Τρώω πιο υγιεινά, αλλά αισθάνομαι χειρότερα. Πότε συμβαίνει αυτό;

απο Irene's Healthy Life

Εάν έχετε κάνει ποτέ μια δραστική αλλαγή για να βελτιώσετε τη διατροφή σας… πιο συγκεκριμένα, εάν έχετε πάει ποτέ από μια δίαιτα πλούσια σε λίπη και ζάχαρη (μεταποιημένα τρόφιμα, γρήγορο φαγητό, γλυκά ποτά, πίτσα κ.λπ.) σε μια διατροφή με πιο ισορροπημένη αναλογία υδατανθράκων / πρωτεϊνών / λιπαρών και με υδατάνθρακες από περισσότερες φυσικές πηγές όπως λαχανικά, φρούτα,σπόροι, ρίζες, ξηροί καρποί κ.λπ.… μπορεί να έχετε διαπιστώσει ότι αισθάνεστε χειρότερα από ό, τι πριν από την αλλαγή.

Αυτό είναι και το σημείο που πολλοί άνθρωποι παρατούν την προσπάθειά τους και επιστρέφουν στις παλιές συνήθειες… και πραγματικά, μπορείτε να τους κατηγορήσετε; Τι συμβαίνει όμως και αισθάνονται έτσι;

Κακοί-υδατάνθρακες

 

 

 

 

 

 

 

Πρώτον, ας δούμε μερικά από τα συμπτώματα που μπορεί να έχετε αντιμετωπίσει…
  • Πονοκέφαλοι
  • Συμπτώματα που μοιάζουν με γρίπη
  • Ναυτία
  • Διάρροια
  • Κόπωση ή αδυναμία
  • Εξάνθημα
  • Δυσκοιλιότητα
  • Ζάλη
  • Συχνουρία

Για ορισμένα συμπτώματα κυμαίνονται από ανύπαρκτα ή ήπια, ενώ σε άλλα, μπορεί να είναι σοβαρά. Συνήθως εστιάζοντας  στον τρέχων τρόπο ζωής που ακολουθεί κάποιος, αυτοί που το χρειάζονται μια άμεση αλλαγή, είναι και αυτοί που αντιμετωπίζουν τα πιο σοβαρά συμπτώματα.

Υπάρχουν πολλοί πιθανοί λόγοι, αλλά όλοι προέρχονται από το ίδιο πράγμα… αλλαγή. Το σώμα σας είναι καταπληκτικό. Έχει την ικανότητα να προσαρμόζεται σε πολλές προκλήσεις ωστόσο η προσαρμογή απαιτεί χρόνο.

Οταν κάνετε μια ξαφνική και δραστική αλλαγή στη διατροφή σας, ο οργανισμός σας στρεσάρεται και μπορεί να οδηγήσει σε πολλά ζητήματα υγείας  και το άγχος είναι πιθανόν και η μεγαλύτερη αιτία στα συμπτώματά σας.

τουαλέτα-σημάδι-αστείοΓια όσους υποβάλλονται σε δραστική αλλαγή στον τρόπο ζωής, η ζάλη, η κόπωση και η συχνή ούρηση είναι μερικά από τα πρώτα συμπτώματα που μπορεί να αντιμετωπίσετε.

Ενώ βρίσκεστε στη δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά / υψηλή περιεκτικότητα σε σάκχαρα / υδατάνθρακες, το σώμα σας είχε προσαρμοστεί σε ένα αρκετά κανονικό πρότυπο απελευθέρωσης ινσουλίνης.
Τώρα, με μια ξαφνική πτώση αυτών των απλών υδατανθράκων, τα κυκλοφορούντα επίπεδα ινσουλίνης σας μειώνονται και τα νεφρά σας αρχίζουν να εκκρίνουν περίσσεια νατρίου, κάτι που θα προκαλέσει συχνότερη ούρηση. Σε περιπτώσεις ακραίων μειώσεων των επιπέδων υδατανθράκων, το σώμα σας θα χρειαστεί καύσιμο, οπότε θα αρχίσει να καίει τα αποθέματα γλυκογόνου από το συκώτι και τους μύες που με τη σειρά τους δημιουργούν περίσσεια νερού που τελικά απορρίπτουν τα νεφρά σας.

Τώρα, με όλο αυτό το νερό να απεκκρίνεται, χάνετε πολύτιμα μέταλλα όπως κάλιο, μαγνήσιο και κυρίως… αλάτι. Αυτή η απώλεια μπορεί να προκαλέσει ζάλη και κόπωση, καθώς και ερεθισμούς του δέρματος ή εξανθήματα. Ωστόσο, με ένα σωστό σύστημα διατροφικής υποστήριξης και την κατάλληλη ενυδάτωση, αυτά τα συμπτώματα θα υποχωρήσουν λίγο μετά την έναρξή τους… και έγκαιρα για την επίδραση της «ντοπαμίνης»!

Η έρευνα δείχνει τώρα ότι αυτοί οι τρόποι ζωής με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, με υψηλή περιεκτικότητα σε σάκχαρα αλλάζουν στην πραγματικότητα τη χημεία του εγκεφάλου σας με εκείνη που είναι συγκρίσιμη με την εξάρτηση από τα ναρκωτικά και τα συμπτώματα στέρησης μπορεί να είναι αρκετά εκτεταμένα.

Τα σώματά μας είναι σκληρά συνδεδεμένα για να αναζητήσουν ερεθίσματα που προκαλούν την απελευθέρωση ντοπαμίνης στο κέντρο ανταμοιβής μας και το φαγητό είναι ένα από αυτά τα ερεθίσματα. Ωστόσο, όταν τρώμε τρόφιμα που ανήκουν στον  “άτακτο” κατάλογο, η απελευθέρωση ντοπαμίνης είναι πολύ μεγαλύτερη και όταν τρώμε με συνέπεια αυτά τα τρόφιμα, το σώμα μας αντισταθμίζει αφαιρώντας μερικούς από τους υποδοχείς ντοπαμίνης δημιουργώντας έτσι περισσότερη ισορροπία που όλοι γνωρίζουμε οδηγεί σε ανοχή.
Είμαι σίγουρη ότι θυμάστε από τα νεότερα σας χρόνια, όταν δημιουργείτε μια ανοχή σε κάτι, χρειάζεστε περισσότερο από το διεγερτικό για να δημιουργήσετε το ίδιο αποτέλεσμα. Και όσο μεγαλύτερη είναι η ανοχή (εξάρτηση)… τόσο μεγαλύτερη είναι η συντριβή (απόσυρση).

Υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που συμβάλλουν σε αυτά τα συμπτώματα, όπως η αυξημένη αποτελεσματικότητα του συστήματος αποτοξίνωσης του σώματός σας. Καθώς η προηγούμενη διατροφή σας συνίστατο σε πολλά επεξεργασμένα τρόφιμα, fast food…. ας τα ονομάσουμε βρώμικα τρόφιμα, παίρνατε πολλές τοξίνες. Συνδυάστε το με τον αυξανόμενο αριθμό τοξινών που υποβάλλουμε καθημερινά και το σώμα σας κατακλύζεται.

Ποιά είναι η διαδρομή που ακολουθούν αυτές οι τοξίνες όταν το σώμα σας τα έχει προετοιμάσει για έκκριση;
Πρέπει να ταξιδέψουν στην κυκλοφορία του αίματός σας για να φτάσουν στο σημείο έκκρισης και όταν το σώμα σας βρίσκεται σε βελτιωμένη λειτουργία αποτοξίνωσης, αυτό μπορεί να σημαίνει ότι πολλά από αυτά τα απόβλητα μεταφέρονται ταυτόχρονα. Αυτό μπορεί να προκαλέσει πολλά από τα συμπτώματα που συζητήσαμε, αλλά συνήθως υποχωρεί όταν η εσωτερική σας «καθαριότητα» φτάσει σε ένα σημείο ισορροπίας.

Επομένως, θυμηθείτε όταν σας ξαναπιάσει κάποια κρίση με έντονο σύμπτωμα ότι  δεν πεθαίνετε και το φαγητό σας δεν είναι δηλητηριασμένο… το σώμα σας ζητά απλώς να συνεχίσετε την ερωτική σας σχέση με τα τρόφιμα «άνεσης», τα βρώμικα, την παλιά σας πλούσια σε λιπαρά διατροφή. Ο οργανισμός σας θυμάται και αντιστέκεται! Χρειάζεται χρόνο προσαρμογής!

Επιμονή και υπομονή και κάθε μέρα που περνά σας φέρνει πιο κοντά στο στόχο σας.

Μείνετε σε καλό δρόμο και θα είστε ένα βήμα πιο κοντά στο…

Healthy life, better life!!!

Ακολουθήστε μας στο instagram: https://www.instagram.com/bhealthylife/

Διαβάστε ακόμη

Αφήστε το σχόλιό σας

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι συμφωνείτε με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Περισσότερα

Πολιτική απορρήτου και cookies