την καθιστούν ίσως ένα από τα βασικότερα συστατικά για μια υγιή ζωή!

Όλες οι ηλικίες είναι υπέροχες, η κάθε μια είναι η αρχή για ακόμα περισσότερα και ομορφότερα πράγματα στην ζωή ενός ανθρώπου, και η καλή διατροφή μπορεί και πρέπει να είναι το στήριγμα σας, για εσάς και αυτούς που αγαπάτε!!!!

Γιαννουλάκη Κατερίνα, Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, BSc, MSc

Healthy life, better life!!!

Διαβάστε ακόμη

Αφήστε το σχόλιό σας

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι συμφωνείτε με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Περισσότερα

Πολιτική απορρήτου και cookies