13 συμβουλές για να ξαναβρείτε τον ύπνο σας.

απο Irene's Healthy Life

Κι όμως υπάρχουν πράγματα που μπορεί να κάνει ή να μην κάνει κάποιος, για να βελτιώσει τον ύπνο του, ποσοτικά και ποιοτικά.

Τι να κάνετε:

 1. Φροντίστε να τηρείτε ένα πρόγραμμα ύπνου. Να πέφτετε για ύπνο και να ξυπνάτε την ίδια ώρα κάθε μέρα.Με το να ξυπνάτε πιο αργά το Σαββατοκύριακο δεν αναπληρώνετε πλήρως την έλλειψη ύπνου κατά τη διάρκεια της εβδομάδας. Βάλτε ξυπνητήρι για να πέσετε για ύπνο. Παράξενο; Θα το συνηθίσετε.
 2. Χαλαρώστε προτού πέσετε για ύπνο. Μια «ιεροτελεστία» (μουσική, ανάγνωση ενός βιβλίου), συντελεί στην αποτελεσματικότερη ξεκούρασή σας.
 3. Κάντε ένα ζεστό μπάνιο προτού πέσετε στο κρεβάτι. Η θερμοκρασία του σώματός σας μετά το μπάνιο θα σας κάνει να χαλαρώσετε και να ξεκουραστείτε περισσότερο.
 4. Να έχετε το υπνοδωμάτιο σκοτεινό, δροσερό, άνετο και χωρίς συσκευές. Προσοχή στην θερμοκρεσία, δεν πρέπει να ιδρώνετε αλλά ούτε φυσικά να κρυώνετε.
 5. Φροντίστε για την σωστή έκθεση στο φως. Το φως του ήλιου ρυθμίζει το ωράριο του ύπνου σε καθημερινή βάση. Πως όμως; αυτό επιτρέπει στο μυαλό και το σώμα να γνωρίζουν την ημέρα και τη νύχτα, καθώς η μελατονίνη (ορμόνη ύπνου) είναι ευαίσθητη στο φως και παράγεται κατά τη διάρκεια της νύχτας όταν εκτίθεται στο σκοτάδι.
 6. Ασκηθείτε τακτικά! Η τακτική άσκηση (συμπεριλαμβανομένου του διαλογισμού και της γιόγκα) βελτιώνει τον ξεκούραστο ύπνο. Αυτό περιλαμβάνει την άσκηση και την αερόβια άσκηση (cardio work out).

Τι να μην κάνετε:

 1. Αποφύγετε την καφεϊνη και τη νικοτίνη. Η επίδραση της πρώτης εθιστικής ουσίας μπορεί να κρατήσει έως και οχτώ ώρες. Η νικοτίνη κάνει τον ύπνο ελαφρύτερο και λόγω της στέρησης νικοτίνης ξυπνούν νωρίτερα.
 2. Αποφύγετε τα αλκοολούχα ποτά πριν από τον ύπνο. Μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στην αναπνοή κατά τη διάρκεια της νύχτας, ενώ ο ύπνος μπορεί να γίνει ελαφρύτερος. Όταν περάσει η επίδραση του ποτού, ίσως σας κάνει να ξυπνήσετε.
 3. Πείτε όχι στα μεγάλα γεύματα και τα πολλά ροφήματα πριν από τον ύπνο. Προκαλούν δυσπεψία και την ανάγκη να σηκωθείτε για να ουρήσετε αντίστοιχα.
 4. Να μην γυμνάζεστε αργά μέσα στην ημέρα. Το αργότερο δύο με τρεις ώρες πριν από την ώρα που πέφτετε για ύπνο.
 5. Μην κοιμάστε μετά τις 15:00. Μια σιέστα μπορεί να σας ξεκουράσει, ωστόσο αν πραγματοποιηθεί αργά θα διαταράξει τον βραδινό σας ύπνο.
 6. Μην μένετε στο κρεβάτι ξύπνιοι. Αν έπειτα από 20 λεπτά στο κρεβάτι δεν έχετε καταφέρει να κοιμηθείτε ή αν αρχίσετε να νιώθετε ανησυχία και άγχος, σηκωθείτε και κάντε κάτι χαλαρωτικό μέχρι να νυστάξετε. Αν αγχώνεστε επειδή δυσκολεύεστε να κοιμηθείτε, θα δυσκολευτείτε ακόμα περισσότερο να αποκοιμηθείτε.
 7. Μην παρακολουθείτε τηλεόραση στο κρεβάτι. Το κρεβάτι προορίζεται μόνο για ύπνο και σεξ. Μην “συγχέετε” το μυαλό και το σώμα, το κρεβάτι δεν πρέπει να είναι για την τηλεόραση.

 *Πηγή: Τα μυστικά του ύπνου: Αποκαλύπτοντας τη δύναμη του ύπνου και των ονεόρων, Mathew Walker (μετάφραση: Νέλλα Γιατράκου), εκδόσεις Πεδίο 

Healthy life, better life!!!

Διαβάστε ακόμη

Αφήστε το σχόλιό σας

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι συμφωνείτε με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Περισσότερα

Πολιτική απορρήτου και cookies